јули 8, 2019

Будизмот – направен е едноставен

Source: http://buddhasimple.blogspot.com Мајкл Орган (Michael Organ) Сабота, 31 јануари 2015 година “Ќе помине…..” Што е будизмот? Дали е религија, филозофија или и двете? Дали е тоа нешто што може да ми помогне да бидам најдобар што можам (Om mane Padme om, За Манија Падме), или е тоа само интересна љубопитност? По повеќе од 2500 години го […]

ноември 27, 2018

Суштинската улога на слободна волја во универзалното помирување

Source: http://www.willamette.edu/~ttalbott/freewill.html Том Талбот (Tom Talbott) Верувам во слободна волја. Верувам дека нашата слобода игра суштинска улога во процесот, при што Бог, прво, нè создава како рационални и самосвесни суштества, а второ, нѐ усовршува како негови синови и ќерки. Но, како универсалист, прифаќам уште две дополнителни тврдења на Полин: (1) дека истите “сите”, кои умреле во […]

ноември 22, 2018

“Вие сите треба да се родите повторно” (Јован 3:7)

Source: https://www.mat.univie.ac.at/~neum/sciandf/eng/born.html Во техничкиот свет, чудата на модерната наука се постигнуваат со внимателно планирање и големи напори да ги претворат овие планови во реалност. Моќни машини или организации се потребни за да се направи сè што работи. Во органскиот свет, чудата на природата доаѓаат на поинаков начин: cите организми, со своите прекрасни способности, растат од ситни […]

ноември 1, 2017

Корените на новото време ВТОР ДЕЛ

Original: https://wichm.home.xs4all.nl/newageb.html Ориенталната ренесанса на 19-от век Филозофите на 18 век беа разочарани од државата на цивилизацијата видоа околу нив. Пофалба на друга култура стана популарен. Кина е еден од нив. Chinoisery појави на мебел и порцелан. Опери и драми имаше Кинески теми. Некои дури и се смета мудроста на Конфучие супериорен во однос на начелата на христијанството. Фасцинацијата со Ориент достигна […]

октомври 31, 2017

Корените на Њу Ејџ

Original: https://wichm.home.xs4all.nl/newage3.html На Њу Ејџ движењето е тешко роман! Неговата филозофија е вкоренето во традициите, често базирани на мистични искуства, секој во различен контекст. Антрополошки, секогаш имало (wo) луѓе во рамките на “најпримитивните” општества кои се гледаат како поседуваат посебни знаења и моќ. Врачеви, или шамани, беше подложен на спонтан катарза, или беа иницирани и се чувствува повикан да се […]

мај 26, 2016

Крштевањето и Смерт

Source: http://www.mat.univie.ac.at/~neum/sciandf/ger/taufe.html Павле (Римјаните 6): 2. Како да сакаме да живееме во грев, ние смертви? 3. Не знаете ли, што толку многу од нас како се крстивме во Исуса Христа, крстени сме во Неговата смрт? 4. Ние сме погребани со Него преку крштевањето во смртта, та како што Христос воскресна од мртвите преку славата на Отецот, […]

мај 25, 2016

Јавански мистична ДВИЖЕЊА

Source: http://wichm.home.xs4all.nl/javmys1.html Вовед Постојат голем број на форми на мистицизам. Величествената величественост на природата предизвика интуитивен стравопочит кај човекот и чувство на единство. Некои пат во историјата на членови на хомо сапиенс видови почна насочување на нивното внимание во себе како што ги добија индикации за еден магичен и духовна природа. Во почетокот на култури групи […]

мај 25, 2016

Лебот на Животот

Source: http://www.mat.univie.ac.at/~neum/sciandf/eng/bread.html Проповед, Јули 31, 1994, Сент Ендрјус, Мареј Хил, N.J. (САД) Арнолд Neumaier _________________________________________________________________ Господи, Вие ја имате моќта да се трансформира нашата обични животи во огнот на љубовта, така што другите се загрее и да се фати себеси оган. Нека моите зборови и мојот живот се зборува за вашата слава, и нека биде од […]

мај 25, 2016

Покана за Pадост

Source: http://www.mat.univie.ac.at/~neum/sciandf/eng/joy.html Ова е една од моите мисионерски страници на интернет, http://www.mat.univie.ac.at/~neum/faith.html Ве молиме да се молат за да ви помогне да ги инспирира луѓето да се живее за Бог. __________________________________________________________________________ Евангелието во учењето на Исус, што е тоа? Папата Јован Павле Втори го нарекува покана за радост (и јас го цитирам, едноставно затоа што читањето […]

мај 24, 2016

Советите на Adarbad Mahraspandan

Source: http://www.avesta.org/mp/adarbad1.htm Adarbad Mahraspandan бил познат светител, првосвештеникот, и премиерот на Shapur II (309-379 A.C.) Превод од Р. В. Zaehner, учењата на мудреците, Лондон, 1956 година, стр. 101 ff. Коментари по JHP. Правопис е нормализиран да се во согласност со другите текстови во оваа серија. Јас исто така се користи “yazads” на местото на Zaehner е […]