ноември 1, 2017

Корените на новото време ВТОР ДЕЛ

Original: https://wichm.home.xs4all.nl/newageb.html

Ориенталната ренесанса на 19-от век

Филозофите на 18 век беа разочарани од државата на цивилизацијата видоа околу нив. Пофалба на друга култура стана популарен. Кина е еден од нив. Chinoisery појави на мебел и порцелан. Опери и драми имаше Кинески теми. Некои дури и се смета мудроста на Конфучие супериорен во однос на начелата на христијанството.

Фасцинацијата со Ориент достигна својот врв за време на романтизмот (1790-1815).
Западните научници почнале да учат санскритот во 17 век. Но, тоа не беше до 19-тиот век, преводи на индиската Писмо стана достапен во Западот.

Француски научници презеде водството. Заедно со санскритски се дешифрира (1785) на други јазици: Пахлави во 1793 година, клинесто писмо во 1803 година, хиероглифи во 1822 година, и во 1832 година авестан Патот сега беше поплочен до богатствата на Источна мисла. Автентични текстови на будизмот се откриени од страна на Хоџсон во 1821 година, а живеат во Непал. Тој се стекнал 400 санскрит и Тибет тома. А граматиката Пали беше објавена во 1826 година од страна на Бернуф и Ласен.

Еден млад унгарски, Csoma de Körös, отиде толку далеку што да влезат во монашкиот живот во Тибет во 1850 година Prinsep дешифрирани натписи на индискиот крал Ашока помеѓу 1834 и 1837 година.

Студијата на исламот и на Далечниот Исток беше на добар пат. Властите во семитски, индиски и кинески објави својата литература. Превод на предисламска писатели, персиски поети и мистици, заедно со кинеската поезија беа испечатени еден по друг.

За прв пат ориентални религиозна филозофија стана општо достапни. Тоа доведе до вистинска ориентални ренесансата. Филозофијата и начинот на размислување содржани во Источна Писмо запрепасти западната културна елита кон средината на 19 век, а под влијание како филозофи и писатели како Шопенхауер, Гете, Хајне, Ниче, Шели, Емерсон, Бодлер и де Балзак.

А поголема почит порасна за источните религии сега дека нивните големи дела се појави во печат. Во 1785 година Вилкинс објави Бхагавад Гита. Превод на Риг Веда, Махабхарата, Упанишади, Вишну Пурана и Лотус сутра, проследена со “Вовед à l’приказна на будизмот Индија” од Бурноф.
Духовниот пристап на повторно откриени религии се чувствува како олеснување од распространети Кристијан догматизам. Идејата се појави на единството зад сите религии.

Спиритуализам

Во пресрет на промена на вредностите на некои духовни движења се стекна со свежи следново.
Месмеризам беше да го достигне својот врв во средината на деветнаесеттиот век. Флуизам и сомнамбулизам се изучуваат низ цела Европа. Своите лековити метод преку “животински магнетизам” и работа со транс-индуцирана држави се гледа како уште еден доказ дека умот може да ја отфрли прашање. Вклучување Дух во раните била подразбира.

Некои од овие идеи се најде својот пат во Христијанската наука и нова мисла движења.

Ендрју Џексон Дејвис (1826-1910, подоцна познат како “јасновидецот Poughkeepsie”) стана еден од основачите на модерната спиритизмот во САД. Како и подоцна Едгар Кејси тој може да даде точна дијагноза на болеста на пациентот додека под предизвикана “магнетни спиење”. Верува во месмеризам тој разви спиритуалистички филозофијата на своите.

Во меѓувреме Спиритуализам доби нов импулс. Кога во 1848 година, Карл Маркс ја започна својата “Комунистички манифест” со: “Еден дух талка низ Европа”, дух направи мешаница во Hydesville (Њујорк, САД). Ќерките на семејството Фокс успеа да комуницира со духот на мртвиот човек со помош на рапува. На прес видов за тоа дека овие настани стана национално вести.
Спиритуализам дојде во пресрет на изумот на телеграфски и телефонски што го направи возможно да се испраќаат пораки преку долги растојанија. Се претпоставува дека комуникацијата со мртвите – денес се нарекува насочување – би можеле да бидат откриени наскоро. Сензационални извештаи на семејството Фокс комуницирање со мртвите направени држејќи сеанси дома популарна поминување на времето.

