мај 31, 2016

Природата и Mоќта на Mатематика

Source: http://www.lehigh.edu/~dmd1/book.html

Доналд М. Дејвис

Оваа книга беше објавена од страна на Универзитетот Принстон Прес во декември 1993 година во мат, нејзиниот ISBN 0-691-02562 беше, но Принстон продаваат сите нивни копии. Тоа беше објавена од страна на Довер Публикации во декември, 2004 година Новиот ISBN 0-486-43896-1 е, а тоа е со цена од 19,95 $. Нови и користени примероци се достапни на amazon.com.

Hа издавачот blurb, кој гласи:

Во овој ангажирање на книга, Доналд Дејвис објаснува некои од најпознатите фасцинантен идеи во математиката на nonspecialist, истакнување на нивните филозофски и историски интерес, нивните често изненадува применливост, и својата убавина. Трите главни теми на разговорите се не-Евклидовата геометрија, со нејзината примена на теоријата на релативитетот; теорија на броеви, со нејзината примена во криптографијата; и fractals, кои се пријава во уметноста, меѓу другите области, на почетокот на математички работа на повторување. Други теми вклучуваат влијанието на грчката математика за законите на планетарното движење на Кеплер и теоретска работа, што доведе до развој на компјутери.

Под претпоставка дека на читателот има некоја позадина во основните алгебра и геометрија, Дејвис се потпира на вежби за развој на некои од важните концепти. Овие вежби се наменети за подобрување на способноста на читателот во логиката и на него или неа, всушност, им се овозможи да се доживее математика на повеќе напредно ниво.

Содржина

1. Некои грчки математика
1.1 пи и ирационални броеви: Вовед во грчка математика
1.2 Евклидовата геометрија
1.3 Грчкиот математика и Кеплер
2. Не-Евклидовата геометрија
2.1 Формални системи аксиома
2.2 Прекурзори на не-Евклидовата геометрија
2.3 Хиперболичен геометрија
2.4 Сферно геометрија
2.5 Модели на хиперболичен геометрија
2.6 Геометријата на универзумот
3. Tеорија на броеви
3.1 Прости броеви
3.2 Евклидовата алгоритам
3.3 Сличност аритметички
3.4 Малата теорема Fermat
4. Криптографија
4.1 Некои основни методи на криптографија
4.2 јавен клуч криптографија
5. Fractals
5.1 Фрактал димензија
5.2 Повторување и компјутери
5.3 Манделброт и Јулија поставува