мај 7, 2021

Совети за средношколци кои одлучуваат каде да одат на универзитет во наука и инженерство.

Source: https://www.seas.upenn.edu/~andre/general/hs_select_univ.html

André DeHon

последно ажурирање: јуни 2016 година

Звучни бајти:

 1. Целта високо
 2. Одете во најдоброто училиште веднаш
 3. Можете да ги разработите финансиите
 4. Рангирањата не се целата приказна
 5. Нанесете широко, избегнувајте статистички флуктуации
 6. Има скоро насекаде добар факултет
 7. (за Луизијана школа за математика, наука и уметност или други елитни студенти на ЧУ) Репутацијата на Луизијана школа за математика, наука и уметност помага, но нема да ве носи
 8. Не оди на колеџ само за да го сториш тоа; одете затоа што сакате да научите и подготвени сте да работите за тоа

Кратка дискусија:

 1. Целта високо. Направете сериозен напор да ги примените (и да присуствувате) на најдобрите училишта што можете да ги најдете во вашата област. Не самостојно изберете се надвор од трчање. Сум видел бројни луѓе со потенцијал кои едноставно не верувале во себе за да шутираат за најдоброто што можат да го добијат.
 2. Одете во најдоброто училиште веднаш. Немој да мислиш дека прво ќе одиш на помало училиште и ќе одиш на подобро училиште за постдипломски студии или како трансфер.
  1. Вашите колеги студенти се важен дел од процесот на учење; сакате да бидете предизвикани и поддржани од најдобрите.
  2. Не го задржувајте сопственото учење. Голем дел од вашите можности и поглед на светот се поставува рано во вашиот живот. Не ставајте хендикеп себе или вашиот ум, давајќи му помалку од најдоброто можно, најрано.
  3. Корисните препораки се една од клучните причини да не се оди прво во помало (помалку познато) училиште. Изборот на студенти за прием во постдипломски студии е тешка работа за факултетот. Се разбира, тие ќе добијат писма во кои се вели дека сте одлични. Но, ако тие не ги знаат професорите што ги пишуваат или калибарот на студентите со кои се споредувате, тие имаат проблем да сортираат кој навистина вреди. Ако одите во училиште со позната репутација и работите со познати проф во оваа област, нивните препораки можат да имаат вистинска тежина – едноставно затоа што тие се луѓе што ги знае комитетот за прием на дипломирани студенти и чија проценка знаат дека можат да ја почитуваат. На ризик од да се биде премногу тап, клучна работа што прави разлика во препораките за постдипломски студии е како тие ја ценат проценката и оценувањето на препорачателот. Сите можеме да лелекаме и да се жалиме колку е неправедно ова, но, прагматично, тоа е важно. Тие се обидуваат да откријат како вие ќе магацинот со учениците (факултет) од нивниот универзитет. Препорака од некој што го знае калибарот на студенти на нивниот универзитет (и чија проценка чувствува дека може да им верува) за нив е многу позначајна (и носи поголема тежина) од препораката од некој што не знае. Јас би се сомневал дека овој „престиж“ на препорачателот (секако по добра препорака) носи поголема тежина од „престижот“ на вашата диплома.И, би го зел предвид тоа кога размислувам за стажирање/кокошарник. Ако продолжувате во академската заедница, соработувањето со (и импресионирање) на некое чие мислење академците ќе го ценат, може да биде нето предност. Кого ќе го ценат? – повторно, практичари кои ќе го познаваат калибарот на студенти што ги бараат (толку често од „елитните“ училишта што ги почитуваат, ако сакате).
  4. Дури и ако нема да одите на постдипломски студии, опциите за претприемништво се поголеми за оние што мрежат во попрестижните училишта. Поверојатно е да најдете вредни врсници да се здружат на вашиот потфат и вашите врсници и проф. помогне да ви ги дадам потребните контакти.
