октомври 31, 2017

Корените на Њу Ејџ

Original: https://wichm.home.xs4all.nl/newage3.html

На Њу Ејџ движењето е тешко роман! Неговата филозофија е вкоренето во традициите, често базирани на мистични искуства, секој во различен контекст.

Северна Индија шаман

Антрополошки, секогаш имало (wo) луѓе во рамките на “најпримитивните” општества кои се гледаат како поседуваат посебни знаења и моќ. Врачеви, или шамани, беше подложен на спонтан катарза, или беа иницирани и се чувствува повикан да се одржи контакт со духовниот свет на кланот.

Кога заедници стана покомплексен и организираниот има малку место за овие осамени. Општество почна да се специјализираат, луѓето сфатија и се чувствува подготвен да се формираат групи, занаетчиството, или општества, за да се обезбеди континуитет и расте совршенство. Контакт со духовниот свет беше предаден во рацете на организирана религија, кој исто така воспоставен одговор на прашањата за непознатото и највисока власт.

Луѓето кои се чувствуваат обдарени со посебни овластувања, тешко може да се прилагодат на корсет на воспоставените вера. Тие отиде под земја. Сепак, тие се обидоа да се поврзеш со сродни духови и ученици кои сакаат да ги следат нивните чекори да го поминат на работа.

Езотерична традиција стана изречени во духовна групи, заедници, или братства. Нивните меѓусебни посветеност резултираше со висок степен на совршенство споредливи со еснафи на занаетчии. Во нивните мистични искуства тие виде духовна реалност која тешко може да се помири со догматски застапеност дадени од страна на црквите. При донесувањето на нивните искуства, тие мораа да се вежба екстремна претпазливост, за да не бидат обвинети за ерес. Сепак познавања умови ќе се разбере нивната прикриена списи, симболични претстави, па дури и гестови.
И покрај сите пречки и опозицијата, скриен (окултно) духовна традиција достигна непознати брегови! Еден од нив се од Европа, каде интерес за античките традиции беше оживеан во различни времиња.

Интересот за овие традиции наизменично. По периоди на пад, најчесто како резултат на културните и политичките услови, на растечката потреба за заживување на старите речиси и го заборавија вредности следи. Окултното традиција изгледа толку неверојатно моќни што не може да се прикрие. Таа се развива во циклуси на подем и пад – секој ренесанса со свеж пристап, прилагодени на духот на времето.

Обновениот интерес за овие духовни, верски и магично традиции имаше огромно влијание врз главите на човекот. Најновите преродба во популаризиран форма е онаа на Њу Ејџ движењето во доцните шеесетти години.
Следниве е една кратка скица на неговото потекло, поделени во следниве поглавја:

 

Грк мистерии и филозофија
Христијанската мит
Гностицизмот
Еврејски мистицизам и кабалата
Алхемија
Pенесансата
Слободното Сидарство
Pозенкројцерите
Возраст на просветлувањето
Месмеризам и на Француската револуција

Втор дел:

Ориенталната ренесансата
Cпиритуализам
Теософијата
Кришнамурти
Четвртиот начин
Њу Ејџ – на разоткривањето

 

Eвропските традиции

Грк мистерии и филозофија/христијанствотоНа 7-ми до 5 век пред нашата ера се карактеризира со извонредна глобалната раѓањето на религиозно-филозофски начин на размислување на восхит длабочина: Лао-ТСЕ и Кунг-фу-ТСЕ (Конфучие) во Кина, Буда и Mahavira во Индија, Заратустра во Персија, пророци во Палестина и филозофите на Грција.Обидот беше спроведено од страна на сите овие големи мудреци да се надминат старите митови и суеверија од своето време и да ги презентираат пристап во длабочина. Апстрактна, мистичен начин на гледање и доживува реалноста беше се поплочен. Некои на овие мудрост традиции стана отелотворени во грчката култура. Западна Европа човек научил на нивниот свет на мислата преку контакти со Блискиот Исток и особено латински преводи на грчки филозофски дела. Грците ги постави, исто така, на патеката на египетската култура и религија. Знаење за оваа голема цивилизација дошла на Западот индиректно сепак во својата грчка верзија. Вистински контакт со Египет не постои. Грците, во нивните синкретистичка крајот на умот, се апсорбира во нивната филозофија суштината на верски традиции, кои до нив од другите култури, преку трговија или војни. Египетскиот иницијација обреди, тракиски Орфичкиот мистерии и други ритуал и култот практики беа меѓу многуте кои беа усвоени лесно.

