мај 25, 2016

Лебот на Животот

Source: http://www.mat.univie.ac.at/~neum/sciandf/eng/bread.html

Проповед, Јули 31, 1994, Сент Ендрјус, Мареј Хил, N.J. (САД)
Арнолд Neumaier

_________________________________________________________________

Господи, Вие ја имате моќта да се трансформира нашата обични животи во огнот на љубовта, така што другите се загрее и да се фати себеси оган. Нека моите зборови и мојот живот се зборува за вашата слава, и нека биде од помош за да ги луѓето поблиску до вас. Амин.

Пред престолот си, Боже, да клекне: Дајте ни совест брзо да се чувствуваат,
подготвен ум да се разбере значењето на наказанието ти рака;
whate’er болката и срамот може да биде, ни донесе, Татко, поблиску до тебе.

Барај од нашите срца и да ни вистина; да ни помогне да им даде на сите нивни должи.
Од љубов на задоволство, страст од злато, од гревовите кои го прават срцето расте ладно,
одвикне нас и да ни се обучуваат со твојот прачка; ни ги учат да ги знаат нашите грешки, Боже.

За гревовите на несовесен збор и дело, за гордост амбициозни да успее,
за лукавите трговија и суптилна замка да го фати едноставно не се свесни,
за животот лишена од цел висока, прости, прости им, Господи, ние плаче.

Нека жестока пожари кои горат и да се обиде, нашите најдлабоки духови прочистување:
консумираат болни; се ослободи од срамот; Боже, биди со нас во пламен;
новороденче луѓе може да се зголеми, повеќе чиста, повеќе точно, повеќе благородно мудар.

(На hymnal, бр 574)

___________________________________________________________________
Порамнете го срцето за молитвата на генерации

Се надевам дека сите значеше она што бевме само пеење; Се надевам дека ќе ја искористи можноста да го усогласи своето срце кон молитвата на безброј генерации кои сакаа да се трансформира во Христос, како и луѓето, вистински, полна со цел, храброст, сочувство и љубов, и да бидат ослободени од сите желби кои се пречка за ова.

Примарната страста на вашиот живот

Се надевам дека ова е или ќе стане примарна страста на вашиот живот: што ќе стане се повеќе и повеќе свесни за Бог – како што Христос бил свесен за Него. Што го гледате Божјата блискост во време на радост и време на тешкотии. Дека сте цениме радости и проблеми како Божји корекција алатки кои ќе ви овозможи да прерасне во личноста Бог одредил да биде.

