мај 25, 2016

ПОТЕКЛО НА ЖИВОТОТ: NEWTON, Дарвин, и богатството на животот во вселената

Source: http://www.johnagowan.org/darwin.html Содржина: Апстракт Вовед На 4×3 фрактален Алгоритам Создава реплицира Молекула Апстракт Два гиганти на британската наука, Њутн и Дарвин, развива теории на negentropic сила во физика и биологија. Двајцата научници се adjacently закопани во Вестминстер Аби, и нивните теории за гравитацијата и еволуција, исто така, споделување на заеднички јазик и фрактал резонанца со ДНК. […]

мај 25, 2016

Генетика на внесувањето храна, телесната тежина и дебелина

Source: http://arbl.cvmbs.colostate.edu/hbooks/pathphys/digestion/pregastric/fatgenes.html Тоа е јасно дека за неколку децении дека за одржување на телесната тежина е под контрола на генетски, во голема мера се должи на идентификација на мутации кај глувците, кои се резултат на дебелината. Неодамна, во услови на голема возбуда, неколку такви гени биле клонирани од глувците и луѓето, а тоа е многу веројатно […]

мај 24, 2016

Некои Oпшти прашања во врска со морска биологија

Source: http://life.bio.sunysb.edu/marinebio/mycareer.html Како што рече Seinfeld …… Џери: Сега јас треба да ти кажам во овој момент таа е под впечаток дека сте ….. Џорџ: Што? Џери: морски биолог. Џорџ: морски биолог …. зошто сум морски биолог? Џери: Јас може да го спомна тоа. Џорџ: Но, јас не сум морски биолог! Џери: Јас сум свесен за […]

мај 24, 2016

Павле Отлет, Пионер на управување со информации

Source: http://people.ischool.berkeley.edu/~buckland/otlet.html Павле Отлет (портрет) е роден во Брисел, Белгија, во 1868 година Неговата монументална книга Traité de документација. (Брисел, 1934) е централно и симболично во развојот на информатичките науки – тогаш се нарекува “Документација” – во првата половина на овој век. Покрај тоа, тоа не потсетува на нешто што е исто така широко се заборави: […]