мај 25, 2016

Јавански мистична ДВИЖЕЊА

Source: http://wichm.home.xs4all.nl/javmys1.html

Вовед

shamanПостојат голем број на форми на мистицизам. Величествената величественост на природата предизвика интуитивен стравопочит кај човекот и чувство на единство. Некои пат во историјата на членови на хомо сапиенс видови почна насочување на нивното внимание во себе како што ги добија индикации за еден магичен и духовна природа.
Во почетокот на култури групи формирани околу еден човек кој се чинеше преку некоја чудна игра на природата се опседнати со вонредни овластувања и увид. Некои ги нарекуваат медицина човек, или шамани.

Во модерната култура мистицизам се гледа како пракса на заедницата и обожувањето на човекот од својата божествена природа.
Таа ги зема сите форми, иако. На оваа страница вовед во јавански мистицизам, потеклото на која малку се знае уште во своите приврзаници посветена малку да пишувате.

И АНТРОПОЛОГИЈА јавански мистична ДВИЖЕЊА

Во текот на последните децении јавански мистицизам стана се повеќе и повеќе од интерес за антропологистите. Тие ги засноваат своите книги, статии, докторски тези, итн делумно на холандската студии за време на колонијалниот нивното минато, делумно свои согледувања за време на теренската работа. Јава е посебно интересна, бидејќи нејзината култура носи траги од различни религии.

krshnaОригиналниот религија на Јава беше анимистичките. Доминантно е верувањето во моќта, природа-духови и душите на починатите скриени во невидливиот свет. На selamatan се смета за дел од тој фолклор. Овој собир ќе се одржи на одредени датуми како што се трети, седмиот, четириесеттиот, стотинка, а илјадити-годишнината од смртта на еден роднина. На храната јаде е замислена да биде жртва за душата на умрениот. По илјада дена душата се претпоставува дека се распадна или реинкарнираше. Prof.JMvan дер Kroef пишува: “хомеостаза бара преку selamatan има анимистичките заднина, која е дел од јавански космологија: човекот е опкружен со духови и божества, сеништа и мистериозна натприродни сили, кои, освен ако не се соодветни мерки на претпазливост, може да го наруши или дури и да го фрлам во катастрофа. ”

Антрополог Клифорд Гирц дели јавански население во три главни групи: abangan, на priyayi и santri. На Abangan (Agami Jawi) се номинална муслимани, но во голема мера тие се водени од страна на античките верување, kejawen. Dr.S. Де Јонг:.. “Флора и фауна имаат како човек душа животински и растителни душата се подлабоко потонат во материјалното постоење од човечката душа Затоа одредени растенија и животни можат да бидат штетни … Кулите Бог погоре во спокоен одмор и не нуди . помошта на abangan остануваат две можности: да се предаде -rela- и обожавањето -bekti примитивни главните концепти се повтори во 20 мистични групи век, можеби никогаш не биле отсутни. “.

Во 5 век хиндуизмот е воведен во Јава и го корен. Илјада години подоцна беше проследено со исламот. Формата на исламот што до Јава веќе беше подложен на Ishmaili Shi’ah влијанија. Во Јава, таа повторно се прилагодени да одговараат на постојните хинду и анимистичките елементи. Суфи мистицизмот беше прифатен особено, затоа што тоа се случуваше на постоечките начин на размислување. Суфистички братства – tarekats – на нарачки суфи на Naqshabandiyya, Qadiriyya и Shattariyya беа формирани и се шири бавно.

Кон средината на можност на 19 век се појавија за муслиманското население да има повеќе контакт со своите колеги-верници. Ова доведе до реформско движење за да се ослободи Индонезиски исламот на хинду-јавански елементи. На Santri припаѓаат на овој дел од населението. Тие ги осудуваме таквите забави како Wayang перформанси и selamatans. Тие ја верување во единството на човекот и Бога, во Rasa (чувство) во текот akal (причина).

Eling, најдлабокиот аспект на внатрешниот живот на јавански

Мистицизмот може да се каже да продре јавански живот, а со тоа неговиот речник. Одредени јавански зборови се тешки за разбирање за нас во сите нивни нијанси на значење. Една од нив е “култура”. Друга е “jiwa”, која може да значи живот, но, исто така, ентузијазам, дух, самите себе, мисли, чувства, менталитетот, есенцијалното и импликација.
Eling (се изговара “болниот”) е уште една од овие често се користат термини кои се спротивставуваат на превод. Зборот може да се разбере само од страна гледајќи во контекстот. Јавански ќе го разбере интуитивно. Тоа може да значи “еден од овластувањата на jiwa е”, “етичка вредност”, или “ниво на длабочина во религиозната свесност”.

