септември 23, 2020

Зошто Бразил не е Аргентина

Source: http://crab.rutgers.edu/~goertzel/BrazilArgentina.htm од Тед Гоерцел (Ted Goertzel) Кога сте виделе една расипничка, долгови, лошо управувана јужноамериканска економија, ги видовте сите, нели? Така мислат премногу Американци. И тешко е да се обвинат кога весниците и телевизиските коментатори зборуваат за „Латинска Америка“ како сите земји да се исти. Дури се зборува и за „зараза“ како Аргентина да има […]

јули 29, 2020

Закон и ред на Интернет

Source: https://people.dsv.su.se/~jpalme/e-mail-book/ethics-chapter.html Од Jaкоб Палме/Jacob Palme Апстракт: Правила и етички правила за е-пошта, вклучително и дискусија за тоа зошто се воспоставени овие правила и односот помеѓу техничките функции и потребата од регулирање. Овој труд е претходно објавен во електронското списание Арахнет за виртуелна култура, ISSN 1068-5723, 30 јуни 1993 година, том 1, број 4 и како […]

јули 27, 2020

Што е компјутерска наука

Source: http://www.math.utk.edu/~vasili/va/descr/ В. Алексиадес – UTK (В. Алексиадес – Универзитетот во Тенеси Ноксвил) Компјутерска наука прави наука преку пресметка. Сега стана трет режим на научни истражувања, надополнувајќи ја Теоријата и експериментот. Благодарение на огромниот напредок во компјутерската моќ, сè покомплицираните и реални процеси сега можат да се симулираат пресметковно. Дизајнот, прототипирањето, оптимизирањето и контролата на технолошките процеси […]

јануари 31, 2020

Како да бидете победник

Source: https://www.seas.upenn.edu/~andre/general/student_research_advice.html Совети за студентите кои започнуваат во истражувачка работа [Н.Б.: Набудувања и препораки засновани врз тоа што први се студенти на УРОП во МИТ, а подоцна и надгледувани бројни студенти на УРОП во МИТ и студенти и дипломирани студенти на УЦБ.] Не осилувајте обидувајќи се да разберете сè на почетокот Најголемиот предизвик со кој се […]

јануари 30, 2020

Ви благодарам за 12 години во развивачот евангелизам

Source: https://www.jamesward.com/2017/04/03/thank-you-for-12-years-in-developer-evangelism/ 3 април 2017 година од Джејмс Вард/James Ward И покрај тоа што беше пред 12 години, живо се сеќавам како седев во морничава конференциска сала со големи аналитичари од Гартнер. Дланките ми беа испотени и јас бев скоро престрашен да зборувам. Макромедија ме донесе на оваа средба да бидам глас на клиентите за нивната […]

јануари 30, 2020

Среќа и либерални уметности: три движења

Source: https://sun.iwu.edu/~wchapman/honorsconvo.html Вес Чепмен/Wes Chapman Универзитетот Илиноис Веслијан ја почести свикувањето 14 април 2010 година слушај го Движење 1. Може ли да бидам добро; можеби сум среќен; може да бидам ослободена од страдање. Може да ви биде добро; можеби сте среќни; може да се ослободи од страдање. Сите нека бидат добро; сите можат да бидат среќни; […]

јануари 30, 2020

Приговори за мешање во државата

Source: http://www.panarchy.org/mill/stateinterference.html Джон Стјуарт Мил/John Stuart Mill од Принципи на политичката економија (1848) Забелешка Ова се пасуси од Книгата 5, Поглавје 11 од Принципите на политичката економија. Тука ги наоѓаме класичните либерални забелешки кон патерналистичката состојба на патот да станеме диригистичка држава за социјална помош, мешајќи се во животот на секој. Овие забелешки сè уште важат […]

јануари 29, 2020

Извештаи за софтверско инженерство на НАТО во 1968/69 година

Source: http://homepages.cs.ncl.ac.uk/brian.randell/NATO/NATOReports/index.html Дагстухл-Семинар 9635: „Историја на софтверско инженерство“ Шлос Дагстхул, 26 – 30 август 1996 година Извештаи за софтверско инженерство на НАТО во 1968/69 година Фотографии Брајан Рандел Оддел за компјутерска наука Универзитет во Newукасл врз Тајн Идејата за првата конференција за софтверско инженерство на НАТО, а особено таа за усвојување на тогаш практично непознатиот термин […]

јануари 29, 2020

Растејќи по повод моделирање на менување картички

Source: https://academics.davidson.edu/math/chartier/Shuffle/index.html Замена на картички, математичко моделирање и ланци на Марков од Тимоти П. Чартиер (Timothy P. Chartier) и Рубен К. Фрис (Reuben K. Fries) Вовед Ви се разгледуваат 5 картички. Вие ги кревате картичките за да видите 4 асови во вашата рака! Шансите дека ќе ви се решат четири од секаков вид во рака од […]

октомври 25, 2019

Разбирање на малициозен софтвер

Source: http://xfront.com/malware/index.html Неодамна се обидов да научам за малициозен софтвер. Да ги организирам моите мисли, создадов модел на релевантни концепти. Malware вклучува софтверски програми, така што ми требаше да моделирам програми – нивните влезови и излези. Научив дека малициозен софтвер вклучува намера да предизвикам штета, затоа требаше да ги моделирам луѓето да создаваат програми со намера […]