мај 24, 2016

Советите на Adarbad Mahraspandan

Source: http://www.avesta.org/mp/adarbad1.htm

Adarbad Mahraspandan бил познат светител, првосвештеникот, и премиерот на Shapur II (309-379 A.C.)

Превод од Р. В. Zaehner, учењата на мудреците, Лондон, 1956 година, стр. 101 ff. Коментари по JHP. Правопис е нормализиран да се во согласност со другите текстови во оваа серија. Јас исто така се користи “yazads” на местото на Zaehner е ‘богови’ што мислам дека е многу погрешно. -JHP.

Намерите на ADHURBADH, син на MAHRASPAND

([Извор на текстот:]. Пахлави текстови [ед. Ј Д Jamasp-Асана, Бомбај, 1897], стр 58-71)

(1) Се пренесува дека Adhurbadh немаа деца од неговото тело и дека потоа стави неговата доверба во yazads. И тоа не беше долго пред еден син (роден) на Adhurbadh, и поради Zartosht, син на Spitam, имаше исправен карактер, го Zartosht (Заратустра) ги повика и рече: “Стани, синко, за да можам да ги учат тебе цивилизирани однесување (frahang).

(2) Синко, мислам на доблест и не се претвори вашите размислувања за гревот, за човекот не живее вечно и нештата на Духот се повеќе и повеќе во голема мера да се извојува.

(3) се стави надвор од вашиот ум она што е минато и не се секирај и се грижи за она што уште не се случило.

(4) да не се стави вашата доверба и доверба во кралевите и принцовите.

(5) Не правете им на другите она што не би било добро за себе.

(6) Бидете праволинеен меѓу владетелите и пријатели.

(7), не се предаваат како роб на некој.

(8) Останете далеку од било кој човек кој ќе пристапи во гнев или во непријателство.

(9) Надежта секогаш и секаде во yazads и да се дружат со такви луѓе како што ќе ти користи.

(10) се залага за работите од yazads и на Amahraspands и легна вашиот живот за нив (доколку е потребно).

(11) Кажете тајна на жена.

(12) Слушајте ги сите кој ќе го слушнете и да не го повтори по случаен избор.

(13) Не дозволувајте вашата жена и деца (од твоите очи), освен од причини на добри манири (frahang) за да не се грижи и тешка мака дојде на тебе и ќе го rue.

(14) Не се даде (милостина) надвор од сезона.

(15) даде брз (UT пеш? Si “Па”) одговор (само), ако тоа е во согласност со умерени количини.

(16) Не се потсмеваат на никого.

(17) Не ги споделите вашите тајни со погрешно-на чело човек. (18) не се направи холеричен [раздразнети] човекот вашиот сопатник. (19) Не се несериозни човек за вашиот советник. (20) не се направи богат човек придружник на вашата маса. (21) не се направи пијаница вашиот благодет-придружник. (22) Не се позајмуваат од човек на лош карактер или база лоза или позајмуваат на него, ќе плаќаат многу во интерес, и тој ќе биде засекогаш во вашата врата или секогаш ќе се испрати гласници на вашиот дом, и голема загуба ќе да страдаш со нив. (23) Не се повика лошо настроени личност да ви помогне. (24) Не се покаже вашиот имот за да завидлив човек. (25) Не се стави во сила (?) Лажна пресуда во присуство на владетели. (26) не ги слушаат зборовите на calumniators и лажговци. (27) не се над-незнабожечки во казнување на другите. (28) Не ги караница на празникот. (29) Не штрајк другите. (30) Не се стремат кон позиција.

(31) Консултирајте се со луѓе кои се на нежни акции, искусни во внатрешните работи, умен, и со добар карактер; се направат овие најдобри пријатели. (32) се големо внимание дека не е тежок товар е поставен на вас во battle.1 (33) Да се чува подалеку од vengeful мажите во позиција на моќ.

(34) не можат да дојдат во конфликт со писар. (35) Не му кажете на вашиот тајни за babbler.

(36) Држете мудар човек чија позиција е возвишен во високо почитуван, прашајте го својот став и да ја слушам.

(37) Не се каже лага за никого. (38) Не се прифати стоката на секој човек кој е лишен од срам. (39) не свесно да се обложиме на ништо. (40) Не се заколнат на било она што е вистина или она што е лажно.

