јуни 1, 2016

Хипнозата и меморија

Source: http://socrates.berkeley.edu/~kihlstrm/hypnosis_L&M2003.htm

Џон Ф. Kihlstrom

Забелешка: Изменето верзија на овој труд се појави како: Kihlstrom, J.F. (2003). Хипнозата и меморијата. Во J.F. Брн (ур.), Учењето и меморијата, 2nd ed. (Стр. 240-242). Farmington Хилс, Ми .: Мекмилан Суд.

Хипнозата е социјалната интеракција во која едно лице, наречен предмет, делува на предлози од друго лице, наречен хипнотизер за креативни искуства кои вклучуваат промени во познанието и волонтерска акција. Меѓу оние лица кои се повеќето високо hypnotizable, овие промени во свеста може да биде поврзано со субјективната убеденост граничи заблуда, и искуство на involuntariness граничи со присила.

Posthypnotic Амнезија

По раскинувањето на хипноза, некои предмети најдат самите не можат да се сеќаваат на настани и искуства кои се расчу, додека тие биле хипнотизирани. Ова posthypnotic амнезија не се случи, освен ако не е специјално предложи на тема, и спомените не се обновени кога хипноза е само reinduced. Покрај тоа, амнезија може да се предложи за настани кои се случиле надвор од хипноза. Така, posthypnotic амнезија не е форма на state-зависни меморија. Сепак, тоа е привремено: по администрација на претходно аранжирани Чарли, амнезијата е обратен и порано амнестички предмет е во можност да се потсетиме на настаните совршено добро. Реверзибилност одбележува posthypnotic амнезија како нарушување на пребарување меморија, што е спротивно на кодирање или складирање, нешто како привремен ретроградна amnesias забележана кај лица кои претрпеле concussive удари во главата. Разликата, се разбира, е дека posthypnotic амнезија е функционална амнезија – абнормална количина на заборавање кој одговара на психолошките фактори отколку на мозокот навреда, повреда или болест. Posthypnotic амнезија може да послужи како лабораториски модел на функционална amnesias поврзани со хистерија и дисоцијација, како што психогена (разединителен) амнезија, фуга, и повеќе растројство на личноста (разединителен идентитет растројство).

Posthypnotic амнезија нарушува свесно сеќавање, или експлицитни меморија, оставајќи имплицитната меморија ненамален. Доказ за поштедени имплицитна меморија е предвидено од страна на студии на заштеди во relearning, проактивна и ретроактивно пречки, зачувани на вештини за учење за време на хипнозата, извор амнезија за фактички информации научиле за време на хипнозата, повторување грундирање на зборот матични завршување, и семантички грундирање на слободно здружување и категорија задачи генерација. За разлика од експлицитни, имплицитни дисоцијација забележани во други форми на амнезија, сепак, ставките во прашање беа длабоко обработени во времето на кодирање. Покрај тоа, posthypnotic амнезија е единствената форма на амнезија каде имплицитна меморија може да се врати на експлицитни сеќавање, по администрација на претходно аранжирани реверзибилност знак.

Xипнотички агнозија

За разлика од posthypnotic амнезија, што е нарушување во епизодната меморија, хипнотички агнозија е најдобро да се толкува како нарушување на семантичката или процедурална меморија – тоа е, во способноста на субјектот да пристапите генерички, контексно-слободна, декларативно и процедурално знаење. На пример, предмети кои примаат предлози дека одредена цифрен ќе исчезне од нивниот број системи имаат тешкотии кога треба да се изврши дополнување на која цифрен навреда појави во проблем, средно чекор, или решение. Слично на тоа, субјектите кои се кажува дека некои зборови се бесмислени не покажуваат грундирање откако овие зборови се презентирани за слободните асоцијации. За разлика од posthypnotic амнезија, хипнотички агнозија не е предмет на многу експериментални истрага.

Xипнотички Хипермнезија

А голем дел од интересот во хипноза произлегува од неговата репутација како средство за надминување на нормалните граници на ефикасноста на човекот. Додека предмети кои примаат предлози за подобрување на ефикасноста често имаат впечаток дека нивната работа има во фактот подобрена, овој впечаток се чини дека е илузорно. Оваа констатација важи и за учењето и меморијата како тоа го прави за сила и издржливост. На пример, индукцијата на хипноза и предлози за подобрена меморија малку или ништо за Хипермнезија, кои често се случува на повтори тестот испитувања во нормална будна состојба.

Иако има малку или воопшто нема докази дека хипнозата подобрува точни сеќавање, хипноза појави се да се зголеми лажно сеќавање или илузорни спомени. На тестовите за препознавање, на пример, хипноза зголемува фреквенцијата на лажни аларми и нивото на доверба во прилог на предмети одобрена од страна на субјектите, без зголемување на точноста на самото признавање. Покрај тоа, можеби врз основа на нивната зголемена сугестивност, хипнотизирани субјекти можат да бидат повеќе ранливи на postevent дезинформации ефекти. Се чини веројатно дека дека сугестивната атмосфера на хипноза поврзува со реконструктивна природата на пребарување меморија за да се создаде или да ги ажурирате, илузија на помнење.

