декември 4, 2020

НЕТО И НЕТИЗЕНЦИТЕ

Source: http://www.columbia.edu/~rh120/ch106.x01

Поглавје 1

			НЕТО И НЕТИЗЕНЦИТЕ:
		Влијанието на нето врз животот на луѓето
 				Од Мајкл Хаубен /Michael Hauben/
				[email protected]

ПРЕДГОВОР
Добредојдовте во 21 век. Вие сте Нетизен (нето-граѓанин),
и постоиш како граѓанин на светот благодарение на глобалното
поврзаност што ја прави Нет можна. Вие ги сметате сите како
твојот сонародник. Вие физички живеете во една земја, но сте
во контакт со голем дел од светот преку глобалниот компјутер
мрежа. Буквално живеете покрај секоја друга сингл
Нетизени во светот. Географската поделба се заменува со
постоење во истиот виртуелен простор.

Ситуацијата што ја опишувам е само предвидување на иднината,
но голем дел од потребната инфраструктура во моментов
постои Нет – или Интернет, БИТНЕТ, ФИДОнет, друго
физички мрежи, Usenet, VMSnet и други логички мрежи и
така натаму – брзо растеше за да ги опфати сите развиени земји
во светот. (1) Секојдневно повеќе компјутери се приврзуваат на постојните
мрежи и секој нов компјутер додава на корисничката база – барем
дваесет и седум милиони луѓе се меѓусебно поврзани денес.

Гледаме ревитализација на општеството. Рамките се
се редизајнира од долу нагоре. Нов подемократски свет
станува возможно. Како што забележа еден корисник, мрежата има
„неизмерно го зголеми квалитетот на… животот“. Се чини дека мрежата
отвори нов договор за живот за луѓето. Социјални врски кои
никогаш порано не биле можни, или релативно тешко да се постигнат, се
сега олеснето од Нет. Географијата и времето се бр
подолги граници. Социјални ограничувања и конвенции бр
подолго спречуваат потенцијални пријателства или партнерства. Во ова
начин Нетизените се среќаваат со други Нетизени од далеку и
блиску до тоа тие никогаш немаше да се сретнат без мрежата.

Нов свет на врски помеѓу луѓето – или приватно од
индивидуална до индивидуа или јавно од поединци до
можна е колективна маса на многумина на мрежата. Стариот модел на
дистрибуција на информации од централното мрежно емитување
Компанијата е испрашувана и оспорена. Модел од горе надолу на
информацијата што ја дистрибуираат неколкумина за масовна потрошувачка е бр
подолго единствената вест. Нетњуз ја носи моќта на репортерот до
Нетизен. Луѓето сега имаат можност да ги емитуваат своите набудувања
или прашања низ целиот свет и нека реагираат другите луѓе. На
компјутерските мрежи формираат нова грасрутска врска што овозможува
исклучени делови од општеството да имаат глас. Овој нов медиум е
невиден. Претходните основни медиуми постоеја многу
помала големина на избор на луѓе. Моделот на мрежата го докажува
стариот начин не мора да биде единствениот начин за вмрежување. Мрежата
ја проширува идејата за вмрежување – за воспоставување врски со странци
кои се покажуваат како поволни за едната или за двете страни.

Комплетната врска на телото на граѓани на светот што
нетот што го прави возможно сè уште не постои и ќе се бориме за
направете го пристапот до мрежата отворен и достапен за сите. Сепак, во иднина
можеби гледаме на можно проширување на тоа што значи да се биде социјален
животно Практично секој поединец на мрежата денес е достапен
на секоја друга личност на мрежата. Меѓународната врска постои и постои
исто ниво со локална врска. Исто така, компјутерските мрежи овозможуваат a
понапредна врска помеѓу луѓето кои комуницираат. Со
поврзани се компјутерско-комуникациските системи, информации или мисли
имињата на луѓето и адресите на електронска пошта. На Интернет, може да се поврзе
на други кои имаат слични интереси или чија мисла ги обработува
уживајте

Нетизените сметаат дека треба да бидат корисни и пријателски расположени – ако тие сакаат
чувствувајте дека вреди. Многу Нетизени сметаат дека имаат
обврска да бидете корисни и да одговорите на прашањата и да ги следите
дискусии за да го стават своето мислење во тенџере со мислења. Над а
временски период се изградија доброволните придонеси кон мрежата
тоа во корисна врска со други луѓе ширум светот.
Кога го објавив прашањето: „Дали мрежата е извор на социјално/економско
Богатство?”, Одговорија многу луѓе. Неколкумина го исправија мојот повик кон мрежата
извор на точни информации. Тие истакнаа дека тоа
исто така беше извор на мислења. Сепак, читателот може да тренира
самиот да ги дознае точните информации од ширината
на мислења. Презентиран овде е пример за широкоста на погледите и
мислење што можев да го соберам од моето истражување на мрежата.
Нет може да биде корисен медиум за разбирање на светот. Само
со гледање на сите гледишта, може ли некој да се обиде да открие
неговиот или нејзиниот став на одредена тема.

Нет-општеството се разликува од оф-лин општеството со добредојде
интелектуална активност. Луѓето се охрабруваат да имаат свои работи
ум и да ги презентираат тие идеи на мрежата. На луѓето им е дозволено да бидат
интелектуално интересно и заинтересирано. Оваа интелектуална активност
претставува главен дел од преку Интернет информациите што ги носи
разни компјутерски мрежи. Нетизените можат да комуницираат со други луѓе за да
помогне да ги додадете или промените тие информации. Бура на идеи помеѓу
сорти на луѓе создаваат робусно размислување. Информациите повеќе не се
фиксна стока или ресурс на мрежите. Постојано е
додадени и подобрени колективно. Нет е голем интелектуалец
и социјалната комуна во духот на колективната природа присутна во
потеклото на човечкото општество. Нетизените постојано работат заедно
проширете ја продавницата за информации ширум светот. Едно лице се јави на Нет
неискористен ресурс затоа што дава алтернатива на нормалното
канали и начини на вршење на работите. Нет дозволува средба на
умови да формираат и развиваат идеи. Тоа носи процеси на размислување кај луѓето
надвор од изолација и на отворено. Секој корисник на мрежата се здобива со
улогата да се биде посебен и корисен. Фактот дека секој корисник има свои или
нејзините сопствени мислења и интереси додаваат на општото тело на специјализирани
знаење на мрежата. Секој Интернет станува посебен ресурс
вредни за мрежата. Секој корисник придонесува за целиот интелектуалец
и социјалната вредност и можностите на мрежата.

ВОВЕД

Светот на Нетизен беше замислен повеќе од дваесет и пет
пред години од J.Ц.Р. Лигавец. Ликлидер му го донесе лидерството на
Канцеларија за техники за обработка на информации на АРПА на Министерството за одбрана
(ИПТО) визија за „интергалактичката компјутерска мрежа“. Кога и да е тој
ќе зборуваше од АРПА, тој ќе ја споменеше оваа визија. J.Ц.Р. Ликлидер беше
пророк на мрежата. Во трудот, „Компјутерот како комуникација
Уред“, што Ликлидер го напиша со Роберт Тејлор, тие го утврдија
неколку принципи од нивните набудувања за тоа како би играл компјутерот
корисна улога во човечката комуникација. (2) Тие ја разјаснија својата дефиниција
на комуникацијата како креативен процес што прави разлика помеѓу
комуникација и испраќање и примање информации. Кога две ленти
рекордерите си испраќаат или примаат информации едни на други, што не е
комуникација. Тие напишаа:

„Веруваме дека комуникаторите треба да направат нешто нетривијално
информациите што ги испраќаат и примаат. И да комуницирате со богатството
на живите информации – не само на пасивниот начин што го имаме
се навикнуваат да користат книги и библиотеки, но како активни
учесници во тековниот процес, носејќи му нешто
преку нашата интеракција со неа, и не едноставно примање од неа
со нашата врска со неа. Ние сакаме да нагласиме нешто над неговото
еднонасочен трансфер: зголеменото значење на заеднички
конструктивен, заемно зајакнувачки аспект на комуникација –
делот што го надминува “сега и двајцата знаеме факт што само еден од
знаевме порано.” Кога умовите комуницираат, се појавуваат нови идеи. Ние сакаме
да зборуваме за креативниот аспект на комуникацијата.“ (3)

Ликлидер и Тејлор дефинираа четири принципи за компјутерите
да се даде придонес кон комуникацијата меѓу луѓето. Тие се:

1) Комуникацијата е дефинирана како интерактивен креативец
процес.
2) Времето на одговор треба да биде кратко за да се направи „разговор“
бесплатно и лесно.
3) Поголемите мрежи ќе се формираат од помалите регионални
мрежи.
4) Заедниците би се формирале од афинитет и заеднички
интереси.