(41) Кога сте за да се постави куќа, прво ги преземат акциите на трошок. (42) Ву жената која е да се биде жена си. (43) Ако (веќе) имаат имот, почнете со купување на повеќе наводнуваат земјоделските површини, дури и ако тоа не успее да даде интерес, во главниот град ќе остане.

(44) Досега, како што веројатно може, не го понесе твојот колеги мажи. (45) не сакаат да се одмазди на другите и не се обиде да ги предизвика загуба. (46) да биде како дарежлив со вашиот имот, како што можеш. (47) Не измами некој за да не дојде до тага со тоа. (48) Држете го Вашиот претпоставени во висока почит, направи многу од нив, и да го слушнете она што велат тие. (49) позајмуваат само од роднини и пријатели. (50) Чувам жена која е скромна и му ја даде во брак со еден умен и познавања на човекот; за паметни и учени мажи се исти како и за добрата земја што дава сите видови на производи, кога еднаш семето се сади во него.

(51) да биде напишано во вашиот говор. (52) Никогаш не се зборува без размислување. (53) позајмуваат пари само под договорени услови (pat adhvên). (54) го негуваат мудар и скромна жена и ја побара за жена. (55) Одбери син-во-закон, кој е добродушен, искрен, и искусни и покрај тоа што се сиромашни, зашто Тој ќе го (сигурно) да добијат богатство од yazads. (56) Не се потсмеваат на вашите стари, за да се предмет на нив. (57) Не праќај горд и немилосрдна човек во затвор, но да изберат затворските чувари од редовите на големи мажи и (Комплет) интелигентен човек (над нив).

(58) Ако имате син, го испрати во граматиката училиште, кога тој се уште момче, за уметноста на читање и пишување се премногу добро се гледа. (59) Зборувајте остро само по многу размислување, за, постојат моменти кога тоа е подобро да се проговори и моменти кога тоа е подобро да се одржи вашата мир; (Во целина) да се одржи една мир е подобро отколку да се зборува. (60) Одбери еден човек кој ја кажува вистината како гласник. (61) Не се назначи bought2 роб над веродостојни и верни слуги. Поминуваат во зависност од вашите средства. (62) Биди љубезен во вашиот говор. (63) Да се чува на вашиот разговор љубезен. (64) Чувајте ги вашите мисли праведни. (65) Не се фалат себе; само така ќе се изврши праведни дела. (66) Кога во присуство на кралеви и принцови не се појави да биде без милост. (67) да побара од советот на добри луѓе на зрела возраст. (68) го прифати ништо од крадец ниту пак даде нешто за него да го однесе, а далеку. (69) Како што се плашат од пеколот, да ги казни другите само по истекот на размислување. (70) Не се стави вашата доверба и доверба во некој или нешто слично.

(71) направи добар употреба на власт, така што ќе може да се добие добра позиција (тоа). (72) е без грев, така што ќе може да биде без страв. (73) да биде благодарен, така што ќе може да биде достоен за добри работи. (74) да биде еден ум, така што ќе може да биде верен. (75) се зборува вистината, така што ќе може да им се верува. (76) Биди скромен, така што ќе може да има многу пријатели. (77) имаат многу пријатели, така што ќе може да уживаат во добар углед. (78) да биде со добар углед, така што ќе може да живеат во леснотија. (79) Изберете поголем дел и љубов вашата религија, така што ќе бидат спасени, (ahrov). (80) Размислете за состојбата на душата, така што ќе може да оди на небото. (81) Биде дарежлив, така што ќе може да оди во рајот (garothman).

(82) Не се заведе мажи жени со други, за тоа е голем грев за душата твоја. (83) не се одржи средната вредност и неблагодарни луѓе, зашто тие нема да ви се заблагодарам. (84) не го уништи својата душа за доброто на лутина или одмазда. (85) Кога ќе се чувствуваат итна желба да се направи или да каже (нешто), <побара> учтиво и каже молитва, за никој никогаш не го повредил грбот велејќи дека неговата молитва или си фаул здив, бараат од учтиво. (86) не се однесуваат на ниско-личност родена во прв план. (87) Кога ќе присуствува на собирот, не се седи веднаш до погрешно-на чело човек, така што може да не се појави во ред-на чело. (88) Каде и да седат на еден банкет, не седат во највисоките места за да не се пресели подалеку од нив и го направи за да седат во долниот седиште. (89) Не се потпираат на имотот и стоката на овој свет, за имотот и стоката на овој свет се како птица што лета од едно дрво на друг и останува ништо. (90) Почитувај ги татка си и мајка си, да ги слушаат и ги почитуваат нив, толку долго како татко на еден човек и мајка живеат, тој е како лав во џунгла кој не се плаши од никого на сите; а кој нема ни татко ни мајка е како вдовица кој е опустошен од страна на мажите и може да направи ништо во врска со тоа, и кои сите мажи ги презираат. (91) Испрати вашата ќерка да умен и познавања човек, за паметни и учени човек е како добрата земја што дава до многу жито еднаш семето е посеано во него.

