ноември 7, 2017

Креирање на лажни сеќавања

Original: https://faculty.washington.edu/eloftus/Articles/sciam.htm

Elizabeth F. Loftus

Во 1986 година Надеан Кул, помошник на доилка во Висконсин, бара терапија од психијатар за да им помогне да се справат со нејзината реакција на трауматски настан искусни од страна на нејзината ќерка. За време на терапијата, психијатарот користи хипноза и други сугестивна техники за да се ископа надвор закопани спомени на злоупотреба кои Кул наводно си го доживеале. Во тој процес, Кул уверив дека таа потиснати сеќавања дека бил во сатански култ, на јадење бебиња, да бидат силувани, да има секс со животни и да бидат принудени да се види за убиството на осум-годишниот нејзиниот пријател. Поверувала дека имала повеќе од 120 личности-деца, возрасни, ангелите, па дури и патка-сите, бидејќи, Кул беше кажано, таа доживеа тешка детството сексуално и физичко малтретирање. Психијатарот исто така извршиле егзорцизам на неа, еден од кој траеше пет часа, а вклучени попрскување света вода и вреска за сатаната да го напушти телото е кул.

Кога ќе се олади конечно сфати дека лажни сеќавања била поставена, таа го тужеше на психијатар за небрежност. Во март 1997 година, по пет недели на судењето, нејзиниот случај беше решен надвор од судот за $ 2.4 милиони. Надеан Кул не е само пациентот да се развие лажни сеќавања како резултат на сомнителни терапија. Во Мисури во 1992 година црквата советник помогна Бет Радерфорд е да се запамети за време на терапијата дека нејзиниот татко, свештеник, беше редовно ја силувал на возраст меѓу седум и 14 години и дека нејзината мајка понекогаш му помогна со држење надолу. Под водство на својот терапевт, Радерфорд развиена спомени од нејзиниот татко двапати ја импрегнирање и принудувајќи ја да абортира фетусот себеси со наметка татко. Мораше да поднесе оставка од функцијата како свештеник и кога ваквите тврдења беа објавени во јавноста. Подоцна медицински преглед на ќерката покажа дека, сепак, дека таа е сеуште девица на возраст од 22 години и никогаш не биле бремени. Ќерката тужеше терапевт и доби решение за $1 милиони во 1996 година.

За една година порано две жирија врати пресуди против психијатар Минесота обвинети за садење лажни сеќавања од поранешни пациенти Виннет Аман и Елизабет Карлсон, кој под хипноза и натриум амитал, а потоа се хранат дезинформации во врска со работата на меморијата, дојдени да се сетам на ужасната злоупотреба од страна на членовите на семејството. Жиријата доделени Hammane милиони $2.67 и Карлсон $2,5 милиони за нивните искушенија.

Во сите четири случаи, жените развиени сеќавања за детството злоупотреба во терапијата, а потоа подоцна ги отфрлија нивната автентичност. Како можеме да се утврди дали спомени од детството злоупотреба се вистински или лажни? Без поткрепа, тоа е многу тешко да се направи разлика помеѓу вистински и лажни сеќавања оние. Исто така, во овие случаи, некои спомени беа спротивни на физички докази, како што се јасни и детални сеќавања за силување и абортус кога лекарски преглед потврди невиноста. Како е можно за луѓето да се здобијат со елаборат и уверени лажни сеќавања? Се поголем број на истражувања покажуваат дека под нормални услови лажни сеќавања може да се всади, а лесно кај некои луѓе.

Моето истражување во нарушување на меморијата се навраќа на почетокот на 1970-тите години, кога почнав студии за “дезинформации ефект”. Овие студии покажуваат дека кога луѓето кои се сведоци на настан подоцна се изложени на нови и лажни информации во врска со тоа, нивните сеќавања често стануваат искривени. Во еден пример, учесниците се гледа симулирана сообраќајна несреќа на пресекот со знакот стоп. По гледањето, половина од учесниците добија сугестија дека сообраќајниот знак е знак принос. Кога го прашале што подоцна сообраќај знак дека се сети гледањето на пресекот, оние што му била дадена сугестија тенденција да се тврди дека тие го видел знак принос. Оние кои не ја доби лажни информации се многу повеќе прецизни во сеќавање на сообраќајниот знак.

