декември 25, 2017

Гешталт психологија

Original page: http://webspace.ship.edu/cgboer/gestalt.html

Dr. C. George Boeree

Гешталт психологија, која е основана од страна на Макс Верхајмер, беше до одреден степен на востание против молекуларност Вунд на програмата за психологија, во сочувство со многу други во тоа време, Вилијам Џејмс. Всушност, зборот Гешталт значи унифициран или смислена целина, која требаше да биде во фокусот на психолошка студија, наместо.

Таа имаше свои корени во одреден број на постари филозофи и психолози:

Ернст Макс (1838-1916) го воведе концептот на просторот форми и облици време. Ние гледаме на плоштад како плоштад, без разлика дали е голема или мала, црвена или сина боја, во преглед или жив … Ова е простор форма. Исто така, слушаме мелодија како препознатлив, дури и ако се смени клучот во таков начин што ниту една од забелешките се исти.

Кристијан фон Ехренфелс (1859-1932), кој студирал со Брентано во Виена, е вистински основоположник на поимот Гешталт како психолози гешталт да ја користите. Во 1890 година, всушност, тој напиша книга наречена На Гешталт квалитети. Еден од неговите ученици беше никој друг, од Макс Верхајмер.

Освалд Кулпе (1862-1915) бил студент на GE Милер во Гетинген и доби својот докторат во Лајпциг. Студирал како и со Вунд и служеше како помошник Вунд е за многу години. Тој го поголемиот дел од неговата работа, а на Универзитетот во Вирцбург, помеѓу 1894 и 1909 година.

Тој е најдобро познат по идејата за бесмислен мисли. Спротивно на Вундтиан, тој покажа дека некои ментални активности, како што пресуди и сомнежи, може да се случи без слики. На “парчиња” на психата дека Вунд постулирана – сензации, слики и чувства – беа очигледно не е доволно да се објасни сето она што се случило.

Тој го надгледуваше докторската дисертација на еден Макс Верхајмер.

Макс Верхајмер

Значи, кој беше овој Макс Верхајмер? Роден е во Прага, на 15 април, 1880 година Неговиот татко бил учител и директор на комерцијални училиште. Макс студирал право за повеќе од две години, но одлучи дека претпочита филозофија. Тој замина да студира во Берлин, каде што тој го земал часови од Стампф, а потоа доби својата докторска диплома (збир како лауд) од Кулпе и на Универзитетот во Вирцбург во 1904 година.

Во 1910 година, тој отиде во Универзитетот во Психолошка институт Франкфурт. Додека се на одмор, истата година, тој стана заинтересирани во перцепциите тој доживеа во воз. Додека застана на станицата, тој купил играчка стробоскоп – ротирачки барабан со слотови да се погледне преку слики и во внатрешноста, вид на примитивен филм машина или софистицирани флип книга.

Во Франкфурт, својот поранешен учител Фридрих Шуман, сега, како и, му даде на користење на тахистоскоп за проучување на ефектот. Неговиот прв субјекти беа двајца помлади асистенти, Волфганг Келер и Курт Koфкa. Тие ќе станат доживотно своите партнери.

Тој објави плодотворен својот труд во 1912 година: “експериментални студии на перцепцијата на движење”. Таа година, му била понудена предавања на универзитетот во Франкфурт. Во 1916 година, тој се преселил во Берлин, а во 1922 беше асистент таму. Во 1925 година, тој се вратил во Франкфурт, овој пат како професор.

Во 1933 година, тој се преселил во САД за да избега од проблемите во Германија. Следната година, тој започнал да предава на Новата школа за социјални истражувања во Њујорк. Додека е таму, тој напишал најпозната книга, продуктивно размислување, која беше објавена постхумно неговиот син, Мајкл Верхајмер, успешен психолог во сопственото право. Тој почина 12 Октомври 1943 година на една од коронарните емболија во својот дом во Њујорк.