___________________________________________________________________
Читања од Светото Писмо

Во пустината целата заедница му рекол на Мојсеј и Арон, тие не беа задоволни со нив. Израелците им рече: ” Ние сакаме Господ ни го стави на смрт во Египет. Таму седевме околу саксии на месо. Јадевме сите храната што ја сакаше. Но, може да ни донесе надвор во оваа пустина. Мора да сакаат целата оваа заедница да умре од глад. ”
Тогаш му рече Господ на Мојсеја. Тој рече: ” Јас ќе заврне леб од небото за вас. Луѓето мора да одат секој ден. Нека се соберат доволно леб за тој ден. Еве како јас ќе ги стави на тест. Јас ќе се види дали тие ќе го следат мојот насоки. ” ” На шестиот ден тие мора да се подготви она што се постигнува во. На тој ден тие мора да ги собере двојно повеќе од другите денови. “” Така Мојсеј и Арон му рече на целиот на народот на Израел. Тие рекоа: ” Во вечерните часови ќе знаеш дека Господ ве изведе од Египет. И во утринските часови ќе ја видиш славата на Господ. Тој има слушнато велат дека не се задоволни со него. Кој сме ние? Зошто се ни кажува не сте задоволни со нас? ”
Мојсеј, исто така, рече: “Ти ќе знаеш дека Господ го чу ќе зборува против него. Тој ќе ви даде месо да јадете во вечерните часови. Тој ќе ви даде на сите лебот што го сакате во утринските часови. Но, кои сме ние? Вие не зборуваат против нас. Ќе се зборува против Господа. ” Тогаш Мојсеј им рече на Арона: ” Разговор за целата заедница на Израел. Кажи им: ” Дојди на Господ. Тој има слушнато ќе зборува против него. ” Додека Арон беше да разговараат со целата заедница на Израел, тие се погледнале кон пустината. Имаше на славата Господова се појави во облак! И му рече Господ на Мојсеја: “” Слушнав на народот на Израел зборува за тоа како тие се несреќни. Кажи им: ‘Кога сонцето оди надолу, ќе јадат месо. Во утринските часови ќе биде исполнет со леб. Тогаш ќе знаете дека Јас сум Господ, вашиот Бог. ” ”
Таа вечер плаша дојде и покриени кампот. Во утринските часови на теренот околу логорот беше покриен со роса. Кога росата ја нема, тенки лушпи се појави на пустината подот. Тие изгледаа како мраз на земјата. Народот на Израел видоа снегулки. Тие побараа едни со други “,” Што е тоа? “” Тие не знаат што е тоа. Мојсеј им рече: ” Тоа е лебот на Господ ви ја даде да јадат. Тука е она што Господ го заповедал. Тој рече: “Секој од вас треба да се соберат колку што ви треба. Земете две quarts за секој човек кој живее во вашиот шатор. ” На народот на Израел направија така, како што им беше кажано. Некои собраа многу, а некои се собраа малку. Кога ќе го мери од, оние кои се собраа голем број не се премногу. И оние кои се собраа малку доста. Сите од нив се собраа само она што им се потребни. Тогаш Мојсеј им рече: ” Немојте да чувате од него до утре. “” Некои од нив не се обрне внимание на Мојсеј. Тие се чуваат дел од неа до утрото. Но, тоа беше полна со црви и почна да смрдеа. Затоа Мојсеј се налути со нив. Секое утро сите од нив се собраа онолку колку што е потребно. Но, од најжешките време од денот, тенки лушпи се стопи.
На шестиот ден, луѓето се собраа двојно повеќе. Изнесува четири литри за секој човек. Лидерите на заедницата дојдоа и објавија дека на Мојсеј. Тој им рече: ‘Еве што заповеда Господ. Тој рече: “Утре ќе биде ден за одмор. Тоа ќе биде света сабота. Тоа ќе бидат издвоени за Господ. Па се пече она што го сакате да се пече. Вари она што го сакате да се вари. Спаси она што е лево. Чувајте го до утрото. “” Значи, тие го спаси до утрото, како што заповедал Мојсеј. Тоа не смрдеа или да добијат отрепки во него. ” Тоа Јадете денес, ”, рече на Мојсеја. ” Денес е ден за одмор во Господовата слава. Ќе освои? -Fўt Најде било снегулки на земјата денес. ги соберат за? -А шест дена. А во седмиот ден се победи? -Fўt Да има. Itўs саботата ” -.? А
И покрај тоа што рече Мојсеј, некои од луѓето кои излегоа на седмиот ден да се соберат на снегулки. Но, тие не се најде. Тогаш му рече Господ на Мојсеја. Тој рече, “” Колку долго сите ќе одбиваат да ги почитуваат моите заповеди и моите учења? Имајте на ум дека сум ви даде саботниот ден. Тоа е причината зошто на шестиот ден јас да ви даде леб за два дена. Сите мора да останете каде што сте на седмиот ден. Никој не може да излезе. “” Така луѓето почина на седмиот ден. (Излез 16: 2-30 стих)

И кога луѓето сфатија дека ниту Исус, ниту апостолите беа таму веќе, тие самите влезе во чамци и отиде во Капернаум да се погледне за Исус. Кога Го најдоа на спротивната страна на езерото, тие му рекоа: “Господару, кога дојде овде?” “
” Верувај ми, ”, одговорил Исус, ” сте во потрага за мене сега не затоа што видов мојата знаци, туку затоа што јадевте дека храната и ги имаше сите што го сакаше. Вие не треба да се работи за храна што не трае, но за храна што трае во во живот вечен. Ова е храната Синот Човечки ќе ви даде, и тој е оној кој го носи печатот на Бог Отецот. ” Ова ги натера да го прашам “,” Што треба да правиме за извршување на работата на Бог? ”
29 ‘ “Работата на Бог за вас,’ ‘, одговорил Исус,’ ‘е да се верува во Оној кого го испрати кај вас.” “Тогаш тие го прашаа:’ ‘Тогаш, што знак може да ни даде што ќе ни направи веруваме во вас? Каква работа правиш? Нашите предци јадеа мана во пустината, како што вели Писмото: “Тој им даде леб од небото да јадат. ” На која Исус им одговори: “” Да, но она што е важно е дека Мојсеј не ви даде леб од небото, туку Мојот Татко ви дава вистински леб од небото. За Божјиот леб што слезе од небото му дава живот на светот. ” Ова прави да се каже за него, ” Господ, ве молиме да ни даде овој леб, секогаш! ”
35 Тогаш Исус им рече: ” Јас сум лебот на животот. . Човекот кој доаѓа кај Мене нема да биде гладен и човек кој верува во Мене нема никогаш повторно да биде жеден ” (Јован 6: 24-35, Phillips)

________________________________________________________________________

Чудото

Понекогаш, нешто посебно се случува во нашиот живот – Бог нè ослободува или да ни се храни во неочекувани начини. Ние сме возбудени, и ние сакаме да го направи постојан, крунисување на Исус како цар, кој им служи на нашите интереси. Подоцна, кога проблеми доаѓаат, ние се жалат на тешкотии Бог поставени пред нас, и, како што Израелците во пустината, ние сме склони да го отфрлат како нашиот лидер. “Вие сте во потрага за мене,” рече Исус, “не затоа што видов знаци, туку затоа што јадевте исполнете лебови.” Зошто сме во потрага за Исус? Зошто сме во црква? Спознај.

