декември 7, 2020

Теорија на личност: Биосоцијален пристап

Source: http://webspace.ship.edu/cgboer/ptintro.html Д-р Џорџ Бори /C. George Boeree, PhD/ Одделение за психологија Универзитетот Шипенсбург © Copyright C. George Boeree 2009 Вовед Психологијата на личноста е студија за личноста, односно за целата човечка индивидуа. Повеќето луѓе, кога ќе помислат на личност, всушност размислуваат на разлики во личноста – типови и одлики и слично. Ова е секако важен дел од психологијата на личноста, бидејќи […]

јануари 31, 2020

Како да бидете победник

Source: https://www.seas.upenn.edu/~andre/general/student_research_advice.html Совети за студентите кои започнуваат во истражувачка работа [Н.Б.: Набудувања и препораки засновани врз тоа што први се студенти на УРОП во МИТ, а подоцна и надгледувани бројни студенти на УРОП во МИТ и студенти и дипломирани студенти на УЦБ.] Не осилувајте обидувајќи се да разберете сè на почетокот Најголемиот предизвик со кој се […]

октомври 25, 2019

Приказната за Психата и Еросот

Source: https://webspace.ship.edu/cgboer/psyche.html Д-р С. џорџ Боре/Dr. C. George Boeree Таканаречената психа или пеперутка се создава од гасеници кои растат на зелени лисја, главно лисја на терафанус, што некои ги нарекуваат крем или зелка. На почетокот тоа е помалку од зрно просо; потоа прераснува во мала грутка; и за три дена тоа е мала гасеница. По ова, […]

декември 25, 2017

Гешталт психологија

Original page: http://webspace.ship.edu/cgboer/gestalt.html Dr. C. George Boeree Гешталт психологија, која е основана од страна на Макс Верхајмер, беше до одреден степен на востание против молекуларност Вунд на програмата за психологија, во сочувство со многу други во тоа време, Вилијам Џејмс. Всушност, зборот Гешталт значи унифициран или смислена целина, која требаше да биде во фокусот на психолошка студија, […]

ноември 7, 2017

Креирање на лажни сеќавања

Original: https://faculty.washington.edu/eloftus/Articles/sciam.htm Elizabeth F. Loftus Во 1986 година Надеан Кул, помошник на доилка во Висконсин, бара терапија од психијатар за да им помогне да се справат со нејзината реакција на трауматски настан искусни од страна на нејзината ќерка. За време на терапијата, психијатарот користи хипноза и други сугестивна техники за да се ископа надвор закопани спомени на […]

август 28, 2017

Eтноцентризмот

Original: http://www.iupui.edu/~anthkb/ethnocen.htm  Што е тоа? Зошто се етноцентрични луѓе? Што е проблемот? Што можеме да направиме во врска со тоа? Признавање и контрола на Етноцентризмот е основната методологија за разбирање на етничките однесување … и нашите сопствени и други. Трка на моторни санки спонзорирана од страна на Инуитите (ескими) заедница совет во село на заливот Хадсон во Арктикот […]

октомври 31, 2016

Психологија со Cтил

Source: http://www4.uwsp.edu/psych/mp/APA/apa4b.htm#III Водич за Пишување на Хипертекст (за 5-ти издание на Прирачникот АПА) 2/21/2007 – верзија 5.014. Достапно и во Украина и Руската (преводи од В. Парнак) М. Плонски, Д-р. Универзитетот во Висконсин – Стивенс Пойнт СОДРЖИНА [Список за проверка верзија]   Вовед Општи теми Пишување Пишување воопшто Стил Детали во генералниот Кратенки Броеви Цитати во текстот Цитати Извештаи од истражувања […]