јуни 1, 2016

Малку масти исхрана и заштита од сонце

Source: http://people.csail.mit.edu/seneff/sunscreen_lowfat_autism.html Кликнете тука за да го прочитате есеј Зошто јас го напишав овој есеј Јас сум бил заинтригиран од аутизам најмалку две децении. Гледав како теории за причините за аутизмот доаѓаат и си одат – како Pertussin во ударот на ДПТ и жива во рибата и доенчињата снимки. Паралелно со ова, јас се ужаснати од […]

јуни 1, 2016

Возот ВРЕМЕ

Source: http://www.johnagowan.org/timetrain.html Содржина: Апстракт Вовед историски време-просторот Старосната структура на материјата Ентропија и димензионалноста конзервација на полнење Слабоста на гравитацијата специјален релативитет Апстракт Со оглед на тоа без маса форми на енергија (како што се светло) имаат вродена движење во рамките на нивните ентропични зачувување на домен (простор), масивни форми на енергија (како што ние) нема […]

јуни 1, 2016

Неутрино Збег Spectra и физика

Source: http://www.astro.princeton.edu/~burrows/tbp/tbp.html Складиштето на теоретска Спектрален модели и сродните Филмови: Извадок од Збег хартија Шок во Основни колапс супернови и Neutrino потпишување од Тод Томпсон, Адам Бароус, и Фил Пинто (2002): Ви ги претставуваме резултатите од динамички модели на јадрото колапс супернови во една просторна димензија и со користење на ново-развиена Болцман неутрино зрачење транспорт алгоритам, […]

јуни 1, 2016

Bookworm морска биологија

Source: http://life.bio.sunysb.edu/marinebio/mbbookworm.html Овие книги се лични зема од вебмастерот. Тие не се учебници, но книги за различни теми. Повеќето од нив се во печат, но не мора да значи ново. Го поздравувам вашите предлози за подмножества, но го задржува правото да ги игнорираат! Редоследот во листата подолу нема никаква врска со било перцепциите на квалитетот или […]

мај 31, 2016

Зошто проучување на фотосинтезата

Source: https://live-bioenergy.ws.asu.edu/content/why-study-photosynthesis Што е фотосинтеза? Фотосинтезата е веројатно најважниот биолошки процес на земјата. По ослободувањето на кислород и конзумирање на јаглерод диоксид, што го претвора во свет во атмосфера на животната средина го знаеме денес. Директно или индиректно, фотосинтеза исполнува сите наши потреби за храна и многу од нашите потреби за влакна и градежни материјали. Енергијата […]

мај 31, 2016

Документи, податоци и графика врска со тропски циклон Трендови и Варијабилноста

Source: http://eaps4.mit.edu/faculty/Emanuel/publications/tropical_cyclone_trends Nature paper, 2005. Атлантик ураган трендови поврзани со климатските промени. EOS, 87, 233-244. достапни на интернет додаток тука. Атлантик тропски циклони колумнист. EOS, 88, 349-350. Еколошки фактори кои влијаат на тропски циклон дисипација на енергија. Ј климата, 20, 5497-5509. Поврзување на ураганот-клима. Бул. Амер. Метеор. СПЦ., 89, ES10-ES20. Есеј за глобалното затоплување. Табела со температура Атлантикот на […]

мај 31, 2016

Заглавените Крило Пресеци

Source: http://eng.fsu.edu/~dommelen/research/airfoil/airfoil.html Извршената работа со szu-стандардизиран Ванг. Ова дело беше овозможена со поддршка на Канцеларијата на научно истражување воздухопловни сили. Крило штанд Штанд е непожелна појава во која авиони крила искуство поголем отпор на воздухот и намалување на лифт. Тоа може да предизвика авион се сруши. Штанд се случува кога авионот е во премногу голем агол […]

мај 31, 2016

Клеточни и Mолекуларни Биологија на Plasmodium

Source: http://www.tulane.edu/~wiser/malaria/cmb.html Членовите на Plasmodium родот се еукариотски микроби. Затоа, мобилен и молекуларна биологија на Plasmodium ќе биде сличен на други еукариоти. Единствена функција на паразитот на маларијата е неговата интрацелуларен начин на живот. Поради интрацелуларен нејзината локација паразитот има близок однос со својот домаќин клетка која што може да се опише на клеточно и молекуларно ниво. […]

мај 31, 2016

Природата и Mоќта на Mатематика

Source: http://www.lehigh.edu/~dmd1/book.html Доналд М. Дејвис Оваа книга беше објавена од страна на Универзитетот Принстон Прес во декември 1993 година во мат, нејзиниот ISBN 0-691-02562 беше, но Принстон продаваат сите нивни копии. Тоа беше објавена од страна на Довер Публикации во декември, 2004 година Новиот ISBN 0-486-43896-1 е, а тоа е со цена од 19,95 $. Нови и […]

мај 30, 2016

Центар за Когнитивните Науки

Source: http://wings.buffalo.edu/cogsci/ Мозаик на умот Вовед Центарот во контекст, од Лен Talmy, директор во пензија Центарот за когнитивните науки е застапеноста на Универзитетот во Бафало кампусот на академски и приватниот сектор движење, наречена “когнитивните науки” не се зголемува со текот на последните две децении одберете И во САД и во странство. Целта на овој настан е да […]