Волфганг Келер

Волфганг Келер е роден 21 Јануари 1887, во Ревал, Естонија. Тој докторирал во 1908 година на Универзитетот во Берлин. тогаш тој станал асистент на Институтот Психолошки во Франкфурт, каде што се состана и работел со Макс Верхајмер.

Во 1913 година, тој ја искористи задача да студираат на станица антропоидните на Тенерифе на Канарските Острови, и остана таму до 1920 година Во 1917 година, тој ја напишал неговата најпозната книга, менталитетот на мајмуните.

Во 1922 година станал професор и директор на лабораторијата по психологија на Универзитетот во Берлин, каде што останал до 1935. За тоа време, во 1929 година, тој го напишал Гешталт психологија. Во 1935 година, тој се преселил во САД, каде што предава на Сварсмор до своето пензионирање. Тој почина 11 јуни, 1967 година во Њу Хемпшир.


Курт Koфкa

Курт Кофка е роден 18 март, 1886, во Берлин. Тој го доби својот докторат од Универзитетот во Берлин во 1909 година, а, исто како и Келер, станал помошник во Франкфурт.

Во 1911 година, тој се преселил во Универзитетот во Гисен, каде што предава до 1927 година Додека е таму, тој го напишал за раст на ум: Вовед во детска психологија (1921). Во 1922 година, тој напиша една статија за Психолошки Билтен која ја претстави програмата Гешталт за читателите во САД.

Во 1927 година, тој замина за САД да учат во колеџот Смит. Тој објави Принципи на Гешталт психологија во 1935 година тој почина во 1941 година.

Теоријата

Гешталт психологијата е врз основа на набљудување дека ние често се доживее работи кои не се дел од нашата едноставна сензации. Оригиналниот набљудување беше Верхајмер, кога тој истакна дека гледаме движење таму каде што не е ништо повеќе од една брза низа на индивидуални сензорни настани. Тоа е она што го видел во стробоскоп играчка го купил на железничката станица во Франкфурт, и тоа што го видел во својата лабораторија, кога тој експериментирал со светла блескави набрзо едноподруго (како на Божиќ светла, кои се појавуваат на курсот околу дрвото, или фенси неонски знаци во Лас Вегас, кои се чини дека се движат). Ефектот е наречен очигледна движење, а тоа е, всушност, основниот принцип на подвижните слики.

Ако го гледаме она што не е таму, што е тоа што го гледаме? Вие би можеле да го наречеме илузија, но тоа не е халуцинација. Ветхајмер објасни дека го гледате ефект на целиот настан, не се содржани во збирот на деловите. Гледаме курс низа на светла, иако само една светлина светла во исто време, бидејќи целиот настан содржи врски меѓу индивидуалните светла што ги доживуваме како и.

Покрај тоа, велат психолозите гешталт, ние се изградени за да се доживее со структурирана целина, како и индивидуалните чувства. И не само што имаме можност да го стори тоа, ние имаме силна тенденција да го стори тоа. Ние дури и додадете структура на настани кои немаат гешталт структурни квалитети.

Во перцепцијата, постојат многу организирачки принципи наречен законите гешталт. Најопшта верзија се нарекува закон на прагнанц. Прагнанц е германски за бремени, но во смисла на бремени со значење, отколку бремена со дете. Со овој закон се вели дека ние сме вродено управувано да се доживее работи во толку добра гешталт што е можно. “Добро” може да значи многу работи, како редовен, уреден, едноставност, симетрија, и така натаму, кои потоа се однесуваат на специфични закони гешталт.

На пример, една група на точки во конципирањето облик на ѕвезда е веројатно да биде сфатен како ѕвезда, а не како збир од точки. Ние настојуваме да се заврши на сликата, го прават тоа на начин што “треба” да биде, да ја заврши. Како и ние некако успеваат да го гледаат ова како “Б” …

На закон за затворање вели дека, ако нешто недостасува во инаку целосна слика, ќе имаат тенденција да ја додадете. Триаголник, на пример, со еден мал дел од нејзиниот раб исчезнати, сепак ќе се гледа како на триаголник. Ние ќе го “затвори” на јазот.

