мај 7, 2021

Пантографски удар на холеритска картичка

Source: http://www.columbia.edu/cu/computinghistory/ppunch1919.html Универзитет Колумбија компјутерска историја На горната фотографија од 1940 година (кликнете на неа за да видите во целосна големина) е прикажан оператор со пантографски удари што внесува податоци од пописниот формулар од 1920 година, како оној лево; овие ги пополнуваат рачно носителите на пописот. Формуларот е монтиран на ролна што може да се сврти, така […]

декември 4, 2020

НЕТО И НЕТИЗЕНЦИТЕ

Source: http://www.columbia.edu/~rh120/ch106.x01 Поглавје 1 НЕТО И НЕТИЗЕНЦИТЕ: Влијанието на нето врз животот на луѓето Од Мајкл Хаубен /Michael Hauben/ [email protected] ПРЕДГОВОР Добредојдовте во 21 век. Вие сте Нетизен (нето-граѓанин), и постоиш како граѓанин на светот благодарение на глобалното поврзаност што ја прави Нет можна. Вие ги сметате сите како твојот сонародник. Вие физички живеете во една […]

декември 3, 2020

Фантазијата на Киборг во ерата на електронската инкунабула

Source: https://sun.iwu.edu/~wchapman/cybimag.html од Вес Чепмен/Wes Chapman/ Универзитет Илиноис Веслијан [email protected] презентирана на Конференцијата на здружението за популарна култура, 3 април 1999 година Во Хамлет на Холодек, Jaнет Мареј тврди дека живееме во време на електронска инкубабула. Забележувајќи дека беа потребни педесет години по пронаоѓањето на машината за печатење за да се утврдат конвенциите на печатената книга, […]

септември 24, 2020

ЕЛЕКТРИЧЕН СИСТЕМ ЗА ТАБУЛАТИРАЕ

Source: http://www.columbia.edu/cu/computinghistory/hh/ ОД Х. ХОЛЕРИТ (H. HOLLERITH.) Од The Quarterly, Рударско училиште на Универзитетот Колумбија, Вол. X No. 16 (април 1889), стр.238-255. Во оваа статија, авторот, дипломиран Колумбија (Рударско 1879) Херман Холерит, ги опишува уредите и методите што ги развил за да го автоматизира пописот на САД во 1890 година; тоа е основа за неговиот д-р Колумбија од 1890 година. Тој […]