декември 7, 2020

Неколку трикови што почетен член на факултет може да ги искористи за да добие мандат на универзитетско одделение за компјутерски науки

Source: https://www.cs.purdue.edu/homes/dec/essay.tenure.tricks.html

Даглас Е. Комер /Douglas E. Comer/

Мандатот е свет грал на универзитетскиот живот. Откако ќе се изминат, факултетот ужива академска слобода – тие можат да изберат истражување без страв од незадоволство од администрацијата или одборот на доверители. За да се добие мандат, член на факултет мора да издржи пробен период во кој тие демонстрираат способност, по што нивниот рекорд за постигнување на успехот го оценува постариот факултет.

Многу кандидати избираат стандарден пат до мандатот: објавуваат трудови за истражување и стекнуваат научна репутација. Сепак, тоа може да биде премногу досадно. Наместо тоа, можете да изберете алтернативен пристап кој дава можност да избегнете да бидете само уште еден здодевен академик. Еве неколку од многуте можности:

1. Статистички пристап.
Внимавајте дека множеството кандидати кои постигнуваат мандат по шест години во институција е многу поголем од сетот кандидати одбиени во шестата година. Така, следува дека веројатноста за унапредување по шест години е голема. Седнете и почекајте.

2. Пристап долно-врзан.
Секој факултет со членови на ненулзирана мандат мора да вклучува професор со најлош стаж. Најлошиот член обезбедува долна граница. Повторно му укажувајте на најлошиот случај на деканот и тогаш бидете подобар епсилон.

3. Автоматско-теоретски пристап.
Збирот на професори со мандат дефинира час за еквивалентност. Докажете дека сте во иста состојба на умот како член на множеството и тврдете дека тоа мора да биде држава што прифаќа.

4. Нумерички пристап.
Конвертирајте преброј од објавените трудови во подвижна точка, поделете се на бројот на трудови што ги посакува комитетот за мандат и потоа покажете дека резултатот е еднаков на 1,0, освен за грешки во заокружувањето на хардверот.

5. Безбедносен пристап.
Влезете во компјутерскиот систем на универзитетот и прилагодете го записот за гласањето за време на мандатот. Ако ве фатат, тврдете дека заслужувате мандат за демонстрација на супериорен интелект во областа на компјутерската безбедност. Доколку тоа не успее, заканете се дека повторно ќе провалите и ќе ги промените платите.

6. Распоред-теоретски пристап.
Закажете итен состанок на мандатниот комитет кога сите членови се надвор од градот (забележете, ова не треба да биде тешко да се постигне затоа што професорите што поминуваат низ мандат поминуваат многу недели секој семестар на годишен одмор). Напишете анонимна белешка до сите членови во која се вели дека гласањето е донесено без нив.

7. Пристап на инженерство на софтвер.
Соберете тим од деведесет студенти кои ќе напишат трудови за вас. Не грижете се за користење паметни студенти – додипломците “просечно” или “под просекот” ќе бидат повозбудени од можностите. Одржувајте состаноци, практикувајте добро управување и направете ги да ја разгледуваат работата на едни со други. Ако почетната група на студенти се заморува со работата, заменете ги. Предупредување: вашиот глас за мандатот може да се лизне седма година користејќи го овој пристап (но Рим не беше изграден за еден ден).

8. Пристап на вештачка интелигенција.
Измислете нервна мрежа што може да ги скенира објавените истражувачки трудови и да генерира сличен излез. Испратете ги на конференции и списанија во други земји каде граматичките грешки веројатно ќе останат незабележани.

9. Пристап до вмрежување.
Изградете програма што испраќа е-пошта до затекнатиот факултет во повеќето големи училишта. Наредете го заглавието за е-пошта така да се чини дека потекнува од добро позната личност од областа што бара копија од еден од вашите трудови. Тврдете дека трудот е авторитетна референца на оваа тема. Додадете ги потребните полиња во заглавието за одговорите да бидат насочени кон вас.

10. Комбинаторски пристап.
Наброј ги сите можни комбинации на трудови во првите дванаесет списанија за компјутерски науки. Задржете го мандатниот комитет испраќајќи им го секој од списоците со трудови со прашањето: „Дали е ова доволно за мандат?“ Тврдете дека ако не можат да одговорат на сите ваши прашања во рок од седум години, заслужувате мандат.

11. Пристап кон правата. Престанете да пишувате трудови и однесувајте се како жртва.
Тврдете дека ставот на високиот факултет ве спречи да се занимавате со истражување. Направете ги да се чувствуваат виновни и жал за вас. Имплицира дека заслужувате подобро. Кога постарите факултети почнат да зборуваат за мандат, кажете отворено, „ако постарите луѓе се грижат, тие ќе пишуваа трудови и ќе им го ставаа моето име – ми должат барем толку“

12. Политички точен пристап.
Вратете се преку вашите предци додека не успеете да ископате нејасен статус на малцинство. Обидете се да покажете претходна историја на предрасуди кон вашата група (на пример, колку кратки луѓе има универзитетот во кошаркарски тим?). Тврдат дека ако не добиете мандат, ќе организирате студентски протест на кој стотици студенти го обвинуваат универзитетот дека не е фер!

13. Пристап кон паралелна обработка (верзија SIMD).
За значително зголемување на излезот, закачете четири пенкала на дрво. Фатете го стапот од дрво и напишете хартија. Windе завршите со четири трудови!

14. Пристап кон паралелна обработка (верзија MIMD).
Ставете пенкало во десната рака. Ставете пенкало во левата рака. Напишете два труда одеднаш.

15. Теориски пристап.
Решајте го проблемот „Дали P = NP?“ Со набудување дека одговорот е „да“ кога P=0 или N=1. Тврди дека сите ти ветија мандат за решението и дека не треба да отстапуваат.

16. Наставен пристап.
Убедете го деканот да додели мандат врз основа на одлично учење. Користете бесплатно пиво за да го поткупите вашиот час за да обезбедите извонредни оценувања за наставата.

17. Пристап кон дијагонализација.
Внимавајте дека барем на еден мандат професор бил одбиен мандат во друга организација. Така, множеството на сите професори со мандат содржи член кој не бил мандат. Тврдат дека добивањето членство во ваков сет е еквивалентно на решавање на проблемот со запирање.

18. Пристап на програмските јазици.
Покажете дека природниот јазик што се користи за да се специфицираат барањата за сопственост (на пример, англиски) е инхерентно двосмислен. Тврдат дека двосмисленоста ги поништува барањата. Потоа смислете нејасна, но недвосмислена граматика што генерира барања за мандат, осигурувајќи се дека вита е валидна сентиментална форма. Посочете дека го исполнивте единствениот достапен недвосмислен услов.