Разбирањето на Ликлидер и Тејлор од нивната 1968 година
хартијата го издржа тестот на времето и денес ја претставува мрежата.
Во подоцнежниот труд, Ликлидер напиша заедно со Алберт Веза „Апликации
на информативни мрежи“ (4), тие го истражуваат можниот бизнис
апликации на информативни мрежи. Анкета на Ликлидер и Веза за
деловните апликации во 1978 година ги немаат можностите Ликлидер и
Тејлор истакна во нивниот труд од 1968 година и претставува само мал дел
на ресурсите што ги отелотворува мрежата во моментов.

Во трудот од 1968 година, Ликлидер и Тејлор се фокусираа на мрежата
се состои од мрежа на мрежи. Додека другите истражувачи
од времето фокусирано на споделување на компјутерски ресурси,
Ликлидер и Тејлор држеа отворен ум и напишаа:

“Колекцијата на луѓе, хардвер и софтвер –
мулти-пристап компјутер заедно со неговата локална заедница на корисници –
ќе стане јазол во географски распореден компјутер
мрежа. Ајде да претпоставиме за момент дека таква мрежа била
формиран. Преку мрежата на процесори за пораки, според тоа, сите
големите компјутери можат да комуницираат едни со други. И преку
нив, сите членови на супер заедницата можат да комуницираат – со
други луѓе, со програми, со податоци или со избрани
комбинации на тие ресурси.“ (5)

Нивниот концепт за споделување и на компјутер и на човек
ресурсите заедно се совпаѓаат со модерната мрежа. Вмрежувањето на
разни човечки врски брзо се формираат, ги менуваат нејзините цели,
се распаѓа и реформира во нови соработки. Течноста на таквите
динамиката на групата доведува до забрзување на создавањето на нови идеи.
Групите можат да се формираат за да разговараат за идеја, да се фокусираат или прошират и
реформа за да одговара на новите идеи што се разработени.

Netnews, IRC, поштенски списоци и mud/mush/moo/m** (разни
од достапните алатки за дискусија на мрежата) се исклучително динамични.
Повеќето може да се формираат веднаш за кратка или долгорочна употреба.
Како што се формираат интереси или настани, може да се создадат групи за дискусија. (на пример,
Поштенската листа 9NOV89-L за Германија по падот на Берлин
Валид во ноември 1989 година и за германското обединување.)

Виртуелниот простор создаден на некомерцијални компјутерски мрежи е
достапно универзално. Содржината на комерцијалните мрежи, како
Compuserve или America преку Интернет, е достапна само од оние кои плаќаат
припаѓаат на таа одредена мрежа. Просторот на некомерцијалните мрежи
е достапен од врските што постојат, додека социјалните мрежи
во физичкиот свет генерално се поврзани со ограничени порти. Значи
можноста за вмрежување на компјутерските мрежи ги надминува ограничувањата
својствено за социјалните мрежи на некомпјутери. Ова е важно затоа што
ги намалува проблемите со растот на населението. Растот на населението не треба
значи повеќе ограничени ресурси – наместо самиот раст на
населението сега значи подобрување на ресурсите. Така растот на
населението може да се гледа како позитивно средство. Ова е нов начин на
гледајќи ги луѓето во нашето општество. Секоја нова личност може да значи а
нов сет на перспективи и специјалитети за да се додаде на богатството на
познавање на светот. Овој нов поглед на луѓето може да помогне во подобрувањето на
поглед кон иднината. Стариот модел гледа од висок раст на населението и
луѓето како оптоварување на животната средина отколку зголемувањето на
интелектуален придонес што овие индивидуи можат да го дадат. Сепак, пристап
мрежата треба да биде универзална за нето целосно да ја користи мрежата
придонес што секоја личност може да го претставува. Сè додека пристапот е ограничен –
мрежата и оние на мрежата, ги губат целосните предности што нет може
понуда. И на крај, луѓето на мрежата треба да бидат активни за да
донесе најдобра можна употреба на мрежата.

Ликлидер предвиде дека Нет им овозможува на заедничките луѓе
интереси, кои инаку се странци, да комуницираат. Многу од
магијата на мрежата е можноста да дадете свој придонес
идеи, а потоа бидете поврзани со крајни странци. Тој го виде тој народ
би се поврзал со другите преку оваа мрежа на многу начини
потешко во минатото. Ликерот забележа како ARPAnet опфаќа два
континенти. Оваа физичка врска дозволува пошироки социјални
соработки за формирање. Ова беше почеток на компјутерски податоци
мрежи што ги олеснуваат врските на луѓето ширум светот.

Моето истражување на и за Нет беше многу возбудливо за мене.
Кога објавував прашања, обично го добивав првиот одговор во рамките на
неколку часа. Чувството на добивање на тој прв одговор од
тотален странец секогаш е возбудливо! Тој сет на први одговори од
луѓето ме потсетуваат на магијата на е-поштата. Убаво е што може
бидете потсетници за тоа колку навистина е возбудлива оваа нова форма на комуникација
– така што вредноста на оваа нова употреба на компјутери никогаш не се заборава.


КРИТИЧНА МАСА

Нето порасна толку многу од нејзиното раѓање во 1960-тите, што
достигната е критична маса на луѓе и интереси. Оваа колекција
на поединци додава на интересите и специјалитетите на целината
заедница. Повеќето луѓе сега можат да добијат нешто од мрежата, додека се на мрежата
истовремено помагајќи му. Сега има доволно луѓе на Интернет
секој што ќе дојде преку Интернет ќе најде нешто од интерес. Луѓето паѓаат
интелекти и знаење за формирање нови идеи. Лери Прес го стави ова јасно
со пишување,

“Сега работам на Интернет најмалку 2 часа на ден. Имав една
сметка од околу 1975 година, но таа стана само супер важна
во последните неколку години, бидејќи критична маса на членство
беше постигнат. Повеќе не работам во ЛА, туку во сајбер-просторот“.

Додека оригиналните корисници на мрежата беа исклучиво технички
и научните заедници, многумина сметаа дека е драгоцено искуство
да ја истражувате мрежата повеќе од само технички причини. Денес, многумина
различни видови на луѓе се поврзани со мрежата. Оригиналните корисници на
мрежата (тогаш неколку тест легла на мрежни истражувања) беа од само неколку
делови од светот. Сега луѓе од сите возрасти, од повеќето делови на земјината топка,
и од многу професии, сочинуваат ја мрежата. Оригинални прототипни мрежи
(на пример, ARPAnet во САД, мрежата на Националното физичко
Лабораторија во Велика Британија, ЦИКЛАДИ во Франција и други мрежи
низ целиот свет) ја развија потребната физичка инфраструктура за развој на плодна социјална мрежа. Еинар Штеферуд напиша за ова социјално
врска во една статија,

„ARPAnet произведе неколку монументални резултати.
Прво, ги обезбеди физичките и електричните комуникации
‘рбет за развој на латентната социјална инфраструктура сега
повик „ИНТЕРНЕТСКА ЗАЕДНИЦА“. (6)

Многу различни видови луѓе ја сочинуваат мрежата. Универзитетот
пристап на спонзори во заедницата за широк спектар на луѓе (т.е. студенти,
професори, кадар, емитутус професор, итн.). Многу бизниси се исто така
поврзани. Постои `К-12 Нет` што ги повикува помладите да бидат дел
на заедницата преку Интернет. Специјален софтвер за огласни табли постои до
поврзете ги корисниците на персонални компјутери со мрежата. Различна огласна табла на Уникс системите постојат за поврзување на други корисници. Практично е невозможно да се каже какви видови луѓе се поврзуваат со системите за јавни билтени, како само а
компјутер (или терминал) и модем се предуслови за поврзување. Многумина
ако не сите Fidonet BBS (многу чест тип BBS) имаат барем е-пошта
и многумина исто така учествуваат преку порта за Netnews. Прототип
мрежни системи на заедницата се формираат низ целиот свет (на пример, Кливленд
Фри-нет, Велингтон Ситинет, Јавна електронска мрежа Санта Моника
(PEN), Проект за меморија на заедницата Беркли, FYI на Хаваи, Национален капитол
Фри-нет и други во Канада, итн.). Пристап преку овие системи на заедницата
може да биде лесна како и посетата на библиотеката во заедницата и членството е отворено
на сите што живеат во заедницата.