  5. За постдипломски студии (барем во инженерство) скоро сигурно ќе плати некој друг [настава или асистент за истражување или стипендија], затоа немојте да мислите дека треба да ги заштедите парите на ниво на додипломски студии за да посетувате подобро училиште за постдипломски студии. Доброто работење на подобро додипломско училиште подобро ќе увери дека вашето образование за постдипломски студии е покриено од некој друг.
 3. Можете да ги разработите финансиите. Едукативниот советник на МИТ со кого интервјуирав ми рече „Никој од оваа област не успеа да отиде во МИТ поради недостаток на средства“. Откако признав, го повикав на тоа и тој ми помогна. На крајот тоа беше сценарио за победа. Сигурен сум дека тој доби повеќе од вредноста на неговите пари, а јас бев без долгови пред да завршам постдипломски студии. Ја раскажувам оваа приказна, не за да кажам дека вашата ситуација ќе се одвива точно како мојата, туку да кажам дека сум видел луѓе од сите видови финансиски средини; секој имаше своја приказна; и секој најде начин како да успее.
 4. Само рејтингот не е сè. Особено, разликите на неколку позиции во нечија рејтинг-книга се помалку важни од другите теми. На пример, размислете за МИТ и Стенфорд. Две училишта кои водат врат-врат за највисок слот во компјутерските науки и електротехниката (и се само неколку позиции одделени за целокупната доградба). Од бројките, тие се многу слични. Културно, тие се ноќ и ден и таа разлика треба да биде одлучувачки фактор, а не рејтингот. Студентите на МИТ се гордеат со тоа што се добри фокусирани нервози (и ова е прекрасна работа!), Додека студентите од Стенфорд се гордеат со тоа што имаат „живот“ надвор од инженерството. (Се разбира, тоа е преголемо поедноставување, но има за цел само да ве натера да размислите за вистинските проблеми. Извор.
 5. Нанесете широко. Има доста бучава и варијанса во процесот на прием. Се заштитувате себеси така што не дозволувате статистички флуктуација. Ова е особено точно денес (2016 година) каде стапката на прием во елитните училишта е под 10%… и во зависност од областа и другите детали може да биде 1%.
 6. Насекаде има добар факултет, па дури и ако не влезете во топ 10 училиште, сепак може да добиете одлично образование и да бидете подготвени да се искачите на постдипломски студии. Сепак, тоа ќе бара поголема дисциплина, работа и избор од ваша страна. Една појава за која треба да бидете свесни е „ширењето“ на факултетот. Големите универзитети произведуваат најголем дел од докторантите, но вработуваат само мал дел. Следствено, професорите со потекло од врвните училишта завршуваат насекаде. Во оваа смисла, варијацијата меѓу учениците и студентската култура меѓу училиштата може да биде поголема од варијацијата во талентот на факултетот.Она што ви недостасува на „помалку рангираното“ (или наставно/не-докторско) училиште е униформен квалитет на факултет, униформен квалитет на студент, силна културна вредност на извонредност и установи. Но, со работа, можете да ги најдете одличните членови на факултет, најдобрите студенти и да извлечете одлично искуство од тоа. Зборувајте со експертите во вашите области за тоа кој да барате на овие универзитети (ес. Користете стипса на Луизијана школа за математика, наука и уметност кои можат да бидат експерти или практичари во оваа област за да дејствуваат како експерти или да ви помогнат да идентификувате експерти).Враќање на прашањето за препораката погоре. Ако можете да работите со некој на вашиот универзитет кој е познат и почитуван од факултетот во попрестижните училишта во кои можеби сакате да аплицирате за постдипломски студии, нивната препорака ќе биде значајна, намалувајќи ги проблемите што ги наведов погоре.
