мај 7, 2021

Пантографски удар на холеритска картичка

Source: http://www.columbia.edu/cu/computinghistory/ppunch1919.html Универзитет Колумбија компјутерска историја На горната фотографија од 1940 година (кликнете на неа за да видите во целосна големина) е прикажан оператор со пантографски удари што внесува податоци од пописниот формулар од 1920 година, како оној лево; овие ги пополнуваат рачно носителите на пописот. Формуларот е монтиран на ролна што може да се сврти, така […]

мај 7, 2021

Совети за средношколци кои одлучуваат каде да одат на универзитет во наука и инженерство.

Source: https://www.seas.upenn.edu/~andre/general/hs_select_univ.html André DeHon последно ажурирање: јуни 2016 година Звучни бајти: Целта високо Одете во најдоброто училиште веднаш Можете да ги разработите финансиите Рангирањата не се целата приказна Нанесете широко, избегнувајте статистички флуктуации Има скоро насекаде добар факултет (за Луизијана школа за математика, наука и уметност или други елитни студенти на ЧУ) Репутацијата на Луизијана школа […]

мај 6, 2021

Ако нешто изгледа премногу добро за да биде вистина…

Source: http://www.zisman.ca/blog/2021-04-16%20TB%20Drive.html Од Алан Зисман/Alan Zisman ©2021-04-16 Мајка ми секогаш ми велеше (и ќе се обложам и твоето): „Ако се чини дека нешто е добро, тоа веројатно не е“. Како и да е, понекогаш се чувствувам како се прашувам што ако овојпат е реално? И понекогаш, ќе се обложам иако знам дека шансите се мали. Мојот […]

мај 6, 2021

Поглавје 1: Рана американска литература до 1700 година и пуританизам

Source: https://www.paulreuben.website/pal/chap1/1intro.html Краток вовед  © Paul P. Reuben (Пол Рубин) 6 септември 2019 година Е-пошта Две важни населби во Нова Англија Пристигнува предводникот на Колонијата Плимут Мејфлор – водач во 1620 година – Вилијам Брадфорд Доселеници познати како аџии и сепаратисти „Договорот од Мејфлор“ обезбедува социјална, религиозна и економска слобода, додека сеуште ги одржува врските со Велика Британија. Колонија во […]

март 3, 2021

Зошто јас (не) сум феминистка

Source: https://sun.iwu.edu/~wchapman/whyfem.html Вес Чепмен/Wes Chapman „Односот на мажите со феминизмот“, пишува Стивен Хит, „е невозможен“ (70). Делумно ова значи дека мажите кои се обидуваат да бидат феминистички се склони да ги удвојат истите патријархални потези од кои теоретски се одрекуваме. Како што вели Хит, поентата сепак е дека ова е прашање на жените, дека нивните гласови […]

март 2, 2021

Наоѓање на можност за додипломски истражувања

Source: https://www.seas.upenn.edu/~andre/general/ugrad_find_research.html Совети за додипломски студенти кои сакаат да се вклучат во истражување Н.Б. Напишано првенствено за студенти на Пенн SEAS, но повеќето предлози се веројатно вредни насекаде. Можностите се таму Факултетот во Пен обично се чувствува како студентите да не ги користат можностите што постојат. Слушам повеќе жалби на факултетите дека студентите не се ангажираат отколку што […]

декември 7, 2020

3 начини за моделирање на множеството на негативни парни броеви

Source: http://xfront.com/Alloy/3-ways-to-model-the-set-of-non-negative-even-numbers.html Роџер Л. Костело /Roger L. Costello/ Вовед Еве зошто мислам дека треба да го прочитате овој труд: Ви покажува Alloy и Alloy е навистина корисна. Ефикасно користен, Alloy може да ви помогне да создадете подобар, посигурен софтвер. Овој труд е краток и лесен за читање и ќе ви даде добро чувство за тоа што можете да […]

декември 7, 2020

Неколку трикови што почетен член на факултет може да ги искористи за да добие мандат на универзитетско одделение за компјутерски науки

Source: https://www.cs.purdue.edu/homes/dec/essay.tenure.tricks.html Даглас Е. Комер /Douglas E. Comer/ Мандатот е свет грал на универзитетскиот живот. Откако ќе се изминат, факултетот ужива академска слобода – тие можат да изберат истражување без страв од незадоволство од администрацијата или одборот на доверители. За да се добие мандат, член на факултет мора да издржи пробен период во кој тие демонстрираат […]

декември 7, 2020

Теорија на личност: Биосоцијален пристап

Source: http://webspace.ship.edu/cgboer/ptintro.html Д-р Џорџ Бори /C. George Boeree, PhD/ Одделение за психологија Универзитетот Шипенсбург © Copyright C. George Boeree 2009 Вовед Психологијата на личноста е студија за личноста, односно за целата човечка индивидуа. Повеќето луѓе, кога ќе помислат на личност, всушност размислуваат на разлики во личноста – типови и одлики и слично. Ова е секако важен дел од психологијата на личноста, бидејќи […]

декември 7, 2020

Вектори

Source: http://www.tulane.edu/~wiser/protozoology/notes/vector.html Марк Ф. Визер Паразитите кои престојуваат во крвта или внатрешните органи на домаќинот имаат логистички проблеми во однос на инфицирање на нов домаќин. За разлика од фекално-оралното пренесување, каде што инфективните фази се излачуваат во околината, потенцијалните нови домаќини не би имале нормален контакт со паразитот. (Во еволутивна смисла, преносот со трансфузија на крв би бил неодамнешен […]