мај 26, 2016

Крштевањето и Смерт

Source: http://www.mat.univie.ac.at/~neum/sciandf/ger/taufe.html

Павле (Римјаните 6):
2. Како да сакаме да живееме во грев, ние смертви?
3. Не знаете ли, што толку многу од нас како се крстивме во Исуса Христа, крстени сме во Неговата смрт?
4. Ние сме погребани со Него преку крштевањето во смртта, та како што Христос воскресна од мртвите преку славата на Отецот, така и ние да одиме во нов живот.
5. Зашто, ако се поврзани со него и да стане како него во неговата смрт, ќе бидеме обединети со него во воскресението.
6. Ние знаеме дека нашиот стар човек е распнат со него, телото на гревот може да биде уништен, дека сега па натаму ние не треба да им служи на гревот.
7 Зашто, оној што е мртов се ослободи од гревот.
8. Дали сме умреле со Христа, веруваме дека ние ќе се живее со него,
9. Знаејќи дека Христос се воскресна од мртвите, умира нема; смртта не може да владее над него отсега.
10. Смртта умре, тој умре за гревот еднаш за сите; но дека тој е жив, жив за Бога.
11. Така мислите, да се покаже дека гревот на своите мртви и живи за Бога во Христа Исуса.

Павле (Римјаните 7):
1 Не знаете ли, браќа, дека законот има власт над човекот додека е жив?
4. Така и вие, браќа мои, мртов на законот преку Христовото тело, така што нејзиниот припаѓа на друг, дури и со оној кој го воскресна од мртвите, дека треба да донесе плод на Бога.
5. За кога бевме во телото, како што биле грешни страсти, кои се возбудени од законот во нашите членови, така што ќе вроди со плод до смрт.
6. Но, сега ние сме биле доставени од законот, умрел за тоа што ни се одржа во заробеништво, така што можеме да послужи во нов дух, а не во oldness на писмото.

Павле (1 Кор во 15:31.):
`… Умирам секој ден.”

Исус (Матеј 10: 29-30; види исто така Мет 6: 24-34 …):
Не се продаваат ли две врапчиња за еден денар? Сепак, никој од нив не паѓа на земјата без вашиот Татко. Но, на влакната на главата ви се изброени. не плашете се; Вие сте поскапи од многу врапчиња.

Исус (Лука 9, 24-25):
Секој кој сака да ја спаси својата душа, ќе ја загуби; а кој ја загуби душата своја заради Мене, ќе ја спаси. Бидејќи вредноста на создавање на човекот, ако го добие целиот свет, и се изгуби, или да штета во себе?

Исус (Лука 12: 19-20):
`(I) ќе им рече на мојата душа, душата, имаш многу добра, приготвени за многу години; сега се одморат, да јадат, пијат и се веселат! Но Бог му рече: ‘Ти бе! Оваа ноќ ќе побараат твојата душа од вас; а кој не е, тогаш, што си го обезбеди?

Исус (Лука 14: 28-33):
28. Кој од вас, со намера да се изгради кула и најнапред не се седне и да се процени на трошоците за да се види дали има доволно пари за да го заврши?
29. за да не, кога ке се вградија во темелите, а не работи, сите кои гледаат што почнуваат да му се потсмева,
30. велејќи:, Овој човек почна да гради, а не се во можност да се заврши.
31. Или кој цар, одејќи во војна против друг цар, не седи долу прво, и го задржува совет дали тоа може да се задоволи со десет илјади, иде против него со дваесет илјади?
32. Ако не, тој испраќа амбасада, додека останатите се уште е далеку, а тужи за мир.
33. Така и секој од вас кој не остави сите дека тој не може да биде Мој ученик.