 7. Репутацијата на Луизијана школа за математика, наука и уметност (или веројатно и секое друго средно училиште) помага, но нема да ве носи. Вашиот импресим Луизијана школа за математика, наука и уметност може да ве разгледа сериозно на многу места, но нема да ве однесе само затоа што сте од Луизијана школа за математика, наука и уметност. Вие сè уште треба да покажете дека сте силна индивидуа која максимално го искористи Луизијана школа за математика, наука и уметност. Додека сте избрани за Луизијана школа за математика, наука и уметност како најдобриот и најсјајниот од Луизијана, за прием на колеџ се натпреварувате со најдобрите и најсветлите на национално и меѓународно ниво. Тоа ве става против студенти од други училишта по математика и природни науки, од некои одлични нормални средни училишта и од посветени, приватни подготвителни училишта. Моето искуство при пристигнувањето во МИТ не беше дека сум пред своите врсници, туку дека образованието за Луизијана школа за математика, наука и уметност ме воспостави на еднакви почетни услови со моите врсници од целиот свет. Изненаден сум од она што е опфатено во некои од „нормалните“ јавни средни училишта надвор од Луизијана.Придобивката од одење на Луизијана школа за математика, наука и уметност не е во тоа што треба да посетувате курсеви на ниво на колеџ, туку во тоа што ќе добиете средношколска програма исто со најдобрите средни училишта во нацијата, така што ќе бидете подготвени да присуствувате на најдобрите универзитети во нацијата.
 8. Не оди на колеџ затоа што се чини дека тоа е работата што треба да се направи. Ќе го добиете најмногу од тоа дали ќе сакате да дознаете – ќе има работи кои што се страстни за. Не одете да добиете диплома – одете да добиете образование. Сега видов многу примери на студенти кои не се навистина подготвени за факултет и кои им прават лошо на сите (самите нив, нивните родители, нивниот универзитет) преку движењата. Честопати тоа е само случај на зрелост – тие навистина треба да чекаат и да се вратат кога ќе бидат постари и подготвени да научат. На ист народ 2-4 години подоцна ќе бидат одлични ученици. Јас го сметам мојот брат како еден од нив. Првиот пат низ колеџ, тој сакаше да си игра наоколу. Немаше ништо што го возбудуваше или беше страствен за да дознае. Тој доби лоши оценки и излезе со придружна диплома. Потоа, тој работел некое време правејќи техничко изготвување. Најде нешто што му се допадна и откри дека нема знаење и вештини што му се потребни за да биде нешто друго, освен нечиј туѓ нацрт… и овие момци не беа попаметни од него, тие само знаеја некои работи што тој ги немаше. Вториот пат низ колеџ, тој имаше мисија. Тој имаше нешто што тој сакаше да научи. Овој пат беше забавно. Курсевите беа добри работи (дури и математика!) За кои тој користеше. …И, кога сакате да ги научите работите, оценките се средни (но имаат тенденција да си дојдат на свое место). Сега има магистер по архитектура и пронашол животен повик во кој ужива.За друг (одличен) опис на овие појави, видете демонстратор на Федрус во поглавје 16 од Зен и уметност за одржување на мотоцикли (Роберт Пирсг).За жал, нашиот универзитетски систем е поставен во голема мера да прегледува и прифаќа студенти надвор од средното училиште. Сигурен сум дека постарите студенти кои одзеле одредено време по средното училиште, ќе имаат неколку различни предизвици со процесот на прием на колеџ.

Поранешен нацрт со некои различни перспективи од студентите и факултетот во хуманистичките науки.

За авторот

Погледнете ја мојата веб-страница подолу за детали. Најрелевантни, БС, М-р, Д-р од МИТ во електротехника во компјутерски науки; 3 години на компјутерски науки во Универзитет во Калифорнија, Беркли како постдипломски студии, 7 години доц. Професор по компјутерски науки на Калтек, повеќе од 10 години како професор по електротехника и системско инженерство на Универзитетот во Пенсилванија. Ги разгледувам апликациите за постдипломски студенти и ја надгледувам наставната програма за додипломски студии по електротехника и системско инженерство.


Андре ДеХон