Покрај живото тело на ресурси, оваа разновидност на
Нетизените претставуваат, постои и постојано растечко тело на
дигитализирани податоци што формираат друго тело на ресурси. Што и да е
Нетизените дигитализираат голема литература од минатото (на пример, Гутенберг)
Проект, проект Бартлби), или тоа се луѓе што се собираат на друг начин
нејасен или не-мејнстрим материјал (на пример, разни религии, невообичаен
хоби, начин на живот на хомосексуалци, раб.), или ако придонесуваат Нетизените
нов и оригинален материјал, мрежата ја следи во големата традиција на
други јавни институции, како што е јавната библиотека или принципот
зад јавното образование. Нето ги споделува со овие институции тоа
тие служат на општата популација. Овие податоци се само дел од богатството.
Честопати, животните Нетизени јавно укажуваат на оваа дигитализирана продавница
достапни информации. Голем дел од алатките за мрежен пристап биле
создадени со принципот да бидат достапни за секого. Најдобар
пример е методот за поврзување со складиштата на датотеки преку FTP (датотека
протокол за трансфер) со најавување како „анонимен“ корисник. Повеќето, ако не
сите, светски веб-страници, информациони системи со широк простор (WAIS) и
gopher-страниците се отворени за сите корисници на мрежата. Вистина е дека
Нето заедницата е помала отколку што ќе биде, но мрежата достигна а
точка на општа корисност, без разлика кој си.

Сите овие докази се токму причините зошто тие претставуваат проблем
мрежата да дојде под контрола на трговските субјекти. Еднаш
комерцијалните интереси добиваат контрола, мрежата ќе биде многу помалку моќна
за обичната личност отколку што е моментално. Комерцијални интереси
се разликуваат од оние на обичната личност. Тие се обидуваат да профитираат од
какви било достапни средства. Compuserve е пример за една струја
трговска мрежа. Корисник на Compuserve плаќа за пристап од страна на
час Ако ова сценарио се прошири на мрежата за која зборувам,
би требало да има ценовна ознака
тоа Ако луѓето требаше да плаќаат од минута во текот на мрежата
развој, многу малку би биле во можност да си го дозволат времето на мрежата
требаше да биде корисен за другите.

Нет се разви само поради напорната работа и
доброволна посветеност на многу луѓе. Расте затоа што мрежата
е во контрола и моќ на луѓето на ниво на грасрут, и
затоа што овие луѓе го развија. Пораки и придонеси на луѓето
до мрежата биле силите во развој.


ОГРОДИ

Нет ги зближува луѓето. Луѓето ставени во врска со
другите луѓе можат да бидат моќни. Постои моќ во бројки. Мрежата
му овозможува на поединецот да ја реализира својата моќ. Нето, неконтролирано од
трговски субјекти, станува собир, дискусија и планирање
центар за многу луѓе.

Комбинираните напори на луѓето заинтересирани за комуникација имаат
доведе до развој и проширување на глобалните комуникации
систем. Што има на мрежата? Па – Usenet, Free-Net, е-пошта, библиотека
каталози, ftp страници, слободен софтвер, електронски билтени и
списанија, Мулти-кориснички домен/Зандана (mud)/mush/moo, Интернет реле
Чет (IRC), мултимедијалната светска мрежа (WWW) и многу видови податоци
банки. Различни сервери, како WWW, WAIS и гофери се обидуваат да нарачаат
и користете ги огромните сорти и широко распространетите информации
полесно Постојат и јавни и приватни услуги и извори на
информации Јавните и бесплатните услуги често се случуваат преку
доброволни напори на една или неколку лица. Овие технологии овозможуваат a
лице да помогне да се направи светот подобро место со тоа што ќе се направат негови или нејзини
уникатен придонес достапен за остатокот од светот. Луѓето кои
биле занемарени или се чувствувале неспособни да придонесат за светот,
сега може. Исто така, овие мрежи овозможуваат многу поотворено и јавно
интеракција над многу поголем број на луѓе отколку што е на располагање
порано. Обичните луѓе имаат единствен глас – што сега се слуша
емитувана на нов начин.

Акцентот е дека оваа нова машина ги воведува сите
лице како некој посебен и поседува корисен ресурс.

НЕТИЗАНСКИ КОМЕНТАРИ ЗА ГРАДОВИТЕ:

“Едноставно – со пристап до огромна количина на информации и
огромен број мозоци!“ Брајан Меј

“За географски ретка група каква што е, MU* дозволува
луѓето да се запознаат едни со други, дава релевантната група за вести
чувство дека има заедница таму и работите се случуваат,
а поврзаната ftp страница овозможува дистрибуција на уметност и пишување.”
Симон Рабоци

„Сумирајќи, мрежите помогнаа огромно во ширењето на
информации од луѓе познавања во одредени области кои би биле
тешко е да се добие поинаку.“ Брент Едвардс

„Можам да комуницирам брзо и ефтино со цилиони
луѓе ширум светот.“ Розмари Ворен

Следните примери помагаат да се покаже како е можно тоа.

Луѓето се нормално незаштитени од профитните желби на
големи компании. Стивен Александар од Калифорнија ја користеше мрежата
да се обиде да спречи прекумерно полнење на бензински пумпи. Ова е пример за
моќта на поврзување на луѓето да го поддржуваат она што е фер и во најдоброто
интерес на обичната личност во ова општество.

Од: Стивен Александар
„Почнав да составувам и дистрибуирам (на групата со вести)
ca.возење) список на цени на бензинот на одредени станици во Калифорнија до
што многу луѓе ќе придонесат и ќе бидат во тек, и кои,
Се надевам дека ќе им овозможи на потрошувачите да се спротивстават на она што многумина од нас се сомневаат
е договорено (или во секој случај, ценовно) однесување на маслото
компании“.

Корисник од Германија, исто така, пријавил дека ја користи мрежата за да мукракера. Тој
пишува:

„Компанија рече дека тие се [непрофитна организација].
Некој ги погледна во [непрофитниот] Регистар, а тие не го сторија тоа
постојат таму. Некој друг рече дека имал контакт со лицето кое
го испратил писмото, само под друго име на компанија и дека тој едноставно
ја игнорирал оваа личност бидејќи изгледал како измамник. Така се
измамници, а луѓето од Нет ни докажаа, ние тогаш секако
воопшто не се ангажираше со нив“.

Нет ја докажа својата важност и во другите современи критички теми
ситуации. Како единствена достапна линија за комуникација со останатите
на светот, мрежата помогна да се победи обидот за воен удар во поранешниот Советски Сојуз
Унија во 1990 година. Членовите на пучот или не знаеја за или
разберете ја улогата на руската мрежа RELCOM или врските
се покажа доволно еластичен за да има информации за пучот
комуницирале внатре и надвор од земјата на време за да го информираат светот
и поттикнување на отпор кон пучот. (7)

Нет исто така ја докажа својата вредност со обезбедување важен медиум
за студентите. Студенти кои учествуваат во кинеската про-демократија
движењето одржуваше контакт со другите ширум светот преку нивните
кревка врска со мрежата. Нет обезбеди лесен начин за избегнување
владини цензури за да добиваат вести низ целиот свет за настаните во Кина
и да добиете повратни информации за охрабрување. Таквите повратни информации се витална поддршка
да се продолжи борбата кога се чини невозможно или погрешно да се стори тоа.
На сличен начин, студентите во Франција го користеа францускиот систем Minitel за
организираат успешна борба против плановите на француската влада да
ограничи прием на универзитети субвенционирани од владата.