Pres.  Линколн

Дури и претседателот Линколн (фото) имале контакт со медиуми и учествуваше во сеанси. На европските судови ситуацијата не беше помалку различни. На spiritualistic движење е во тек, тврдејќи милиони верници.

Теософијата

Тоа беше  Мадам HPBlavatsky  (HPB за инсајдерите) кој фалсификувани Европската езотерична традиција, спиритуализам и ориентални ренесансата во еден кохерентен систем што се на аспекти на религијата. Таа тоа што се предвидени со тајна доктрина, маченик (себеси), со мистериозно потекло и на крај, но не и најмалку важно, таа го даде во форма на (полу-религиозни) братство. Таа тврди дека го добил од мајстори на мудроста клуч за тајните долго време се чуваат во тајност од човештвото. Ова Бело Братство – овие пионери на човештвото – се верува дека се реинкарнира во секое време да ни ги просветли човештвото со својата мудрост и знаење.

HPBlavatsky и нејзините господари Morya, Koot Hoomi и принцот Ragoczy
HPBlavatsky и нејзините господари Morya, Koot Hoomi и принцот Ragoczy

Така таа презентирани извонреден и револуционерен концепт на живот во вселената. Во исто време таа му даде на човекот нова намена на живеење врз основа на Индискиот верски и филозофски традиции.
И покрај исмејувањето овие идеи и пристап длабок впечаток врз општеството кон крајот на деветнаесеттиот век и се уште е основа на Њу Ејџ движењето.

Сепак, без неа се свесни за тоа, филозофија Х.П.Б. беше проткаено со духот на времето. Во нејзиниот систем на интелект може да unriddle мистериите на универзумот. Нејзиниот мотото “Не постои религија повисоки од вистината”, повеќе има цел на интелектуална истражување, од интуитивен увид собрани преку медитација и контемплација како што беше случајот со мистична теозофија (без главен град!) На поранешниот возрасти. Во сите правичност треба да се рече дека во подоцнежните години Теософијата ја истакна важноста на развојот на интуитивен увид преку практиката на Источна дисциплини како што се Раџа јога и медитација.

Од првичната намена на Теозофското Друштво, кога е основана во 1875 година, “на студијата на античките и модерните религии, филозофии и науки”, малку остана. Наместо тоа, таа стана истражување на ставовите на Мадам Блаватска на оваа тема. Овие беа зајакнати во голема мера од страна на нејзиното тврдење дека таа е водена од мајстори. Овие големи луѓе со извонредна своите овластувања наводно доставени со неа телепатично, како и во “предизвикана” букви, кои дојдоа со неа во мистериозни начини. На прво таа ги доби од Херметичка Братството на Луксор во Египет. Подоцна тие дојдоа од Бело Братство во далеку Тибет.

Доказ за постоење на такви Махатма е, како што е прикажана со неа, никогаш не е пронајден. Сепак, постои случај за познајници на Х.П.Б., со духовните квалитети помалку од наводно, има застана модел за нив. (Види “Мајсторите Откриени”, подолу).

Поглед на животот Х.П.Б. “се чини дека е под силно влијание на Maçonic традиција таа дојде во контакт со нив, во детството и од членовите на домови, особено во Каиро и во Париз, пред да се пресели во САД на Махатма Писма има појава на психички комуникации, и се под силно влијание на нејзините лични околности.
Ова само по себе не треба да го одвлекува вниманието од нивната вредност. По сите делови од Стариот Завет падне во истата категорија.

Мадам Блаватска даде човештвото големата визија на универзумот, за разлика од корсет од тесноград догматски перспектива на христијанството во тоа време. Тоа беше генерално се верува, тогаш тоа создавање се одржа пред околу шест илјади години. Таа се спротивстави со пропишувајќи дека тоа беше пред милијарди години и дека човештвото живее за неколку милиони години на Земјата. Таа, исто така, воведе концептот на холистички универзумот. Популарноста на денешна идеи за реинкарнација и карма – сега домаќинство зборови – може да се проследи наназад до неа.

