август 28, 2017

Eтноцентризмот

Original: http://www.iupui.edu/~anthkb/ethnocen.htm 

Што е тоа? Зошто се етноцентрични луѓе?
Што е проблемот? Што можеме да направиме во врска со тоа?
Признавање и контрола на Етноцентризмот
е основната методологија за разбирање на етничките однесување …
и нашите сопствени и други.

Трка на моторни санки спонзорирана од страна на Инуитите (ескими) заедница совет во село на заливот Хадсон во Арктикот Канадскиот, Божиќ 1969 година Инуитите пријатели ме повика да се приклучат во трката Snowshoe низ мразот реката, но знае јас бев неискусен во овој се колебав да учествуваат. Бидејќи и понатаму, сепак, и, признавајќи дека тие сакаа да бидат вклучени, се согласив. Се разбира, јас бев последната една да се вратат, кој зад себе и секој друг во трката. Бев многу непријатно, но на мое изненадување, луѓе дојдоа до мене и ми честитаа, велејќи: “Ти навистина се обиде!” Еден месец подоцна, кога бев на карибу лов на патување со три Инуитите мажите во оддалечена област, добивме се соочуваат со зимска бура и мораше да оди неколку дена без храна. Ова беше кога дознав дека се обидува беше многу поважно од победа. Додека Инуитите сакал да победи, нивната поголема вредност на обидот да има посебен прилагодливи функција. Еден начин антрополози учат за другите култури е “учесник набљудување”, се вклучени во нивниот секојдневен живот, гледа она што го прават, и прави она што тие го прават. Ние сакаме да се научат значења  и (уште поважно) функции  на нивните начини. Ние сме, исто така, се вклучени во “крос-културен споредба”, споредувајќи ги нивните животни искуства со другите групи (најчесто нашите сопствени).Во случај на трката во Snowshoe, научив за вредности Инуитите на обидот, но јас исто така, научив во врска со американските вредности за конкуренција и победа.

“Етноцентризмот” е најчесто се користи зборот во кругови каде етничка припадност, меѓуетничките односи, и слични социјални прашања се предмет на интерес. Вообичаената дефиниција на терминот е “размислување начини сопствената група се супериорни во однос на другите” или “оцена на други групи како инфериорен во однос на сопствената”. “Етнички” се однесува на  културното наследство , како и “центризам” се однесува на централната почетна точка … па “етноцентризам” во основа се однесува на оцена на други групи од нашата културна гледна точка. Но, дури и ова не се однесува на основниот проблем на  тоа зошто  луѓето го прават тоа. Поголемиот дел од луѓето, мислејќи на плитки дефиниција, веруваат дека тие не се етноцентрични, затоа што се “отворени” и “толерантни”. Меѓутоа, како што е објаснето подолу, секој  е етноцентрична, и не постои начин  не да се етноцентрични … тоа не може да се избегне, ниту може да се сакаше далеку од позитивна или добронамерни став. Тоа може, сепак, да биде  можност  да го признае и да ги реши сопствените предрасуди, и да дознаете повеќе за потенцијалите сите ние имаме за да се биде човек … доживотен процес на учење и развој.

За да се одговори на подлабоките прашања кои се вклучени во етноцентризам повиците за повеќе експлицитна дефиниција. Во оваа смисла,  етноцентризам  може да се дефинира како:  правење лажни претпоставки за начините на другите врз основа на нашите сопствени ограничено искуство . Клучниот збор е  претпоставки , затоа што ние не се ни свесни дека ние сме се етноцентрични … ние не разбираат дека ние не го разбираат.

