октомври 25, 2019

Ноам Чомски и политичка психологија анти-империјализам

Source: http://crab.rutgers.edu/~goertzel/NoamChomsky.htm Тед Герцел/Ted Goertzel од Клиловата психа, декември 2003 година, стр. 90-91 За да ги разбереме психолошките корени на американската надворешна политика, мора да ги вклучиме и противниците, како и поддржувачите на сегашната администрација. И не постои познат противник на американската надворешна политика од Ноам Чомски. Репутацијата на Чомски како научник се заснова на неговата […]

ноември 23, 2018

Д. Марк Менли

Source: http://cnr2.kent.edu/~manley/biography.html Јас сум роден во Колумбија, Луизијана (во Колдуелл Парохија) на 1 септември, 1954 година татко ми, Лесли Ерл Менли (р. 25 Декември 1906) работел како експерт за уривање за изградба на патишта работни места се до неговата смрт (8 Ноември 1975) кратко време по влегов постдипломски училиште. Мојата сакана мајка, Мейбл Ен Менли  (мом Ли), е роден на 5 април, […]

ноември 20, 2018

Џон Адамс

Source: https://gardenofpraise.com/ibdadams.htm Патси Стивенс (Patsy Stevens) Втор претседател на САД Роден е во 1735 година – умрел на 4 јули 1826 година Џон Адамс е роден во Масачусетс, син на земјоделец. Тој уживал во земјоделството и ловот додека растел. Неговиот татко го научи да чита кога бил многу млад, а потоа поминал на училиште и влегол […]

октомври 18, 2017

Карл Роџерс

Original page: http://webspace.ship.edu/cgboer/rogers.html 1902 – 1987 Д-р Џорџ В. Boeree БиографијаКарл Роџерс е роден 8 јануари, 1902 во Оак Парк, Илиноис, предградие на Чикаго, четвртиот на шест деца. Неговиот татко бил успешен градежен инженер и неговата мајка била домаќинка и побожен христијанин. Cвоето образование го започна во второ одделение, бидејќи тој веќе можеше да се прочита пред […]

август 28, 2017

Античките Грци, втор дел: Сократ, Платон и Аристотел

Original: http://webspace.ship.edu/cgboer/athenians.html  Д-р Џорџ В. Boeree “На неиспитаните живот не е вреден за живеење.” – Сократ Атињаните Кога мислиме на античка Грција, сметаме дека веднаш од Атина. Неколку од филозофи ние веќе разговараа тоа се смета за врвот на својата кариера да дојдат и да ги учат во овој голем град. Но, Атина не е секогаш голема. Таа […]

мај 3, 2017

Стефани Сенефф

Source: https://people.csail.mit.edu/seneff/ Преземете: PDF Version of Translation Стефани Сенефф е виш истражувач на МИТ компјутерски науки и вештачката интелигенција лабораторија. Добитник е на диплома за наука степен во биофизика во 1968 година, магистер на науки и продолжен есеј степени во електротехника во 1980 година, и степенот на д-р во електротехника и компјутерски науки во 1985 година, сите од […]

април 13, 2017

Анри Мари Коанда

Анри Мари Коанда беше втор син на Константин М. Коанда кој имаше пет сина и две ќерки. А. Коанда е роден во Букурешт на 7 јуни, 1886 година Како што подоцна тој изјавил дека е привлечен од страна на “чудото на ветрот”, бидејќи тој бил дете. Анри Коанда завршил средното училиште во Букурешт и во […]

април 11, 2017

Познати Физичарите

Source: http://cnr2.kent.edu/~manley/physicists.html Класичниот период Вилијам Гилберт 1544-1603 Англиски претпоставува дека Земјата е огромен магнет Галилео Галилеј 1564-1642 Италијански врши основните забелешки, експерименти и математички анализи во астрономијата и физиката; откриени планини и кратери на Месечината, фазите на Венера, а четирите најголеми сателити на Јупитер: Јо, Европа, Калисто, Ганимед и Уиллброд Снелл 1580-1626 Холандски откриени законот на […]

март 1, 2017

Познати Астрономите и Астрофизичарите

Source: http://cnr2.kent.edu/~manley/astronomers.html По азбучен ред Класичниот период Никола Коперник 1473-1543 Полскиот развија едноставен хелиоцентричен модел на Сончевиот систем што објасни планетарен ретроградна движење и ја укинал грчката астрономија Тихо Брахе 1546-1601 Данскиот забележани супернова сега познат како “Тихо е супернова”; направи најмногу прецизни забелешки на ѕвездени и планетарни позиции тогаш познат Галилео Галилеј 1564-1642 Италијански врши […]

јануари 17, 2017

Роло Мај

Source: http://webspace.ship.edu/cgboer/may.html 1909–1994 Д-р С. Џорџ Буреј Биографија Роло мај е роден 21 април, 1909, во Ада, Охајо. детството не е особено пријатен: неговите родители не се заедно и на крајот се развеле, а неговата сестра психотична дефект. По краткиот престој во државата Мичиген (тој беше побарано да ја напушти поради неговата вмешаност со радикален студентското […]