Хипнотички Возраст регресија

Улогата на илузорна искуство во хипноза драматично се откри во феноменот на возраст регресија. Иако возраста назадуваше предмети може вистински веруваат дека тие се деца, повторно, и се однесуваат на детска начин, тие не растат помали во столот. Во однос на психолошки промени, постојат најмалку три различни аспекти на возраст регресија која се носи на прашања на хипноза и меморијата. Првиот е аблација: до кој степен возраста назадуваше лице го изгуби пристапот до фондот на знаење и репертоар на способности карактеристика на хронолошки неговата или нејзината возраст? Ова е прашање за двете амнезија и агнозија, поради губење на пристап се протега на семантички и процедурално знаење, како и епизодна меморија. Прашањето на аблација е обично поврзан со концептуално различни прашањето за враќање: До кој степен возраста назадуваше враќање на возрасните со “архаичен” облици на когнитивни и емоционални функционална карактеристика на предложената возраст? Конечно, тука е прашањето за оживување: дали замисли искуство да се врати во детството, можеби во комбинација со конкретни предлози за Хипермнезија, може да го подобри меморијата за детството настани.

За жал за оние кои би сакале да се користи хипноза како кратенка за истражување во развојот, студии вработување на широк спектар на експериментална парадигми, вклучувајќи го и рефлекс Бабински, разни илузии кои покажуваат развојни трендови, меморија тестови, и мноштво на задачите кои произлегуваат од развојни теории на Хајнц Вернер и Жан Пијаже, а не да се спомене и психоанализата, дадоа ништо по пат на реплицира докази ниту за аблација или враќање. Позитивни наоди или не се повтори или се покажа како артефакти на побарувачката карактеристики на состојбата на тестирање. Возраста назадуваше возрасните може да имаат огромна субјективно искуство да биде деца повторно, и тие може да се појави да се однесуваат на детска начин, но она што го гледаме е имагинативна реконструкција на детството – не е враќање на вистински производ.

Иако возраста регресија не дава верна репродукција на детска менталното функционирање, субјективно убедување искуството да се биде дете може да произведе оживување, третиот проблем во возраста регресија истражување, на начин аналогно во државна или контекст зависни од меморија. Како и со хипнотички Хипермнезија, сепак, не постои убедлив доказ дека оживување всушност се случува. На неколку студии кои, всушност, се обиделе да ги потврдат сеќавањата пријавени од страна на возраст назадуваше предмети не даваат резултати во полза на хипноза. Сепак, овие студии страдаат од сериозни методолошки недостатоци кои ги направат нивните позитивни наоди се сомневаат. Може да има некои подобрување на меморијата произведени од страна на хипнотичката регресија возраст, како што би се очекувало со било враќање на контекстот, но мора да се запомни дека возраста регресија е прво и основно е производ на имагинацијата. Како и со хипнотички Хипермнезија, секоја точна меморија произведува во текот на возраст регресија е веројатно да се помеша со голема доза на лажни се потсетиме и на крајниот тест е дали постапката со сигурност да ја подобрува меморијата.

Хипнотички Обнова на меморија

во судот и на Клиниката

Некои поборници на клинички хипноза ја критикуваа студии од ваков вид е овде опишано врз основа на тоа што тие го проверуваат спомени, кои немаат влијаат и лични значење во стерилни границите на експериментална лабораторија, и дека различни резултати можат да се добијат со пореалистични материјали и прилагодувања. Сепак, ова тврдење се базира на доказна база, која е речиси целосно субјективни и непотврдени. Рекоа за нас не се замена за докази. Еден внимателно контролирани in vivo студија всушност изведена извршување на потсмеваат на организиран криминал пред воведен класа на кривичната правда (по првиот осигурување дека ниту еден од полициските службеници во присуство беа всушност извршување на нивните услуги на оружје!). Иако стандард форензичар интервју техника, произведени зголемување на точни одговори во однос на контролите, главно преку намалување на инциденцата на пропусти одговор, хипноза додава ништо на пакет. Уште една контролирана но жив студија, во кои предмети се гледа полициска обука филмови, а nonhypnotic “когнитивно интервју” го зголеми бројот на точни извештаи меморија; но кога хипнозата е додадена на ефикасноста пакет се симнав долу малку. Иако полициските инспектори се уште понекогаш се сврти кон хипнозата во обид за подобрување на сеќавања на сведоци и жртви, повеќето јурисдикции во САД тврдат дека нема посебна доверба треба да се стави на хипнотички освежен меморија е неизвесна сигурност, како и некои држави, всушност, се забранува сведоштво врз на таквите спомени.

