октомври 25, 2019

Приказната за Психата и Еросот

Source: https://webspace.ship.edu/cgboer/psyche.html

Д-р С. џорџ Боре/Dr. C. George Boeree


Таканаречената психа или пеперутка се создава од гасеници кои растат на зелени лисја, главно лисја на терафанус, што некои ги нарекуваат крем или зелка. На почетокот тоа е помалку од зрно просо; потоа прераснува во мала грутка; и за три дена тоа е мала гасеница. По ова, таа расте и натаму, и станува тивка и ја менува својата форма, и сега се нарекува хризалис. Надворешната обвивка е тврда, а хризалисот се движи ако ја допрете. Се приврзува со нишки во облик на пајажина и не е разрушен со уста или друг видлив орган. После малку време, надворешната обвивка пука нагоре, а надвор лета крилестото суштество што го нарекуваме психа или пеперутка. (Од Историјата за животните на Аристотел 551а.1)


Психата била една од трите сестри, принцези во грчко царство. Сите три беа убави, но психата беше најубава. Афродита, божица на убовта и убавината, слушнала за психата и нејзините сестри и била jeубоморна на целото внимание што луѓето му го посветувале на психата. Така го повика нејзиниот син Ерос и му рече да му стави магија на психата.

Секогаш бил послушен, Ерос полетал на земјата со две ампули напивки. Невидлива, тој ја попрска спиечката психа со напивка што ќе ги натера мажите да ја избегнуваат кога станува збор за брак. Случајно, тој ја измамил со една од неговите стрели (кои прават некој веднаш да се за inуби) и таа се зачудила будна. Нејзината убавина, пак, го запрепасти Ерос, а случајно и самиот се напика. Почувствувајќи се лошо за тоа што го сторил, тој потоа ја попрска со другиот напив, што ќе provide даде радост во нејзиниот живот.

Секако, Психа, иако е сè уште убава, не можеше да најде сопруг. Нејзините родители, плашејќи се дека некако ги навредиле боговите, побарале араксија да го открие идниот сопруг на Психа. Гатачката рече дека, додека никој не би ја имал, имало суштество на врвот на планината што би се омажила за неа.

Предавајќи се на неизбежната, таа се упати кон планината. Кога се здогледала, се крена од нежен ветер и го носеше остатокот од патот. Кога пристигна, виде дека нејзиниот нов дом е всушност богата и убава палата. Нејзиниот нов сопруг никогаш не дозволил да го види, но тој се покажа како вистински и нежен lубовник. Тој беше, се разбира, самиот Ерос.

По некое време, таа порасна осамена за своето семејство, и побара да и се дозволи да има свои сестри за посета. Кога видоа колку е убав новиот дом на Психа, тие станаа jeубоморни. Тие отидоа кај неа и told рекоа да не заборави дека нејзиниот сопруг е некаков чудовиште, и тоа, без сомнение, тој само ја разгорува за да ја јаде. Тие посочија дека таа крие фенер и нож близу нејзиниот кревет, така што следниот пат кога ќе ја посети, може да погледне дали тој навистина е монструм, и му ја отсече главата ако е така.

Нејзините сестри ја убедија дека ова е најдобро, па следниот пат кога нејзиниот сопруг дојде да ја посети, таа имаше подготвена ламба и нож. Кога ја крена ламбата, виде дека нејзиниот сопруг не е чудовиште, туку Ерос! Изненаден, тој истрча до прозорецот и полета. Таа скокна по него, но падна земјата и лежеше таму во несвест.

Кога се разбудила, палатата исчезнала и се нашла на поле во близина на нејзиниот стар дом. Таа отиде во храмот на Афродита и се помоли за помош. Афродита одговорила со тоа што giving дала низа задачи што треба да ги направи – задачи што Афродита верувале дека девојчето нема да може да ги изврши.

Првиот беше прашање на сортирање огромен куп мешани зрна во одделни купови. Психа погледна во купот и се очајуваше, но Ерос тајно договори армија од мравки за да ги раздели куповите. Афродита, се вратила следното утро, ја обвинила Психа дека имала помош, како што навистина имала.

Следната задача вклучуваше добивање парче златно руно од секое специјално стадо овци кое живееше покрај блиската река. Богот на реката ја советуваше Психа да почека додека овците не бараат сенка од пладневното сонце. Тогаш тие би спиеле и не би ја нападнале. Кога Психа му ја претставило на Афродита руно, божицата повторно ја обвинила дека имала помош.

Третата задача што Афродита ја постави пред психата беше да добие чаша вода од реката Стикс, каде што каскадува од неверојатна височина. Психа мислела дека е готово, сè додека орелот не и помогнал носејќи ја чашата на планината и ја вратила полна. Афродита беше жива, добро знаејќи дека Психа никогаш не можеше да го стори тоа самостојно!

Следната задача на психа беше да замине во пекол да ја прашам Персефонија, сопруга на Хадес, за кутија магична шминка. Мислејќи дека е осудена на слобода, таа реши да го заврши сето тоа со скокање од карпа. Но, глас told рекол да не го прави тоа, и her дала упатства на патот кон пеколот да ја добие кутијата. Но, предупреди гласот, не гледај во кутијата под никакви околности!

Па, психа ја доби кутијата од Персефонија и се врати дома. Но, вистинито за нејзината природа, таа не беше во можност да се задржи да peирка внатре. На нејзино изненадување, немаше ништо друго освен темнината, што ја стави во длабок сон. Ерос веќе не можеше да се воздржува и ја разбуди. Тој her рекол да ја донесе кутијата во Афродита и дека ќе се погрижи за останатите.

Ерос отиде на небесата и го замоли Зевс да интервенира. Тој зборуваше за својата убов кон психата толку елоквентно што Зевс беше поттикнат да му ја даде желбата. Ерос ја довел Психа во Зевс, која gave подари чаша амброзија, пијалок на бесмртност. Потоа Зевс им се придружил на Психа и Ерос во вечен брак. Подоцна имаа ќерка, која ќе се викаше Задоволство.


Грчкото име за пеперутка е психа, а истиот збор значи душа. Нема никаква илустрација за бесмртноста на душата толку впечатлива и убава како пеперутката, пукајќи на брилијантни крилја од гробницата во која има легнато, по досадно, тромаво, гасеница, да се залета во пожарот на денот и да се храни најнеобичните и нежни продукции на пролетта. Значи, психата е човечка душа, која е прочистена од страдања и несреќи, и на тој начин е подготвена за уживање во вистинска и чиста среќа. (Од Митологијата на Булфинч: возраста на басна, поглавје XI)


© Copyright 1999, C. George Boeree.  All rights reserved.

Слика: Киднапирање на психата, од Вилијам Адолф Бугуера (1825 – 1905).