Бог Хермес Трисмегистус (= трипати голем) се смета од страна на нив да бидат идентични со древниот египетски бог на мудроста Тот. Модерното истражување покажа дека, сепак, на египетската магичен и мистични дела му се припишува на Хермес биле напишани во вториот и третиот век од н.е. Овие идеи стана познат како Херметичка филозофија. Нејзините најважни работа е Корпус Герметикум, компилација од петнаесет текстови на астрологијата, алхемијата, теозофија и theurgy.

Христијанската мит

На мистерија училиште традиции на христијанството имаше најголемо влијание на Западот. Првично чиста еврејска секта би се качил во заборав откако Римјаните го уништиле Ерусалим и повеќето од нејзините жители во 70 година не беа тоа што го погоди корен во прилагодена форма во еврејските и нееврејските заедници во дијаспората.

Врз основа на неколку документи кои го преживеале од подоцнежните векови научниците го земе дека мит погоди коренот околу еврејската мудрост учител Исус (на грчки Исус). Христијанството што стана од него се апсорбира популарни паганската верска верувања. Kвалитети се припишува на Исус се одраз на оние на боговите почитуван во тоа време. Богочовекот Озирис, Дионис, на пример, се сметаше за Син Божји и бил роден од девица на 25 декември пред три овчари.

Гностицизмот

Гностицизмот потекнува од Египет. Нео-платонски Гностичката училиште во Александрија станал нејзин центар во првиот век од н.е. Од него скокнал Кристијан, Џентиле и еврејски гностицизам. Вториот преживеа во еврејската кабала.

Различните Гностичката секти одигра важна улога во почетокот на христијанството и формирањето на евангелијата. Нивното влијание и традиција беа потиснати кога митот за Исус го погоди коренот. Верата стана сплотена со владејачката сила, кога царот Константин направи христијанството државна религија во 4 век од н.е. и се става себеси буквално во својата глава.

Гностицизмот остана извор на инспирација, сепак, за ретките кој знаеше на своите идеи, кои се чуваат во тајност. Во центарот е верувањето дека гледа и невидена светот е манифестација на Еден Божественото Битие. Гностичките текстови се однесуваат на падот на човекот од божественото на материјалниот свет. Искрата на божествената светлина затворен во човекот да се ослободи, така што тоа може да се врати во Царството Божјо. Гноза, интуитивно знаење, се вели дека да се рангира над аналитички знаење. Тоа беше за да се добие од страна на разни иницијативи. Употреба на халуциногени може да имаат улога во добивање на мистични искуства.

Гностицизмот влијание врз многу еретички западноевропскиот секти, како што се Kathars во средниот век, кои беа жестоко прогонувани и мистици како  Јаков Боем (1575-1624).

Во осмиот и деветтиот век од н.е. Багдад стана голем интелектуален центар на студии на арапски јазик. Научни и филозофски книги се пренесуваат преку мавритански Емират на Кордоба, Шпанија. Универзитетите на Гранада и Сарагоса преводи направени достапни на големите грчки класични дела од арапски на латински.

Еврејски мистицизам и кабалата

Уште една традиција која стигна на Западот беше дека на еврејски мистицизам. Нивната езотерична доктрина “Кабала” (што значи: традиција) се појави во еврејските мистични кругови во Шпанија и Јужна Франција во 12 век. Најстарите своја страна, Сефер Jetsira, беше напишана помеѓу третиот и шестиот век.

Според ова верување Бог му ги дал на Втората објава на Мојсеја заедно со Законот. Таа објасни тајната смисла на Законот. Ова откритие се вели дека се пренесува во текот на вековите од страна на иницијантите. Кабалистички студии во Светото Писмо хебрејски развива на Теозофското мистика а понекогаш во вид на несакана верски магија.