(92) Ако не ќе бидат злоупотребени од страна на другите, не го злоупотребувајте никого. (93) Не се насилни или лошо смета во вашиот говор, за човек кој е насилен или лошо предвидени во својот говор е како оган што паѓа врз шума и ги гори сите птици и риби, и лазачи. (94) не соработуваат со човек кој лошо го третира татка си и мајка и со кои тие се незадоволни, за да не ви правда да се сврти кон неправдата (?) И ќе бидат лишени од пријатели и нема да имаат пријатен однос со никого. (95) Не од лажна скромност или срам избави душата до пеколот. (96) Не се каже нешто што има двојно значење. (97) Кога ќе седат во собранието, не седат до лажго за да не се треба да страдаат во голема мера со тоа. (98) Се работи лесно (lit. “да биде лесно нозе”), така што ќе може да биде добредојден гостин. (99) стануваат пред зори, така што вашата работа може да напредува. (100) Не се направи нов пријател од еден стар непријател, за стар непријател е како црна змија која не ги заборава старите повреди за сто години. (101) обнови пријателството со старите пријатели, за еден стар пријател е како старо вино, кое станува подобро и повеќе одговара за потрошувачката на принцови постарите тоа е. (102) Слава на yazads и биде мило на срцето, бидејќи тоа е од yazads, кои ќе добијат зголемување на добри работи (на овој свет). (103) Не се колнат човек на кнежество ранг, таму има безбедносни офицери во (сите) царството кои декрет што е добро за (на кралот) предмети.

(104), ви велам, синко, that3 во работите на мажите најголем (?) Помошник и најдобро е мудрост, за ако некој е богатство се расфрлани и изгубени или ако еден добитокот умираат, мудрост останува. (105) се стреми да биде цврсто закотвена во вашата религија, за задоволство е највисока мудрост (dânâkîh) и најголемите духовни надеж. (106) Да се чува душата постојано во умот. (107) Не оставај вашата должност да го чува вашите добри име. (108) Држете ги рацете од крадење, нозете од газејќи на патот на undutifulness и вашиот ум од незаконско желби (varan), за секој што ќе практики врз основа добива награда, а секој што прави грев, добива неговата казна. (109) Кој копа јама за неговите непријатели ќе падне во неа себе.

(110) Добриот човек живее комотно, но лош човек трпи болка и тешка мака. (111) се омажиш за млада жена. (112) Пијте вино во умерени количини, за секој што ќе пие вино неумерено паѓа во многу грев. (113) Бидејќи знаете добро дека змија има многу измамите, немојте да бидете премногу избрзани да допре еден да не би да те касаат и можете веднаш да умре. (114) И покрај тоа што знаат добро се протега на водата многу често од страна на капачите, немојте да бидете премногу избрзани во навлегуваме во груба вода за да не вода носат сте далеку и можете веднаш да умре. (115) Не им било лажно со договор за да не биде повикан на одговорност (??) за тоа. (116) Не ограбуваат други или на нивниот имот, ниту ги зачувате (што е опљачкан), ниту пак да го додадете на свој, за (тогаш) свој (имот) ќе бидат уништени и исчезнат, за кога ќе се носат имот што не е свој и да го чувате и <додаде> тоа на свој … (разлика во текстот) …

(117) … не радувајте се, за мажите се како вода-кожа полна со воздух. Кога ќе се отпушта, ништо не останува. Мажите се како цицалче младенците, суштества од навика кои се држат до своите навики.

[Активности за секој ден од месецот]

(Обврските треба да се изврши во различни денови од месецот)

(119) На денот на Ohrmazd пијат вино и се веселат.

(120) На денот на Vohuman стави на нова облека.

(121) На денот на Ardwahisht одат во храмот на пожар.

(122) На денот на Shahrewar радуваат.