Бог на нашите потреби

Ова ќе биде бог на нашите потреби (сп Micha 2:11):
– Тој ни помага да биде успешен;
– Додава тој за нашиот углед;
– Нè спасува од угнетувањето;
– Тој ќе одговори брзо на нашите поплаки;
– Тој ни дава леб, без потреба да работат за него;
– И тој е доволно далеку далеку, кога сакаме да направиме се што сакаат.
Но, таквите еднострани сликата е навреда за Бога; таа не треба ништо да се направи со Бог прикажан во Библијата, владетел на вселената (Пс 46.), Господ над животот и смртта (Псалм 90), креаторот на благослов и катастрофа (Исаија 45: 7).

Чудо на нашето време

Една од големите чуда на Бог во нашето време беше падот на ѕидот во Берлин пред неколку години. Во Источна Германија, надежта и релативна слобода на црквите привлече многу, и за некое време на молитва во некои од нивните цркви маса атракции на насловните страници во весниците. Но, нивните вистински Бог беше откриено малку подоцна: “Нека Марк дојде и ќе остане, но ако не, ние бегаме “беше мотото на нивните знамиња. Чудото се случи; Бог задоволни нивната алчност, како што направи за Израелците. Но, ако мотиви се во ред, такви чуда доаѓаат заедно со клетва: Ќе добиете толку многу што ќе се разболат од тоа (Num 11:20.). И сега црквите се празни како порано.
Исус сака пријатели, не обожаватели

Исус не е заинтересиран за обожаватели или голем број луѓе, тој не им се потребни за да се демонстрира неговата величина. Тој има нежна љубов за оние кои имаат потреба од него, за кои тој е самиот живот. И тој е заинтересиран за пријатели, кај луѓето кои се на располагање на него и со кого може да ги споделат своите проблеми. Но, тој се плаши далеку луѓе кои доаѓаат за средно причини, кои сакаат неговата компанија едноставно да се додаде дополнителен дијамант кон својот световен круна.

Знаци се само совети како да се цел

Во одговор Исус им дава на неговите следбеници “појаснува основните недоразбирање. Во суштина, тој вели: Ова не е начинот на кој јас се наменети да се работи. Знаците сте виделе се само знаци што укажува на целта, тие не се самата гол!

Влијанието на надворешните знаци згаснува брзо

Заложбата за надворешни знаци на моќ и среќа ни остава незадоволни; влијанието на она што го имате или сте виделе брзо исчезнува и ние се секогаш гладни за повеќе. Колекционер на знакот мислења гол никогаш нема да се постигне целта! Знаци на власт имаат место повремени удари со цел да се предизвика луѓето да се разбудат и да ја преиспита насока на нивниот живот; но таквите знаци да имате живот во себе дека ќе предизвика раст.

Реалниот живот осветлува денот во добри и лоши времиња

Знаци покажуваат моќта на Бог, но не и во животот што го дава, која ни ја освежува и ги осветлува секој обичен ден. Вистинскиот живот опстојува низ добри и лоши времиња, дури и преку смртта; тоа не поминат, но расте во посилни и посилни. Ова е причината зошто Исус ги обесхрабрува луѓето од барање за чуда, но нагласува одново и одново важноста на се залага за вистински живот, за животот со вродена способност за обнова и развој.

Животот е верувајќи дека Бог навистина се грижи

Како можеме да се најдат на овој живот? Ние не може да го добие од страна на Тур де сила; тоа е “дело на Бог”, промовиран само со “му верува, кого што го испратил” (V.29). Верувајќи уверување дека Бог навистина се грижи.

Вознемиреноста

Да биде побарано да им верувате може да се создаде вознемиреност. Особено ако се има предвид она што Исус го бара од нас да се направи: Не треба да се даде приоритет на она што им е на сите дека се важни и да не се грижи за нашата иднина, но за да се потпираат на Божјата великодушност и љубов. Можеме ли навистина му верувате? Сите наши лошите искуства со луѓе површина. Ние мора да бидеме претпазливи !? Знаците на моќта на Бог покажа на луѓето не им верувам да се направи; тие го направија нив љубопитни, возбуден, но тоа траеше само за некое време. Довербата е прашање на раст; само расте блискоста со некој нè учи на се прошири на кои можеме да се на него или неа да им верувате. И само расте блискоста со Бог нè учи дека ние навистина може да се има доверба во Него.
Како мало дете му помага на татко …

Бог го прави вистинската работа во подготовката на нашето срце да му верувате на него се повеќе и повеќе; ние може само да му се посветам на она што Тој ви овозможува да расте. Тоа е како со мало дете да им помогне на татко во градината – она што изгледа како голем напор од страна на детето е веројатно поместување од страна на штета на детето прави со несвесно газење на почвата. Но таткото цени желбата да се помогне и да го покажува своето дете како да се биде внимателен и внимателен. И на овој начин се подготвува трпеливо и активно за денот кога пораснал дете сака да се направи вистинската работа во вистинскиот начин. И здрави деца, тешко може да го чекаат моментот кога тие ќе пораснат!

