февруари 9, 2017

Ефектот Фотоелектричен

Source: http://galileo.phys.virginia.edu/classes/252/photoelectric_effect.html Мајкл Фаулер Универзитетот во Вирџинија   Херц покажува бранови Максвел: и уште нешто Најдраматичните предвидување на теорија Максвел на електромагнетизмот, објавена во 1865 година, е постоењето на електромагнетни бранови се движат со брзина на светлината, а заклучокот дека светлината сама по себе беше само како еден бран. Ова експерименталното соочат со предизвикот да се генерираат […]

ноември 10, 2016

Сончогледи Потег Од Страна На Часовник

Source: https://www.ucdavis.edu/news/sunflowers-move-clock Авторот: Енди Фелл на 4 август 2016 година Сончогледи во близина на кампусот на Универзитетот на Калифорнија, Дејвис. Новите истражувања кампусот покажува како сончогледи користат нивните деноноќниот часовник да се предвиди зората и да ги следат сонцето на небото во текот на денот. (Крис Николини, Универзитетот на Калифорнија, Дејвис) Тоа е лето, и на полето на […]

октомври 5, 2016

Лунарниот Календар

Source: http://www.hermetic.ch/cal_stud/lunarcal/luncal.htm Од страна на Peter Meyer За класификација на календари види Видови на календари. На месечината месец (a.k.a. средната лунарниот месец) е средна (што е, во просек) интервал во деновите помеѓу точната сврзници на Месечината и Сонцето (како што гледано од Земјата). Сегашната вредност на месечината месец (заокружено на пет децимални места) е 29,53059 дена. За […]

септември 30, 2016

Далила (Delila): Софтвер за Анализа на Информации на Протеини и Нуклеински Киселини Секвенци

Source: https://schneider.ncifcrf.gov/delila.html Вклучувајќи Низа Логос и Низа проходилки Delila програми се дизајнирани да се манипулира со сета на фрагменти низа. Некои од програмите се користат за да се создаде логоа низа и пешаци низа додека други се алатки кои јас се најдат корисни како што rembla и програмата TheThe. Законите на документација Арнолд: (1) Ако треба […]

септември 29, 2016

Фалсификување на Постојана Светлината Брзина на Успение

Source: http://home.netcom.com/~sbyers11/false_light_speed.htm Апстракт Овој е член на јавниот домен. Постојан принцип на брзината на светлината, … целосна основа на специјалниот релативитет, се покажа дека се фалсификувани од страна на следниве два факти: Брзина на светлината се покажа за да биде ограничен од страна на Roemer околу 1676. Брзината би требало да биде во конечни, со цел […]

септември 19, 2016

Што е Вештачката Интелигенција?

Source: http://www.ucs.louisiana.edu/~isb9112/dept/phil341/wisai/WhatisAI.html Со Иштван С. Н. Беркли Др. (Istvan@louisiana.edu) Филозофија, На Универзитетот во Луизијана во Лафајет Историска перспектива: Сето тоа звучи толку добро …. Веројатно секој има слушнато за Вештачка интелигенција (AI за кратко), но релативно малку луѓе имаат многу добра идеја за она што навистина значи овој термин. За повеќето луѓе, АИ е поврзан со […]

септември 14, 2016

Неутрино Збег Спектер и Физика

Source: http://www.astro.princeton.edu/~burrows/tbp/tbp.html Складиштето на теоретска Спектрален модели и сродните Филмови: Извадок од Збег хартија Шок во Основни колапс супернови и Neutrino потпишување од Тод Томпсон, Адам Бароус, и Фил Пинто (2002): Ви ги претставуваме резултатите од динамички модели на јадрото колапс супернови во една просторна димензија и со користење на ново-развиена Болцман неутрино зрачење транспорт алгоритам, […]

јуни 9, 2016

Силите на предметот, се СЕЌАВАЊА на симетрија

Source: https://mail-attachment.googleusercontent.com/attachment/?ui=2&ik=5c0cb2a022&view=att&th=1553155f2c884612&attid=0.1&disp=inline&safe=1&zw&saddbat=ANGjdJ9_dbeYAIc8mP0CVTts0G0DFn3ugP9aoNyrcxE0-xNgv-QQ01BJwOFnAOa5axJbnz_g4CP5vb6QP3mXC6VP6EC_4xtIbv-qxjz0A-dKWuKbu_772HA06lbevutce7x0jfins4IP-0qdyn43RXwhMgfEkgh_87ZkqpngusI4ZyFOe1G4oVkHE2GA1dTceM0Xj__uAfMZd1kxsCCadvBE0uPgubKz6muGvc6gfeMUWD20kThuFm_dv9Zx3CSB9mUnUo_edX_hQw48YJikZKQNheJhktU0Eh1zF8jdAlvD4QzfZE9Czsdwf4YVK7AOTlzTIDAPsDyAI4ZF2psmtWLKmAGHwh5nL4JiMuHkgD81dHSJbKr41Dw2JQMCCSobUW5Lz3w_E5m7UitwQ2j54s6ORJbJbG0wGjY2vf2JSLZhFG2jPlBuG-1dZ4yvdiw8LgZw9-WAIO5aeg8uhJikqw41JbUm_ell1Yy2nHHeAzdun78c2K48eefEkWp29s_LljVvcNcOibY8taDlEl9fzziw-9SOaxvufM94mYk-rtdroNJRDRriCFPISysepiQ25Ii8KP5Iz5nN59ufnw4SXaj4EtpnKpILKUPdxWWjBNZKErC2FBLuk77n2LqDg1Aczb09TA8iTkAPV6d7DMxs Џон А. Gowan Јуни 2016 година Обвиненијата за ова прашање се симетријата долгови на светлината. Сите сили дејствуваат спонтано да се врати предметот до неговата оригинална симетрична енергетска состојба, светлина. Гравитација – гравитација е прашање на меморија, која што некогаш беше светлина. Гравитацијата има меморија ( “локација” полнење) на симетрична дисперзија на енергија светлина во […]

јуни 8, 2016

Carbon Nanotube Science: Synthesis, properties and applications

Source: http://www.personal.reading.ac.uk/~scsharip/Newbookpage.htm од Петар Харис (Електронска Микроскопија лабораторија на Универзитетот во Рединг, Велика Британија) Врз основа на претходно јаглерод наноцевки и сродни структури , но целосно ажурирани, оваа нова книга ги опфаќа сите главни аспекти на науката и технологијата на јаглерод наноцевки. Кликнете на тука за понатамошни детали, вклучувајќи листа содржини. Осврти Ќе ги сретнете повеќе сеопфатна […]

јуни 6, 2016

Како да се напише дисертација или Спиење читање за луѓе кои немаат време да спијам

Source: https://www.cs.purdue.edu/homes/dec/essay.dissertation.html На кандидатот: Значи, вие се подготвува да напише д-р дисертација во експериментална областа на компјутерските науки. Освен ако не сте го напишале многу формални документи пред, вие сте во за изненадување: тоа е тешко! Постојат два можни патеки на успехот: *Планирање напред. Малкумина се земе овој пат. На неколку кои го напушти Универзитетот толку […]