Протокот на информации на мрежата е контролиран од оние кои
користете ја мрежата. Луѓето активно ги обезбедуваат информациите што ги имаат
лично и други луѓе сакаат. Постои многу поактивна форма на
учество од она што е предвидено со други форми на масовни медиуми.
Телевизијата, радиото, списанијата се водат од оние кои поседуваат и
утврди кој ќе напише за нив. Нет им дава на луѓето медиуми што можат
контрола. Оваа контрола на информациите е голема моќ што не била
достапна пред обичната секојдневна личност. На пример, Деклан
Меккриш опишува како ова го прави можниот пристап до најсовремените информации.

Од: Деклан Меккриш
“Добиете најмногу ажурирани информации. Дека луѓето од
светот може да ги добие нивните раце, што е одлично. На пример, медиумите
извештај кој освои Гран при, што се случи и не е многу
повеќе. Сепак, на мрежата, можете да добиете максимална брзина, најнова кола и
развој на технологијата, најновите гласини, големи дебати за
дали болидите во Формула 1 или Инди се подобри итн.“

Нет помага да се направат достапни информациите поточни
поради многу на многу или емитува и чита и пишува
способност Таа нова можност, која вообичаено не е многу распространета
во нашето општество, им овозможува на вистински учесник или набудувач да известува
нешто Оваа можност ја дава моќта на новинарството или на
известувач на поединецот. Овој нов медиум им овозможува на изворот да
извештај. Ова е точно затоа што медиумот им овозможува на сите преку Интернет да
даваат придонес. Старите медиуми наместо тоа контролираат кој известува и што
тие велат. Можноста за сметки на очевидци преку мрежата може да направи
информации поточни. Исто така, ова ја отвора можноста за
грасрут мрежа. Информациите се пренесуваат од личност до личност наоколу
светот. Така германските граѓани можеа да дознаат за експлозијата во Чернобил
од Нет пред владата да донесе одлука за објавување на информациите до
јавноста преку медиумите. Врската е повеќе луѓе со луѓе отколку со нив
влади на влади. Граѓанските новинари сега можат да дистрибуираат до
повеќе од оние што ги познаваат лично. Распределба на списите
на обичните луѓе е вториот чекор по доаѓањето на
ефтин персонален компјутер во раните 1980-ти. Личното
компјутер и печатач дозволуваа секој да произведува масовни количини на
документи. На личното издание сега се приклучуваат широки лични
дистрибуција.

Не само што постои известување за грасрут, туку и претпоставка дека
филтрирањето е потребно е оспорено. Луѓето можат да научат да сортираат
преку самите различни мислења. Стив Велч не се согласува дека
Нет е извор на поточни информации, но се согласи дека луѓето
развиваат дискриминаторски вештини за читање.

Од: Стив Велч:
„Кога ќе добиете повеќе информации од различни извори, вие
не секогаш добивајте попрецизни информации. Како и да е, вие
развиваат вештини за препознавање точни информации. Или поточно, ти
направи ако сакаш жив да излезеш од џунглата со инфоглут“.

Владите што владеат врз основа на контрола врз информациите ќе потклекнат
на крајот до плимата на демократијата. Како д-р Сун Јат-Сен од Кинезите
Движењето за демократија еднаш рече: „Светскиот демократски тренд е силен.
Оние што ќе и се покорат ќе напредуваат, а оние што ќе се спротивстават на тоа ќе пропаднат“.
Нет повторно ја воведува основната идеја за демократија како народ-народ
моќ на нетизените. Владите веќе не можат лесно да чуваат информации од
нивните луѓе.

Многу групи кои немаат утврдена форма на комуникација
достапни за нив откриле дека Нет е моќна алатка. На пример,
за луѓето далеку од нивната татковина, Нет обезбедува нова врска.

Од: Годфри Нолан
„Мрежата неизмерно го зголеми квалитетот на мојот живот. Јас сум
Ирски, но живеам во Англија во последните пет години. Тоа
е многу потешко да се добијат информации за Ирска отколку вие
би очекувал. Сепак, човек наречен Лиам Фери, кој работи во Дигитал
Голвеј, составува весник за настаните во Ирска и така јас
сега можат лесно да бидат во тек со повеќето случувања во ирската струја
афери, што ми помага да се чувствувам како да не губам допир кога ќе одам дома
околу двапати годишно. Исто така се пренесува на околу 2000 ирци
низ целиот прв и трет свет“.

Од: Мадхур К.Лимди
„Го прочитав вашето горе објавување и сакав да го споделам моето искуство
со тебе. Јас бев чест читач на вести во групите Усенет,
како што се soc.culture.indian, misc.news.southasia. И двете
разумно информирај ме за случувањата во мојот дом
земја Индија“.

Исто така, во САД, Нет обезбедува стабилни комуникации
за луѓе со различни верски и сексуални убедувања. Многу други
заедниците исто така најдоа дека Нет е одличен медиум за помагање
зголемување на комуникациите:

Од: Грегори Г. Вудбери
„Goingе одиме на марш кон Вашингтон и сме
координирање на нашите планови и патување со голем број други луѓе
низ целата земја преку е-пошта и разговори на Usenet.”

Од: nан ВанОвер
„Јас сум член на будистичка организација и штотуку најдов А.
човек во Беркли кој води мејлинг-список кој испраќа дневно водство
и дискусии за оваа група. Па затоа, добивам малку религиозен поттик кога
Се најавувам секој ден“.

Од: Керол Е. Мах
„За мене и за многу мои пријатели, мрежата е нашата главна форма на
комуникација. Скоро секој аспект на меѓучовечката комуникација на
мрежата има геј/лезбејка/би аспект што формира тесна и интимна
познанство кое понекогаш дури се превртува во расправии и
непријателства. Оваа мрежа на врски, пријатели, непријатели, loversубовници итн.
ги олеснува политичките цели што инаку не би биле можни
(организирање кампањи за пишување писма за хомосексуалците во воена забрана
преку списокот ACT-UP, може да испраќате е-пошта директно до Белиот
Хаус, дознавајќи за активизам, баширање и сл. Во други држави и
низ целиот свет, итн.)“

Од: Роберт Дин
„Како член на заедницата за научна фантастика, се сретнав доста
неколку луѓе на мрежата, а потоа и лично“.


КОМУНИКАЦИЈА СО НОВ НАРОД

Во животот на многумина Нетизени, мрежата ги олесни чувствата на
осаменост, кои изгледаат вообичаени во денешното општество. Способност на мрежата
да им помогне на луѓето да се поврзат и социјално и интелектуално ја прави мрежата
вредни и незаменливи во животот на луѓето. Ова е формирање на група
на луѓе кои сакаат да ја одржуваат мрежата достапна и отворена за сите.

Нет обединува луѓе од различни сфери на животот и
им ја олеснува комуникацијата на овие луѓе. Ги носи сите
заедно во истиот виртуелен простор и го отстранува влијанието или
влијание на првите впечатоци.

Малком Хјумс пишува: „Јас сум во стравопочит кон моќта и енергијата
поврзување илјадници во виртуелна интелектуална кафе-кафе, каде
странците можат да се поврзат без формалностите на ритуали лице в лице
(здраво, како сте денес) за да дозволите стил на директно поврзување на
комуникација што се чини дека го надминува видот „како е времето“
на разговор за само да се поврземе без срање“.

Странците веќе не се чудни на мрежата. Луѓето се слободни
да комуницира без ограничувања, стравови и стравови. Порано беше
дека постоеше прилично дарежлива атмосфера што напредуваше на мрежата
и тоа ги поздрави новите корисници. Луѓето беа среќни да им помагаат на другите, честопати како враќање за помошта што ја добиле. Работите се сменија, и
општото добредојде на новодојденците не е толку универзално пријателско, но таму
има многу он-лајн кои сè уште се обидуваат и им помагаат на нови луѓе. Другите се гадни,
но добрата волја сепак ги надминува непријателските коментари.

Од: Jин-Франсоа Месие
„Мојата употреба на мрежата е да стапам во контакт со повеќе луѓе наоколу
светот. Не знам за што, кога, како, но тоа е важно
за мене. Не дека сум во мал град, далеку од сите, но тоа
Сакам да можам да воспоставам врски со другите. Всушност, поради
оние мрежи што ги користам, би ги направил! НЕ! сакаат да одат во еден мал град, само
затоа што телефонските повици би биле прескапи. Морам да кажам дека сум
не е експресивен народ. Јас не сум голем зборувач, ниту некој што
би можеле да прават претстави. Јас сум повеќе „интроверт“.