На законот на сличноста вели дека ние ќе имаат тенденција да се групираат слични предмети заедно, да ги гледаат како формирање на гешталт, во рамките на поголем форма. Тука е едноставен типографска пример:

OXXXXXXXXXX
XOXXXXXXXXX
XXOXXXXXXXX
XXXOXXXXXXX
XXXXOXXXXXX
XXXXXOXXXXX
XXXXXXOXXXX
XXXXXXXOXXX
XXXXXXXXOXX
XXXXXXXXXOX
XXXXXXXXXXO
Тоа е само природно за нас да го видиш o како линија во областа на Х.

Друг закон е закон на близина. Работите кои се блиску како што се гледа како припадници заедно. На пример …

****************************

**************

Вие сте многу поверојатно да се види три линии на крупен заедно * ‘s од 14 вертикална збирки на 3 *’ s секоја од нив.

Следно, таму е законот на симетрија. Да ги разгледаме во овој пример:

[] [] []
И покрај притисокот на близината на групата загради најблиската едни со други заедно, симетрија потиснува нашата перцепција и не тера да ги гледаат како парови на симетрични загради.

Друг закон е закон на континуитет. Кога можеме да видиме една линија, на пример, како што продолжува низ уште една линија, наместо запирање и почеток, ние ќе го стори тоа, како во овој пример, што ние го гледаме како составен од две линии, а не како комбинација на два агли …:

Слика на теренот е уште еден принцип Гешталт психологијата. За прв пат е воведен од страна на дански феноменолог Едгар Рубин (1886-1951). Класичен пример е ова …

Во суштина, ние се чини дека имаат вродена тенденција да pereive еден аспект на настанот како личност или израз на теренот, а другиот како на теренот или назад на теренот. Постои само една слика тука, а сепак, со промена на ништо, но нашиот став, можеме да видиме две различни нешта. Изгледа дека не е дури и да биде можно да се види и во исто време!

Но принципите на гешталт не сме ограничени на перцепција средства – тоа е само каде што за прв пат биле забележани. Земете, на пример, меморијата. И тоа изгледа да се работи со овие закони. Ако видите нередовно забец од пила фигура, тоа е веројатно дека вашата меморија ќе го исправи за вас малку. Или, ако имате нешто што сосема не се направи смисла за вас, ќе имаат тенденција да се сеќава на него како што имаат значење што може да не бил таму. Еден добар пример е соништата: Гледајте си следниот пат кога ќе каже некој сон и да видиме ако не забележите себе промената на сон малку да го принудат да се направи смисла!

Учење нешто психолози гешталт беа особено заинтересирани. Едно нешто што забележав веднаш е дека ние често се научат, а не буквално работи се пред нас, но односите меѓу нив. На пример, кокошки може да се направи Пек на полесни од два сива примероци. Кога тие потоа се претстави со уште две примероци, од кои еден е полесна од двете претходни примероци, а другиот Своч тоа е дури и полесни, тие не ќе колвам оној што колваа порано, но во полесни еден! Дури и нешто како глупави како кокошка “разбира” идејата за релативна леснотија и темнината.

Гешталт теорија е добро познат по својот концепт на увид учење. Луѓето имаат тенденција да не се разбере она што се предлага тука: Тие не се толку многу се зборува за удари на интуиција, туку решавање на проблемот со помош на препознавање на принципот на гешталт или организирање.

Најпознат пример на увид учење кои се вклучени шимпанзо по име султанот. Тој се претстави со голем број на практични проблеми (повеќето, вклучувајќи добивање на хард-достапните банана). Кога, на пример, тој им беше дозволено да играат со стапчиња кои може да се стави заедно како риболов пол, тој се појави да се разгледа во многу човечки мода состојбата на банана надвор од дофат смислено – и тогаш, а одеднаш скокаат нагоре, соберете половите, и да го достигне банана.

