јануари 31, 2020

Како да бидете победник

Source: https://www.seas.upenn.edu/~andre/general/student_research_advice.html

Совети за студентите кои започнуваат во истражувачка работа

[Н.Б.: Набудувања и препораки засновани врз тоа што први се студенти на УРОП во МИТ, а подоцна и надгледувани бројни студенти на УРОП во МИТ и студенти и дипломирани студенти на УЦБ.]

Не осилувајте обидувајќи се да разберете сè на почетокот

Најголемиот предизвик со кој се соочувате на почетокот на кој било нов проект е тоа што има огромна (навидум огромна) количина на работи што треба да ги знаете за правилно решавање на вашиот проблем. Иако овој феномен важи за малите за почеток истражувач, исто така е точно и за сите истражувачки проект. Значи, да научите како да се справите со овој предизвик е важна вештина да се совладате за да станете добар истражувач. Наспроти тоа, блокирањето на вашата акција и напредокот додека чекате целосно знаење е патот до неуспех.

Механизми за справување вработени од страна на победниците вклучуваат:

 • приоритет (што ми е потребно да знаете повеќето)
 • чита (што е достапно за вас, и бараат повеќе, но не се стави месеци на читање меѓу вас и да започнете вршење на работите.)
 • многонишков (кога блокирани на еден објект или пат, има уште можам да ги извршуваат продуктивно?)
 • извршуваат повеќе, можни техники раствор (можеби некои имаат полесен/помалку блокови патеки од другите)
 • фантазирање (во ред, ајде да се претпостави дека тоа подпроблем се реши, дали тоа да ми дозволат да одат на и решавање на други проблеми?)
 • отегчавам луѓе кои би можеле да имаат некои од информациите што ви треба (може да мислам дека тие треба да се знае она што ви треба да знаете, но често тие не се има јасна идеја за она што го прават и не знам, да почне со нив да им даде можете совети како да се работи што можете да ги користите за да си помогнат. Покажете почит кон нивното време и секогаш се надоврзе на ресурси сте биле дадени пред прашува за лични објаснување.)
 • предложи работни модели – можеби тие се во ред или различни од другите, но тие ви даде нешто да работат со и нешто конкретно да се разговара и да се споредат со другите. Ќе насочите вашиот модели постојано, но тоа е добро да се има нешто конкретно на ум да работат со.

Губитници ќе престане прв пат се кандидира во нешто што не го знаеме, не може да го реши проблемот, или проблеми со средба малку од она што тие сметаат дека “нивниот дел” на проблемот, а потоа им понуди оправдување за тоа зошто тие не може да направи било напредок.
Победниците се разгледа целиот проблем нивни и изглед за патеки околу секој дружење.
Губитниците бидете сигурни дека постои некој или нешто да се обвинува за нивниот недостаток на напредок.
Победниците се најдат начини да се направи напредок и покрај компликации.
Губитниците знаат сите причини тоа не може да се направи
Победниците најде начин да го направи тоа.

Често комуницирајте и синхронизирајте

Се разбира, кога треба да изградите свои модели, да решите неочекувани проблеми, да направите претпоставки, итн., Осигурајте се дека комуницирате и синхронизирате со вашите колеги истражувачи. Дали имаат различни модели од вашите? Што можете да научите од другите модели и претпоставки? Дајте им на знаење што мислите, каде сте заглавени и како се обидувате да ги решите вашите проблеми.

Разградува

Целиот проблем честопати изгледа огромен. Декомпонирајте го на парчиња што може да се управуваат (по можност, со секое парче стабилно средно). Решавајте ги парчињата еден по еден. Подели и освои.
Ова можеби звучи очигледно, но работи. Јас претворив бројни проблеми што се појавија „застрашувачки“ во голем број 1-дневни или 2-дневни задачи, а потоа се справив со секоја убава, содржена задача од 1-2 дена кога дојдов до неа. Како што разбрав повеќе, се појавија нови проблеми и задачи, но сите може да се разложат за да залакат парчиња со големина што ќе се решат еден по еден.

Бидете организирани

Особено во компјутерските системи, најголемото ограничување на нашата способност за освојување проблеми е комплексноста. Треба да работите постојано за да го структурирате проблемот и да разберете за него, за да се справите со својствената сложеност. Внимавајте на тоа што сте направиле и што треба да направите. Направете списоци; запишете го; не потпирај се на твојата меморија (или уште полошо, меморија на вашиот претпоставен) да ги задржи сите работи што треба да ги направиш и сите посредни теми што треба да ги решиш.

Приоритети

Направете приоритети во вашите напори и проверете ги приоритетите со вашиот претпоставен. Честа појава е вашиот претпоставен да ве замоли да направите А, да заборавите на тоа, а потоа да ве замоли да го направите Б пред да успеете да завршите A. Ако не сте сигурни дали Б треба да има приоритет над А, дефинитивно прашајте. Понекогаш тоа ќе биде, но често тоа не ќе биде, и вашиот претпоставен ќе се радува што го потсетивте дека сте биле зафатени со решавање на A. Следете го Б, и кога ќе завршите со A, видете дали Б сè уште има смисла да го следи тоа.