Ени Бесант
Ени Бесант

Во времето кога таа беше вознемируван од скандалозни гласини таа се најде достоен наследник во Ени Бесант во 1889. Една жена на извонредните таленти и одличен говорник. Историчарот Артур Незеркот пишува: “За време на осумдесет и пет години Ени Бесант живееле многу животи, некои од нив се толку неверојатно дека тоа се чини невозможно тие живееле на сите.” Покрај даваат свежи impetous на Теософијата, таа е, исто така, да се даде на Индија грбот однос за сопствената култура. Таа е моќна сила во кампањата за индискиот Насловна Правило пред Ганди, а подоцна и Нехру ја презеде функцијата.

Кришнамурти

Кришнамурти, Saanen 1967 година, авторот ©
Кришнамурти

Таа е исто така познат за да се преземат грижата за образованието на многу посебен индиско момче Jидду Кришнамурти. Син на индискиот Теософ, подарок Jiddu бил откриен од страна на најблиските колега CWLeadbeater Ени Бесант е во 1909 година да ја разочарување по достигнувањето полнолетство тој стана да се залага за сосема поинаков пристап кон животот од Теософистите направив. Распуштање во 1929 година на Редот на ѕвезда на Исток, особено основана за него, дојде како удар за Теозофското движење. Тоа веќе се соочува со Сплит-up прозорци. Теософијата влезе по триесеттите сенка на поранешниот движење ум-ниша. Нејзината улога беше превземен од страна на другите.

Четвртиот начин

Гурджиев
Gurdieff

Еден од нив беше основана од страна на Џорџ Иванович Гурджиев (фото). Животот-историја на овој духовен учител е колку е обвиткан во мистерија како онаа на г-ѓа. Блаватска. Всушност, тие имале многу сличности. Се претпоставува дека тој е роден во Александрополи (repl. На Ерменија), во времето кога Теозофското Друштво беше формирана во 1875 година, од татко Грк и еден ерменски мајка. Гурджиев тврдеше дека како млад човек тој патувал. Тој дури и го достигна Тибет во 1902 година, слично како Х.П.Б.. Повторно некои верувале дека тој бил царска агент. Во својата книга Средби со извонреден мажите Гурджиев опишува неговата потрага по скриени мајстори на мудроста, која го однесе во Египет (како HPB) и потоа во Централна Азија и Северна Индија.

Неговите подоцнежни обука и учења биле главното обележје на наставата, тој рече дека се добиени од различни мајстори во езотерична училишта. Тие се оддалечување од традицијата Теософски. Сепак, како и повеќето учења, со цел да се фати за, тие здив променетите духот на времето.

Инструкции Гурджиев беа во насока на усогласување на развојот на претпоставената центри во човекот. Тоа се случи во време кога психологија Фројд бил откриен.
Кога рускиот балет, особено што на Диагилев  направи големо влијание на Запад, Гурджиев претстави својата револуционерна форма на балет.
Значи систем Гурджиев е ја искористи предноста на трендови и мечтите на неговиот живот.

Ouspensky
Ouspensky

Истакнатиот руски автор Питер Дамиен Успенски, кој замина од Теозофското мисла и се истражени временската димензија во својата книга четвртата димензија, се сретна Гурджиев во 1912 година во Москва. Гурджиев беше да се презентираат балетски таму. Ouspensky стана веднаш импресиониран од мистериозна фигура, но никогаш не го верува целосно или.

Во Во потрага по чудесното Успенски даде на сметка на невообичаено обука и авантури одеа преку во времето на Руската револуција. Конечно во 1919 година и од нив пристигна во Европа и се населиле во Франција и Велика Британија, соодветно. Од тоа време тие се оддалечиле и поведе своите училишта.

Гурджиев воспостави Институт за Хармоничен развој на човекот во Chateau di Prieuré des Basovi-Loges, Франција, во 1922 година стана познат по својата суров третман на следбеници. Ова Гурджиев смета за потребно. Тој го нарече тоа доброволно свесно страдање, од суштинско значење за неговите приврзаници, кои се уште се спие, да се разбуди во реалноста.
Повеќе на таквите центри за обука ќе го следат од страна на ривалски Гурджиев следбеници. Еден од нив е  Џон Г. Бенет, кој беше да се воведе Subud на Запад во 1957 година.

Њу Ејџ – на разоткривањето

Она што стана познато како Њу Ејџ движењето инјектираат нов живот во речиси и го заборавија традиции во време кое христијанската вера го изгуби своето значење за помладата генерација.
Најголем раст Њу Ејџ е е во Соединетите Американски Држави. Ова не е изненадувачки, како што беше врз основа на веќе постојните, но хибернација, верска/филозофски движења кои дошле до главата во деветнаесеттиот век.

