јули 8, 2019

Будизмот – направен е едноставен

Source: http://buddhasimple.blogspot.com Мајкл Орган (Michael Organ) Сабота, 31 јануари 2015 година “Ќе помине…..” Што е будизмот? Дали е религија, филозофија или и двете? Дали е тоа нешто што може да ми помогне да бидам најдобар што можам (Om mane Padme om, За Манија Падме), или е тоа само интересна љубопитност? По повеќе од 2500 години го […]

ноември 27, 2018

Суштинската улога на слободна волја во универзалното помирување

Source: http://www.willamette.edu/~ttalbott/freewill.html Том Талбот (Tom Talbott) Верувам во слободна волја. Верувам дека нашата слобода игра суштинска улога во процесот, при што Бог, прво, нè создава како рационални и самосвесни суштества, а второ, нѐ усовршува како негови синови и ќерки. Но, како универсалист, прифаќам уште две дополнителни тврдења на Полин: (1) дека истите “сите”, кои умреле во […]

ноември 22, 2018

“Вие сите треба да се родите повторно” (Јован 3:7)

Source: https://www.mat.univie.ac.at/~neum/sciandf/eng/born.html Во техничкиот свет, чудата на модерната наука се постигнуваат со внимателно планирање и големи напори да ги претворат овие планови во реалност. Моќни машини или организации се потребни за да се направи сè што работи. Во органскиот свет, чудата на природата доаѓаат на поинаков начин: cите организми, со своите прекрасни способности, растат од ситни […]

август 28, 2017

Античките Грци, втор дел: Сократ, Платон и Аристотел

Original: http://webspace.ship.edu/cgboer/athenians.html  Д-р Џорџ В. Boeree “На неиспитаните живот не е вреден за живеење.” – Сократ Атињаните Кога мислиме на античка Грција, сметаме дека веднаш од Атина. Неколку од филозофи ние веќе разговараа тоа се смета за врвот на својата кариера да дојдат и да ги учат во овој голем град. Но, Атина не е секогаш голема. Таа […]

октомври 20, 2016

Природен Закон и Природните Права

Source: http://jim.com/rights.html Авторот: Џејмс А. Доналд [email protected] Природен закон и природните права произлегуваат од природата на човекот и светот. Ние имаме право на себе и нашиот имот бранат, бидејќи на видот на животни што сме. Точно закон произлегува од ова право, а не од произволна моќ на семоќна држава. Природен закон има цел, надворешните постоење. Тоа […]

октомври 20, 2016

Ана Фројд

Source: http://webspace.ship.edu/cgboer/annafreud.html 1895 – 1982 Д-р C. Џорџ Буреј   Се чини дека секој пат кога Фројд чувствува дека неговиот наследник бере надвор, кандидат ќе го напушти. Во најмала рака, тоа е она што се случи со Јунг и Адлер. Во меѓувреме, сепак, неговата ќерка Ана беше присутните предавања, оди преку анализа со нејзиниот татко, и, […]

октомври 18, 2016

Кон Будистички Психотерапија

Source: http://webspace.ship.edu/cgboer/buddhapsych.html Џорџ Д. Буреј, д-р. Шиппенсберг универзитет Она што следува е мојот обид да покаже важноста на будизмот во западна психотерапија, особено егзистенцијални терапија. И покрај тоа што не може да им се допадне на пуристи, се надевам дека овој напис го доловува духот на пораката на Буда. Звукот Четири Нобл Вистини како основите на секоја […]

септември 29, 2016

СЕДУМ ПЕРСПЕКТИВИ

Source: http://webspace.ship.edu/cgboer/sevenpersp.html Џорџ В. Бере Иако мојата интуиција ме тера да верувам дека постои, во крајна линија, само една реалност – бесконечна и вечна – искуство ме тера да верувам дека постојат толку многу ставови или перспективи на тој свет како што се свесни суштества. Секој од нас има различно генетско наследство, различни здравствени историја, различни културни […]

мај 30, 2016

Водич за Проучување на Филозофијата

Source: http://www.philosophypages.com/sy.htm Добредојдовте на проучување на филозофијата; Се надевам дека ќе се сакаат да уживаат во твојот извршување на дисциплината и да ја најдете наградува во многу начини. Во овој документ, Сум се собраа некои информации не можат да бидат од помош за вас, како да се продолжи преку официјалниот курс на студии. Содржина *Читање филозофски […]