Eling како една од надлежностите на jiwa е

Во суштина eling средства “се сеќавам”. Во врска со овластувањата на jiwa зборот опфаќа се што некогаш сте доживеале физички или духовно. До факултетите на jiwa за вид, слух, говор и размислување, eling поврзува претходните искуства со она што се искусни сега, што го прави еден свесен дека лично искуство е тековен процес. Јас, кој беше во лоша состојба финансиски минатата година, сега се прават пари. Меморија во основата на сите личниот идентитет. Не само тоа, тоа значи да се биде свесен за последиците од нашите постапки и нашите индивидуална одговорност. Затоа, eling во својата основна смисла е од големо значење на концептот на самосвест, која се смета од голема важност во јавански филозофија.
Друго значење на “eling” е враќање на свест по несвестица.

Eling како етичка вредност

Кога едно лице го губи самоконтрола, како и во тага, лутина, или дезориентација, на јавански обично ќе ги советува дека е потребно да се eling. Со други зборови, не се премногу задоволни од чувства, лед-up мисли, или лутина. Во овој случај, eling значи да ја поврати контролата себе.
Самоконтрола на јавански е од голема вредност, ако не и најголем. Во овој контекст, eling има повеќе смисла на свест од сеќавањето. Тоа се однесува на високо ниво на самосвест која им овозможува на поединецот да ги набљудува и контролира сите движења на себе, и внатрешните и надворешните – неговите акции, зборови и мисли. Со тоа што се на стража ние самите се овозможи да остане во состојба на eling

Во својот живот на јавански мора да бидат подготвени и способни да се види во длабочините на сето она што се среќава и да остане секогаш во состојба на eling. Се бара највисоко ниво на свест за да се почитуваат и да ја задржат контролата над сите движења на надворешниот и внатрешниот самите. Ова вклучува двонасочен сообраќај. Да се биде во состојба на eling зборови и мисли ќе го привлече вниманието како важни и на тој начин ќе се внимаваше.
Тој ќе се спречи да падне за пет забранети работи: опивање, пушење, опиум, крадење, коцкање, и курварство. Не само тоа, тој ќе биде спасен од премногу материјалистички поглед на тоа што сакаат само за своја корист.

Се ориентираат кон внатрешно и надворешно задоволства е во конфликт со eling и да се спречи јавански од престојуваат во таа држава. Тоа е причината зошто тој се препорачува да се јадат и спијат помалку, со цел да се намали конфликтот во себе предизвикани од nafsu (страсти). Ова ќе му помогне да стане повеќе свесни и способни за самоконтрола.

Други опасности се лаже, фали и лицемерство – сите начини за фалење егото и пречекорување на границите на самоконтрола. Јавански велејќи дека тоа се наведува и: “Ние мора да научат да чувствуваат болка кога ние сме среќни и ќе се веселиш, кога сме во болка.” Тогаш ние може да се каже за да се стане eling.
На метод за постигнување на ова е врз основа на внатрешен мир.

Eling како ниво на длабочина во религиозната свесност

Во овој контекст eling се однесува на високо ниво на религиозната свесност или искуство. Ова се базира на Nibok (молчи) и wening значи јасност, чистина, на транспарентност. Ова бара дека улогата на егото да се намали, така што лицето не е повеќе ранливи на ароганција, гордост, извоз за задоволства, или материјална добивка.
Ако се стремат јавански се обучува со помош на тишина, тој ќе се види појасно со внатрешен очи, што го прави возможно да се види суштината на нештата, да се отстрани превезот на само учества и привремено вредности. Откако ја достигне оваа фаза на eling тој ќе ги привлече поблиску до Бога. Повеќе нема да биде поделба помеѓу субјектот и објектот, микрокосмос и макрокосмос, или суштество и Создателот. Сладост веќе нема да биде одделен од мед.

На уште повисоко ниво на eling сите имиња и форми ќе исчезне. ќе има само празнина. Ова се нарекува искуството на ilang (изгубени), suwung (празни), siRNA (нема), komplang (празен), исто така познат како “мртви во живот”. Тоа бара силна волја да се надминат сите пречки и страв.