И покрај заклучоците на лабораториски истражувања и судовите, некои клинички лекари да продолжи да се користи хипноза да се опорави “репресирани” или “огради” спомени на инцест, сексуална злоупотреба, или други форми на траума и хипноза има дури и се користи за враќање на спомените на пренатална искуства и на туѓите киднапирања. Сепак, има малку докази дека вистинската амнезија се случува во овие ситуации: главниот ефект на емоционална возбуда е да се зголеми, наместо да се намали меморија. Покрај тоа, не постои причина да се мисли дека хипнозата можат да се надминат ефектите од инфантилна или детството амнезија. Што е најважно, “спомени” се поврати во терапија обнови меморија ретко се подложени на независна потврда, така што не може да се утврди до кој степен тие се искривени или илузорно. Во клиниката во судницата, непотврдени извештаи меморија се бескорисни како доказ за историското минато. Всушност, речиси и да нема докази за поддршка или валидноста на аргументот на траума-меморија или ефикасноста на обновени терапија меморија.

Заклучок

Иако хипноза се чини дека е неспособен за подобрување на меморијата, хипнотички процедури можат да го нарушат меморија, најмалку во два различни начини. Прво, со помош на предлози за posthypnotic амнезија, хипноза можат да го нарушат експлицитни меморија за настани и искуства кои се расчу за време на хипнозата – иако, како и со многу други форми на амнезија, се чини дека за да се поштеди имплицитната меморија. Механизмот за овој амнезија се појавува да биде поделба на свеста, така што субјектот е свесен за настани кои инаку би се незаборавни. Интересно, хипноза чини неспособен за проширување на свест, со цел да им овозможи на субјектите да се сетам на работите кои инаку би остануваат заборавени. Сепак, социјалниот контекст на хипноза, вклучувајќи широко споделени (иако лажни) верувања за својот капацитет за подобрување на меморијата (со или без оглед на возраста регресија) и сугестивна контекстот во кој хипноза случува на прво место, прави хипнотизирани предмет ранливи на разни видови на нарушувања во меморијата. Бидејќи ризиците од нарушување значително ги надминуваат шансите за добивање корисни информации, форензички истражители и клинички лекари треба да се избегне хипноза како техника за подобрување на сеќавање.

Признание

Аспект претставени во овој член се заснова на истражување поддржан од NIMH Grant # МЗ-35.856.

Референци

Хилгард, Е. Р. (1965). Хипнотичка осетливост. Њујорк: Harcourt, Брејс, и светот.

Kihlstrom, J. F. (1979). Хипноза и психопатологија: ретроспектива и Проспект. Весник на ненормални психологија, 88 (5), 459-473.

Kihlstrom, J. F. (1985). Posthypnotic амнезија и истапување на меморија. Психологијата на учењето и мотивацијата (G.H. тој, Ед.), 19, 131-178.

Kihlstrom, J. F. (1998). Ексхумирани меморија, вистината во меморијата. (Стр. 3-31). New York, NY, САД: Guilford Press.

Kihlstrom, J.F. (1997). Хипноза, меморија и амнезија. Филозофските Трудови на Кралското друштво: биолошки науки, 352, 1727-1732.

Kihlstrom, J. F. (1998). Хипноза и психолошки несвесното. Во Х. Џ Фридман (ур.), Енциклопедија на менталното здравје (бр. 2, стр. 467-477). Сан Диего: Академски печат.

Kihlstrom, Ј Ф., и Barnhardt, Т. М. (1993). Саморегулацијата на меморија: За подобро и за полошо, со и без хипноза, Прирачник за ментална контрола. (Стр. 88-125). ENGLEWOOD CLIFFS, Њу Џерси, САД: Prentice-сала, Inc.

Kihlstrom, Ј Ф., и Eich, Е. (1994). Менување состојби на свест. Во D. Druckman & Р. А. Бјорк (eds.), Учење, помнење, и верува: (стр. 207-248) Унапредување на перформансите. Вашингтон, D.C .: Националната академија Прес.

Kihlstrom, Ј Ф., и Schacter, Д. Л. (2000). Функционална амнезија. Во Ф. Boller & Ј Grafman (eds.), Прирачник за невропсихологија (2 изд., Бр. 2, стр. 409-427). Амстердам: Elsevier.

Неш, М. (1987). Што, ако ништо друго, се уназадија за хипнотичката регресија возраст? Психолошки Билтен, 102, 42-52.

Неш, М. Р. (2001). Вистината и возбуда на хипноза. Scientific American (јули), 47-55.

Schacter, Д. Л. (1987). Имплицитната меморија: историја и моменталниот статус. Весник на експериментална психологија: учење, помнење, и когниција, 13, 501-518