Непосредно пред протерувањето на Евреите од Шпанија во 1492 година Pico della Mirandola во Фиренца замислен христијански верзија на Кабалата. Тој поврзани вистини кабалистички со оние на грчката Херметика. Така беше воведена амалгамија меѓу традицијата припишува на грчката Хермес Трисмегистус и еврејски мистицизам, наводно, како слегува од Мојсеј.

Алхемија

“Алхемија” Името потекнува од арапскиот ел-Kimya, Khem е името за Египет каде што се практикува уште пред христијанската ера. Тоа помеша со магијата и мистиката на легендарниот грчкиот  Хермес Trismegistos кој стана познат како  Херметичка филозофија.

Во четвртиот век н.е., алхемија еволуирале неговата историска форма. Традицијата стигнале во Европа преку муслимански алхемичарите во Шпанија во дванаесеттиот век.

Средновековна Алхемија содржани Гностичката елементи. Во својата популаризира форма се смета за уметност на мутација на метали. Сепак, таа отиде подлабоко од тоа. Тоа издадени од претпоставката дека важно е жив и може да се зголеми. Со право на ритуали прашање може да се влијае да се суштината во повисоки форми.

Под превезот на полу-научни експерименти своите лекари следи тајна традиција. Така, во својата мистична смисла алхемија не беше од пребарувањето за камен филозофот, трансмутацијата на метали во злато. Подлабокото аспект беше пребарување за прочистување на душата, мистичниот трансмутацијата на умот потребни за добивање директно божествено знаење.

Имаше вистински и лажни алхемичарите во средниот век. Меѓу нив беа големци и обичните луѓе, свештеници и мирјани, Евреите и христијаните, научници и едноставен занаетчии, филозофи и неписмени, лекарите и магии, на кратко од сите класи на општеството. Тие талкаа низ Европа од едно место до друго. Тие се чувствувале космополити и како такви одржува блиски односи со една со друга. Тие имаа свои тајни друштва, со знаци и лозинки. Тоа беше усната традиција главно, од уво до уво – уста на уста. Сето тоа е запишано беше маскирани со цел да им даде впечаток дека само што се занимава хемиски експерименти.
И покрај нивните прогонувана повеќе и повеќе тие се чуваат практикуваат својата уметност тајно. Сепак своите идеи имаа индиректно влијание врз општеството.

Парацелзус
Парацелзус

Еден од водечките експоненти на алхемија стана швајцарски Теофраст Bombastus fon Hohenheim, наречен Парацелзус (1493-1541). Исак Њутн, на ризик за ставање крај на својот живот на клада, спроведе поголем дел од својот живот алхемиски експерименти.

Ренесансата

Движењето ренесансата на 15-ти и 16-ти век е роден надвор од разочарување од средновековни филозофски и теолошки начин на размислување. Враќањето кон извор на знаење од далечното минато е се залагаше.

Иако движење ренесансата обично се познати за нејзиното влијание врз уметноста и литературата, во последниве години се сфати дека тоа, исто така, беше придружуван од обновениот интерес за проучување на стари окултни Неоплатоник и Херметичка традиции.

Околу 1450 на Платонска академија е основана во Фиренца. Во 1471 латинскиот превод на неодамна откриена грчкиот Корпус Херметичен појави (види погоре). Преводот предизвика обновениот интерес во Херметичка филозофија на Грците и помина низ многу изданија.

Илустрација од “Theosophica practica” од 17-ти век мистик Јохан Георг Gichtel, покажувајќи седум чакри
Илустрација од Theosophia practica

Магична мистериозна религија на древниот Египет, се на најстарата цивилизација еден имале било какви сознанија, остварува големо воодушевување во текот на мажите ренесансата. Мистериозната хиероглифи се смета за симбол на скриени знаења откриено од страна на Бог на луѓето кои не може да се пренесе со зборови. Симболи и гестови стана средство за пренесување вистини и вредности. Космосот беше виден како органско единство. Таа е населена со хиерархија на духовите што го остваруваат сите видови на влијанија и симпатии. Практиката на магијата станал свето потрага, од пребарувањето за знаење, а не преку интелект, но преку откровение на чист ум.