Еден пример на етноцентризам се гледа во горенаведените коментари на Snowshoe трка Инуитите. Се претпоставува дека сум се “изгубени” на трката, но излегува Инуитите видов истата ситуација многу различно од она што го направив. Запад имаат бинарен поглед судир на живот (право  или погрешно, либералната  наспроти  конзервативни, итн), и јас ја воведе мојата “победи  или  изгуби” перспектива на животот на ситуацијата. Како резултат на тоа, јас не се разбере како  тие  се доживее животот, дека се обидува е основен елемент на животот. Ова не мора да се вклучат мислејќи дека моите патишта беа супериорни, туку дека јас  претпоставува  моето искуство е оперативна во услови на другата група.

Друг пример покажува како основни етноцентризмот е. Ако одиме до продавница и да побарате за зелено палто и службеник на продажбата ни дава сината, ние нема да се размислува за лице кое било боја слепи на најдобрите или глупи во најлош случај. Сепак, “бои” не се толку едноставни. Инуитите грутка нијанси на она што AngloAmericans нарекуваат “сини” и “зелени” во една боја категорија,  tungortuk , која може да се преведе како “bluegreen.” Дали ова значи дека тие не може да се види разликата? Исто како што ние може да се прави разлика помеѓу различни нијанси (како што се “сино небо” и “сина” и “Кели зелена” и “Форест Грин”), така да на Инуитите. Ако тие сакаат да се однесуваат на она што ние би го нарекле “зелени”, тие ќе велат  tungUYortuk, Која може да се преведе нешто како “дека bluegreen што личи на бојата на [иглолисни] дрво.” Поентата е дека нешто толку “едноставен”, како бои има многу различни значења на нас и на Инуитите. Како може еден Inuk “се чувствуваат сини”? Бои, по сите, се само различни бранови должини на светлината, и виножитото можат да бидат поделени во многу различни начини.

Има многу, многу примери на такви разлики во значења кои го прават животот искуство толку посебен за сите групи луѓе од целиот свет. На пример, англискиот има времиња вградени во нашиот глаголски форми, така што автоматски дека во однос на времето (се “точни”, “времето е пари”, “направи на време”, итн). Но Algonquian индиски јазици не се напрега (не дека тие не можат да ги изразат време ако сакаат), туку да има “живи” и “неживи” глаголски облици, па тие автоматски дека во однос на тоа дали работите околу нив да имаат живот суштина или не . Значи, кога Chippewa Индијците не се појавиш за лекарски преглед, англо здравствените работници може да се објасни ова како “присутни ориентирани”, бидејќи ние обично не можат да мислат, освен во однос на временски рамки. Но, ова е суштината на етноцентризам, бидејќи ние може да се наметне временска рамка кога постои ништо.

Претпоставките се направи за искуството на другите може да вклучи лажно негативни пресуди, што се гледа во заедничка дефиниција на етноцентризам. На пример, може да се забележи Anglos Кри Индијанците седат на кампот не прави очигледна работа што е потребно и да видиме Crees како “мрзливи”. Запад генерално вредност “се зафатени” (трудољубивост), па оттука може да го цениме капацитет Cree да се опуштите и да не биде принуден да ги извршуваат некои активности од привремен карактер … ниту сфаќаат колку напор се стави во други активности како лов.

Претпоставки може исто така ја одразува лажно позитивни ставови за начините на другите. На пример, во урбаните индустриското општество често мислам на Кри Индијанците како што се “ослободени од стресот на современото општество”, но овој поглед не се признае дека постојат многу стресови во нивниот начин на живот, вклучувајќи и закана од глад ако повредени додека проверка стапица линија сто милји од базниот камп или кога игра циклуси погоди ниска опаѓања. Лажно позитивни претпоставки се исто толку погрешно како лажно негативни претпоставки.

Многу примери во нашите локални заедници, како и во целиот свет. Кога ќе се размислува за свој искуство со луѓе од други етнички групи и со ставовите изнесени во врска со односите со другите земји, што се примери на ум каде што може да се наметнаа свој ставови и чувства за животот на нивното искуство?


Сите се етноцентрични , како и сите ние во целиот свет се претпостави работи за начините на другите луѓе. Прашањето е  зошто  сме етноцентрична?

