мај 7, 2021

Пантографски удар на холеритска картичка

Source: http://www.columbia.edu/cu/computinghistory/ppunch1919.html Универзитет Колумбија компјутерска историја На горната фотографија од 1940 година (кликнете на неа за да видите во целосна големина) е прикажан оператор со пантографски удари што внесува податоци од пописниот формулар од 1920 година, како оној лево; овие ги пополнуваат рачно носителите на пописот. Формуларот е монтиран на ролна што може да се сврти, така […]

декември 7, 2020

Неколку трикови што почетен член на факултет може да ги искористи за да добие мандат на универзитетско одделение за компјутерски науки

Source: https://www.cs.purdue.edu/homes/dec/essay.tenure.tricks.html Даглас Е. Комер /Douglas E. Comer/ Мандатот е свет грал на универзитетскиот живот. Откако ќе се изминат, факултетот ужива академска слобода – тие можат да изберат истражување без страв од незадоволство од администрацијата или одборот на доверители. За да се добие мандат, член на факултет мора да издржи пробен период во кој тие демонстрираат […]

декември 4, 2020

НЕТО И НЕТИЗЕНЦИТЕ

Source: http://www.columbia.edu/~rh120/ch106.x01 Поглавје 1 НЕТО И НЕТИЗЕНЦИТЕ: Влијанието на нето врз животот на луѓето Од Мајкл Хаубен /Michael Hauben/ [email protected] ПРЕДГОВОР Добредојдовте во 21 век. Вие сте Нетизен (нето-граѓанин), и постоиш како граѓанин на светот благодарение на глобалното поврзаност што ја прави Нет можна. Вие ги сметате сите како твојот сонародник. Вие физички живеете во една […]

септември 25, 2020

Кризата на идентитетот во компјутерските науки

Source: https://www.cs.purdue.edu/homes/dec/essay.cs.identity.crisis.html Дуглас Е. Комер (Douglas E. Comer) Пред кратко време, бев на состанок на кој факултетот за компјутерски науки седеше околу изразувајќи мислења за тоа што е важно во оваа област и што студентите треба да научат. Дискусијата се фокусираше на обидот да се дефинира Компјутерски науки и прашањето каде оди теренот. Имав чувство на […]

септември 24, 2020

Не зачувувајте, печатете или обележувајте веб-страници – наместо тоа, создадете кратенки.

Source: http://www.zisman.ca/blog/2020-07-16%20Two%20ways%20to%20create%20a%20shortcut%20or%20alias%20to%20a%20website.html АЛАН ЗИСМАН ЗА ТЕХНОЛОГИЈА Од Алан Зисман (Alan Zisman) ©     2020-07-16 Како да најдете и да се вратите на веб-страница за која сметате дека е корисна? Постојат многу стандардни начини, но има и проблеми. Колку од нив сте пробале на вашиот лаптоп или десктоп компјутер? Може (на пример): Проверете ја Историјата на вашиот веб […]

септември 24, 2020

ЕЛЕКТРИЧЕН СИСТЕМ ЗА ТАБУЛАТИРАЕ

Source: http://www.columbia.edu/cu/computinghistory/hh/ ОД Х. ХОЛЕРИТ (H. HOLLERITH.) Од The Quarterly, Рударско училиште на Универзитетот Колумбија, Вол. X No. 16 (април 1889), стр.238-255. Во оваа статија, авторот, дипломиран Колумбија (Рударско 1879) Херман Холерит, ги опишува уредите и методите што ги развил за да го автоматизира пописот на САД во 1890 година; тоа е основа за неговиот д-р Колумбија од 1890 година. Тој […]

јули 29, 2020

Закон и ред на Интернет

Source: https://people.dsv.su.se/~jpalme/e-mail-book/ethics-chapter.html Од Jaкоб Палме/Jacob Palme Апстракт: Правила и етички правила за е-пошта, вклучително и дискусија за тоа зошто се воспоставени овие правила и односот помеѓу техничките функции и потребата од регулирање. Овој труд е претходно објавен во електронското списание Арахнет за виртуелна култура, ISSN 1068-5723, 30 јуни 1993 година, том 1, број 4 и како […]

јули 27, 2020

Што е компјутерска наука

Source: http://www.math.utk.edu/~vasili/va/descr/ В. Алексиадес – UTK (В. Алексиадес – Универзитетот во Тенеси Ноксвил) Компјутерска наука прави наука преку пресметка. Сега стана трет режим на научни истражувања, надополнувајќи ја Теоријата и експериментот. Благодарение на огромниот напредок во компјутерската моќ, сè покомплицираните и реални процеси сега можат да се симулираат пресметковно. Дизајнот, прототипирањето, оптимизирањето и контролата на технолошките процеси […]

јануари 30, 2020

Ви благодарам за 12 години во развивачот евангелизам

Source: https://www.jamesward.com/2017/04/03/thank-you-for-12-years-in-developer-evangelism/ 3 април 2017 година од Джејмс Вард/James Ward И покрај тоа што беше пред 12 години, живо се сеќавам како седев во морничава конференциска сала со големи аналитичари од Гартнер. Дланките ми беа испотени и јас бев скоро престрашен да зборувам. Макромедија ме донесе на оваа средба да бидам глас на клиентите за нивната […]

јануари 29, 2020

Извештаи за софтверско инженерство на НАТО во 1968/69 година

Source: http://homepages.cs.ncl.ac.uk/brian.randell/NATO/NATOReports/index.html Дагстухл-Семинар 9635: „Историја на софтверско инженерство“ Шлос Дагстхул, 26 – 30 август 1996 година Извештаи за софтверско инженерство на НАТО во 1968/69 година Фотографии Брајан Рандел Оддел за компјутерска наука Универзитет во Newукасл врз Тајн Идејата за првата конференција за софтверско инженерство на НАТО, а особено таа за усвојување на тогаш практично непознатиот термин […]