Сфатете дека вашиот претпоставен е зафатен

Вашиот професор или дипломиран студентски супервизор е зафатен. Ве ангажирал за да му помогнете да се постигне повеќе остварено отколку што може да има самостојно. Вашата најголема придобивка за него е кога можете да бидете само-мотивирани и мотивирани.

Не очекувајте вашиот претпоставен да ги реши сите ваши проблеми. Дознајте што тој размислувал и укажува за почеток и работа од таму. Но, сфаќаат дека може да стане време кога ќе се стави повеќе квалитет мисла во нешто, отколку што има (и тоа ќе се случи почесто да ви како ќе го добиете во вашата работа). Значи, кога мислите дека ќе ја видите или знаете подобар начин да се реши проблемот, го донесе до. Во идеален случај, ова е токму она што треба да се случи. Вашиот претпоставен ви дава семе и некои насоки, а потоа оди надвор да се размислува за други проблеми. Ќе се стави во концентрирана време на вашиот проблем и на крајот се врати со повеќе знаење и увид во вашиот subproblem од вашиот претпоставен.

Како претпоставен, јас работам во два модови:

 1. До студент покажа дека тој не мисли подлабоко за проблемот отколку јас, јас силно се залагаат дека тој започнете да работите мојот начин.
 2. Откако студентот ги испита проблемот во длабочина, тогаш може да се дискутира за тоа како врсници, и, генерално, на студентот ќе стане експерт за овој subproblem, и јас може да понуди општи совети од моето искуство и ширина.

Избави

Откако ќе се пријавите, треба да доставите. Но, не мора да го доставувате конечното решение за сè одеднаш. Ова, всушност, е заблуда на многу луѓе и истражувачки проекти.

Губитниците  задржи ветува одлична работа во иднина, но немаат ништо да се покаже сега.
Победниците  може да се покаже функционална/употребливи резултати на патот до решение. Овие парчиња може да вклучуваат:

 • решенија за поедноставен модели
 • парчиња на проток
 • средно излез/податоци
 • мерења на проблемот карактеристики
 • стабилен напредок (види подолу)

Докажување напредок. Ова им овозможува на вашиот претпоставен да им понуди на почетокот на повратни информации и ќе ви помогне да даде приоритет на вашите внимание на оваа често ќе ви помогне и шминка средината корекции зголемување на веројатноста ќе се заокружи со интересни резултати на крајот. Барања и разбирање непроменливи еволуира (сетете се на клучните предизвици на почетокот е нецелосно знаење). Промени и пренасочување е нормално, се очекува и здрави (бидејќи тоа е обично резултат на поголемо знаење и разбирање). Поединечната модел е стабилна и подготвени за оваа адаптација додека монолитен (сите-во-еднаш) модел е кршливи и често води до големи решенија, кои не се однесуваат на вистински проблем.

Постепено расте на вашата решенија (особено софтвер). Во нови поглавја кои се појавуваат во 20-годишнината издание на Митската човекот месец, Брукс ги идентификува делумното развој и прогресивни префинетост кон голот, како еден од најдобрите, нови техники кои тој дојде да го цениме од оригиналниот пишувањето на МММ. Од моето искуство, јас целото срце се согласувам со ова, и тоа не имаат многу позитивно влијание врз моралот (твое, вашиот тим, вашиот претпоставен е).

Целни стабилни посредници

Побарајте стабилни средни точки на вашиот дополнителен пат кон решавање на некој проблем.

 • поени, при што некои јасни дел од проблемот е решен (има убав интерфејс на овој подпроблем, дава резултати во оваа фаза)
 • нешта што може да се изгради врз
 • работи што можете да излезе надвор
 • работи што можете да ги споделите со членовите на тимот (им овозможи да помош)
 • поени на остварување

Не ги претворајте проблемите (подзадачи) во проблеми со истражувањето непотребно.

Честопати ќе стартувате во одредена задача без единствено, очигледно вистинско решение. Ако решавањето на ова парче правилно е клучно за севкупните цели, можеби ќе биде потребно да се посвети време на проучување и решавање на овој подпроблем подобро отколку што било досега решено. Сепак, за повеќето под-проблеми, тоа не е случај. Сакате да бидете фокусирани на севкупните цели на проектот и да добиете „соодветно“ решение за овој проблем. Во принцип, обидете се да ја направите очигледната или едноставна работа што може да се направи експедитивно. Направете белешки за можните слабости и алтернативите што би можеле да ги истражите доколку овие слабости се покажат како ограничувачки. Потоа, ако ова стане тесно грло или слаба алка во синџирот на решенија, можете да ги ревидирате и вашите алтернативи и да вложите повеќе напори за нивно истражување.

Научете да ги решите вашите сопствени проблеми

Во принцип, во животот, не секогаш ќе има некој да се сврти кон кој ги има сите одговори. Од витално значење е да научите како да се справите со сите видови проблеми со кои може да се сретнете. Користете ги вашите претпоставени како патерица или скеле само за да започнете. Гледајте ги и научете ги не само одговорите што ви помагаат да ги пронајдете, туку и како да ги најдат одговорите што не беа во можност да ги добиете самостојно. Настојувајте за независност. Научете техники и стекнете доверба во сопствената способност сега да ги решите проблемите.


Андре Дехон/André DeHon