септември 17, 2019

Училишни работилници за инсервиции за наставници

Source: http://terpconnect.umd.edu/~toh/workshops/index.htm

Том О’Хавер/Tom O’Haver
Професор Емеритус
Универзитетот во Мериленд на колеџ парк
http://terpconnect.umd.edu/~toh/
[email protected]
Мери О’Хавер/Mary O’Haver
Пензиониран наставник
Јавни училишта во округот Монтгомери
http://terpconnect.umd.edu/~toh/mary.html
[email protected]

1. Подобрете ја вашата слика I: Стекнување, засилување и користење дигитални слики – основи (2005)

http://terpconnect.umd.edu/~toh/image/

Како да користите дигитална камера и скенер; користење на софтвер за уредување на слики; увоз на слики во друг софтвер; подготовка на графики за веб-страници; добивање висококвалитетни отпечатоци во боја, сечење, промена на големината, промена на формати, подобрување на квалитетот на сликата; однос помеѓу големината на сликата и резолуцијата; (математички врски: област и периметар); значење на осветленост и контраст; хистограмот на сликата; значењето на графичките формати на датотеки; улогата на компресија. Научете како да креирате самостојни слајд-шоуа и да прикажувате и објавувате фотографии на оддалечени страници и да заштедите простор на вашиот хард диск.

Тричасовен формат на работилница за раце: Дел 1: илустрирана презентација за принципите на дигиталните слики и обработката на сликата; Дел 2: демонстрација на инсталација и работа на Paint Shop Pro; Дел 3: практична практика со чекор-по-чекор насоки.

Бара компјутерска лабораторија за Виндоус.

Секој учесник во работилницата ќе добие бесплатен CD-РОМ изработен по нарачка што содржи: Колекција идеи за користење дигитални фотоапарати во училницата собрани од наставници; копии од презентацијата за слајдовите на работилницата и прирачниците; Пример слики користени во демо-дел од работилницата; Примери на студентски проекти создадени со скенер и дигитална камера; Демо софтвер за уредување на слики за Windows и Macintosh и многу повеќе.

2. Подобрете ја вашата слика II: Стекнување, засилување и користење дигитални слики – средни техники (2005)

http://terpconnect.umd.edu/~toh/image/

Следење за да се подобри сликата јас работилница, за оние кои се веќе запознаени со техниките на основните уредување на слики. Оваа работилница ќе опфати: ретуширање и поправка на оштетени фотографии, козметички додатоци на портрети, повеќеслојни слики со транспарентност, етикетирање на текст, специјални украсни и уметнички ефекти и други теми. Донесете стари семејни фотографии. Донесете ја вашата дигитална камера. Доведете датотеки со слики за да вежбате.

Формат на работилница со три часа: Дел 1: демонстрација на алатки и техники; Дел 2: инсталација и работа на софтверот Paint Shop Pro на CD; Дел 3: практична практика со примероци на слики и чекор-по-чекор насоки.

Бара компјутерска лабораторија за Виндоус.

Секој учесник во работилницата ќе добие бесплатен CD-РОМ изработен по нарачка што содржи: Колекција идеи за користење дигитални фотоапарати во училницата собрани од наставници; копии од презентацијата за слајдовите на работилницата и прирачниците; Пример слики користени во демо-дел од работилницата; Примери на студентски проекти создадени со скенер и дигитална камера; Демо софтвер за уредување на слики за Windows и Macintosh и многу повеќе.

3. Користејќи шаблони за производство на мултимедијални проекти објавени преку Интернет (2008)

http://terpconnect.umd.edu/~toh/templates/

Како да се користат шаблони и едноставно уредување на текст за да се создадат мултимедијални проекти за објавување на Интернет; инкорпорирање на подготвени графики и слики во веб-страници; организирајте веб-проекти засновани на часови поврзани со темата на наставната програма во која секој ученик во часот придонесува за содржината (пишување и уметнички дела) за една страница. Опфаќа уредување на текст, Копирање и залепување, организација на датотеки, навигација со директориум, планирање на проекти, користење на веб-прелистувач; и пребарување и снимање графики од Интернет (ако објектот има активна Интернет врска). Поттикнување на студентите да размислуваат за себе како производители и потрошувачи. Користењето на шаблони наместо програма за уредување на веб не бара специјализиран комерцијален софтвер, ја забрзува изградбата на проектите и помага да се фокусира вниманието на студентите на содржината на еден проект, а не на аспектите на дизајнот на форматот. Willе обезбедиме шаблони за проектни класи, индивидуални студентски проекти и шаблони за конвертирање на слајд-шоуа на KidPix во веб-формат. Како да ги менувате и прилагодувате шаблоните. Бара компјутерска лабораторија за Windows или Macintosh.

Формат на работилницата за три часови: Дел 1: примери на веб-проекти создадени од ученици од основно и средно училиште; Дел 2: демонстрација на градежниот процес; Дел 3: практична практика со чекор-по-чекор насоки.

Потребна е компјутерска лабораторија за Windows или Macintosh.

Секој учесник во работилницата ќе добие бесплатен CD-РОМ изработен по нарачка во кој се содржани: Копии од сите прилози; чекор-по-чекор инструкции за склопување на примероци со употреба на текст и графичка содржина; збир од осум шаблони за повторна употреба, што можат да се користат за Windows или Macintosh; голем пакет примери на класни проекти создадени од студенти со овие обрасци.