Сепак, Jинн-Франсоа ми напиша. Ова е само еден пример за
социјална моќ на мрежата. Друг Нетизен коментира за тоа како помогна мрежата
нејзиното пријателство со странци.

Од: Лора Гудин
„Минатото лето патував за Денвер и користев список за списанија
поштенска листа за да дознаете дали со одредена трчачка група со која трчам
имаше гранка таму. Тие го направија тоа, и јас имав прекрасно време за состанок
луѓе со заеднички интерес (и пиење пиво со нив); јас бев
веќе не е странец“.


ИСТРАЕН И СВЕТСКО ПРОСПЕКТИВНО:

Лесно поврзување со луѓе и идеи од целиот свет има
моќен ефект. Свесност дека сме членови на човечкиот вид
што се протега низ целиот свет го менува гледиштето на една личност. Тоа е
проширување на перспективата. За луѓето е многу лесно да претпостават ограничено
гледна точка ако се изложени само на одредени идеи. Мрежата
го доведува изолираниот поединец во контакт со други луѓе,
искуства и погледи од остатокот на светот. Изложеност на многумина
мислењата му даваат на читателот шанса всушност да разгледа повеќе погледи
пред да се реши на одредено мислење. Имаат пристап до
„Пазар на идеи“ му овозможува на лицето да донесе образложена проценка.

На пример, од: Jин-Франсоа Месие

„Мојот став кон другите народи, раси и религии
се смени, бидејќи имав повеќе шанси да разговарам со другите народи во околината
светот. При прва размена на пошта со луѓе од
Йеллоунайф, Јукон, имав навистина чудно чувство: добивање пораки
и разговор со луѓе што се далеку од мене. Околу мене го забележав тоа
многу луѓе имаат мислења и ставови за политиката што се
за себе, без да ги познаваат другите“.

Тој продолжува:

„Бидејќи сега имам многу поширок поглед на светот, јас
се смени и сум помирен и помирен со другите луѓе.
Пишувањето некому што никогаш не сте го виделе, го менува начинот на пишување,
исто така, моментот на пренесување го прави разговорот многу
повеќе „во живо“ отколку да се чека проклетата бавна хартија
пошта. Телекомуникациите ми го отворија светот и ги сменија моите визии
на луѓе и земји“.

Од: Ентони Берно
„Не можев да започнам да ти кажувам колку би бил поинаков мојот живот
без мрежата. Мојот живот би бил краток, десетина луѓе, некои
од нив централно, јас би се лутал во незнаење за неколкумина
значајни теми, а мојот ум ќе недостасуваше многу
проширување и просветлување на влијанијата“.

Од: Хенри Чој
“Повеќе работи што треба да се погледнат. Зголемена перспектива на животот
компјутерската мрежа ги зближува луѓето и им дозволува
да зборува по волја пред голема публика. Јас препорачувам дека
телекомуникациската и компјутерската индустрија прават големи размери
компјутерско вмрежување достапно за пошироката јавност. Тоа е како мак-
места достапни за хендикепираните лица. Луѓето се приближија
заедно ќе ослободиме некои постоечки социјални тензии. Луѓето треба да
да бидат слушнати, и тие треба да слушнат“.

Од: Пол Реди
„Не мора да одите во друга земја за да запознаете луѓе од
таму Не е исто како и лично да ги познавам, но јас секогаш
обрнете посебно внимание на информациите од луѓе надвор од државите.
Тие веројатно имаат поинаква перспектива на работите“.

Од: Леандра Дин
„Обожавам да учам луѓе, а мрежата беше најдобрата можна
ресурс за оваа цел. Мрежата е навистина прозорец кон светот, и
без него би можеле само да се надеваме дека физички ќе се сретнеме виртуелно
илјадници луѓе секој ден да се здобијат со ист увид. Јас се тресам
да размислувам колку би бил различен и затворен во мојот живот без
мрежата“.


МАТЕРИЈАЛНИ ПРОМЕНИ ВО LИВОТОТ И LИВОСТАВОТ НА НАРОДОТ.

Времето поминато преку Интернет може да влијае на остатокот од животот на една личност. На врски, интерфејси или соработки помеѓу времето вклучено и исклучено
формираат интересна област на студии. Нетизените ја потврдуваат моќта на
Нет со објаснување на влијанието на мрежата врз нивните животи. Бидејќи
на достапните информации и можните нови врски, луѓе
го сменија начинот на живот. Постојат примери за обете
промени во материјалните поседи и промени во животниот стил. Промените
во начинот на живот се веројатно подлабоките промени, но новите
можните врски се важни. Честопати материјалните придобивки се
не финансиски Наместо вредни добра може да се прераспределат од оние
на кои стоките можеби им ја изгубиле личната вредност на оние што би
цени ја стоката.

НЕТИЗИНСКИ КОМЕНТАРИ ЗА ПРОМЕНИ НА МАТЕРИЈАЛОТ:

Од: Вилијам Керол
„Првенствено на информациите и поддршката од
rec.bikes, пред три години се откажав од возењето на работа и започнав
возејќи го мојот велосипед. Тоа е една од најдобрите одлуки што некогаш сум ги донела“.

Одговор што го добив преку е-пошта:
“Кога започнав да користам ForumNet (програма за разговор слична на
irc, но помал – [сега се нарекува icb]] уште во јануари 1990 година, бев
прилично срамежлива и несигурна. Имав неколку блиски пријатели, но бев бавен
правење нови. За неколку недели, на ForumNet, најдов
јас сум способен да бидам отворен, артикулиран и популарен во овој виртуелен
животната средина. Наскоро, ова откритие започна да влијае на моето однесување во
„вистинска“ интеракција лице в лице. Запознав некои од моите пријатели со компјутер
лично и тие ме натераа да се чувствувам толку добро со себе, како што навистина
би можел да бидам јас и да разговарам и да бидам сакан и посакуван“.

„Се разбира, социјалната интеракција со посредство на компјутер не е
правилно патерица за замена за средби лице в лице, но
можност за разговор преку тастатура и модем со вистински луѓе на
другиот крај на линијата е преведен во реална способност за мене
да допрат до луѓето без посредничка употреба на компјутер. Мојата
животот е подобрен. Јас не би го разменувала моето искуство со Нет за
било што.”

Од: ек Фриш
„Морам да ги започнам моите коментари на Интернет со едно едноставно
сепак значајна изјава: достапноста и употребата на Интернет е
длабоко менувајќи го мојот живот“.

Од: Керол Е. Мах
„Исто така, порано олеснував вегетаријанска листа, што радикално
го смени животот на многу луѓе, нудејќи им пристап до нарачка по пошта
храна, рецепти и пријателство преку нето-контакт со луѓе кои живеат
во области каде што се лесно достапни алтернативи за не-месо“.

Од: Нан ВанОвер
„Па, првото нешто на што помислив се купувањата што ги направив
преку мрежата што го „смени мојот живот“ го возев мојот Субару
Караван до минатата есен кога набавив комбе VW Camper
Видов на локална реклама на Нет. Не барав комбе, дури не бев
шопинг за друго возило, но по втор пат оваа реклама се движеше
од мене, го разгледав и на крајот го купив. Јас сигурно ќе кажам
дека возењето комбе со кампер VW 23 години го смени мојот живот! Јас
мислев дека ќе ме исмеваат, но открив дека луѓето имаат многу
на почит и восхит за овој автомобил!“

Нан продолжува да пишува

„Преку мрежата, слушнав дека Роџер Вотерс одеше
повторно изведба на „Валидот“, настан што си ветив дека нема да го сторам
госпоѓица, па направив патување во Берлин (Исток и Запад) во 1990 година за да го видам ова
концерт Ова беше СИГУРНО настан што го смени животот, гледајќи го Берлин
помалку од една недела откако беа отворени патиштата без контролни пунктови
задолжително. Мислам дека не знаев за тоа доволно брзо
ако не за мрежата“.

