ноември 22, 2018

“Вие сите треба да се родите повторно” (Јован 3:7)

Source: https://www.mat.univie.ac.at/~neum/sciandf/eng/born.html

Во техничкиот свет, чудата на модерната наука се постигнуваат со внимателно планирање и големи напори да ги претворат овие планови во реалност. Моќни машини или организации се потребни за да се направи сè што работи. Во органскиот свет, чудата на природата доаѓаат на поинаков начин: cите организми, со своите прекрасни способности, растат од ситни семиња во нивната крајна форма и функција, а тоа се случува речиси без напор и во вистинското опкружување само по себе . Ова е начинот на кој Бог ги организирал Неговите чуда, и Исус постојано користи споредби со природни процеси на растење за да го илустрира начинот на кој растат Божјото царство во секој од нас. Во природата, програмата која го содржи планот и упатствата за негова реализација се содржани во семето; без семе нема живот.

Детето исто така расте од малечко семе што го посеа таткото во мајчината утроба. Таму има можност да растат непречено во заштитено опкружување сè додека нејзините функции не се доволно развиени за да се справат со надворешниот свет. За мајката, ова не е секогаш лесно, радостите на растечкиот живот во неа мора да бидат платени од неа со желба да ги променат нејзините животни обрасци, така што ќе му одговара на детето. Таа мора да се грижи не само за себе туку и за новиот живот, а конфликтите со нејзиниот стар начин на живот мора да најдат креативно решение.

Тогаш детето е родено и продолжува да расте во грижата за семејството. Растот е проследен со радости на учење и за стекнување на контрола врз животот на еден, и од борбите за справување со повредата предизвикана од околности, несреќи, други луѓе и сопствената непромисленост. Конечно, како возрасен органски раст завршува, но продолжува растот на одговорноста и квалитетот на нечија услуга кон општеството (за оние кои сакаат да растат) до крајот на својот живот.

Исус вели: да стане христијанин е исто така процес на раст, Марко 4:30-32. Тоа не е техничко прашање кое само зависи од умен план, одлука да се направи реално, и вистинската организација да ја спроведе. Наместо тоа, тоа е како семе посеано од Бога во срцето на луѓето, и ако најде таму прифаќање и грижа, тој станува тивко и заштитен додека не е доволно силен за да стане видлив за другите. Станувате христијанин не е прашање на приклучување кон црква или следење на моралното образование на родителите, туку на тоа да го отворите срцето кон семето на Божјата реч и да му дозволите на Неговото слово да расте во твоето срце.

Исто како мајка еден ден го забележува новиот живот во неа, може да забележите дека една од зборовите на Бога што ја слушнав носи живот – одеднаш се менува и повеќе не е само збор или реченица или приказна како и секоја друга. Почнувате да размислувате за тоа за да дознаете кое место треба да го добиете во вашата дневна рутина. Ако се грижите за иднината благословена од Бога, ќе го цениш Божјиот дар на нов живот и нека расте.

По некое време ќе откриете дека понатамошниот раст на Божјиот живот во вас бара да промените некои од вашите навики, исто како што мајката мора да се промени кога бебето во неа ќе расте. Некои мајки не можат да го поднесат ова; тие сакаат да ги продолжат своите стари начини да бидат и сакаат да го убијат детето, додека сеуште е легален. Истото може да се случи и со новиот Бог, засаден во вас: aко не сакате да се промени, можете да го убиете своето ново јас; никој нема да забележи, но ја расипав бесценетата можност.

Но, ако сте подготвени да се промени, Бог може да продолжи со растот на твоето ново јас, а некое време подоцна, е подготвено да се роди, ново јас што научи да го слуша Бога и ги прави првите чекори за спроведување на програмата врежан во неа со Божјата реч. Тогаш повторно сте родени. Што се однесува до новороденото дете, сè уште постојат опасности и многу работи што треба да се научат, но ако вашиот стар човек е мудар, тоа ќе им даде простор на новиот себе и ќе се пресели во позадина, додека вашиот нов себе станува посилен. И ако старото јас не е толку мудро, новото јас ќе најде поддршка во Бога да се бори за постоење и раст. (Тука мајката-дете слика завршува да биде соодветно.)

Повторно роден христијанин знае дека неговиот стар е осуден на смрт и неговиот нов живот има вечен живот; па ги преместува своите сили од старото во ново.
Повторно роден христијанин му верува на Бог дека Тој го води на добар пат, дури и кога патеката е тешка (Римјаните 8:28).
Роден повторно, христијанинот се гордее со тоа што е добар Божји слуга, наместо во постигнувањето на признание, богатство и успех (1Тим.6:6-12).
Роден повторно христијанин не е само крстен, туку го разбира значењето на крштевањето како веќе мртов за светот – тој повеќе нема обврска да ги задоволи луѓето, туку е слободен да му угоди на Бога (Рим.6).
Роден повторно христијанин ги прави Божјите интереси свој, и го знае тоа – затоа – Бог е секогаш на негова страна (Рим. 8:31-39).

Па, реалноста не е толку јасна. сите родени повторно христијаните имаат слабости како другите луѓе. Но, вреди да се стремиме кон идеалот; кој не се бори за тоа нема да биде крунисан (2 Тим.2:4-5), и кои компромиси не се погодни за Божјото царство (Откровение 3:15-16).

Арнолд Неумаер

Arnold Neumaier