мај 7, 2021

Совети за средношколци кои одлучуваат каде да одат на универзитет во наука и инженерство.

Source: https://www.seas.upenn.edu/~andre/general/hs_select_univ.html André DeHon последно ажурирање: јуни 2016 година Звучни бајти: Целта високо Одете во најдоброто училиште веднаш Можете да ги разработите финансиите Рангирањата не се целата приказна Нанесете широко, избегнувајте статистички флуктуации Има скоро насекаде добар факултет (за Луизијана школа за математика, наука и уметност или други елитни студенти на ЧУ) Репутацијата на Луизијана школа […]

март 2, 2021

Наоѓање на можност за додипломски истражувања

Source: https://www.seas.upenn.edu/~andre/general/ugrad_find_research.html Совети за додипломски студенти кои сакаат да се вклучат во истражување Н.Б. Напишано првенствено за студенти на Пенн SEAS, но повеќето предлози се веројатно вредни насекаде. Можностите се таму Факултетот во Пен обично се чувствува како студентите да не ги користат можностите што постојат. Слушам повеќе жалби на факултетите дека студентите не се ангажираат отколку што […]

декември 7, 2020

Неколку трикови што почетен член на факултет може да ги искористи за да добие мандат на универзитетско одделение за компјутерски науки

Source: https://www.cs.purdue.edu/homes/dec/essay.tenure.tricks.html Даглас Е. Комер /Douglas E. Comer/ Мандатот е свет грал на универзитетскиот живот. Откако ќе се изминат, факултетот ужива академска слобода – тие можат да изберат истражување без страв од незадоволство од администрацијата или одборот на доверители. За да се добие мандат, член на факултет мора да издржи пробен период во кој тие демонстрираат […]

септември 25, 2020

Раноамериканска литература 1700-1800

Source: https://www.paulreuben.website/pal/chap2/2intro.html © Paul P. Reuben   10 септември 2019 година   Пол П. Рубен Поглавје 2: Раноамериканска литература 1700-1800 Краток вовед I. Заеднички верувања 1. Вера во природната добрина – човекот се раѓа без дамка или грев; концептот на  табула раса  или празно ливче. 2. Перфективност на човечко суштество – можно е да се подобрат ситуациите на раѓање, […]

јули 29, 2020

Закон и ред на Интернет

Source: https://people.dsv.su.se/~jpalme/e-mail-book/ethics-chapter.html Од Jaкоб Палме/Jacob Palme Апстракт: Правила и етички правила за е-пошта, вклучително и дискусија за тоа зошто се воспоставени овие правила и односот помеѓу техничките функции и потребата од регулирање. Овој труд е претходно објавен во електронското списание Арахнет за виртуелна култура, ISSN 1068-5723, 30 јуни 1993 година, том 1, број 4 и како […]

јануари 31, 2020

Како да бидете победник

Source: https://www.seas.upenn.edu/~andre/general/student_research_advice.html Совети за студентите кои започнуваат во истражувачка работа [Н.Б.: Набудувања и препораки засновани врз тоа што први се студенти на УРОП во МИТ, а подоцна и надгледувани бројни студенти на УРОП во МИТ и студенти и дипломирани студенти на УЦБ.] Не осилувајте обидувајќи се да разберете сè на почетокот Најголемиот предизвик со кој се […]

октомври 25, 2019

10 страници на ден

Source: https://blog.jpalardy.com/posts/10-pages-a-day/ ЈОНАТХАН ПАЛАРДИЈА/JONATHAN PALARDY 13 октомври 2016 година Читање повеќе Не читам доволно. Така се чувствувам со години. Обожавам да слушам книги, да посетувам книжари и да купувам книги. Не е точно читање затоа што секогаш завршувам со читање на она што го купувам. Но, колку и да читам, никогаш не ми изгледаше доволно. Имаше други луѓе, […]

септември 17, 2019

Училишни работилници за инсервиции за наставници

Source: http://terpconnect.umd.edu/~toh/workshops/index.htm Том О’Хавер/Tom O’Haver Професор Емеритус Универзитетот во Мериленд на колеџ парк http://terpconnect.umd.edu/~toh/ [email protected] Мери О’Хавер/Mary O’Haver Пензиониран наставник Јавни училишта во округот Монтгомери http://terpconnect.umd.edu/~toh/mary.html [email protected] 1. Подобрете ја вашата слика I: Стекнување, засилување и користење дигитални слики – основи (2005) http://terpconnect.umd.edu/~toh/image/ Како да користите дигитална камера и скенер; користење на софтвер за уредување на слики; […]

септември 16, 2019

Наука или компјутер?

Source: http://sep.stanford.edu/sep/jon/careeradvice.html Jon Claerbout Некои совети во кариерата од Jonон Клербут Советите подолу беа напишани пред бистата во 1999 г. Исто така е речено… “Не оди на џуџињата за совет, зашто тие ќе кажат и не и да. “Дали е тоа навистина?”… “Елфите ретко даваат неовластен совет, зашто советот е опасен подарок, дури и од мудриот […]

мај 2, 2019

7 клучни чекори од идеја за милион долари за бизнис

Source: https://blog.startupprofessionals.com/2017/04/7-key-steps-from-million-dollar-idea-to.html Петок, 28 април 2017 година Врз основа на моето искуство како стартување инвеститор, и повратни информации од истомисленици пријатели, сите ние се терени најмалку десет стартување идеи за секој нов бизнис план. Нови бизнис основачите треба да се запамети дека инвеститорите фонд бизнис имплементации, не идеи. Всушност, инвеститорите ќе ти кажам дека идеите се во вредност од ништо, надвор […]