мај 25, 2016

Покана за Pадост

Source: http://www.mat.univie.ac.at/~neum/sciandf/eng/joy.html

Ова е една од моите мисионерски страници на интернет,
http://www.mat.univie.ac.at/~neum/faith.html
Ве молиме да се молат за да ви помогне да ги инспирира луѓето да се живее за Бог.

__________________________________________________________________________
Евангелието во учењето на Исус, што е тоа? Папата Јован Павле Втори го нарекува покана за радост (и јас го цитирам, едноставно затоа што читањето на неговата забелешка ме поттикна на следните размислувања).

Евангелието – покана за радост: тоа е навистина точно. Кога ќе сакате да се пренесе на евангелието на другите, тоа мора да звучи како што, па дури и еден корумпиран човек како Закхеј, исполнет со радост во текот на посетата на Исус, се пресели да го промени својот живот на подобро (Лука 19: 1-10 ).

Евангелието е покана да учествува во радоста на Бог над Неговото создание, кога тој гледаше во сето она што тој го направи, и видов дека тоа беше навистина добар (Бит 1:31). Тоа е покана да се сфати дека јас припаѓам на Неговото создание, што јас, направени во Неговиот лик (генерал 1:27), сум вреден суштество, со цел да прерасне во писмото на Божјата љубов кон другите (2. Кор. 3: 3); дека сите тешкотии и искушенија во мојот живот се дел од Божјиот план за обука за да направи да се погодни за живот на вечна квалитет: А животот што јас, оние кои се околу мене, а Бог најдете вредно; живот кој зрачи Божјата радост поради тоа што не може да биде уништен од страна на несреќи (Римјаните 8:. 28-39).

Евангелието е покана за радоста на љубовта, радоста што ја чувствуваме кога сме се грижат и вредни, со радост го доживуваме кога ќе се згрижени и ценети, а радоста што ја чувствуваме кога сме прифатени, без да се кријат нашите слабости ( Пс. 32). На радост на љубовта која носи плодови на живот воден од Божјиот Дух:, (Галатјаните 5 22-23). радоста на љубовта чие присуство го прави за многу несовршености (1 Пет. 4: 8); радоста што нè тера да се развива силна во трпение, разгледување, несебичност, храброст и простување, атрибути на љубовта (1 Кор 13:. 4-7).

Евангелието е покана да учествува во радоста на ангелите кога некој доаѓа во живот повторно откако беше изгубен за Бога (Лука 15: 1-32); за да го прослават на великодушноста на Бога, кој го дели со нас Неговото богатство дури и ако ние не го заслужуваат тоа, затоа што Тој нè љуби (62: 3-5.). Радоста да се биде простено за нашите сопствени неуспеси во животот, и дека има нова можност да се започне. Радоста на Воскресението не е само опција за далечната иднина; тоа може да стане реалност сега, ако ние се претвори од нашите безживотни стаорец трка на живот во водечки присуство на Бог (Пс. 1).

Евангелието е покана за радост на слобода. Ние веќе не треба да бидат робови на деструктивни страсти и желби (Рим. 6: 20-23). Имаме нов господар, Исус Христос, кој плаќа за нашата слобода со својот живот. Тој, на авторот на животот (Јован 11: 25-26), ни знае подобро отколку што некогаш може, и Тој знае како да се развие најдобрите во нас (Изр 8:. 1-21). Како Божји деца ние сме слободни да го направи она што е конструктивна (1 Кор. 10: 23-24) (. Римјаните 13: 8), ограничен само со барањата на љубовта.

Евангелието е покана за радост на совршенство, радоста што ја чувствуваме кога ќе видиме нешто одлични, или кога сме направиле нешто добро. Природата е полна со доказ дека Бог ја негува совршеност (Пс 19;.. Рим 1:20), и, направени во Неговата слика, може да не успее да биде импресиониран, исто така. И Исус има доверба дека можеме да стане совршен, исто така, почнувајќи од сега и навлегувајќи во вечноста (1 Јован 3: 2; Фил 3:21.) (Matth 05:48;; Римјаните 8:29 1 Јован 4:18.). .

Евангелието е покана за радост на надеж, радост што ги осветлува нашата ден кога сегашниот чини мрачна (Пс. 56). На радост на надеж, хранети со сознание дека Бог се грижи за нас (Лука 12: 22-31), ја штити од Досаѓање очај дека посетуваме во нашето срце, кога катастрофа штрајкови (Пс 46.), Кога се загрозени од непријатели (Изр. 16:.. 7), кога ќе се чувствуваат напуштени или се погодени од долгорочна болест (Пс 88), кога нашите планови не успеваат (Изр 19:21), кога ќе ја загубиме некој или нешто важно за нас (Јов 1:21) . И таму е радоста на очекуваме до крајот на времето, кога, во новиот свет Бог го подготвува, нема да има ниту смртта, ни тага, плач, ниту болка (Откровение 21: 4).

Но, најмногу од сите, евангелието е покана да уживаат во присуство на Бога (Matth 04:17; 28:20; Јован 15. 4-5). Радоста да се биде со Бога (Неем 08:10; Фил. 4: 4.) Е во срцето на сите вистинска радост, и прави се за сите тешкотии, ние мора да се соочи во животот (Пс 73: 23-28.). Без Бога, ние се најслаби во бурите на животот, каде што ќе треба сила повеќето очајно; со Него, ние сме непобедливи (Matth 7:. 24-27). Како слуги на Бога, ние се извор на сила и утеха за оние кои се во очај (2 Кор. 6: 4-10): гледаат во нас жив доказ дека несреќни околности не треба да одлучи за квалитетот на животот, и ако тоа е врз основа на вечните вредности – вредности ни е понудена од страна на мајчинска грижа на Бога (е 66:13.).

Арнолд Neumaier