Да заклучиме, Eling е многу користениот збор во јавански поради неговите блиски врска до најдлабоките односот на јавански неговиот внатрешен живот. Тоа е оперативен не само во религијата, туку и во секојдневниот живот и во своите етички норми. Значи верските и мистични живот, кој обично се смета ексклузивна и поединецот, се шири на начин јавански луѓе живеат од ден на ден. Внатрешниот нивоа Neng, Ning и eling не се резервирани за религијата и мистична празници сам, но се вградени во јавански начин на живот. Тие се во позадината на нивните справување со обични проблеми со етика, образование, економија, филозофија, безбедноста и политиката. На јавански се обиде да ги реши проблемите со јасна око и внатрешен мир кој произлегува од нивните најдлабоки внатрешен став: eling.
(Subagio Sastrowardoyo, (бесплатно) превод Мансур Медеирос)

Како добар јавански треба да се депортираат правилно во однос на позадината на мистицизмот е утврдено во две книги во деветнаесеттиот век: Wulangreh (лекции во однесувањето), од страна на Paku Buwana IV) и Wedhatama (Одлично настава), од страна на R.Ng. Ranggawarsita. И двете се многу слични Мала работи во tembang (прилично модерна јавански песна). Тие се уште се читаат и печатени.

Priyayi

Горенаведените забелешки се особено точно за priyayi тип јавански. Во оваа група спаѓаат и потомци на аристократијата на јавански судовите Јогјакарта и Surakarta, кој холандската освои над да станат членки на appointive државната служба во колонијалните времиња. Денес тие се дел од интелигенцијата на Јава. Тие имаат свои корени во хинду-јавански судови пред колонијалните времиња. А благородна и чиста карактер се припишува на нив. Тие беа носители на мистикот судски традиции научи да ги од страна на високо почитуваниот гуру е.

sonwayan

Priyayi конзервирани и негуваат уметноста на танц, драма, музика и поезија. Сунен (= крал) Kalidjogovan (исто така наречени Kalidjaga) е заслужен од страна на некои дека со оглед на античките Wayang игра нејзината сегашна форма. Пред тоа беше дел од јавански предок обожување. Бројките сенка претставуваат духовите на мртвите. Потоа хинду епови Mahabharta и Рамајана беа воведени и се вклучени во Wayang настапи.

Јазикот кој се користи често се заснова на санскритски зборови: Susila = чиста, етички; Budhi = Buddhi = интелигенција; Дарма = норма, вообичаено почитување (J.Gonda).
Во мистицизам, како што видовме погоре, овие зборови се на различно значење. Да се живее според еден дарма и правилата на социјалната цел е да ги исполнат “Божјата волја” (kodrat).
Во јавански мистицизам учи дека е добро да се почитуваат еден претпоставени … правдата и благосостојба се очекува да доаѓа од погоре, да потекнуваат од bapak кој во својата пак произлегува неговата моќ за заштита од повисока bapak, итн, додека некој ќе дојде царството на supernature и лидер “од страна на Божјата благодат”.

Сите на природата е опремена со души. Prof.van дер Kroef забележува: монистичка идентификација се врши во големи должини за: растителни и животински “суштини” форма човековата личност и судбина (на пример, после јадење месо коза “тенденција на козата да се изгуби ќе се појавува во човекот како желба во сите околности да ги следат сопствените импулси “) и пантеистичка единство е прифатена како прашање на курсот (на пример,” во светот на риби постојат многу луѓе кои му служат на Бога со вера и, згора на тоа, не се несовесен во начинот на нивните молитви … “).

Две карактеристики на јавански мистицизам

На јавански мистична традиција е позната по својата синкретизам. Во текот на својата историја го апсорбира сите верски традиции, кои се постигне Јава и ја даде своја интерпретација.

Целта на јавански мистична традиција е тоа што за доживување на единство со Бога. Меѓу техники за да се постигне ова е dihkr (повторувачки молитва), постот, лишување од сон, и повлекување од светот. Целта на аскетизам се прочистување, олеснување на директна комуникација со Божјиот свет.

Несогласување помеѓу мистична движења

Помеѓу трите групи на abangan, priyayi и santri секогаш била површина од напнатоста. На Santri обвини другите две групи на мешање на исламот со Javanism. Prof.van дер Kroef: “конфликти, па дури и насилство … во неколку наврати се случи меѓу припадниците на овие групи, често вклучувајќи судир меѓу одредбите од локалните adat (обичајно право) и Право (исламскиот закон) …”.