Дефиницијата дадена погоре нагласува дека ние правиме погрешни претпоставки  базирани на сопствените ограничено искуство . Ова е за сите го знаеме … она што ние сме веќе искусни е основа за нашите “реалност”, она што го  очекуваме . Нормално е да се претпостави дека е “природно” основа на реалноста … бидејќи нашите сопствени начини работат за нас. Нашите перцепции на бои, нашите временски рамки, нашите вредности на трудољубивост, нашите општествени улоги, нашите верувања за животот и универзумот, и сите наши други начини за да ни помогне да се организира животот искуство и да се обезбеди важни значења и функции како ќе се одвива секојдневно и животот активности. Затоа, нашите ограничени искуства имаме веќе се основа за интерпретирање на нови искуства, во овој случај, othersâ однесување .

Бидејќи ние не имаат искусни сето она што го доживеале, како можеме да не биде етноцентрична?

Значи она што е проблем со етноцентризмот?

Етноцентризмот доведува до погрешно разбирање на другите. Ние лажно нарушат она што е значајно и функционален на другите народи преку нашата сопствена затемнети стакла. Гледаме нивните начини во однос на нашето животно искуство, а не  нивниот  контекст. Ние не разбираат дека нивните начини да имаат свои значења и функции во животот, исто како што нашите начини за нас.

Во срцето на ова е дека ние не разбираат дека ние не го разбирам ! Па ние не сме свесни дека ние може да се развие повеќе валидни разбирања за тоа како тие се доживее животот.

Во најдобар случај, ние едноставно продолжи и во нашата несвесност. Сепак, тоа може да има последици и во нашето општество и во меѓународните односи. Ние може да биде добро значењето на меѓуетничките односи, на пример, но ненамерно може да ги навреди другите, генерираат болни чувства, па дури и постави ситуации кои му штетат на другите. На пример, тоа е лесно нема да го видиш живот се однесува на други (особено малцинствата и маргинализираните) или обратно да ги милост за своите неспособности да се справи со животни ситуации (како што се сиромаштијата и високата стапка на криминал). Како да се чувствуваат кога некој не ја признава нашата загриженост, или да се чувствува жал за нас, бидејќи не можеме да “само прости” на стресната ситуација?

А недостаток на разбирање исто така, може да го инхибираат конструктивни решенија кога се соочуваме со конфликтите меѓу социјалните групи. Тоа е лесно да се претпостави дека и другите “треба” да имаат одредени перспективи и вредности. Колку често  ние  се склони кон решавање на конфликти кога другите ни каже како треба да се размислува и да се чувствувате?

Етноцентризмот е евидентна и во меѓународните односи, создавање на конфликти и инхибиција на решавање на конфликти. На пример, како би можеле нашите западни бинарни поглед судир на живот (наспроти  Б) влијаат врз нашата интерпретација на намерите на другата група, кога тие изразуваат различни позиција на некое прашање? Дали е тоа само уште еден “гледна точка, или тоа е” против “нашата гледна точка? Ако ние не го “победи” на конфликтот, ќе се “изгуби”? Ние може да има позитивни намери (од нашата гледна точка) во “помагање” другите групи се справи со одредени “проблеми”, но како  тие  гледаат на проблемот и каков вид на решение се  тие сака? Некои народи низ светот се види Американците како многу конкурентни и насилни луѓе, како што беше потврдено од страна на нашиот бизнис практики, холивудските филмови и настани како масакрот во Колумбина средното училиште. Колку оваа опише  вашиот  лично искуство? Како мислите дека оваа перцепција може да влијае врз нивните претпоставки за нашите намери во односите со нивните општества? Краен случај на такви недоразбирања е војна, каде што многу луѓе се убиени, осакатени за живот, да имаат нивните семејства, за издржување, здравје и начин на живот нарушена, понекогаш засекогаш.