Слободното Сидарство

Влијанието на свежо интерес мудрост традиции во пресрет на италијанската ренесанса движење, исто така, се најде својот израз во Слободното Сидарство, која стана организирани во домови околу 1600 година во Шкотска.

Модерни Сидарство извори од средновековниот камењари кои заскитале од еден град до друг во потрага по задачи да се изгради црква, или дури и една катедрала, која бара огромни вештини, интелектуална и организациски таленти. Еснафи беа поставени со цел да се заштитат тајните на својот занает.

Угледот на архитекти, чии објекти беа предмет на голем восхит, бил висок. Да се биде член на еснафот се смета за привилегија и мораше да се заработи. Членови признати едни со други, не само од страна на лозинки, но, исто така, од страна на нивните посветеност и филозофија која беше утврдена во т.н. Стариот обвиненија. Најраните верзија на ова кредо на масоните, датира од 1400. Подоцна верзии дистрибуирана во 16 век.

Стариот Обвиненија отелотворуваат Херметичка потрага по загубената мудрост на древните. Масоните стави акцент на моралот и изучување на геометријата.
Антички египетски знаење и мајстори зад големиот архитектонски дизајн на изгубениот храм на библиските царот Соломон беа во високо почитуван и извор на инспирација за развој на масонски креативност. Мајстор Масон Хирам на овој храм, убиен затоа што тој не сакаше да открие масонски тајни, беше извор на инспирација.

Сидари, исто така, се чувствува слично на почитуваниот зграда еснафи на древниот Египет, Грција и Рим. На неверојатни архитектонски вештина на античките градители се припишува на натприродни моќи. Со голема посветеност на нивните расправи за геометрија и математика се изучуваат кога станаа достапни.

Овие занаетчии припаѓале на “оперативен” од страна на слободен сидар. Подоцна членови на повисоките класи беа примени како и да се масонски ложи. Извршување на нивните окултни и духовни науки, може да е одговорен за развој на “шпекулативни” страна.

Аспирациите на масоните за повеќе слобода на мислата, политичкото и верското реформи, кои го направија огромно дека активностите беа спроведени во најголема тајност. На крајот на “оперативен” елементи ќе исчезне.

Во Шкотска Вилијам Schaw (1550 – 1602) се смета дека е мозокот зад ре-организација на еснафот масон. Во Велика Британија Илија Ahmole (1617-1692) беше претходник. Во дневникот на овој астролог е рекорд на неговата иницијација во 1646 во масонеријата, која веќе брои многу членови потоа, ниту еден од нив е каменорезец по професија од тоа време.

Розенкројцерите

Поврзани со овие традиции е Розенкројцерски движење кои се појавија во XVII век. Тие не треба да се помешаат со модерните Розенкројцерски групи, кои немаат директна врска со античките движење.

Fama

Во основата на нивната појава е објавувањето во 1614 памфлет наречен Fama (види слика) (на Братството на заслуги Редот од Ружиниот Крст) упатено до научиле во целина и на гувернери на Европа. Авторот е веројатно Јохан Валентин Andraea (1586-1654), еден млад германски лутерански свештеник. Тоа наводни да биде порака од одредени загрижени за состојбата на човештвото сточни. За волја на вистината се смета дека неговиот извор е братството разочаран Лутеранци кои не се задоволни со резултатите од сто години на реформацијата.

Во Fama беше предложено дека сите учени луѓе од целиот свет треба да ги здружат силите за воспоставување на синтеза на науката. Зад овој напор застана наводно осветлена братство – синови на светлината, кој беше инициран во тајните на Големиот Редот. Овој “Brüderschaft der Theosophen” беше кажано да биде основана од страна на Кристијан Розенкрац(1378-1484), кој се стане Иницијант време на неговите патувања на Блискиот Исток во XV век. Тој ја основал братство кој требаше да функционираат во тајност и оттогаш.