Мистичниот Baduys

Во Западна Јава, во близина на градот Rangkasbitung, Јужна Bantam, се наоѓа мистериозна Baduy територија. Аутсајдери не може да влезе. На Baduys ревносно го чува тајните на јавански мистицизам од зората на јавански историја. Тие беа почитувани и се консултира со јавански султани на Источна Јава во старите времиња, како и на последните владетели на Индонезија. Нивната територија нема директно мешање Влада и како пари е табу тема не постои даноци се наплатуваат таму.

Во срцето на Baduy земја, ограден со џунгла, лежи мегалитен светилиште Sasaka Домас, или многу камења. Никој не смее да дојде во близина на неа.

На Baduys се смета за еден од мандалата заедници последниот преживеан на Јава. Припадниците на заедниците живее подвижнички живот, врз основа на упатство од стариот сундски -Hindu / Buddhistic / анимистичките верувања, познат како Kejawen. Тоа го издржа Islamizing на земјата. На Baduy нарекуваат нивната религија тектонскиот појас Wiwitan [најраните сундски]. Тие беа речиси целосно ослободени од исламски елементи (освен оние воведени во текот на изминатите 20 години), тие исто така се прикаже многу малку хинду карактеристики.

Врз основа на систем на табуата, религијата Baduy е анимистичките. Тие веруваат дека духовите живеат во карпи, дрва, потоци и други неживи објекти. Овие духови се прави добро или лошо во зависност од нечија почитување на табуа. Илјадници табуа се однесуваат на сите аспекти на секојдневниот живот life.Their се регулирани со забрани да поседуваат имот, чување добиток, врска од sawahs (оризовите полиња), зачувување на нови производи, итн Нивната свештеник-крал не им е дозволено да ја напушти територијата , да се помине ноќта надвор од селото, или да комуницираат со надворешни лица. На Baduy растат сите свои храна и да ги направат своите сопствени средства и облека. Тие ги отфрлаат каква било воведувањето на артефакти од надвор.

Странците не им е дозволено да влезат во внатрешниот домен кој е населен со четириесет семејства облечени во најголем дел во бела боја. Населението е строго ограничен. Кога ќе се пречекори, населението вишокот се испрати да се живее надвор од заедницата како Надворешен Baduy. Иако тие се обидуваат да го набљудуваат табуа на Внатрешна Baduy, има многу притисок врз нив да се релаксираат правилата. И покрај тоа, тие се одржи нивниот идентитет како Baduy да извонреден степен.

Во индонезиската влада се обиде да им се дружат и овој напор е да се тврди дека да доведе до поголема отвореност меѓу Baduy на идејата за комуникација со надворешниот свет. Останува да се види дали овој отворањето нема да доведе до губење на овој скапоцен енклава јавански мистицизам.

Повоената духовни движења

Во колонијалните времиња холандската влада чуваат остар око на овие движења, вклучувајќи братства на tarekat Суфи кои често предизвика востанија отпуштен од страна на месијанската милениумски цели и очекувања. Индонезиската влада ја следат оваа политика, бидејќи се плашеше од комунистичка инфилтрација во овие групи. Да се внимава на нив тоа бара мистичниот движења (aliran kepercayaan) да бидат регистрирани.
Во 1947 година Subud е регистриран во Јогјакарта што беше основана во Semarang во 1932 година.
Бирото за супервизија на верски движења (Pakem) во рамките на Министерството за верски прашања имаше во 1964 година 360 движења регистрирани. Во 1982 година имало 93 групи со вкупно 123.570 членови само во Централна Јава.
Pangestu тврди дека има 50.000 членови, Sapta Darma 10.000.

Некои aliran kebatinan (друго име за духовни движења) кои се потпреме кон исламот не им се допаѓаат се поистоветува со повеќе непознати јавански секти кои не се Аверс кон Guna-Guna, јавански црномагиска практики. Овие групи се формирани околу учител, кој тврди дека има добиено просветленост (Wahyu).
Стотици на ваквите групи се знае дека постојат. Нивната гуруа обично тврдат оригиналност за нивните откровение или интуитивен увид при одбивање на знаење од книги или влијанието на традицијата. Кога гуру умира, група често исчезнува.