(123) На денот на Spandarmad до вашата земја.

(124) На денот на Hordad копа вашиот канали за наводнување.

(125) На денот на Amurdad фабрика грмушки и дрвја.

(126) На денот на ден-па-Адар мијат главата и да ја намали вашата коса и нокти.

(127) На денот на Адар (огнот) одат на прошетка и не се пече леб за тоа е голем грев.

(128) На денот на Aban (на вода) да се воздржи од вода и не се измачуваат водите.

(129) На денот на Khwarshed (Сонцето) се вашите деца да граматиката училиште, така што тие можат да станат образовани и мудар.

(130) На денот на mAh (Месечината) се пие вино и држете разговараат со вашите пријатели и да побарате благодет на кралот Месечината.

(131) На денот на Тир (Сириус) испрати на децата да научат стрелаштво и jousting и јавањето.

(132) На денот на Гош (Бул) види на штали и обуката на говеда на ралото.

(133) На денот на ден-па-Мир мијат главата и да ја намали вашата коса и нокти, и (изберете) на вашиот грозјето од лозата и ги фрлаат во виното-печат, така што тие можат да станат добри.

(134) На денот на Мир, ако сте биле оштетени од страна на некој, како стојат пред Мир (Митра) и побара правда за него и вика гласно (за него).

(135) На денот на Srosh побара благослов на блажениот Srosh за спасение на душата.

(136) На денот на Rashnu живот е геј: дали, во светост, нешто што ќе.

(137) На денот на Frawardin не презема никаква заклетва, и на тој ден жртва на Farohars (замина духови) на блажениот, така што тие можат да бидат подобро задоволство.

(138) На денот на Warharan се постават темелите на вашиот дом, така што тоа може да се заврши брзо, и излезе да битка и војна, така што ќе може да се врати како победник.

(139) На денот на Рам повика на жена ти и направи (со неа) она што е направено и да уживате во себе ги преземат сите костум (може да имате) пред судиите, така што ќе може да се врати како победник или ослободен од обвинението.

(140) На денот на Жар (ветер) се ограничи себе си на зборовите (?) И не преземаат ништо ново.

(141) На денот на ден-па-Ден направи нешто ви се допаѓа, донесе вашата сопруга во вашиот четвртини, трим косата и ноктите и облека себе.

(142) На денот на ден (на верата) убијат штетните животни и влекачи.

(143) На денот на АРД купи било нова работа (треба) и го донесе дома.

(144) На денот на Ashtad испорача над вашиот кобили, крави, и пакет-животни со нивните мажи, така што тие може да се врати во добра здравствена состојба.

(145) На денот на Asman (на небото) е утврдено на долго патување, така што ќе може да се врати безбедно.

(146) На денот на Zam (Земјата) не се земе лек.

(147) На денот на Mahraspand поправи вашата облека, спојте ги, и ги стави на, и да ја земе жената во кревет, така што еден силен недоветен и најубаво дете може да се роди (за вас).

(148) На денот на Anagran (бескрајната светлината) скратите косата и ноктите и ја земе жената во кревет, така што исклучително дете може да се роди (за вас).

(149) Не се пресреќни ВО4 добри времиња, ниту премногу потресени во лоши времиња, за среќа на времето се претвора <во> несреќа и несреќата на времето се претвора во среќа, и не постои “горе”, кој не е претходи “долу”, а не “долу”, која не е проследено со “до” (150) не биди лаком (varanîk) во исхраната вашата храна, (151) и не се причестуваат на сите храна. Немојте да бидете премногу избрзани да присуствува на празници и прослави на големото за да не се врати од нив збунет. (152) За постојат четири работи кои се најмногу штетни за организмот на (смртен) мажи и да ги направи да добијат погрешна претстава за нивното тело. Една од нив е во слава во една сила. Една од нив е луксузот на гордост што (води) за да изберете една караница со добро воспоставена (hangat) човек. Една од нив е (случајот на) постар човек со безначаен лик кој ги спојува адолесцентот девојка; а еден е (случајот), млад човек кој ги спојува една стара жена. (153) Треба да се знае дека љубовта кон ближниот мажи (продолжува) од избалансиран ум (bavandak-mênishnîh), и добар карактер од тоа да биде убаво зборува. (154) И ви велам, синко, that5 на сите работи кои му даваат помош на човекот мудрост е најдобар “.