Постојат екстремни форми на етноцентризам кои претставуваат сериозни социјални проблеми, се разбира, како што се расизмот, колонијализмот и етничко чистење. Овие ставови обично се осудени од страна на меѓународната заедница, но редовно се гледаат такви случаи во вестите.

Едно прашање што треба да се има предвид е дека етноцентризмот често се експлоатира за да се поттикне конфликт … и да се промовира силата на одредена група. Историјата ни покажува дека промовирањето на “ние  против  перспектива нив”, политички, религиозни и други групи негуваат дискриминација и конфликтот да се корист на сметка на другите. Социјалните конфликти и војни обично имаат етноцентризам во нивната срж, која со текот на времето обично се покажува само-деструктивни за сите засегнати.

Може подобро разбирање на животното искуство на другите да се избегнат конфликти кои се исцеди ресурси и благосостојба на сите страни, и наместо да се промовира односи на соработка меѓу народите на заемна корист на сите?

Значи тука имаме еден  парадокс: ние, лажно се претпостави, бидејќи ние не се ни свесни претпоставуваме … а освен тоа е нормална работа да се направи. Ние не може да  не  биде етноцентрична, и не можеме да тоа ќе одземе или да се има целосно отворен став. Некогаш е можно  не  да се етноцентрични?

 


 

Така  што можеме да направиме  за етноцентризмот?

Обраќајќи етноцентризмот не е прашање за обид не да се етноцентрични. Ова е невозможно, бидејќи ние никогаш не ќе ја доживее секоја животна ситуација на сите околу светот. Ние секогаш ќе имаат нашите претпоставки за живот врз основа на нашите постоечки ограничено искуство. Значи, многу попродуктивен пристап е да се фати, кога ние сме се етноцентрични и да се контролира за оваа пристрасност како што се обидуваат да се развие подобро разбирање.

Во областа на науката, втемелени разбирања се не е развиена од отсуство на предрасуди, туку признавање и  контрола  на предрасуди. Научниот процес ни помага да имаат појасна слика за она што  се  разбираат во контекст на она што го правиме не се разбере. Етноцентризмот е пристрасност која ни чува од такви сфаќања за животот искуство на другите луѓе, но тоа е можно да се препознае оваа пристрасност и контрола за тоа …, така што ќе можат да одат за да се развие повеќе валидни и избалансиран разбирање. Оваа повици за нас да се развие нашето учење вештини, но тоа  може да да се направи. Многу од нас знаат луѓето што се преселиле во други друштва и научиле да стане функционална во нивната нова социјална средина, што е доказ дека е можно да се развие повеќе втемелени сфаќања. Антрополозите, се разбира, се работеше на систематски развој на овие вештини за добро повеќе од еден век.

 • Првиот чекор во развојот на повеќе избалансиран разбирање е да се  признае  дека ние  не  се разбере, дека ние сме лажно под претпоставка дека нешто што не е случај и е надвор од контекст. Како можеме да свесно да станат свесни за нешто што се случува потсвесно? Во овој случај, како да знаеме дека сме се пристрасни?Еден од најефикасните средства за препознавање дека етноцентризмот е инхибиција на нашите разбирања е да се види за  реакции . Реакции ни кажува дека ние  се претпостави нешто и дека нашите претпоставки се не работи.Ние секогаш може да се набљудуваат нашите  сопствени реакции. Кога имаме негативни реакции кон другите (како размислување “, кој не дава никаква смисла” или “тоа не е во ред”, или чувствува навреден или збунети, итн), овие индиции дека нашите претпоставки не се работи во ситуацијата. На пример, ние може да се чувствуваат Кри Индијанците се “непријателски”, бидејќи тие често се nonexpressive во социјални ситуации, но препознаваат нашата реакција може да им обезбеди можност да се разбере подобро вредности Cree на самоконтрола која може да се прилагодливи, кога една мала семејна група треба да биде само-доволна во зимски камп далеку од другите помош. Од аспект на нашите позитивни реакции кон другите (како што се размислува “, тоа е навистина убаво” или “тоа е прекрасно”, или чувство на задоволство или задоволни), исто така може да ни помогне да бидеме свесни дека ние не се разберат. На пример,