Sumarah

А дисертација (D.G.Howe) и една теза (Павле Stange) сме биле посветени на ова братство. Нејзиниот основач, Sukinohartono, беше отворена од страна Subud помошник Wignosupartono. Вториот е познат по лекување сили и беше првата личност да биде отворена од страна Пак Subuh, основач на Subud. Sukinohartono себе откровение потоа во 1932 година му беше извршена серија на искуства од 1935 до 1937 година По интензивна чистење Sukino беше даден за да се разбере дека ќе добијат насоки преку hakiki и ангелот Габриел имал. Тој бил однесен во низа преку девет духовни фази. Stange: “Димензиите што помина низ паралелни дискутира во класичната литература мистична сфери, огледало на описи се најде во wayang и суфизмот.”

Sukinohartono пријавени a.o. се соочува со Исус Христос и пророкот Мухамед. Во 1949 година Sukinohartono имаше уште една откровение. Соседите пренесува дека тие не видел wahyu небесната светлина падот на вредноста на куќата Sukino во текот на ноќта. Sukino исто така, доби “јасни насоки за тоа дека тој мораше да го води човештвото кон целосното потчинување на Бога.”

Во Sumarah има две нивоа на дејствување: kanoman и kasepuhan. Kanoman вежби се трите главни форми: Карага, што значи автоматско движење; karasa: Сензибилизирање на интуиција; и kasuara: спонтан говор. Овие се подразбира како резултат на движењето на Божјата сила во рамките на кандидат.

За стари лица и оние кои се зрели во духот беше втор иницијација: на kasepuan тивка медитација. Вториот стана стандардна практика. вежба kanoman дојде во непочитување по 1949 година Истото се применува на поделбата на половите и кон Мека за време на вежбање. Во раните денови, имаше и интензивна “проверка” на напредокот на членовите.

На нивниот веб-сајт Sumarah се објасни на следниов начин:.. “Sumarah е филозофија на животот и форма на медитација која потекнува од Јава, Индонезија Практиката е врз основа на развој чувствителност и прифаќање преку длабока релаксација на телото, чувства и мисли Нејзината цел е да се создаде во нашите само внатрешниот простор и тишината потребни за вистинско јас да се манифестира и да се зборува за нас. зборот Sumarah значи целосно предавање, сигурен и свесен предавање на делумна его на универзална себе. Вкупниот предавање е во живот. ”

Неодамна медитација работилници низ целиот свет се појавија. Види Sumarah медитација Меѓународната мрежа на линкот подолу.

Subud

Subud има место за разлика меѓу овие kepercayaan. Во повеќето движења медитација се практикува. Subud се појавува да се потпреме најмногу на суфи tarekat традиција, но мечки santri и priyayi влијанија. Нивниот духовен excercise, на latihan, се чини дека е сосема уникатна, сепак. Имам уште да се среќаваме со слична вежба во описите од други дисциплини. Се разбира, ако некој требаше да се рок на latihan “екстатична” неколку паралели можат да се најдат и во други земји и во историјата (христијанството).

Presentday јавански мистицизам

Како што се гледа над индонезискиот мистицизам развиена во многу форми, некои заматување неговата длабока внатрешна суштина.

Жално е што помладите генерации Индонезиски се чини дека ја губи интерес е да развие нивниот вроден дар да го надмине сензорни реалноста да се вклучите во своите најдлабоки духовна природа, особено во сегашниот стремиме меѓу верските фракции. Синкретизам, карактеристика на јавански мистицизам, се знае за да се премости надворешниот разлики и да се поттикне разбирање меѓу сите луѓе.
Може да биде ден ќе дојде тоа на огромна вредност на јавански мистицизам ќе биде откриена. Можеби ќе треба да се пренесат со цел да се донесе во цвет еднаш својата голема традиција.

Темјан, цвеќиња се моќни алатки за комуникација

Ако погоре дава впечаток дека мистицизам исчезна од јавански живот на Џакарта Пост имаше серија на статии за мистицизмот во август 2002 година Некои од нејзината содржина:

Мистицизам стана дел од животот на модерните луѓе. Оние кои бараат совети од окултисти вклучуваат образовани луѓе, па дури и оние кои се религиозни, како што е министерот за верски прашања Саид Ал Agil Munawar. пред помалку од две недели, министерот на насловните страници кога тој нареди богатство на местото заштитено наследство во Богор, Западна Јава, по совет на психички. [Во индонезиски, “психички” = “kejiwaan.”]

