мај 6, 2021

Ако нешто изгледа премногу добро за да биде вистина…

Source: http://www.zisman.ca/blog/2021-04-16%20TB%20Drive.html

Од Алан Зисман/Alan Zisman ©2021-04-16

Мајка ми секогаш ми велеше (и ќе се обложам и твоето): „Ако се чини дека нешто е добро, тоа веројатно не е“.

Како и да е, понекогаш се чувствувам како се прашувам што ако овојпат е реално? И понекогаш, ќе се обложам иако знам дека шансите се мали.

Мојот фид на Фејсбук, неодамна, прикажуваше реклами од она што се чинеше како низа различни компании (за коишто никогаш не сум чул) дека нудат продажба на USB флеш-уреди со голем капацитет за цени од 20 американски долари за складирање од 1 ТБ или 30 доллар за 2 ТБ.

За споредба, Амазон наведува неколку модели на флеш драјв од 1 ТБ, по цени како ЦДН од 180 до 220 УСД (приближно 145-175 УСД). Брендовите без име се обично поевтини, но за 1/7-ми цената, мора да се фати, нели?

Но, можев да си дозволам да коцкам 20 долари, па затоа поминав напред. На крајот на краиштата, тврдеше дека е 40% за продажба на црниот петок. 20$ + 6$ испорака, се плаќа од Paypal.

TB driveПристигна за 2 недели – практично нема време воопшто (сè уште чекам замена на батеријата за стар Macbook што го нарачав на почетокот на февруари, со ветена испорака некаде помеѓу средината на април и средината на јуни).

Масна масна единица – убав дизајн, четкаста челична кутија со јамка на крајот за да може да се додаде во пакет клучеви. (Канадски квартал за споредба на големината).

Вклучен и во лаптоп компјутерите Mac и Windows, самиот се пријави дека има капацитет од 1 ТБ – исто како што се рекламира. Јас копирав мала или две датотеки и работеше добро.

Што може да тргне наопаку? Добро, имав слушнато извештаи за луѓе кои примале уреди кои се пријавиле дека имаат повеќе простор отколку што всушност имале. Би било убаво да копирате доволно податоци на овој уред за да видите колкав е реалниот капацитет – но продолжете да читате.

Мојот следен чекор беше да се обидам да копирам релативно голема папка полна со датотеки на неа. На крајот на краиштата, целата поента да имате флеш-уред со голем капацитет ќе биде да можете да складирате и пренесувате многу датотеки.

Затоа, се обидов да ја копирам папката за музика – со големина од околу 90 ГБ. Тоа е помалку од 1/10-тиот рекламиран капацитет на погонот. Започна добро, копирајќи некои датотеки и проценувајќи го преостанатото време. Отпрвин проценката беше дека ќе заврши со копирање за околу еден час. Потоа два часа. Потоа четири. Многу подоцна, кога полето за дијалог во Windows 10 изгледаше вака, јас откажав:

24 hours to go!

(Може да забележите дека пишува дека копира на „333 ГБ (D:)“ – го предертирав погонот во помала партиција – потоа, го вратив на начинот на кој беше првично, со истите резултати).

Имав слично искуство со копирање на папката “Музика” на мојот лаптоп Mac:

And on the Mac

Сакав да ги споредам неговите перформанси со флеш-уредот со помал капацитет, со марка со име. Имам диск Кингстон од 16 ГБ на мојот приврзок. Очигледно, би можел да ја користам мојата папка со музика 90 + ГБ за овој тест – наместо тоа, ја користев папката “Документи” со 7 ГБ. По копирање на 181 МБ, дискот Кингстон процени дека ќе треба еден час да се заврши. После 15 минути, тој копираше 700 МБ, околу 10% од вкупниот број. Го изгубив трпението и ја откажав операцијата. (Потребни беа 4 минути да се испразни ѓубрето). Не е одлично.

Ајде да видиме што може да направи ТБ-погонот во истите 15 минути.

Во овој случај, по 5 минути беа копирани 166 МБ, а проценката за завршување беше „околу 3 часа“. По 10 минути беа копирани 169 МБ, а проценетото време сега беше 7 часа. По 15 минути, копирани се 190 МБ, а проценетото време до завршувањето беше 9 часа. Така, перформансите на Kingston беа побавни – оваа беше многу побавна. Во истите 15 минути, тој копираше помалку од една третина повеќе.

Затоа, стапив во контакт со продавачот – во пакетот имаше картичка со објаснување за политиката за враќање. Се дискутираше за временските ограничувања за контакт и се даваше како што е лична адреса за е-пошта на Gmail за започнување на процесот.

2 дена подоцна, добив одговор (од друга адреса на Gmail):

Почитуван кориснику

Сoал ни е што го слушнавме тоа. Нашето извинување за предизвиканата непријатност. Не грижете се, ние ќе се обидеме најдобро што можеме да го решиме ова за вас.

Да заштедиме време и напор на клиентите и нас. Ние би сакале да ви понудиме враќање од 5 долари како компензација.

Заради трошоците за враќање на поштенската пратка, што не вреди да ни ги вратите назад. Пред да ја донесете вашата конечна одлука, може да ја проверите вашата локална пошта за поштарина која чини.

За какви било други прашања, слободно контактирајте не.

Лубезно почит,

Услуги на клиентите

Јас одговорив дека за да проверам со мојата пошта, треба да знам каде да ја испратам – и се прашував зошто има картичка со политика за враќање, ако тие, всушност, не сакаат да прифатат враќање.

Два дена подоцна, без да ми кажат каде се наоѓаат, тие понудија 6 долари назад. Една недела подоцна, тие понудија 7 долари.

Наместо тоа, бидејќи платив користејќи PayPal, побарав поврат на средства преку таа услуга. Досега, не сум чул ништо назад.

Можеби мајка ми беше во право?