Од: Роберт Дин
„Што се однесува до мене, моето главно хоби е и играв воени игри и
игри со улоги. Нето пристапот ми овозможи да разговарам за овие игри
со играчи низ целиот свет, подигање нови идеи и собирање
мислења за нови игри пред да потрошите пари на нив. Покрај тоа,
Јас бев во можност да купувам и продавам игри преку мрежни врски, дозволувајќи ми
да ја прилагодувам мојата колекција на игри за да ги задоволам моите тековни интереси и да добијам игри што повеќе не ги сакав на луѓето што ги сакаат, без разлика дали тие ги сакаат
живее по патот од мене во Мериленд или во Канада, Австрија,
Финска, Германија или Израел. Исто така, поминав курс по есперанто преку
е-пошта и нередовно кореспондираат на есперанто со заинтересирани
забави ширум светот“.

Од: Керин К. Робертс
„Usenet и Интернет ми се достапни на работа и преку бирање
врска со работа од дома. Јас сум материјално збогатен со
употреба на мрежата. Успеав да продадам предмети што веќе не ми беа потребни. Јас
биле во можност да купат предмети од други за добри цени. имам
заштеди пари и го правам мојот дел за рециклирање на технологијата наместо
додавање товари на службата за отстранување на комуналниот отпад“.

Керин продолжува:

„Користејќи ја мрежата, исто така сум збогатен со дискусии и
информации пронајдени во бројни новински групи од науката.мед до
наука.скептичен за многу од ком. * групи. Јас понудив совет за
решавање проблеми и успеав да ги решам проблемите што ги имав со користење
информации во овие форуми.”


НЕТО КАКО ИЗВОР НА ЕНОРМОЗНИ РЕСУРСИ

Пред Нет да беше широко гледана како огромна социјална мрежа,
некои експериментираа со споделување на компјутерски ресурси. На
следниве се неколку примери на начини на кои Нетизените ги користат информациите
ресурси достапни на мрежата.

Од: Тим Норт
„Јас сум факултет тука на Универзитетот и ја користам мрежата како специјалност
извор на технички информации за моите предавања, ажуриран производ
информации и информирано мислење. Како такво, наоѓам дека сум постојано
подобро информиран од луѓето околу мене. (Тоа звучи залудно, но тоа е
не требаше да биде. Едноставно, треба да се нагласи колку силно се чувствувам
дека Нет е врвен информативен ресурс.)”

Од: Р.Ј. Бело
„Ја користев мрежата за да најдам делови за мојот Opel GT од 1971 година. Бев
живеејќи во Северна Америка во тоа време и минувајќи низ нормалното
каналите, како ГМ, не се добри. Мрежата беше како неискористена
ресурс”.

Од: Johnон Харпер
„[Мојата] употреба на мрежата [1] Еднаш поставив прашање за
нејасна точка во историјата на математиката. на групата вести за науки.математика и доби А.
корисен одговор од Ексетер, Велика Британија. Претходно немав идеја каде некој
знаејќи го одговорот може да биде. Нацртав празно во Оксфорд. [2] Јас
постави прашање за малку помалку нејасна точка на
comp.lang.fortran што генерираше долга (и корисна) дискусија за
мрежата за една или две недели“.

Од: Пол Реди
„Да, тоа е светски центар за брза дистрибуција на информации,
на теми и популарни и нејасни. Можеби не ги прави информациите
повредни, но сигурно ги зголемуваат информациите и
ширење на информации. За поврзаните, тоа е драгоцено
ресурс Настрана пламени војни, многу општо недостапни
информациите се лесно достапни.”

Од: Ли Ротштајн
“Usenet и поштенските списоци создаваат група луѓе што се
мотивирани и способни да зборуваат за одредена тема. Софтверот
овозможува длабоко контекстуални разговори да се појават со минимум
рехабилитација. Како што се развива искуството со медиумот, секој корисник реализира
дека општо помага другиот со кој разговара или ќе разговара
него/неа и не може да му направи штета поради наметнатата оддалеченост
преку кабелот“.

Од: Лу Ен Johnонсон
“Здраво! Усенет ми помогна – јас сум библиотекар и бев
работа со група студенти на маркетинг проект. Тие беа
маркетинг на производ за доверба – компактен диск од „музички хитови
од 70-тите”. Ним им требаше извор за да им каже колку чини
да произведам ЦД – без мастеринг, итн. Го исцрпив целиот отпечаток
ресурси, па прашањето го објавив во деловна група за вести. Во рамките
часови научив од неколку компании дека чинат околу 1,50 УСД
произведе ЦД 🙂 Учениците беа многу благодарни што ги добија информациите.”

Од: Лора Гудин
„Јас учам за самоодбрана, и во rec.martial-art некој објавен
информации за студија за ефективноста на Мејс за
самоодбрана што ја барав со години“.

Од: Клиф Робертс
„Користев Интернет преку програма во Ново Јерси до
донесете ги областите Наука и математика на оценки за деца од граматика
К-8. Имаме имплементирано систем каде што се опремени училниците
со компјутер и се во можност да бираат во системот UNIX. Таму можат
испратете е-пошта и испратете прашања до ID на KidsQuest. Потоа, ID-то се насочува
прашањата до волонтерите со сметки на UNIX. Научниците тогаш
одговорете или дадете совет за тоа каде да ги најдете информациите
сака. Друга добро прифатена карактеристика е да се наведат друштвените панели
список и испраќање по е-пошта на луѓе во различни земји кои се изучуваат
во училиштата“.

Од: eо Фаренкопф
„Мислам дека Усенет е многу интересна работа. За мене, тоа е претежно
само начин да помине време кога е досадно. Сепак, имам
добија многу корисни работи од тоа. Има една група во
особено наречен комп.ланг.фортран, и во неколку наврати кога
Имав проблем да напишам програма, можев да објавам на ова
група да добиете помош за да откриете што погрешив. Во овие
случаи, тоа беше непроценлив ресурс“.


КОЛЕКТИВНА РАБОТА

Како што се прават нови врски помеѓу луѓето повеќе идеи
патуваат на поголеми растојанија. Ова им овозможува на или истомисленици
или комплементарни луѓе да стапат во контакт едни со други. На
разновидните ресурси на мрежите им овозможуваат на истите овие луѓе да ги чуваат
во контакт дури и ако претходно не беа во можност да бидат во контакт.
Електронската пошта овозможува доволно детали да бидат содржани во пораката
дека повеќето ако не и сите комуникации можат да се одвиваат целосно
електронски. Овој медиум овозможува нови форми на соработка
работи да се формира и напредува. Веројатно ќе се појават нови форми на истражување
од такви можности. Еве неколку примери:

Од: Вејн Хатавеј
„Една„ невообичаена “употреба што ја направив на мрежата се случи во 1977 година. Заедно со го напишав следниот труд: „The ARPAnet Протокол на ТЕЛНЕТ: Неговата цел, принципи, имплементација и влијание за дизајн на оперативниот систем домаќин “, со Дејвидсон, Постел, Мимно, Томас и Валден: Петти симпозиум за комуникација со податоци, Snowbird, UT; 27-29 септември 1977. Што е толку невообичаено во трудот за соработка,
ти прашуваш Едноставно, ние шестмина никогаш не сме оствариле ниту телефонски повик
за трудот, уште помалку имал состанок или што било друго. Буквално
СЕ – од првите идеи во „емитуваната“ пошта до дистрибуција на финалната верзија – подготвена за проверка – беше направена со е-пошта. Деновиве ова можеби не беше таква зделка, но беше интересно тогаш“.

Од: Пол Гилингвотер
„…во Виена беше преку Интернет компјутерски форум со посредство на компјутер, со
видео конференција помеѓу два града, плус преку Интернет дискусија во А.
виртуелна конференција од типот кал подоцна истата вечер“.

Одговор што го добив преку е-пошта:

“Како одговор на вашето прашање за забава на мрежата, и
да се биде креативен, ми паѓа на ум еден инцидент. Имав запознато жена на
ForumNet (систем како IRC). Јас и таа разговаравме и зборувавме за нив
секакви работи. Една вечер, се чувствувавме особено уметнички. Ние
ко-напишал песна преку компјутер. Би напишал неколку зборови, таа би сакала
земи таму каде што застанав (во средина на реченици или каде и да е)
и натаму и натаму. Мислам дека немавме идеја за што се случува
биде на крајот, тематски или структурно. На крајот, имавме многу
добра песна, една што ќе се обидам да ја објавам ако знаев каде се наоѓа
повеќе“


ПОДОБРУВАЊЕ НА КВАЛИТЕТОТ НА СЕКОЈДНЕВНИОТ ЖИВОТ

Протокот на информации може да има различни форми. Најчудниот и
можеби најинтересно е како може да се приврзат емоциите
проток на информации. Тие честопати изгледаат како две многу различни работи.
Добив голем број одговори кои известуваа за реалниот живот
бракови кои произлегуваат од состаноците на мрежата. Нет го олеснува состанокот
на луѓе од сличен интерес. Новоста на мрежата значи дека не можеме
целосно разберете го сè уште. Сепак, вреди да се напомене дека луѓето
исто така се распаднаа и на Интернет. Значи, иако е нов социјален медиум, а.
опсег на динамика ќе постои.