Agil рече дека ако е најдено богатството, тоа ќе биде во можност за да се покријат странски долг од US $ 130 милијарди на земјата. На Џакарта Пост е водење на серија на приказни околу мистицизам. Оваа приказна и се однесуваат на една страница 8 август 26,2002, беа напишани од Muninggar Шри Сарасвати. Иако мобилните телефони и интернетот се најпопуларните методи на комуникација од страна на урбанисти, постојат неколку кои решаваат kemenyan (темјан) и цвеќиња. Некои луѓе во Јава покади и се стави цвеќе прска со парфем за да комуницира со духовите на мртвите да се добие мир на умот, да ги реши проблемите во животот или лекуваат болести.

Работникот на приватна компанија во областа Kuningan на Јужна Џакарта, Soenaryo изјави Џакарта Пост дека тој започна гледањето на некој духовник пред пет години, кога тој се соочува со проблем во неговата компанија.
“Никој не може да ми помогне во тоа време. Еден мој пријател ми предложи да ја видите спиритуалист и го сторив. На духовник ми рече дека морам да покади и се стави чинија на цвеќе и две јајца во мојата соба, а јас медитирал” рече Soenaryo.

Иако тој се чувствува малку непријатно, го почитуваат редот и побара од духови на неговите предци да го молиме Бога да му помогне. Неверојатно, Soenaryo најде решение за проблемот и тој беше унапреден. бидејќи тој стана лојален клиент на спиритуалист, кој живее во Paseban, Централна Џакарта. Тој, исто така, редовно се доставуваат понуди, особено кога тој има проблем во животот.

“Тоа е само медиум на Бога, кој што може да мислам е чудно”, рече Soenaryo, додавајќи дека тој го прави придонеси секој kliwon, или еднаш на секои јавански пет дена неделно.
Друг клиент, Warti, изјави за пост дека таа го купи темјан и цвеќиња за нејзиниот работодавач, средовечна жена, која е банкар.
“Таа има дадено жртви и кадеше за две години, кога нејзиниот брак е во криза. Таа обично го прави тоа во утринските часови. Таа, исто така ги зема бањи со ливчиња во вода во текот на ноќта”, рече слугинката, кој купува на предмети за неа секој петок.

Marni, темјан и цвет продавач, вели дека бизнисот бил брзо, бидејќи таа го отвори продавница пред 10 години, со повеќето луѓе купување на предмети обично за погреб ритуали.
“Бројот на луѓе за купување на овие предмети за мистична цели започна да се зголемува за време на економската криза”, рече таа, осврнувајќи се на азиската криза која ја погоди земјата во 1997 година.

Уште еден продавач на Rawa припаѓаат на пазарот, Западна Џакарта, се согласува. “Нема што повеќе луѓе купуваат цвеќиња и темјан за мистични цели, како и оние кои ги купуваат за погребни ритуали, но тие се лојални клиенти. Тие доаѓаат еднаш неделно или два пати месечно”, рече Теди, кој е во бизнисот за повеќе од осум години.

Занес во модерната индонезиски општество

Духовен жар – оди во транс – е прилично честа појава во Индонезија, особено кај фабрички работници.
Сите во текот на индонезискиот архипелаг постојат извештаи за ученици, млади жени и фабрички работници се случува во масовно занес или зборува во јазици.

Националната телевизија објави во февруари 2008 година единаесет ученици и пет наставници одат во маса транс во училница. пријавени се 50 жени работници во текстилната фабрика во близина на Џакарта да се качил во колективен транс во јуни 2007 година, плач и jerking нивните тела наоколу.

Религија, образование и развој имаат направено малку за да се запре распространетото прифаќање на натприродното во Индонезија. Во Индонезија, транс е врзан со културата, објаснува Лидија Laksana Hidajat, од Факултетот за психологија Atma Jaya Универзитетот во Џакарта.

Лина, 23, вели дека е опседнат пати во изминатите шест години, секогаш од страна на истиот “Џин” или зол дух. нејзиното лице е иста лице како на мојата постара сестра, но телото е тешко да се направи надвор. Во него се повикува моето име, но кога тоа ќе го следат, тоа исчезнува, рече таа. Лина рече дека масовните занес беа толку честа појава во фабрика за цигари во Malang, каде што работи, дека таа се повлече на крајот.