  Ние исто така може да се забележи  нивната реакции. Ако ние блажено продолжи во нашите заблуди, но тие не реагираат на начинот на кој ние би, ова е исто така важен поим дека нашите претпоставки не се работи во ситуацијата. Повторно, нивните реакции можат да бидат позитивни и негативни. На пример, ако еден Cree покажува задоволство кога ќе му даде подарок, признавајќи ја неговата реакција може да им обезбеди можност да се разбере подобро адаптивни вредности Cree на економско израмнување (наместо да се претпостави дека нашите “великодушност” е прописно се препознава). Исто така, ако Inuk реагира на нашата истрага за тоа како да се задржи нашите рамења топло, а трошат недели на средината на зимата лов на патување со изненаден “Сакаш да кажеш дека сакаш да биде топло во целиот?”,

  Во принцип, реакции ни каже прво за  нас . Зошто мислиме дека луѓето треба да бидат “пријателски”? треба да го цениме материјални добра? треба да се загрее цела? Кога ние се однесуваат на другите како “примитивна” или “суверена”, што сме ние велејќи дека за нашите сопствени простории што ние цениме во животот? Кога ќе се идеализираат други како “едноставен” или “не губи ништо”, што сме ние велејќи дека за проблемите со кои се гледаат во нашиот сопствен начин на живот? Кога другите ни се сметаат како “технолошки квалификувани” или “себични”, што ни кажува тоа за нас дека ние никогаш не може да се реализира? Крос-културни средби открива повеќе за нашите сопствени перспективи, вредности, и емоционални инвестиции отколку за другите, и така ни даваат уникатна можност да дознаете повеќе за  себе .

 • Откако ќе сфатите дека сме не разбирање, ние сега се во подобра позиција да го контролираат  нашите предрасуди и да бараат повеќе  важи и избалансиран  разбирање.Првиот чекор вклучува став:  ние сме ученици . Во овој процес, ние  не  знаеме, и тоа е причината зошто ние се стремиме да се развие подобро разбирање. Тие се оние кои не знаат што нивната животно искуство е како … ние бараме од нив да  ни помогне да се разбере  подобро. Најдобриот метод е да се побара нивните објаснувања во врска со она што го прават или се каже. (“Можете ли да ми помогне да се разбере  X  подобро?”) Особено, да се избегне форма на прашања со кои се воведуваат на нашите сопствени реалност и врзани нивната реалност. (На пример,  не “Зошто го користите” зелени “?”) Исто така, треба да им даде на луѓето надвор, и го почитуваат нивното право да  не ги споделите со нас (исто како што не може да сакаат да ги споделат работи кои се “приватна” или “светото”). Ако ние цениме дека нивниот живот искуство може да биде како што важи за нив како наш е за нас, да признаеме дека ние може да се недоразбирање, и замолете ги да ни помогне да разбереме, повеќето луѓе се повеќе од спремни да ни помогне да се разбере подобро. (Ова е лекција научив првенствено од Инуитите, и многу други да придонесе за тоа, бидејќи.)Следниот, ние треба да побара две групи на  прашања  (од прво до себе) да обезбеди повеќе увид во животот искуство во  нивниот контекст:

  (1)  Кои се нивните  значења  за однесувањето и ситуација?  (Во антрополошка смисла, она што е нивната emic искуство?) Ова вклучува и нивните когнитивни  ставови  и нивните емоционални  чувства . Оваа суштина вклучува прашалник за  нивните  перспективи за своите животни искуства, вклучувајќи ги и специфичните когнитивни ставови за бои и структурата на универзумот, чувствата за социјалните односи и правилно однесување, како и секоја друга област на културниот живот. Исто така, следење на она што се  не подготвени да се зборува за може да се отвори нови сознанија за нивните интроспекција и чувство за себе или за тоа зошто тие сметаат дека одредени ритуали за да биде тајна. Ние треба да се има предвид дека има многу значења на било кое дадено однесување и дека тие се често многу длабоко во потсвеста на луѓето и често е тешко да се опише со зборови. На пример, како ќе се објасни на некој од друга култура што значи “слобода” на Американците? Обично тоа е овие разлики во значења кои се основа на етноцентризам.