Памфлети на Редот од Ружиниот Крст, веројатно, биле инспирирани од Херметичка и неоплатоник стихови кои циркулираат во тоа време. На приказен Квин на неоплатонист Едмунд Спенсер, и објавени во 1590 година се однесува на англиски витез “Црвениот крст”. Розенкројцерскиот филозофија исто така, содржи елементи кои се наоѓаат во масонството алхемистички дела како што се концепција: “Како горе, така и долу” – означува дека човекот е одраз на целиот универзум. Други идеи се потсетува на оние од големите алхемичар Парацелзус (види слика).

Розенкројцерскиот Манифест создаде доста возбуда во европските кругови. Иако многумина се применуваат за поведување не постои евиденција на братството ја преживеа долго. До 1623 година германскиот Розенкројцерски движење беше уништена под тежината на контра-реформацијата, предводена од страна на Језуитите. Окултното ренесансата дојде до својот крај. Бранот на вештерки лови почнале.


Периодот на просветителството

Канџите на фундаменталистички христијанството ослабен во текот на следните децении. На светоглед на Европската човек некогаш проширување надвор. Морињата во светот биле истражени и направи контакт со другите култури. Зголемување на населението во проширување и бараат повеќе општество повика на вештини инвентивни. Европската цивилизација погоди корен. Човек на гениј придонесе за нејзината култура. Истражување на природата со интелигентен ум стана посакувана извршување. Ана Марија Шурман (1607 – 1678) стана првата жена која треба да се прифати како академски.
Нов вид на филозофија се појави, се разликува од христијанскиот светоглед на средновековните теолози.

Периодот на просветителството може да се каже дека почнаа во 1687 година од страна на објавување на Исак Њутн; Philosophiae Naturalis Principia Mathematica (Mathemetical Принципи на природна филозофија). Тоа е основа на истражување на природата на објективен начин. Најдобрите умови се посветија на овој критичен извршување: Галилеј, Роберт Бојл, Рене Декарт, Френсис Бекон. Дидро започна објавувањето рати од неговите познати Encyclopedie во 1751. Алхемија се уште се смета за научни извршување и е опишана во енциклопедијата во доста поволни услови.

Идејата за слобода на мислата се појавија. Холандија привлече многу прогонетите Евреи, Huguenot и другите бегалци по своите либерални религиозни погледи. Спиноза во Амстердам придонесе библиските стипендија. За прв пат критички забелешки беа ставени зад библиски текстови. Одземање на Библијата на својата света тајна станаа вообичаени место од страна на 18-ти век. Критички деизам нападнати и омаловажувани конвенционалните христијанството. Волтер, Русо, Томас Џеферсон и Бенџамин Френклин се проценува меѓу деистира.

Езотерична традиција имале помалку да се плашат сега.

Месмеризам и на Француската револуција

Кон крајот на осумнаесеттиот век, нови научни откритија и пронајдоци заробиле умот на јавноста. Поточно експерименти со електрична енергија даде гориво на повеќето неверојатни и чудни теории вклучуваат флуид, етер или флогистон да ги објасни своите прекрасни својства. Тоа е во денешно време обично замолчуваат дека големите умови од тој период, како Њутн, верува во еретички поими кои во денешно време да се потисне научник за заборавот на академската заедница.

Mesmer
Месмер хипнотизиран сомнамбуле

Во осумдесеттите години на 18 век австриски дух исцелител, Франц Антон Месмер (1733-1815), извршено огромно влијание врз monde на кавалер, како и на општата јавност на Франција. Десет години пред почетокот на Француската револуција неговите идеи заробени на имагинацијата. Тој му се припишува исцелителна моќ на манипулирање со флуид: животински магнетизам. Тој работеше со транс-индуцирана држави на теми наречен сомнамбуле.
Неговиот окултизмот стана општо прифатена, освен членовите на научната заедница со кого тој секогаш беше во војна.

Други окултни братства како Слободното Сидарство, Розенкројцерите, кабалистите, Сведенборгјани и алхемичари напредуваше, како и спиритизмот. Лекување аспект на исчезнала во позадина, комуникација со духовите на починатите, работа со магични симболи и изградба на нова визија на реалноста дојде на свое место.

Овој лет на идеи, нејзиниот конфликт со утврдениот ред и аристократија стана плодна почва за Француската револуција. Некои од нејзините лидери еднаш се киснат во светот на месмеризам.

 

 

Крајот од првиот дел