Моите студенти и јас сега се спроведени повеќе од 200 експерименти со повеќе од 20.000 лица кои се документира колку изложеност на дезинформации предизвикува нарушување на меморијата. Во овие студии, луѓе, “се сеќава” видлив штала во идиличната сцена во која се содржани нема згради на сите, скршено стакло и магнетофони, кои не беа во сцените што се гледа, бела наместо сино возилото во местото на настанот, и Мини глувчето кога тие всушност видов Мики Маус. Земени заедно, овие студии покажуваат дека дезинформации може да го промени сеќавање на поединецот во предвидливи и понекогаш многу моќни начини.

Дезинформации има потенцијал за освојувањето на нашите сеќавања кога зборуваме со другите луѓе, кога се сугестивно нивно сослушување или кога читаме или да ја видите медиумите за некој настан дека ние може да се доживее. По повеќе од две децении на истражување на моќта на дезинформации, истражувачите го научиле многу за условите кои го прават луѓето подложни на промена меморија. Сеќавањата се полесно изменета, на пример, кога во текот на времето, им овозможува на оригиналниот меморија за да ги снема.

Лажни спомени од детството

Тоа е една работа да се промени, повеќе или две во инаку непроменети меморија, но сосема друго е да се засади лажни сеќавања за некој настан, кој никогаш не се случило. Да учат лажни сеќавања, моите ученици и јас прв пат мораше да се најде начин да се засади псевдомеморија дека нема да предизвика нашите предмети несоодветно емоционален стрес, или во процес на создавање на лажна меморија или кога се откри дека биле намерно измамен. Сепак, ние сакале да се обиде да се засади меморија, која ќе биде барем благо трауматично, всушност се случи на искуство.

Мојот научен соработник, Жаклин Е. Пикрел, и јас се населиле на обидува да се засади одредена меморија да се изгуби во еден трговски центар или голема стоковна куќа на околу возраст од пет години. Еве како тоа да го направиме. Ги прашавме нашите предмети, 24 лица на возраст 18-53, за да се обиде да се сети настани од детството, кои биле раскажува за нас од страна на родител, еден постар брат или друг близок роднина. Ние изготви брошура за секој учесник кој содржи една став приказни за три настани кои, всушност, се случило со него или неа, и оној што не. Ние изградена настан користејќи лажни информации за веродостојно шопинг патување обезбедени од страна на роднина, кој, исто така, потврдено дека учесникот всушност биле изгубени на околу возраст од пет години. Сценариото изгубени-во-центар се вклучени следните елементи: изгубени за подолг временски период, да плаче, помош и утеха од една постара жена и, конечно, обединување со семејството.

По читањето на секоја приказна во брошурата, учесниците напиша она што тие се сети за настанот. Ако тие не се сеќава на него, што им било кажано да се напише: “Јас не се сеќавам на тоа.” Во два следење интервјуа, ние, изјави на учесниците дека сме биле заинтересирани за испитување колку детално што можеше да се сети и како нивните сеќавања во споредба со оние на нивните роднини. Ставовите на настанот не се читаат за нив на непроменети копии, туку делови се предвидени како пронаоѓање знаци. Учесниците се сеќава нешто во врска со 49 од 72 вистински настани (68 проценти) веднаш по првичното читање на брошурата и, исто така, во секој од двата следење интервјуа. По читањето на упатството, седум од 24 учесници (29 отсто) се сети делумно или целосно лажни настан изградени за нив, и во двете следење интервјуа шест учесници (25 проценти) продолжува да тврди дека се сети на фиктивни настан. Статистички, имаше некои разлики помеѓу вистински сеќавања и лажните: Учесниците се користи повеќе зборови да се опише вистинската спомени, и тие отценети вистинската спомени како што се малку повеќе јасно. Но, ако случаен сведок требаше да се набљудуваат многу од нашите учесници да опишат настан, тоа ќе биде навистина тешко да се каже дали сметка е на вистински или лажен меморија. Се разбира, се изгуби, сепак застрашувачки, не е исто што и се злоупотребува. Но, студијата изгубени-во-центар не е за вистински искуства на кои се изгубени; тоа е за садење лажни сеќавања за да се изгуби. Парадигмата покажува начин на влевајќи лажни сеќавања и зема еден чекор кон која ни овозможува да се разбере како тоа може да се случи во реалниот свет поставувања. Покрај тоа, студијата дава докази дека луѓето може да се доведе да се сетам на минатото на различни начини, и тие дури и може да се убедував во “сеќавајќи се” целиот настани кои никогаш не се случило.