  (2) Кои се прилагодливи  функции  на однесување и ситуација?  (Во антрополошка смисла, она што е нивната ETIC искуство?) Како го прави ова и помогне на групата се прилагодат на предизвиците на животот (еколошки, биолошки, економски, социјални, психолошки, итн)? Ова е прашање што обично се не праша за заедничка ниво, но сепак е онаа која може да обезбеди најголема увид и разбирање. На пример, некои луѓе може да прифати дека верувањето на групата дека гатање предизвикува болест е значајно за нив (наместо едноставно да го пишувам овој исклучи како “суверена”). Но, тие може да не се земе во предвид дека ваквите верувања, често имаат важни  функции во овие групи. На пример, карактерот и однесувањето на “вештерки” ја дефинира норми на социјално неприфатливо и непушачите deviancy, и за разлика, исто така, ги дефинира “добро” стандардите за однесување за групата. Ова, исто така, служи како механизам на социјална контрола, затоа што луѓето се плашат да бидат обвинети за вештерство, ако тие се излезе од прифатените граници на однесување. Ако ние не се праша за функциите на верувања во магии, ние никогаш нема да се развие увид како разбирање дека таквите ставови може да се промовира конструктивна однесување кој му помага на целата група се прилагодат. А особено значење можат да имаат важна функција во друга област на животот, како што е религиозно верување во магии имаат важна општествена функција. Ние, исто така, треба да се има на ум дека постојат многу функции на било која културна практика, вклучувајќи еколошки, биолошки, економски, социјални и психолошки функции кои им помагаат на групата се прилагодат на предизвиците на животот. “Кои се прилагодливи функции?” Е прашањето што е генерално не се  бара, но што најчесто води до најголема  увид  во културниот систем на другите.

Барање за значењата и функциите на однесување не е прашање на “домашни” или “аутсајдери”, сепак. Ние може да се анализира значењето на нашето однесување, кои се многу сложени и обично седи длабоко во нашата потсвест, како и со нашата идеја за “слобода”. Ние исто така може да анализира функции на нашето однесување. На пример, зошто е “слобода” на еден ваков важен американски вредност? како тоа да ни помогне да се адаптираат? Понекогаш аутсајдери да ги гледам работите ние обично не гледам, бидејќи тие се спротивставени нашето однесување со начините на другите, но да се биде на инсајдерски не ја исклучува членови на ниту една група од разбирање на нивното однесување.

Кога ќе започне прашуваат за тоа како начини на другите се  значајни  и  функционална  на нејзините учесници, доаѓаме да сфатат дека постојат многу валидна начини на кои луѓето можат да го доживеат живот.

Што да правиме кога се признае етноцентризам во другите ? Ние можеме да го следат истиот процес, и прашајте ги што мислат значењата кои се вклучени? функциите? Ова обично се носи во фокусот на повеќе критичка свест и разбирање.

Кога се сретнуваме со етноцентризам се промовирани од страна на одредени групи, ние самите да се и оние околу нас прашуваат “Зошто го прават тоа?” Што функција е промовирање на етноцентризам и сеење конфликт служат за оваа група? Оваа изложува едн друг мотив зад реториката и активностите на групата.