Од: Керин К. Робертс
“Најдов пријатели на мрежата. Lубовник. И двајца пријатели
Се запознав, се запознав и преку Интернет и се омажив. Јас присуствував на свадбата (во
Калифорнија)“.

Од: Скот Кичен
„Мислам дека можам да додадам нешто за вашиот труд. Ја сретнав мојата свршеница
Пред 4 години преку мрежа. Бев во државата Охајо, а таа беше во
Принстон и почнавме да зборуваме за нејзин напис што ќе го прочитав
во rec.games.frp. Моравме да разговараме, на крајот се сретнавме, откривме дека ни се допаѓаат едни со други, а останатото е историја. Се венчавме на 31 декември 1994 година“.

Од: Грегори Г. Вудбери
„Ја запознав жената која стана моја сопруга кога почнав да зборувам
за луѓето во „phs“ (третата страница на оригиналниот Usenet) за време на
развојот на Netnews. Немаше да талкам
околу таа област ако не бев заинтересиран за развој на
мрежата“.

Од: Лора Гудин
„И сега, НАЈДОБРАТА приказна: пред околу осум месеци бев
прелистувајќи soc.culture.australia и забележав порака од an
Австралиски композитор кој студира во САД за алтернативна мелодија
до „Валцинг Матилда“. Бев curубопитен, па одговорив по е-пошта,
барање мелодија и само еден вид снимање на ветре. Почнавме
е-пошта, која наскоро вклучуваше и говорни повици.
Едно водеше неизбежно кон друго и се за loveубивме (пред нас)
всушност се сретнале лице в лице). На крајот се сретнавме лице в лице.
Минатиот месец тој предложи преку Интернет (во soc.culture.australia)
и прифатив. Пораки за честитки пристигнуваа од цела Македонија
САД, Австралија и Нов Зеланд. Хјустон (тоа е негов
име) и ги чувам сметките на нашите телефони да не личат на националниот долг
со испраќање на 10 или 12 е-пошта на ден (ние сме повеќе од 1400 за осум
месеци сега), и разговор со користење на IRC. Врска на далечина
е пеколно, но болката малку ја олеснува Интернетот“.

Од: Чук Фон Роспач
“(ох, и во” како Нет го подобри мојот не-нето живот”
категорија, ја запознав сопругата преку мрежа. Дали се брои тоа?)“


РАБОТА

Флуидните врски и брзо менливата природа на
мрежите ја прават Нет добредојден медиум за оние кои ловат работа и
за оние кои имаат работа да понудат. Мрежите имаат голем промет од
луѓе кои бараат работа. Поставувањето на огласи за работа е лесно
и може да се чува на располагање сè додека е понудено работното место. Е-пошта
овозможува брзи и едноставни апликации со испраќање на биографии во
е-пошта. Компаниите можат брзо и лесно да одговорат на ваквите поднесоци,
исто така по е-пошта.

Освен што наоѓа работа, Нет им помага на луѓето кои се моментално
работењето ја извршуваат својата работа на најдобар начин. Многу луѓе користат
мрежата за да им помогне во работата. Неколку примери за обете
следете:

Од: Лора Гудин
„Мојата дивизија успешно регрутираше високо квалификуван консултант
(Финец кој живее во Тасманија) да заврши некоја работа за нас; почетниот
објавата беше над Усенет; последователните преговори беа завршени
е-пошта.”

Од: jj
„Ангажирав луѓе надвор од мрежата и од средба со нив во кал,
кога ќе најдам некој што може да МИСЛИ. Луѓето што можат да размислат се
тешко да се најде каде било“.

Од: Дијана Грегори
„Научив да користам UNIX, и како резултат можеби ќе можам
задржи/напредувај во мојата работа поради „мрежата“.

Од: Нил Галарно
„Ми помага да си ја работам работата (програмирање MS Windows) и тоа
ми помага да научам нови работи (како C++)“.

Од: Киран Клулов
„Интернетот што ми го овозможи универзитетот има многу
ми ја олесни можноста да користам и програмирам компјутери и ова
имаше директен резултат на подобрување на моите оценки, како и добивање
добра работа во компјутерската област. Да живее Интернетот (и
овозможете пристап до приватните граѓани!)“

Од: Марк Гули
„Јас ја добив мојата работа одговарајќи на објава на некоја новинска група“.

Од: Ентони Берно
“Јас се развивам за NEXTSTEP, а Нет е многу корисен во
добивање корисни совети за програмирање, информации за изданија на производи, гласини, и така натаму.”

Од: Грегори Г. Вудбери
„Поради контактите остварени преку Usenet и е-пошта, се вработив како
консултант во БТЛ во 1981 година откако ја изгубив работата во Дјук. Дел од
квалификациите што ме внесоа во вратата беа искуство со Усенет“.


ПОДОБРУВАНИ КОМУНИКАЦИИ СО ПРИЈАТЕЛИ

Друг начин за подобрување на секојдневниот живот е преку воспоставување комуникации
со пријателите полесно. Леснотијата на испраќање е-пошта е враќање
пишување писма. Сепак, непосредноста на е-поштата значи помалку грижа
направени во процесот на пишување. Е-поштата, IRC и Netnews го прават тоа многу
полесно е да се одржува контакт со пријатели надвор од нечија локална област.

НЕТИЗИНСКИ КОМЕНТАРИ ЗА ПОДОБРУВАНИТЕ КОМУНИКАЦИИ:

Од: Бил Вокер
„Имам и еден стар и драг пријател (од средно училиште) кој
живее во областа на Сан Франциско. Откако се преселив во Сан Диего, ние
не се снајде многу добро во одржување на контакт. Јас и таа разговаравме на
телефон неколку пати годишно. Откако откривме дека и двајцата бевме
на мрежата, започнавме да одговараме преку е-пошта, и ние сега
разменувајте пошта неколку пати неделно. Значи, Нет ми дозволи
да бидеме во многу поблизок контакт со добар пријател. Не е ништо тоа
не можеше да се направи преку телефон, или пошта со полжав, но некако никогаш
се наоколу да ги прават тие работи. Е-поштата е брза, лесна и забавна
доволно за да не го одложиме“.

Од: Ентони Берно
„Патем, тоа е исто така еден од моите примарни режими на
комуникација со сестра ми (која живее во Н.З.) Тоа е повеќе медитативно
отколку телефонски повик, побрз од писмо и поевтин од кој било
нив.”

Од: Керол Е. Мах
„Исто така, олеснува одлично пријателство. Повеќето од моите пријатели, дури и во
мојот сопствен град, се запознав на мрежата. Ова често може да ги ублажи чувствата на
осаменост и чувства „Јас сум единствениот, мора да бидам перверзен“
педер луѓе само што излегуваат од плакарот. Тие имаат цел свет на
истомисленици да се обратат на Усенет, на списоците на Битнет, на IRC, во
лична е-пошта, на конференции од типот BBS и AOL, итн.“

Од: nан ВанОвер
„Освен набавките, ме контактираа:
1) многу добар пријател од колеџ за кого изгубив трага. Таа
се омажи за човек што го запозна во група за вести за синглови (тие биле
во брак 2 години+)
2) некој што отиде во моето средно училиште, знаеше многу од
истите луѓе што ги знаев, но не се познававме. Сега сме
`пошта пријатели`
3) стара девојка на моите браќа. Излегоа осум
години, но научив повеќе за неа од едно електронско писмо отколку јас
некогаш научил кога лично ја запознал“.