Студии во други лаборатории користејќи сличен експериментални постапка до слични резултати. На пример, Ира Химан, Троја Х. Маж и Ф. Џејмс регистрации на Западен Вашингтон Универзитетот побара студентите да се потсетиме на детството искуства, кои биле раскажани од страна на нивните родители. Истражувачите им порача на студентите дека студијата беше за тоа како луѓето се сеќаваат споделени искуства поинаку. Во прилог на настаните пријавени од страна на родителите, секој учесник беше дадена една лажна настан или во текот на ноќта во болница за висока температура и можна инфекција на увото, или роденден со пица и кловн кои наводно се случи на околу возраст од пет години. Родителите потврдија дека ниту еден од овие настани всушност се одржа.

Хајман откриле дека студентите целосно или делумно се сеќава 84 проценти од вистински настани во првото интервју и 88 отсто во вториот интервју. Ниту еден од учесниците се сеќава на лажни настан во текот на првото интервју, но 20 отсто се изјасниле дека се сети нешто во врска со лажни настан во вториот интервју. Еден од учесниците, кои беа изложени на приказната за итна хоспитализација подоцна се сети на машки лекар, медицинска сестра и женски пријател од црква, која дојде во посета во болницата. Во една друга студија, заедно со вистински настани Хајман презентирани различни лажни настани, како што случајно се истури една чаша на удар на родителите на невестата на свадба прием или да се има да се евакуираат самопослуга кога надземни системи прскалки погрешно активирана. Повторно, ниту еден од учесниците се сеќава на лажни настан во текот на првото интервју, но 18 проценти се сети нешто во врска со тоа во вториот интервју. На пример, за време на првото интервју, еден учесник, кога го прашале за фиктивни свадба настан, изјави: “Немам поим. Никогаш не сум слушнал дека еден пред тоа. “Во вториот интервју, рече на учесниците”, Тоа беше на отворено свадба, и мислам дека трчаа наоколу и тропнал нешто повеќе како сад на удар или нешто и направи голем хаос и се разбира доби викна за тоа. “И мислам дека трчаа наоколу и тропнал нешто повеќе како сад на удар или нешто и направи голем хаос и се разбира доби викна за тоа”. “И мислам дека трчаа наоколу и тропнал нешто повеќе како сад на удар или нешто и направи голем хаос и се разбира доби викна за тоа”.

Имагинацијата Инфлацијата

Откритието дека надворешен предлог може да доведе до изградба на лажни сеќавања од детството ни помага да се разбере процесот со кој се појават лажни сеќавања. Тоа е природно да се прашуваат дали ова истражување може да се примени во реални ситуации, како што се испрашувани од страна на полициските или во психотерапијата. Иако силна сугестија не може редовно да се случи во полициските испитувања или терапија, предлог во форма на вежбање имагинација понекогаш го прави тоа. На пример, кога се обидуваат да се добие признание, законот службеници може да побара осомничениот да се замисли кои учествувале во кривично дело. Некои професионалците за ментално здравје охрабри пациентите да се замисли детството настани, како начин за наплата на наводно скриени спомени.

Анкетите на клинички психолози откриваат дека 11 отсто се укаже на нивните клиенти да “нека имагинација се кандидира диви”, а 22 отсто кажат на своите клиенти да “даде слобода на имагинацијата.” Терапевт Венди Малтс, автор на популарната книга за детството сексуална злоупотреба, застапниците кажува на пациентот: “Поминувајте го времето со слики што сте биле сексуално злоупотребувани, без да се грижиш за точноста докажува ништо, или имаат вашите идеи да има смисла …. Запрашајте се … овие прашања: Кој дел од денот е тоа? Каде си? Во затворени простории или на отворено? Каков вид на работи се случуваат? Дали има еден или повеќе лица со вас? “Малтс понатаму препорачува терапевти продолжи да поставуваат прашања, како што се” Кој би бил најверојатно сторителите? Кога ќе се најранливи на сексуална злоупотреба во вашиот живот? ”