Можеби никој не може да имаат целосно разбирање на другите луѓе, без целосно доживување сè што ќе го доживее. Сепак, ова не значи дека не може да се развие  функционална  разбирање, за да комуницирате успешно со другите. На многу имигранти кои станаа функционални членови на нашето општество се демонстрира ова е можно, како и антрополозите и другите кои станаа функционални припадниците на другите групи. Една цел што може да се постигне, сепак, е да бидете сигурни дека она што го она што не се разбере е валидна и избалансиран во контекст на препознавањето на она што ние не се разбере.

Како можеме да се развијат овие вештини? Како и другите животни вештини, пракса во секоја прилика ни помага да се развие своите способности за да се фати себеси се етноцентрични и ја прашува добри прашања за подобро разбирање на културно однесување на другите.

 


 

Како го прави сето ова се однесуваат на идејата на  релативизмот, истакнат вредност во антропологијата?

“Релативизам” обично не значи судејќи начини на другите и ги прифаќа како еднаква на нашите сопствени. Ова може да биде позитивна вредност во однос на меѓуетничките односи, иако тоа е често нереални, бидејќи ние не може да се избегне етноцентризам. Ние не мора да значи треба да се согласат со начините на другите, и ние имаме право на свој начин, бидејќи тие ги обезбедуваат важни значења и прилагодливи функции за нас.

Вистинскиот проблем на релативизмот, верувам, е во тоа што точка е една група оправдано во интервенирање во однесувањето на друга група? Постојат области каде што повеќето луѓе во светот веруваат дека има малку оправдување, како на пример како една етничка група ги дефинира пожелно брачниот партнер. Исто така, постојат области каде што повеќето луѓе веруваат дека постои голема оправданост, како и со геноцид и злосторствата кои ги кршат меѓународните принципи на човековите права. Исто така, постојат области каде што повеќето луѓе се подготвени да го прифатат помош за да се исполнат катастрофални околности, како хуманитарна помош за жртвите на земјотресот.

Постои широк сива зона во која меѓу различни мислења, изобилува, како што се “слободна трговија”, која го поттикнува и можностите за инвестирање и детскиот труд. Кој е во право во вакви околности? Постојат неколку апсолутна одговори, но постојат некои водечки принципи вклучени во меѓународната декларација за човекови права, која може да се примени во оценувањето на тоа да се направи. Кои се заедницата позиции во врска со ситуацијата? Повеќето групи имаат норми кои се и значајни и функционален. Ако тие се промовира благосостојба рамките на и во групи, а потоа ние треба да прашате што право, мора да интервенира. Ако се појават ситуации кои го загрозуваат адаптивни рамнотежа во рамките на и во групи, може да има некои простор за решавање на ситуацијата, како што долго како што  вклучува однесуваат на сите групи и тоа е јасно чија благосостојба се служи од страна на сите инволвирани страни. Како што е наведено, на  светот  заедница достигна меѓународен консензус за човековите права и за светот функционирање и салда.

Ние треба да бидеме внимателни, сепак, во  тоа како  да бидат вклучени. Постојат многу примери на луѓе со користење изразени вредности да ги оправдаат своите монополи, како и со напорите да се “цивилизира” или “развој” други земји, кои ги промовираше пристап до суровини и нови пазари за своите индустрии. Исто така, постојат многу примери на луѓе кои се искрено добронамерни кон другите (во смисла на нивните сопствени вредности) со сериозни непредвидени последици, како што се воведување на медицински технологии кои ја поткопуваат локалните општествени структури и кохезијата. Чии интереси се најмногу? Што е целокупното влијание на адаптација на групата?