Како што видовме ориентални религија и Европската окултните традиции ги направи големо влијание на интелектуална елита на Америка во деветнаесеттиот век. Вториот претседател Џон Адамс (1767-1848) е познат по неговата фасцинација со ориенталната мисла. Тој беше незаситна читателот на преводите на Источна религиозни дела.

Лидерите кој стоеше на лулка на раѓање на нацијата биле под влијание на масонската, Спиритуалистички и Розенкројцерски мисла. “Нов поредок на возраст почнува” прокламира задната страна на Големиот Печат на САД.

Осумте потписнички на Декларацијата за независност беа масоните, меѓу кои  Бенџамин Френклин (види ја сликата) и Џорџ Вашингтон, како што беа шеснаесет последователни претседатели.

Истакнати американски писатели, кој стана познат како  трансценденталисти , биле под силно влијание на Источна мисла. Ралф Валдо Емерсон (1803-1882) бил еден од најголемите обожаватели на ориенталните религиозни класиците, особено на Бхагавад Гита. Неговиот секретар,  Хенри Дејвид Торо напишал  Соединетите Американски Држави, извор на инспирација за хипиците еден век подоцна.

Вилијам Џејмс
Вилијам Џејмс

Еден од најистакнатите американски психолози од времето на Вилијам Џејмс (1842-1910) објавени во 1902 година неговата пионерска сорти на религиско искуство, изградба на мост помеѓу психологијата и религијата. Таа стана камен-темелник на научна студија на религијата за овој ден. Д-р Џејмс исто така, повика на сериозна студија на паранормални феномени и да одигра водечка улога во основањето во 1885 година на Американското друштво за психичко истражување.

Значаен настан беше Парламентот на религиите  се одржа во Чикаго во 1893 година Тоа беше прв пат беше организиран платформа од овој вид. Пред публика од четири илјади луѓе лидерите на големите религии ги презентираа своите погледи на животот. Еден од резултатите беше поголема благодарност за ориентални религии, кои се добро застапени. Свами Vivekenanda изложи внатрешниот хиндуизмот; Soyen Shaku, игуменот на еден јапонски Rinzai манастирот: зен-будизмот. Anagarika Dharmapala основана по конгресот на американската филијала на просветлување општество Маха, првиот будистички општество во Западот.

Ова беше само почеток на проток на Источна учења и гуру е да ефект западното мислење.
Во исто време на Западен езотеријата традиција, исто така, се најде на следнава во нови училишта, движења и култови. Премногу голем за да одат во тука во моментов.

Нова ера беше главно движење меѓу помладата генерација во доцните шеесетти години кои побараа да играат поголема улога во сите аспекти на општеството. Преку употреба на умот-проширување на лекови поголема реалност е се ширевте на оние кои повикаа на други објаснувања од традиционална религија може да даде. Неговите концепти на Бога и љубовта беа претесни за да се приспособат на големо искуства што ги доживеале на нивните патувања. Трансцеденција, самореализација, јога, медитација, сите се дел од постоечката традиција, биле откриени и практикува.

Првично била дадена име: Години на Водолија  да се означи нова ера на духовното проширување како што е претскажано во астрологијата.
Во почетокот на седумдесеттите години, кога движењето е на добар пат, името Њу Ејџ е донесен. Се разбира, тоа е термин со мустаќи на. Вилијам Блејк веќе пишуваше во 1804-1808, во својот предговор на Милтон: “Rouze до, о младите мажи на новото време!

Како што може да се очекува Њу Ејџ започнаа контра сили од страна на фундаменталистички христијански деноминации. Особено по Мерилин Фергусон, пишува во својата книга На Водолија конспирација дека братство посветен на оваа филозофија претставува светска мрежа. Посветен лица ќе се препознаат меѓусебно во неколку минути, без тајни знаци, туку само со краток размена на идеи. Ова се смета за еден вид на сатанска завера. Особено луѓето кои го следеа т.н. окултни практики дојде под сомневање. Православните воспоставување најде сојузници во подеднакво догматски Скептиците и членови на CSICOP во нивните напори за да се потисне и погрешат Њу Ејџ, окултизмот и извештаите на паранормални појави во медиумите.

