декември 4, 2020

Добредојде

Добредојдовте на веб-страницата на BFOIT „Вовед во програмирање и компјутерски науки“. Бидејќи сте тука, го читате ова, моја претпоставка е дека сте прилично такт во однос на технологијата. Прелистувате/пребарувате на Интернет за да најдете нешто што ве интересира; користите е-пошта и/или текстуални пораки цело време. Со паметен телефон, сега можете да пристапите до скоро сè […]

декември 4, 2020

НЕТО И НЕТИЗЕНЦИТЕ

Source: http://www.columbia.edu/~rh120/ch106.x01 Поглавје 1 НЕТО И НЕТИЗЕНЦИТЕ: Влијанието на нето врз животот на луѓето Од Мајкл Хаубен /Michael Hauben/ [email protected] ПРЕДГОВОР Добредојдовте во 21 век. Вие сте Нетизен (нето-граѓанин), и постоиш како граѓанин на светот благодарение на глобалното поврзаност што ја прави Нет можна. Вие ги сметате сите како твојот сонародник. Вие физички живеете во една […]

декември 3, 2020

Фантазијата на Киборг во ерата на електронската инкунабула

Source: https://sun.iwu.edu/~wchapman/cybimag.html од Вес Чепмен/Wes Chapman/ Универзитет Илиноис Веслијан [email protected] презентирана на Конференцијата на здружението за популарна култура, 3 април 1999 година Во Хамлет на Холодек, Jaнет Мареј тврди дека живееме во време на електронска инкубабула. Забележувајќи дека беа потребни педесет години по пронаоѓањето на машината за печатење за да се утврдат конвенциите на печатената книга, […]

декември 3, 2020

Поглавје 3: Деветнаесетти век до 1865 година Романтизам

Source: https://www.paulreuben.website/pal/chap3/3intro.html © Paul P. Reuben/Пол П. Рубин 7 септември 2019 година Краток вовед Елементи на романтизмот 1. Граница: огромна површина, слобода, без географски ограничувања. 2. Оптимизам: поголем отколку во Европа поради присуството на граница. 3. Експериментирање: во науката, во институциите. 4. Мешање на раси: имигрантите во голем број пристигнуваат во САД. 5. Раст на индустријализацијата: […]

декември 3, 2020

Добредојдовте во Молекуларен асемблер веб-страница

Source: http://www.molecularassembler.com © 2003-2020 Robert A. Freitas Jr. All Rights Reserved. Роберт А. Фреитас јуниор Молекуларната нанотехнологија вклучува можност за градење структури што се дозволени со физички закони, до молекуларна прецизност. Јас првенствено ме интересира позиционо склопување, што е детерминистички процес во кој компонентите што се користат во конструкцијата се држат во познати позиции и се ограничени да […]

септември 25, 2020

Раноамериканска литература 1700-1800

Source: https://www.paulreuben.website/pal/chap2/2intro.html © Paul P. Reuben   10 септември 2019 година   Пол П. Рубен Поглавје 2: Раноамериканска литература 1700-1800 Краток вовед I. Заеднички верувања 1. Вера во природната добрина – човекот се раѓа без дамка или грев; концептот на  табула раса  или празно ливче. 2. Перфективност на човечко суштество – можно е да се подобрат ситуациите на раѓање, […]

септември 25, 2020

Кризата на идентитетот во компјутерските науки

Source: https://www.cs.purdue.edu/homes/dec/essay.cs.identity.crisis.html Дуглас Е. Комер (Douglas E. Comer) Пред кратко време, бев на состанок на кој факултетот за компјутерски науки седеше околу изразувајќи мислења за тоа што е важно во оваа област и што студентите треба да научат. Дискусијата се фокусираше на обидот да се дефинира Компјутерски науки и прашањето каде оди теренот. Имав чувство на […]

септември 24, 2020

Не зачувувајте, печатете или обележувајте веб-страници – наместо тоа, создадете кратенки.

Source: http://www.zisman.ca/blog/2020-07-16%20Two%20ways%20to%20create%20a%20shortcut%20or%20alias%20to%20a%20website.html АЛАН ЗИСМАН ЗА ТЕХНОЛОГИЈА Од Алан Зисман (Alan Zisman) ©     2020-07-16 Како да најдете и да се вратите на веб-страница за која сметате дека е корисна? Постојат многу стандардни начини, но има и проблеми. Колку од нив сте пробале на вашиот лаптоп или десктоп компјутер? Може (на пример): Проверете ја Историјата на вашиот веб […]

септември 24, 2020

ЕЛЕКТРИЧЕН СИСТЕМ ЗА ТАБУЛАТИРАЕ

Source: http://www.columbia.edu/cu/computinghistory/hh/ ОД Х. ХОЛЕРИТ (H. HOLLERITH.) Од The Quarterly, Рударско училиште на Универзитетот Колумбија, Вол. X No. 16 (април 1889), стр.238-255. Во оваа статија, авторот, дипломиран Колумбија (Рударско 1879) Херман Холерит, ги опишува уредите и методите што ги развил за да го автоматизира пописот на САД во 1890 година; тоа е основа за неговиот д-р Колумбија од 1890 година. Тој […]

септември 24, 2020

Умот и телото се меѓусебно независни

Source: https://www.serendipity.li/dmt/mind_body_independent.html од Питер Мејер (Peter Meyer) Напишано на 28 мај 2013 година, ревидирано на 11 јуни 2013 година „Иако сегашната состојба на човекот е земна, направена од земја, се храни на земјата и се раствора на земјата, и затоа душата помалку се открива со своите правилни активности отколку со материјалното тело, но сепак не е […]