______________________________________________________________________
“Јас сум лебот на животот” (V.35)

Зошто Исус се споредуваат со леб (како на почетокот на Евангелието на жива вода)?

Храна мора да се вари да им даде живот

Леб и вода се основните потреби за живот. И ако сакаме да се добие живот преку нив, тие мора да се јаде и пие, се вари, така што тие стануваат дел од себе, природно се интегрира во нашето тело. Ако не успееме да го направите ова, бидејќи ние не се јаде, или затоа што се премногу болни за да се вари она што го јадеме, ние ќе умрат од глад и нашиот живот е мизерно. И ако се јадат и пијат погрешни работи, нашето здравје ќе бидат погодени, и нашето тело ќе го покаже.

Која е нашата духовна храна?

Што е тоа што го јадеме и се вари е? ТВ вестите, со нивните нездрави dosis на катастрофа и криминалот може да се зборува за, но не постапи по? Тоа се одразува во нашата личност, со што ни досадна во нашата чувствителност за што можеме да направиме, каде што навистина се, со нашето семејство, нашите пријатели, нашите соседи, нашата работа соработници?

Земете очи за повеќето здрава исхрана

Префрли се на повеќе здрава исхрана! Земете очи за работи од животот кои ги поттикне да се обнови. Студија на животот на луѓето кои постигнале нешто од она што го сакате вашиот живот да биде како, кој зрачи со љубов и сочувство, мудрост и храброст, трпение и сила! Стави себеси во чевлите за да дознаете како е да се биде како нив, она што можете да направите свој. Јадев вашата желба да расте!

Уметност Христос, така што тој станува дел од тебе

Дали ви се восхитувам на Исус и неговата способност за љубов и грижа, да ја направат вистинската работа во вистинско време, да се биде толку блиску до Бога што дури и невозможното станува возможно за него? Јадат лебот на животот, џвакање тоа да се извлече хранлива вредност! Апсорбира Неговото слово, неговиот живот, се чувствувам себе си во тоа, мислам за тоа како да се преведе Неговите зборови и неговиот живот во твое, Му се вари во целост, додека Христос стана дел од вас, природно се интегрира во вашата личност, така што другите луѓе се забележи и сведочат за Бога.

Примерот на Авраам

Пред илјадници години, царот Авимелех му рече на Авраама: “Господ е со вас каде и да одиш” (Бит 21:22). Зар не е тоа она што го сонувате, што sweetens нашите денот кога ќе забележите дека тоа е вистина? Авраам изел и го направи Христос своите. Тој го направи дел од својот живот, го неговиот живот направен. Така Господ беше со него, и другите може да ја видат.
Направете го тоа вашата цел во животот да се постигне истата! Да биде само една недела христијанин, но стане некој кој има апсорбира доволно Христос-како супстанција да биде светлина за другите.

Животот отворен за сите нас

Исус тврди дека во реалниот живот, интимна блискост со Бога, е на дофат за сите нас:, Кој доаѓа кај Мене нема никогаш повеќе да огладни и кој верува во мене никогаш повторно нема да ожедни “(V.35). Кога не го доживее ова, да бараат за тоа. На причесна, нека се грижи дека ние не само да јадат симболите на неговото тело и крв, но дека ние, всушност, како јаде, со желба да Му се дел од нашиот живот се направи, така што Неговиот живот расте во нас и ние може да го носат Вистинскиот резултат …

____________________________________________________________________________
Дозволете ни да се молат:

Господи, Ти знаеш нашата желба да бидам близу до вас, а сепак многу често се грижат повеќе за да се биде успешен од тоа да се биде со вас, повеќе за жалат од околу изнаоѓање начини да ја покажете Вашата љубов. Ние се допаѓа да оди со толпата и да се избегне да се ризикува нешто за вас. Ние сакале да бидат вклучени со работи кои можеме да се пофалиме со, наместо да се најде задоволство во спектакуларно живот верен на вас. Обнови секој ден нашите срца и да ни даде дух на љубов, храброст, и јасност која ни овозможува да се исполнат барањата на денот и да биде огледало на вашиот мир. Амин.