Но всушност тоа беа христијани кои почнаа погрешно животот на Исус. Ова е заклучокот на некои современи библиски научници. Најстариот документ на традицијата Исус кои преживеале е тоа што на евангелието Томас, дел од документите на Наг Хамади откриени во Египет во 1945 година го гностичките Исус излегува малку понапред кој има повеќе афинитет со Њу Ејџ од фундаментализмот на православното христијанство.

Христијани сметаат дека Библијата зборот на Бог со оглед на тоа малку истражување покажува дека најстарите кодекси 4 век имаме е производ на безброј грешки копирање, недоследности, промени и пронаоѓањето на бајковити приказни, често се позајмени од паганските извори, да се инсталира стравопочит во ликот на Исус, кој наводно го поддржа својот догматски ставови, но кој може да е самиот еретик. За една работа, Евангелијата не биле напишани од апостолите. Најважниот настан во животот на Исус, на распнување, дури и не може да се случи. Тоа не се споменува во најстарите документи и првиот век. Во подоцните христијани влевале страв кај своите следбеници со предвидување на крајот на светот да дојде во нивниот живот, започна крвав прогон на еретиците и Евреите. Така тие го направија пародија на она што нивните требало основач предава.


Во последните неколку децении Скептиците се чини дека биле успешни. Иако постојат редовни видувања на НЛО, исечете кругови и други необјасниви настани, тие речиси никогаш не се постигне на печатот. Сепак паранормалното изобилува со научна фантастика филмови. Иако електронски глас феномен е едвај слушнале за повеќе, уште еден: Чарли игра, во која моливи се движат без да се допира, ја доловува главите на децата пред некое време. Постојат објаснувања за овој феномен. Како што може да се очекува од најпознатите неверојатни доаѓаат од скептиците. Академската друштво за психичко истражување со историски истражувања од деветнаесеттиот век па наваму е едвај слушнале за повеќе.

Њу Ејџ уште не патувал до крајот на патот. Тоа е да дојдеме во фаза на зрелост во која пченицата е одвоена од пченка. Сепак, тоа се уште се состои од широк спектар на активности од комерцијалните rip-off на несебична посветеност да им служи на човештвото духовно. Многу од нив не сакаат да бидат поврзани со името бидејќи ги потсетува на турбуленцијата поврзани со востанието на помладата генерација во доцните шеесетти години и жална дрога израстоци.


Еден може да се молам дека движењето ќе се одржи неговата оригинална чистота и динамика – се подигне високо духот на новите генерации, што му дава огромна Vista на живот и цел да живеат.

Човекот – големо чудо

Визијата Њу Ејџ може да придонесе за поттикнување на големата визија за младата генерација. Ослободен од задушување корсет на тесни верски догматизам тоа може да ги презентираат со одличен концепт на човек во вселената. Во својата сегашна форма што учи дека од Биг Бенг па наваму, од неколку милијарди години, како чудо на универзумот има ширевте. Крајната? прашувам да се биде на човечки видови кои произлегуваат од страна на фантастичен секвенца од “случајности”. Науката истражени само физички школка на природата, но не знае што се крие зад тоа. Постојат многу индикации дека има многу повеќе отколку да ги исполнува окото: свеста е едвај ја допре по, паранормални феномени студирал само од страна на посветен неколку, а меѓу нив мажите на науката, дури и добитници на Нобелова награда. Но многу малку внимание се посветува на тоа од страна на медиумите.

Нова ера може да им даде на луѓето со поголеми визија на светот со своите збунувачки аспекти, како страдања, неправди и осаменост. Тоа укажува на неверојатни склоности на природата за видовите да се прилагоди на тешките околности, подобрување на него до совршенство со најгенијалните адаптации, кулминирајќи во феноменот на човекот. Но, човекот се уште е во средна фаза на прагот на развој далеку поголем потенцијал скриени во неговата природа. Во својата кратка историја тој/таа стана свесна дека преку интроспекција може да се разбуди подлабоките слоеви во себе. Мутации на ум се истражени во дисциплини како јога, контемплација, медитација, вежба, екстази и така натаму. Во неговиот ум има визии на универзумот далеку поголем од науката укажува. Така човекот стои на прагот на големиот развој на кои сме ги виделе само почеток.