мај 6, 2021

Ако нешто изгледа премногу добро за да биде вистина…

Source: http://www.zisman.ca/blog/2021-04-16%20TB%20Drive.html Од Алан Зисман/Alan Zisman ©2021-04-16 Мајка ми секогаш ми велеше (и ќе се обложам и твоето): „Ако се чини дека нешто е добро, тоа веројатно не е“. Како и да е, понекогаш се чувствувам како се прашувам што ако овојпат е реално? И понекогаш, ќе се обложам иако знам дека шансите се мали. Мојот […]

март 3, 2021

Зошто јас (не) сум феминистка

Source: https://sun.iwu.edu/~wchapman/whyfem.html Вес Чепмен/Wes Chapman „Односот на мажите со феминизмот“, пишува Стивен Хит, „е невозможен“ (70). Делумно ова значи дека мажите кои се обидуваат да бидат феминистички се склони да ги удвојат истите патријархални потези од кои теоретски се одрекуваме. Како што вели Хит, поентата сепак е дека ова е прашање на жените, дека нивните гласови […]

декември 7, 2020

3 начини за моделирање на множеството на негативни парни броеви

Source: http://xfront.com/Alloy/3-ways-to-model-the-set-of-non-negative-even-numbers.html Роџер Л. Костело /Roger L. Costello/ Вовед Еве зошто мислам дека треба да го прочитате овој труд: Ви покажува Alloy и Alloy е навистина корисна. Ефикасно користен, Alloy може да ви помогне да создадете подобар, посигурен софтвер. Овој труд е краток и лесен за читање и ќе ви даде добро чувство за тоа што можете да […]

декември 4, 2020

Добредојде

Добредојдовте на веб-страницата на BFOIT „Вовед во програмирање и компјутерски науки“. Бидејќи сте тука, го читате ова, моја претпоставка е дека сте прилично такт во однос на технологијата. Прелистувате/пребарувате на Интернет за да најдете нешто што ве интересира; користите е-пошта и/или текстуални пораки цело време. Со паметен телефон, сега можете да пристапите до скоро сè […]

декември 3, 2020

Добредојдовте во Молекуларен асемблер веб-страница

Source: http://www.molecularassembler.com © 2003-2020 Robert A. Freitas Jr. All Rights Reserved. Роберт А. Фреитас јуниор Молекуларната нанотехнологија вклучува можност за градење структури што се дозволени со физички закони, до молекуларна прецизност. Јас првенствено ме интересира позиционо склопување, што е детерминистички процес во кој компонентите што се користат во конструкцијата се држат во познати позиции и се ограничени да […]

септември 24, 2020

Умот и телото се меѓусебно независни

Source: https://www.serendipity.li/dmt/mind_body_independent.html од Питер Мејер (Peter Meyer) Напишано на 28 мај 2013 година, ревидирано на 11 јуни 2013 година „Иако сегашната состојба на човекот е земна, направена од земја, се храни на земјата и се раствора на земјата, и затоа душата помалку се открива со своите правилни активности отколку со материјалното тело, но сепак не е […]

јануари 30, 2020

Среќа и либерални уметности: три движења

Source: https://sun.iwu.edu/~wchapman/honorsconvo.html Вес Чепмен/Wes Chapman Универзитетот Илиноис Веслијан ја почести свикувањето 14 април 2010 година слушај го Движење 1. Може ли да бидам добро; можеби сум среќен; може да бидам ослободена од страдање. Може да ви биде добро; можеби сте среќни; може да се ослободи од страдање. Сите нека бидат добро; сите можат да бидат среќни; […]

јануари 29, 2020

Растејќи по повод моделирање на менување картички

Source: https://academics.davidson.edu/math/chartier/Shuffle/index.html Замена на картички, математичко моделирање и ланци на Марков од Тимоти П. Чартиер (Timothy P. Chartier) и Рубен К. Фрис (Reuben K. Fries) Вовед Ви се разгледуваат 5 картички. Вие ги кревате картичките за да видите 4 асови во вашата рака! Шансите дека ќе ви се решат четири од секаков вид во рака од […]

септември 17, 2019

ПЕЈЗАЖОТ НА ИНФОРМАТИЧКАТА НАУКА: АМЕРИКАНСКОТО ЗДРУЖЕНИЕ ЗА ИНФОРМАТИЧКИ НАУКИ НА 62 ГОДИНИ

Source: http://people.ischool.berkeley.edu/~buckland/asis62.html Мајкл Бакленд/Michael Buckland/, Претседател на ASIS, 1998, Факултет за управување со информации и системи, Универзитет во Калифорнија, Беркли, Калифорнија 94720-4600 Ова мислење парче беше објавен како “Пејзаж за информатички науки: Американското друштво за информатички науки на 62.” Списанието на Американското друштво за информатички науки 50, бр. 11 (1999): 970-974, како дел од специјалното издание на “JASIS на […]

декември 25, 2017

Својства на Светлината и Испитување на Изотропик Супстанции

OrigВоal page: http://www.tulane.edu/~sanelson/eens211/proplight.htm EENS 2110 Минералогијата Тулан универзитетот Д-р Стефан А. Нелсон Оптички својства на кристалите, анализи до х-зраци и директна хемиска, на располагање на повеќето релевантни карактеристики да се направи разлика и да ги идентификуваат минерали. Оптички својства зависат од начинот кој видлива светлина се пренесува преку кристал, а со тоа и се зависни од кристалната […]