септември 24, 2020

ЕЛЕКТРИЧЕН СИСТЕМ ЗА ТАБУЛАТИРАЕ

Source: http://www.columbia.edu/cu/computinghistory/hh/ ОД Х. ХОЛЕРИТ (H. HOLLERITH.) Од The Quarterly, Рударско училиште на Универзитетот Колумбија, Вол. X No. 16 (април 1889), стр.238-255. Во оваа статија, авторот, дипломиран Колумбија (Рударско 1879) Херман Холерит, ги опишува уредите и методите што ги развил за да го автоматизира пописот на САД во 1890 година; тоа е основа за неговиот д-р Колумбија од 1890 година. Тој […]

мај 2, 2019

Преку лавиринти до математика

Source: http://www.math.stonybrook.edu/~tony/mazes/cretangame.html Тони Филипс (Tony Phillips) Кретанскиот лавиринт може да се нацрта како игра, еден вид систематски лавра: почнете со крст, четири L’и четири точки како што е прикажано налево, а потоа се приклучи на краевите на фигурата со лакови, почнувајќи со централен пар, а потоа секогаш користејќи ги следните два краја, по една од секоја […]

април 10, 2017

Низата На Фибоначи, Спирали И Златното Правило

Source: https://math.temple.edu/~reich/Fib/fibo.html Cеквенца Фибоначи покажува одреден нумерички модел кој настанува како одговор на една вежба во првиот алгебра текст некогаш средно училиште. Овој модел се покажа да имаат интерес и важност подалеку од она што неговиот творец замисли. Може да се користи за да се моделира или се опише неверојатно различни феномени, во математиката и науката, […]

октомври 20, 2016

Прости Броеви Претпоставки и Отворени Прашања

Source: http://primes.utm.edu/notes/conjectures/ (Уште еден од ресурсите на Prime Pages) Нов рекорд прост број: 274,207,281-1 со 22,338,618 бројки од Купер, Вольтман, Куровски, Блоссер и GIMPS (7 јан 2016). Подолу се само неколку од многуте претпоставки во врска со прости броеви. Претпоставка Голдбах: секој дури n> 2 е збир на две прости броеви. Goldbach му напиша писмо на Ојлер во 1742 укажува […]

септември 29, 2016

На Развојот на Геометриска Алгебра и Калкулус Геометриски

Source: http://geocalc.clas.asu.edu/html/Evolution.html    Иако Лајбниц артикулирани сонот за универзална геометриски анализа во XVII век, неговата реализација започна во 1844 година со голема работа Херман Грасман умре Линеале Аусденунгслере. Визија Грасман беше толку далеку пред своето време, сепак, дека тоа беше повеќе од еден век за да биде широко прифатена [Шубринг, 1996]. Во меѓувреме Грасман навлезе длабоко во размислувањето на такви […]

јуни 8, 2016

Карл Фридрих Гаус 1777-1855

Source: http://www.math.twsu.edu/history/Men/gauss.html Карл Фридрих Гаус (1777-1855) се смета за најдобриот германски математичар на деветнаесеттиот век. Неговите откритија и текстови под влијание и остави траен белег во областите на теорија на броеви, астрономија, геодезија, физика, особено проучување на електромагнетизмот. Гаус е роден во Брауншвајг, Германија, на 30 април 1777 година, на родителите сиромашните, работничката класа. Неговиот татко […]