Зголемената употреба на таквите имагинација вежби мене и неколку колеги доведе да се прашуваат за нивните последици. Што се случува кога луѓето се замисли детството искуства кои не се случи со нив? Се зголеми замислувајќи настан од детството доверба дека тоа се случило? Да се ​​истражуваат ова, ние дизајниран постапка во три фази. Ние прво побара поединци за да се покаже веројатноста дека одредени настани се случило со нив во текот на своето детство. Листата содржи 40 настани, секоја рангирани на скала се движат од “дефинитивно не се случи” да “дефинитивно ќе се случи.” Две недели подоцна ги прашавме учесниците да се замисли дека тие имале некои од овие настани. Различни теми беа замолени да се замисли различни настани. Нешто подоцна учесниците повторно беа замолени да одговорат на оригиналната листа на 40 детство настани, покажува како поверојатно е дека овие настани всушност се случило со нив. Сметаат дека една од вежбите на имагинацијата. Учесниците се рече да се замисли да игра во дома после училиште, слух чудна бучава надвор, што се протега кон прозорецот, се сопнува, паѓа, да дојдеме и кршење на прозорецот со својата рака. Покрај тоа, ги прашавме прашања како “Што патување? Како се чувствувате?” Во една студија, 24 отсто од испитаниците кои се замисли сценарио скршени прозорец подоцна пријави зголемување на довербата што се случи настанот, додека само 12 отсто од оние кои не беа замолени да се замисли инцидентот објави зголемување во веројатноста дека се случил. Го најдовме овој “имагинација инфлација” ефект во секоја од осумте настани кои учесниците беше побарано да се замисли. Голем број на можни објаснувања доаѓаат на ум. Очигледно е дека чинот на имагинацијата едноставно го прави случај се чини дека повеќе познати и дека блискоста е погрешно поврзани со спомени од детството, наместо на чинот на имагинацијата. Таква конфузија извор кога едно лице не се сеќава на извор на информации може да биде особено акутен за далечната искуства од детството.

Студии од страна на Лин Гиф и Хенри Л. Родигер III од Универзитетот во Вашингтон на неодамнешната наместо детството искуства повеќе директно поврзување замисли активности за изградба на лажни сеќавања. Во текот на почетната сесија, истражувачите обучуваат учесниците да се изврши со наведената акција, замислете го прави тоа или само слушаат на изјавата и не прават ништо друго. Акциите беа едноставни: да затропа на маса, укинување на Спојувач, се пробие на чепкалка за заби, меѓу прстите, се тркалаат твоите очи. Во текот на втората сесија, учесниците беа замолени да се замисли некои од активностите кои тие не ги вршел порано. Во текот на последната сесија, тие одговараа на прашања за да им соопштиме што всушност изведена за време на почетните сесија. Истражувачите откриле дека повеќе пати учесниците замисли еден неисправни акција, замисли тоа го прават или само слушаат на изјавата и не прават ништо друго. Акциите беа едноставни: да затропа на маса, укинување на Спојувач, се пробие на чепкалка за заби, меѓу прстите, се тркалаат твоите очи. Во текот на втората сесија, учесниците беа замолени да се замисли некои од активностите кои тие не ги вршел порано. Во текот на последната сесија, тие одговараа на прашања за да им соопштиме што всушност изведена за време на почетните сесија. Истражувачите откриле дека повеќе пати учесниците замисли еден неисправни акција, толку е поголема веројатноста тие да се сетам на тоа што го изврши.

Невозможно спомени

Тоа е многу веројатно дека возрасен може да се сети вистински епизодни мемории од првата година од животот, делумно поради тоа што на хипокампусот, кој одигра клучна улога во создавањето на сеќавањата, не е најзаслужен доволно да се формира и чување на долготраен сеќавања кои можат да бидат извадени во зрелоста.

Постапката за садење “невозможно” спомени за искуствата кои се јавуваат непосредно по раѓањето е развиена од страна на крајот на Николас Спанос и неговите соработници во Карлтон Универзитетот. Поединци се доведе да веруваме дека тие се добро координирани движења на очите и визуелна истражување вештини веројатно затоа што тие се родени во болниците кои висеа нишајќи се, обоени мобилни телефони во текот на новороденчињата јасли. За да се потврди дали тие имале такво искуство, половина од учесниците се хипнотизирани, возраста назадуваше на ден по раѓањето и побара она што тие го памети. Другата половина на групата учествува во постапка “водени Ретроспективата реструктуирање” дека го користи возраст регресија, како и активно охрабрување да се ре-креира искуства на детето од страна на нив да си ги замислува .. Спанос и неговите соработници откриле дека огромното мнозинство на своите поданици биле подложни на овие постапки меморија-садење. И хипнотички и водени учесници пријавени новороденчињата спомени. Изненадувачки, водени група го стори нешто повеќе (95 наспроти 70 проценти). И двете групи се сети на обоени мобилен со релативно висока стапка (56 проценти од водени група и 46 проценти од хипнотички предмети). Многу од учесниците кои не се сеќава на мобилен се сети други работи, како што се лекари, медицински сестри, светла, кревет за бебе и маски. Исто така, во двете групи, на оние кои се изјасниле спомени од детството, 49 отсто сметаат дека тие биле вистински сеќавања, за разлика од 16 отсто кои тврдат дека тие се само фантазии. Овие наоди се потврди претходните студии дека многу поединци може да доведе да се изгради комплекс, живописни и детални лажни сеќавања преку прилично едноставна постапка. Хипнозата е јасно не е потребно.

