септември 16, 2019

Наука или компјутер?

Source: http://sep.stanford.edu/sep/jon/careeradvice.html

Jon Claerbout

Некои совети во кариерата од Jonон Клербут

Советите подолу беа напишани пред бистата во 1999 г.

Исто така е речено… “Не оди на џуџињата за совет, зашто тие ќе кажат и не и да. “Дали е тоа навистина?”…
“Елфите ретко даваат неовластен совет, зашто советот е опасен подарок, дури и од мудриот до мудрецот, и сите курсеви може да бидат лошо.” – Толкин

Пред петнаесет години, откако имав пиво или две, неколку студенти можеби го добија овој совет:

Обидете се со работа на Американскиот геолошки преглед. Таму никогаш не треба да се грижите за конкуренцијата. Академијата има репутација дека е кула од слонова коска, но некои од најпознатите академски луѓе што ги познавам, се сместени поудобно во големите компании. Напротив, се наоѓаат геофизички договорни компании. Вашите конкуренти секогаш се обидуваат да ве потценат и тие често ќе успеат.

Хиндсајт не научи дека вработените во владата и гигантските компании исто така претрпеле масовни дислокации и отпуштања од работа. Ивотот во договорната компанија за анкета, сепак, се покажа како товар што секогаш мислевме дека е така.

Дали треба да ја направам кариерата во компјутерите?

Рефлексивната сеизмологија е силно нанесена со пресметка. Тоа сугерира дека можеби повеќе би сакале да имате возбудлива кариера во компјутерите. Можеби ќе изберете кариера во компјутерите затоа што

Постојат многу добри можности затоа што светот на компјутерот секогаш се менува и тоа ги става младите на рамномерна позиција со постарите луѓе.

За време на мојот живот, компјутерите секогаш претрпеа револуционерна промена. Кога бев софора, студирав вакуумски цевки. Како постар, студирав транзистори и се прашував дали некогаш ќе ги разберам, како и дека разбрав вакуумски цевки. Долго време, транзисторите беа замешани од интегрални кола. Кога пристигнав на Стенфорд сфатив дека голем дел од факултетот за ЕЕ е Старфорд е застарен затоа што нивното поле се промени толку брзо. Студентите во ЕЕ беа добро советувани да добијат магистерски студии и потоа да заминат, затоа што индустријата се движеше толку брзо пред програмите за докторски науки, од кои многумина се криеја со своите професори. Потоа компјутерската наука се раздели од ЕЕ. Бев зачуден што станав сопственик на компајлерот Фортран (претходно Универзитетот имаше само еден) и се здобив со обврска за одржување на оперативен систем. Потоа следеше долга сукцесија на јазиците.

Јас бев во сечење на работ на интерактивни графика програмирање со SunviewВо неколку кратки години, Sunview беше мртов; сите потребни за да се научат Xwindow. Сега ние треба да учат TCL/TK или Open GL или Java. Научив за обработка на текст troff. Тогаш сите на универзитетите се префрли tex, (јас сум пишување ова во сурови html), а наскоро тоа ќе биде нешто ново, веројатно MathML. (Да не зборуваме за тоа луѓето да не повика да се научат MSWordFrame…). За да се одржи здрав разум ми со репродуктивност на компјутерската резултатите од истражувањата јас прв пат научил  make, па морав да го конвертирате cake, а потоа gmake. [Пет години подоцна слушам ние ќе се префрла на Пајтон и scones.] Еден јазик што го научив за административни задачи е AWK. Тоа ме служеше добро, но со некој помлад, јас би рекол, “Научете  PERL наместо тоа.” [Пет години подоцна, сега тоа е Пајтон, наместо.] Јас сум станат доволно експерт C и Fortran77 но сакала да знам подобро Fortran90, а понекогаш и јас сонувам за C++ и Java. Покрај сите овие јазици, некои колеги повикувам да работиме наместо во Mathematica или Matlab, и тие може да испаднат да биде точна. Таквата зуи на јазици! Дали ви се допаѓа да научат да зборуваат кинески и руски премногу? Тоа е веќе премногу доцна. Вие треба да имаат започна во вашето детство.

Значи, на секој што мисли дека компјутерите се добар избор во кариерата затоа што младите се на еднаква основа со постарите луѓе, треба само да прашам,

Дали планирате да останете млади засекогаш?

Математика, инженерство и геофизика имаат свои вечни веродостојности: Фјуриерска анализа, равенки на Максвел, еластичност, конечни разлики, оператори, егегенвектори, агменти, решенија на конјугати-градиенти, очекувања, коваријанса и IID, корекции на движење, акустична слика, конвулзија, корелација, спектар, грешка во предвидувањето, каузалност, списокот продолжува и понатаму. Научете ги овие работи и научете ги добро, бидејќи тие можат да ви послужат цел живот. Се разбира, ќе треба да знаете и компјутери, за да ги користите овие фундаментални принципи. Основните принципи на IMHO (не најновата компјутерска каприз) треба да сочинуваат целосна половина од вашето образование. Потоа, како што вели Ендру Лонг, „Сè додека сте ентузијасти во пробувањето нови идеи, секогаш ќе имате можности“.

Компјутерите се добра работа, но мојот совет е да ја градите својата кариера, исто така, за нејзините средни и подоцнежни години со тоа што ќе градите на потрајна структура на науката, инженерството или другите вештини.

Сега, да разгледаме сериозно во вид на кариера што резултира од правење на вашиот докторат со Проектот за истражување на Стенфорд. Јас нема да одговорам на ова теоретски, но со резиме на кариерите на моите матуранти.

48 кариери во рефлективна сеизмологија

На 25-годишнината од Проектот за истражување на Стенфорд во 1998 година, имавме можност да земеме акции, да ги акумулираме резултатите од 25-годишното искуство на 50 луѓе. Од 48 докторски студии на СЕП, ниту еден не беше мртов, се појавија 36 матуранти, а ние бевме во можност да комуницираме со сите други. Мислам дека е фер да се каже дека сите продолжуваат да имаат корист директно од нивното образование на СЕП, вклучувајќи ги и оние малкумина кои летаа на компјутери или академија. Никој не беше невработен за време на повторното обединување, но многумина беа принудени да сменат компанија, неколку пати.

Подолу е анализа Рик Оттолини врз основа на неговата база најинтересните податоци и на База на податоци SEP теза.

Вид на организација

16 нафтена компанија
15 изведувач на истражувања
7 универзитет
5 стартап компанија
2 консултант
2 компјутерска компанија
1 владина агенција

Каде живеат сега

13 Калифорнија
11 Тексас
8 Европа
5 Колорадо
5 Други Северна Америка
3 Латинска Америка
3 Средно/Азија/Австралија

Дефект на тезата (повеќе точки)

21 Миграција/моделирање
10 Проценка на брзината
8 Обработка на сигнал
7 Натопи во движење
4 Проценка/инверзија
4 Коси магацини
4 Томографија
3 Еластични бранови
3 Геолошки цели
2 Во близина на површината
2 Анизотропија
2 Извори
1 Слабеење