Пред да  дејствуваме, ние треба да се оцени неколку прашања:

 • Која е  нашата  основа за да се вклучи?  Кои се вклучени нашите културни ставови? нашите вредности? нашите монополи? Дури и кога други погледи “правда”, “здравјето”, “стандарди на живеење”, и се делат од другите, тие постојат во различни контексти  на културните значења и функции. Ние се уште се дејствува од  нашите  вредности, и ние имаме право да се одлучи што важат за  нив ? Зошто сакаме да “помогне”? Ние може да биде поефикасна во одредувањето на заеднички решенија, ако можеме да ги контролираме нашите сопствени ставови живот и го признаат она  што  сакате да се излезе на резултатите.
 • Кои се  нивните  значења и функции во врска со ситуацијата?  Што сакаат? Кои се веројатните исходи за нив? Што им се излезе од резултатите? Каде што имаме повеќе валидни разбирања, ние имаме повеќе солидна основа за идентификување на  заеднички преклопување области  каде што може да се постигне ефикасна договори и решенија.

Самоопределување  е една од најефикасните средства за социјални промени за сите засегнати страни. Кој е во најдобра позиција за да се разбере она што е најдобро за нив? Ние сите прават грешки, но тие се  нашите  грешки и да имаат можност да се развие од нив. Ако одлучиме  за  другите, тогаш тие никогаш не ќе имаат можност да се тестира нивната сопствена иницијатива го правиме она што е најдобро за себе, да ги развијат своите сопствени одлуки, да се учи од сопствените грешки. Исто така, тоа е кога луѓето се негира легитимноста на своите животни цели кои тие можат да се сврти кон радикални средства надвор прифатена пракса како што е тероризмот. Верувам дека нашите најефикасен улога е да се  поддржи  нив во остварувањето на своите цели, каде што овие наши преклопуваат.

Во оваа долга трка, избрзани “решенија” кои претставуваат ставови една страна и за ситуацијата ретко работа. Колку пати сме ентузијастички постапил со голема надеж, само да сфатат подоцна дека имало непредвидени и несакани последици што ние самите може да имаат генерирана? Најефективен резолуции се оние кои преговараат за заедничките простории, каде секоја валидација партија на свој начин, каде што растворот е посакувана од страна на секоја партија, и, се разбира, каде што секоја партија е навистина  во можност  да се направи придонес.

 

Наидувајќи етноцентризам, тогаш, може да биде  можност .

Еден од најголемите придонеси антропологија е овој концепт на  етноцентризам  и  како да се препознае и контрола на етноцентризам  , па ние може да оди за да се развие повеќе валидни и избалансиран разбирање на други културни начини и од нас самите.

А стандарден научен принцип е дека  различноста е прилагодлив. Колку повеќе различни ресурси група има, толку повеќе потенцијали има за прилагодување на предизвиците на животот. Дојдовме за да се реализира оваа во ecodiversity, но можеби и ние се уште треба да се реализира оваа во однос на етничката разновидност. На повеќе различни начини на доживување на располагање животот на едно општество, толку повеќе ресурси има за исполнување на адаптивни предизвици. Една од најголемите предности на Обединетите членка е неговата етничка разновидност. Имаме на располагање во рамките на нашето општество адаптивни ресурси од народите од целиот свет, на располагање да се придонесе за нашиот континуиран адаптација.

Кога ќе се судрите со луѓе од други етнички заедници, имаме  можност  да научат  нови начини  на гледање и доживување живот кој ние никогаш не знаеле дека постои. Во една поширока рамка, можеме да научиме огромните  потенцијали  луѓето имаат за да се биде човек. Овие потенцијали постојат и за  нас , можности кои никогаш не знаевме дека би можело да биде, како што се гледа во животот на комплементарен перспектива наместо како составен конфликт; и, на негативната страна, можностите што сакаме да бидеме сигурни дека ние  не  се поттикне, како што бруталноста изложени од страна на просечниот млад американски мажите, како тие масакрирани Виетнамски цивили во Ми лаи. Ние, исто така може да се разбере подобро  себеси, Од страна на нашите спротивставени патишта со други искуства во животот и ја прашува за нашите сопствени значења и функции.

Кога одиме надвор етноцентризам, постојат сосема нов области на разбирање на можностите за тоа како сите луѓе можат да го доживеат живот …  лекции што може да ни обезбеди со нови можности за подобро доживуваме животот .