Индонезиски медиуми објавија група транс кај работници во фабрика за цигари Bentoel во Malang, Java, во март 2006 година Hidajat разговарале со 30 на засегнати жени, кои велат дека биле седи во редови во долго сала, тркалање на цигари со рака кога се случило тоа. Се работи во тишина. Тоа е еден од условите на транс да се случи – тоа е обично тивко и кога тие се ангажирани во монотоно активност, рече таа.
Одеднаш, еден од работниците почна да вреска и нејзиното тело беше беспомошна. Од една до неа почна да плаче и отиде премногу вкочанета, што предизвика домино-ефект. Муслимански лидер е уредно повикан, но неговите молитви немаше ефект. Исцрпени жени заспа и кога тие се разбуди се сетија ништо.

Hidajat најдов имаше заеднички фактори меѓу жртвите на транс таа интервјуираше.
Најчесто тие се луѓе кои се многу религиозни или под притисок. Тие беа, исто така, од низок социо-економски статус, рече таа.

Еко Susanto Marsoeki, директор на ЈЗУ Психијатриска болница Lawang Malang, изјави дека премногу работа е тесно поврзана со масовни инциденти транс во фабриките. Често тоа е форма на протест дека нема да се решава со премногу остро, рече тој.

Кога повеќе од 30 студенти на Pahandut Palangka рајот Висока школа Калимантан падна во транс во ноември, и тие ги обвинувале дух во близина на дрво. За време на церемонијата знаме на свеста наутро, една од девојките почна да вреска и не може да се движи. Наскоро нејзините пријатели се приклучи во додека повеќе од 30 од нив биле вреска и несвестица, заменик-директор, рече Friskila. Некои од девојките се разбуди од транс по студент одигра муслиманска молитва прстен тон на нејзиниот мобилен телефон. Други, пак, беа преземени од страна на родителите на локалните жреци.

Friskila, сепак, се залага за помалку суеверни објаснување.
Тие се досадуваат, уморни, а потоа тоа ќе се случи, рече таа. сите тие добија слободен ден на училиште.

Литература:

Бити, Андреј: Сорти на јавански Религија: антрополошка сметка (Кембриџ студии по социјална и културна антропологија, март 1999 година) Бекер, Џудит: gamelan приказни Tantrism исламот и естетика во Централна Јава (1993)
Geels, Antoon: Subud и јавански мистична традиција (1997)
Гирц, Клифорд: “Религијата на Јава” (1960).
Gonda, Ј. “Санскрит во Индонезија” (Њу Делхи 1973)
Hadiwijono, Харун: “Човекот во сегашноста јавански мистицизам” (теза, Амстердам, 1968)
Headley, Стивен C .: Од Cosmogonony да егзорцизам во јавански Битие: истури семето (2000)
Хоу, D.G .: “Sumarah, една студија на уметност на живеење” (докторска дисертација, Чапел Хил 1980) Хауел, Јулија ден. 1989 година “ состојби на свест и јавански екстатичките средства. ” Во “Креирање Индонезиски култури”, уредена од П. Александар. Сиднеј: Океанија прес. (1989)
Kartapradja, Камил: Aliran kebatinan дан kepercayaan ди Индонезија, Џакарта. Yayasan Masagung (1985)
Kroef, J.M.van дер: “Нови верски секти во Јава” (1959)
Луис, I.M: “. Екстатично религијата” (1971)
Mulder Нилс: Mistisisme. Jawa-Ideologi ди Индонезија (Yogyakarta 2001)
Mulder, Нилс: “мистицизам и секојдневниот живот во современиот Јава” (Сингапур 1978)
Mulder, Нилс: “мистицизам во Јава” (Амстердам, 1997)
Rofé, Н .: “Патот на Subud” (1959,1988)
Sitompul, P.P .: “Susila Budhi Дарма Subud -. Меѓународниот Мистик движење на Индонезија” (дисертација, Claremont 1974)
Stange, Павле: “Движењето Sumarah во јавански мистицизам” (теза, Медисон 1980)
Павле Stange: Еволуцијата на Sumarah (ревидирани и ажурирани теза во 1.3MB PDF датотека а)
Вилсон, Иан Даглас: Политиката на внатрешна моќ: практиката на Pencak Silat во West-Јава (теза)
Вудворд R .: исламот во Јава. Нормативна побожност и мистицизам во Султанат Јогјакарта (На Универзитетот во Аризона Прес, Тусон, 1989)
Гореспоменатите докторски документи се достапни од Универзитетот микрофилмови International, Ен Арбор MI 48106 WC1R 4EJ и во Лондон, Велика Британија