Од: Годфри Нолан
„Пред сè, ми помага да одржувам контакт со пријателите кои би ги сакал
неизбежно изгуби поинаку. Нет им помага на оние што се движат наоколу
од економски причини да ги намалите најлошите аспекти на напуштање на своите
пријатели во серијата места што некогаш сте ги нарекувале дома. Тоа е
најдобра работа од исечен леб“.


ПРОБЛЕМИ

Со сите позитивни употреби и предности на мрежата, тоа е
сè уште не е совршен. Се чини дека слепиот поглед на луѓето на мрежата
заштитете ги сите, но жените. Има релативно голем маж да
женска процентна популација на мрежата. Јените на Интернет можат да го почувствуваат тоа ефекти од оваа разлика. Јeнени кои имаат лесно препознатлив корисник имињата или личните карти се склони да бидат во центарот на големо внимание. Додека што може да биде добро само по себе, голем дел од тоа внимание може да биде од а
непријателска или негативна природа. Ова внимание може да биде штетно за
жените се активни на мрежата. Нето вознемирување може да се шири против
и други корисници исто така. Луѓето со непопуларни идеи треба да бидат силни
издржат избувнување на злоупотребата што може да ја добијат од другите.

Се чини дека најлошиот проблем кај луѓето не е прелевање на информации.
Информациите се собираат многу брзо и може да биде тешко да се организира сето тоа
и сортирај. Овој проблем треба да биде решлив како што е сега технологијата
се развива за да се справи со тоа.

Од: Скот Хатон
„Има проблем со овој храбар нов свет во тоа многу
луѓето не ценат дека има друго човечко суштество од друга страна
тастатура. Пламенувањето е вистински проблем – особено во комп.
Сето ова е нов аспект на технологијата исто така. Луѓето ретко тргуваат
навреди во реалниот живот, како што прават на Интернет. Има тенденција да
стереотипирајте го вашиот противник во категории. Мислам дека тоа е затоа што
не сте околу за да бидете сведоци на резултатите. Ова го наоѓам повеќе на Интернет
новински групи отколку на Компјузерв. Мислам дека ова е до зрелост
– многу луѓе на Интернет се студенти кои не плаќаат
нивното време на системот. Оние на CompuServe се нормално
малку постари, не толку топлоглави и плаќаат за своето време.
Проклето Сега сум во стереотипи. Само оди да се покаже“

Од: eо Фаренкопф
„Има уште нешто што открив, што е навистина поприлично
фасцинантен Луѓето можат да бидат неверојатно груби кога комуницираат
преку овој медиум. На пример, пред некое време, објавив а
прашање до многу различни новински групи и многу луѓе го чувствуваа мојот
прашањето беше несоодветно за нивната одредена група. Тие напишаа
ми рече и ми рече така, користејќи неверојатно гадни зборови. Претпоставувам дека е
полесно е да се биде груб ако не мора да се соочиш со некоја личност, но можеш да кажеш
што сакате преку компјутер“.

Од: Бред Кепли
„Малку ме нервираат луѓето што секогаш тврдат некого
друго е „трошење на опсег“ затоа што не се согласуваат со нив. За
половина од времето се покажа дека на лицето што му беше кажано да замолчи било
веднаш по сите. Повторно, кога ќе погледнете работи како
alt.binaries.pictures.erotica и други „не-губење на ширина на опсег“
активности, ми се чини скоро комично кога некој ќе го каже ова.
Нема ништо повеќе расипничко од 95% од она што се користи Usenet
за Шега е да се каже дека одредена личност го „троши“. Да кажам
дека тие се надвор од темата има повеќе смисла. Претпоставувам дека ова е само зафат
наместо она што го барате. Повторно губење на ширина на опсег. :)”


ЗАКЛУЧОК

За луѓето во светот, Нет обезбедува моќно средство за
мирно собрание. Мирното собрание им овозможува на луѓето да земаат
контрола над нивните животи, наместо таа контрола да биде во
рацете на другите. Оваа моќ заслужува да биде ценета и заштитена. Секое
медиум или алатка што им помага на луѓето да држат или да добиваат моќ е нешто
тоа е посебно и мора да се заштити.

Нет изврши драгоцено влијание врз човечкото општество. Како мое истражување
покажа, животот на луѓето беше значително подобрен преку
нивната врска со мрежата. Ова ја поставува основата за обезбедување пристап до
сите во општеството. Користејќи слично расудување, C.Ц.Р. Ликлидер и Роберт
Тејлор сметаше дека пристапот до тогаш растечката информативна мрежа треба
да се направи сеприсутно. Тие сметаа дека вредноста на мрежата ќе зависи од високата
поврзаност Во нивната статија, „Компјутерот како комуникациски уред“,
тие тврдат дека влијанието врз општеството зависи од тоа колку е достапно
мрежата е за општеството како целина. (8)

Општеството ќе се подобри ако нето пристапот им биде достапен на луѓето
како целина. Само ако пристапот е универзален, самата мрежа ќе напредува.
Сеприсутната врска е неопходна за мрежата да ги опфати сите
можни ресурси. Еден визионер од Нет одговори на моето истражување од
повикувајќи на универзален пристап. Стив Велч пишува: „Ако можеме да дојдеме до
точката каде што секој што излегол од средно училиште жив ја користел
компјутери да комуницираат на Интернет или разумен факсимил или
наследник на тоа, тогаш ние како општество ќе имаме корист на начините не
моментално разбирливо. Кога пристапот до информации е сеприсутен
како пристап до телефонскиот систем, целиот Пекол ќе се распадне. Обложи се на тоа “.

Стив е во право, „целиот Пекол ќе се распадне“ најмногу
позитивно на начини за замислување. Филозофите Томас Пајн, ан
Jак Русо и сите други борци за демократија би ги имале
бил горд

Слично на напредокот на минатите комуникации, како што е печатењето
печат, пошта и телефон, Глобални компјутерски комуникации
Мрежата веќе суштински ги промени нашите животи. Лигавец
предвиде дека мрежата суштински ќе го промени начинот на живеење на луѓето
и работа. Важно е да се обидете да го разберете ова влијание, така и за тоа
помогне понатаму во овој напредок.

----------------------------
Белешки за ГЛАВА 1
(1) Погледнете на Интернет општеството ВЕСТИ, том 2 бр. 1, пролет 1993 година, внатре
   покритие за мапа.

(2) J.C.R. Licklider and Robert W. Taylor, "The Computer as a 
  Communication Device," препечатено во "In Memoriam: J.C.R. Licklider 
  1915-1990," Центар за дигитално истражување, 7 август 1990 година; првично
   објавено во Science and Technology, Април, 1968 година.

(3) Ibid., с. 32.

(4) Зборник на трудови на IEEE, том 66 бр. 11, ноември, 1978 година.

(5) J.C.R. Licklider and Robert W. Taylor, с.32.

(6) Stefferud, Einar et al, "Quotes from Some of the Players," ConneXions 
  - The Interoperability Report, том 3 бр. 10, Фостер Сити, Калифорнија.
   Октомври, 1989 година, с. 21.

(7) Погледнете ја статијата на Лери Прес објавена во групата за новости comp.risks,
   6 септември 1991 година.

(8) J.C.R. Licklider and Robert W. Taylor, с. 40.
------------------------------

Голема благодарност им се должи на многумина што придонесоа објавувања на Usenet и одговори на е-пошта на барања за примери за тоа како Нет ги промени животите на луѓето. Само неколку од добиените одговори може да се цитираат, но сите придонесоа за оваа работа.

Следните луѓе кои беа цитирани, избраа да бидат вклучени нивните адреси за е-пошта:

Jим Керол       [email protected] 
Киран Клилов     [email protected] 
Роберт Дин      [email protected] Frisек 
Jек Фриш       [email protected] 
Скот Хетон      [email protected]
Лу Ен Joнсон     ai411 @ yfn.ysu.edu
Jин-Франсоа Месиер  [email protected]
Лери Прес       [email protected]
Чук Фон Роспах    [email protected] 
Грегори Г. Вудбери  [email protected]

Последно ажурирање: 5 јуни 1996 година

===============================================================
Овој напис е нацрт поглавје од Мајкл Хаубен 
<[email protected]> и мрежата на Ронда Хаубен <[email protected]> со наслов „Нетизени: За историјата и влијанието на Усенет и Интернетот“ 
*Комерцијална употреба е забранета*