4. Лоцирање и проценка на информации на Интернет (2005)

http://terpconnect.umd.edu/~toh/search/

Како да ги најдете најдобрите веб-страници поврзани со наставните програми за вашите студенти. Преглед на различните видови извори на информации на Интернет: каталози со библиотечни картички; Библиотека на Конгрес; пребарување на статии во печатени списанија и списанија; патенти и трговски марки; Веб-индекси и машини за пребарување, збирки лекции планови и активности на студентите. Најдобар начин да се користат веб-„мотори за пребарување“. Специјални машини за пребарување за деца. Како навистина работат машините за пребарување. Што да направите ако имате премногу хитови. Што да направите ако имате премалку хитови. Како се рангираат резултатите од пребарувањето. Специјални техники за пребарување на графики, слики и уметност со клипови. Како да се оценат веб-страниците. Како да го пронајдете изворот на „непотпишани“ веб-страници. Како да зачувате врски до страници и да ги пренесете на други машини.

Како да креирате веб-страница за вашите класи користејќи TeacherWeb (http://teacherweb.com/). Секој придружник ќе замине со создавање на вистинска и постојана веб-страница на класа на која нивните студенти можат да пристапат од кој било компјутер поврзан на Интернет, вклучително и страница со „жешки врски“ за собирање, организирање и прибележување на врските што се наоѓаат за студентите да ги користат во своите часови.

Формат на работилница со три часа: Дел 1: презентација за принципите на пребарување; Дел 2: демонстрација на TeacherWeb; Дел 3: практично создавање на веб-страница на TeacherWeb и пребарување на страници поврзани со наставните програми.

Потребна е компјутерска лабораторија за Windows или Macintosh поврзана на Интернет, со секој компјутер поврзан на Интернет.

5. Интерактивен софтвер и веб-страници за К-8 образование за наука и математика (2000 – 2001)

http://www.inform.umd.edu/MCTP/Courses/ReadMe.htm

Преглед и практично истражување на софтвер и веб-страници за К-8 наука и математика, со посебен акцент на интерактивни, ориентирани кон откритијата, отворено, креативно, истражувачко, конструктивно искуство за учење, интерактивни компјутерски симулации, виртуелни комплети и софтвер за креативност. Вклучени се и страници кои содржат организирана колекција на планови за лекции што можат да се печатат, и листови за активности на учениците и неколку примери на софтвер за градење квиз, што студентите и наставниците можат да го користат за да создадат разни видови компјутерски тестови и квизови за другите студенти. Целиот софтвер е бесплатен, споделен софтвер или функционални демо снимки на комерцијален софтвер и е вклучен на CD дистрибуиран до сите учесници. Beе бидат моделирани две демонстрации на лекции за подобрување на технологијата: (1) „Кога џинови го јадат сонцето“, лекција за theвездите, планетите, месечината, сонцето и сончевите затемнувања, користејќи ја програмата за симулатор на планетариум CyberSky како и неколку веб-страници. (2) „Во боја на живеење“, лекција за наука и математика на бојата, користејќи бесплатен софтвер, Java аплети и веб-страници. Двете лекции вклучуваат интерактивни веб-страници и работни листови за печатење на студентите за студентите да ги забележат своите забелешки и одговори.

Формат на работилни работи на три часа: Дел 1: Преглед и демонстрација на бесплатен софтвер, споделување на софтвер, демо и веб-страници; Дел 2: лекции за демонстрација; Дел 3: практично истражување на софтвер на CD-то.

Потребна е компјутерска лабораторија за Windows поврзана со Интернет, со секој компјутер поврзан на Интернет.

Секој учесник во работилницата ќе добие бесплатна CD-ROM направена од нарачка што содржи копии од прирачниците и лекциите за примероци; копии од целиот бесплатен софтвер, споделен софтвер и демо демонстриран на работилницата; и колекција на веб-страници од кои може да се преземе друг едукативен софтвер.

6. Компјутерска звук и музика, делови 1 и 2 (2005)

http://terpconnect.umd.edu/~toh/sound/

Дел 1 (три часа): Компјутерски звук. Користење и прилагодување на микрофон; проверка на поставките за звук; снимање звуци; свирење звуци со помош на компјутерски плеер за звук; ставање звуци на веб-страници; преземање звук од веб-страници; конструирање на звучна книга за азбука.
Дел 2 (три часа): Компјутерска музика. Снимање музика во живо; снимање од плеер со лента; свирење звуци со помош на компјутерски плеер за звук; снимање и пишување аудио CD-а; снимање од аудио CD во компресиран MP3 формат; правење прилагодено аудио CD; уредување на MIDI песни; музички стихови веб-страници; училница караоке.

Секој учесник во работилницата ќе добие бесплатен CD-ROM направен од нарачка што содржи копии од прирачникот споделен софтвер за обработка на звук користен во работилницата; примероци на звуци во различни формати и збирка веб-страници поврзани со звук и музика.

Потребна е компјутерска лабораторија за Виндоус која овозможува инсталирање на софтвер.

7. Курсеви за образование на возрасни, исто така погодни за наставници (2008 – 2013)

  1. Краток вовед во дигиталната фотографија (PDF, 8 страници)

  2. Фото примери и илустрирани инструкции (Јавна веб-галерија за фотографии)

  3. Вовед во дигитална фотографија (PDF, 35 страници)

  4. Основно решавање на проблеми со компјутер