Сличен пример се вклучени пет годишно девојче, претставени со геометрија проблемот начин над главата: Како да дознаам областа на паралелограм? Таа смета, тогаш возбудено праша за еден пар ножици. Му ја отсече триаголник од една страна, како и што се пресели од другата страна, вртење на паралелограм во едноставна правоаголник. Верхајмер ја нарекува оваа продуктивно размислување.

Идејата зад двете од овие примери, и голем дел од гешталт објаснување на нештата, е дека во светот на нашето доживување е значајно организирани, на еден или друг степен. Кога ќе научат или ги реши проблемите, ние сме во суштина признавање, што значи дека е таму, во искуството, за “дис-покривка”.

Повеќето од она што ние сме само гледаше во се апсорбира во “мејнстрим” психологија – до таков степен што многу луѓе забораваат да се даде кредит на луѓе кои откриле овие принципи! Постои уште еден дел од нивната теорија дека има помалку прифаќање: изоморфизам.

Изоморфизам укажува на тоа дека постои некоја јасна сличност во гешталт моделирање на дразби и на активност во мозокот, додека ние се восприемање на стимули. Постои “карта” на искуството со иста структурна цел како и самото искуство, иако “изградени” на многу различни материјали! Ние се уште чека да види што искуство “изгледа” како во доживува мозокот. Тоа може да потрае некое време.


Курт Левин

Гешталт психологија, и покрај тоа што веќе не преживува како посебен ентитет, имаше огромно влијание. Две лица особено ја води начин во неговото воведување во други аспекти на психологијата: Курт Голдстајн и Курт Левин.

Курт Левин е роден 9 Септември 1890 година, во Могилно, Германија. Тој го доби својот докторат од Универзитетот во Берлин под Стампф. По воената служба, тој се вратил во Берлин, каде што работел со Верхајмер, Кофка и Келер.

Тој отиде во САД како гостин предавач на Универзитетот Стенфорд и Корнел, и зеде позиција на Универзитетот во Ајова во 1935 година Во 1944 година, тој го создал и во режија на Истражувачкиот центар за групната динамика на МИТ. Тој почина во 1947 година, на самиот почеток својата работа таму.

Левин создаде тополошки теоријата дека изразува човечкото динамика во форма на картата претставува една личност животен простор. Картата е исшарана со нечии потреби, желби, и цел, и вектори или стрелките посочи насоките и предностите на овие сили – сите работи како Гешталт.

Оваа теорија инспириран било кој број на психолози во САД, повеќето особено оние во социјалната психологија. Меѓу луѓето што беа под влијание Музафер Шериф, Соломон Asch и Леон Фестингер.

Курт Голдстајн

Другата личност беше Курт Голдстајн. Роден е во 1878 година, тој го доби својот MD од Универзитетот во Бреслав во 1903. Тој продолжи да предава на Невролошкиот институт на Универзитетот во Франкфурт, каде што се состана основачите на Гешталт психологијата.

Тој отиде во Берлин за да биде професор таму, а потоа отиде во Њујорк во 1935 година Таму, тој напиша на организмот во 1939 година, а подоцна и човечката природа во светлината на патологија во 1963 година почина во 1965 година.

Голштейн развиено сеопфатен поглед на функцијата на мозокот, врз основа на истражувања кои покажале дека луѓето со оштетување на мозокот научил да се користат и други делови од нивниот мозок во надомест. Тој изрази холизмот својата на целиот организам, а претпоставува дека имало само еден диск во човечка функционирање и го измисли терминот само-актуелизацијата. Самоодржување, вообичаената претпоставува централен мотив, рече тој, е, всушност, патолошки!

Голдстајн и неговата идеја за само-актуелизацијата влијание неколку млада личност теоретичари и терапевти. Меѓу нив ќе биде Гордон ОлпортКарл Роџерс и Абрахам Маслоу, основачите на американската хуманистичко движење на психологијата.