Како лажните сеќавања форма

Во студијата на изгубени-во-центар, имплантација на лажни сеќавања се случи кога друго лице, обично член на семејството, изјави дека инцидентот се случил. Документирање на настанот од страна на друго лице може да биде моќна техника за да се воведе лажна меморија. Всушност, само тврдат дека го виделе лицето се нешто што може да доведе тоа лице да се направи лажно признание на престап.
Овој ефект се покажа во една студија од страна на М. Саул Касин и неговите колеги од Вилијамс колеџ, кој истражува реакциите на поединци лажно обвинет за оштетување на компјутер со притискање на погрешно копче. Невината учесниците првично негираше обвинението, но кога Конфедерацијата рече дека видела ги изврши дејството, многу учесници потпишан исповед, интернализирана вина за делото и отиде за да се вклучи во разговор детали кои се во согласност со тоа верување. Овие наоди покажуваат дека лажни инкриминирачки докази може да предизвика луѓето да се прифати вината за сторено кривично дело што не ги извршиле, па дури и да се развие спомени за поддршка на нивната виновен чувства.
Истражувањата се почнуваат да ни даде разбирање на тоа како се создаваат лажни сеќавања на целосна, емоционална и авто-партиципативен искуства кај возрасните. Прво, постојат социјални барања на поединци за да се сеќавам; на пример, истражувачите вложи некои притисок врз учесниците во една студија за да се излезе со спомени. Второ, изградба меморија, замислувајќи настани може да биде експлицитно охрабруваат кога луѓето имаат проблеми со помнење. И, конечно, поединци можат да бидат охрабрени да не мислам за тоа дали нивните објекти се вистински или не. Создавање на лажни сеќавања е најверојатно да се случи кога овие надворешни фактори се присутни, без разлика дали во експериментални услови, во терапевтски поставување или за време на секојдневните активности.

Лажните сеќавања се конструирани со комбинирање на вистински сеќавања со содржината на предлози добиени од другите. Во текот на процесот, поединци може да се заборави на изворот на информации. Ова е класичен пример на изворот конфузија, во кој содржината и изворот стане одвоена.

Се разбира, затоа што може да имплант лажни сеќавања од детството во некои поединци во никој случај не значи дека сите спомени кои се јавуваат по предлог се нужно лажни. Стави некој друг начин, иако експериментална работа на создавање на лажни сеќавања може да постои сомнеж за валидноста на долго-закопани спомени, како што се повтори траума, тоа во никој случај не ги побива. Без поткрепа, таму е малку што може да се направи за да им помогне дури и на најискусните проценител да се разликува вистина спомени од оние кои беа сугестивно сади.

Прецизните механизми со кои се конструирани како лажни сеќавања чекаат понатамошни истражувања. Ние се уште имаат многу да научат за степенот на доверба и карактеристиките на лажни сеќавања создадени во овие начини, и ние треба да се најде она што се видовите на лица се особено подложни на овие форми на сугестија и кој е отпорен.

Како ќе продолжиме оваа работа, важно е да се внимава на предупредувачка приказна во податоците што веќе имаат добиено: професионалците за ментално здравје, а други мора да бидат свесни за тоа како во голема мера можат да влијаат на сеќавање на настаните и на итната потреба за одржување на воздржаност во ситуации во која имагинација се користи како помош во обновувањето на веројатно изгубени сеќавања.

Авторот

ЕЛИЗАБЕТ Ф. Лофтус е професор по психологија и хонорарен професор по право на Универзитетот во Вашингтон. Таа доби докторира по психологија од Универзитетот Стенфорд во 1970 година Нејзиното истражување се фокусира на човечката меморија, исказот на сведокот и постапката судницата. Лофтус има објавено 18 книги, а повеќе од 250 научни статии и служеше како вештак или консултант во стотици судски процеси, вклучувајќи предучилишна малтретирање случај Мек Мартин. Нејзината книга сведочењата на очевидците доби Националната награда за медиуми од Фондацијата на Американската психолошка. Таа доби почесен докторат од Универзитетот во Мајами, Лајден универзитет и Џон Џеј колеџ на кривичната правда. Лофтус неодамна беше избран за претседател на Американската психолошка општество.