септември 25, 2020

Кризата на идентитетот во компјутерските науки

Source: https://www.cs.purdue.edu/homes/dec/essay.cs.identity.crisis.html

Дуглас Е. Комер (Douglas E. Comer)

Пред кратко време, бев на состанок на кој факултетот за компјутерски науки седеше околу изразувајќи мислења за тоа што е важно во оваа област и што студентите треба да научат. Дискусијата се фокусираше на обидот да се дефинира Компјутерски науки и прашањето каде оди теренот. Имав чувство на дежаву затоа што истите основни мислења беа изнесени многу пати во последниве години. Додека седев слушајќи, одеднаш ми падна на ум дека основниот психолошки проблем ги зафати компјутерските науки: полето е во состојба на лошо, доживува криза на идентитет и ја доведува во прашање неговата вредност.

Дозволи ми да објаснам. За време на дискусијата, еден од компјутерските научници спомена дека во 80-тите години на минатиот век, се зборувало за Компјутерски науки да стане следниот Столб на науката, што конечно ќе го постави Компјутерски науки на еднакво рамниште со области како физика, хемија, биологија и науки за земјата. „Што се случи?“, Праша тој и продолжи да жали што другите науки обично сметаат дека Компјутерски науки е само „поддршка“ на нивната работа. Друг компјутерски научник сугерираше дека Компјутерски науки направил грешка мислејќи дека полето е за создавање софтвер и софтверски системи. Тој тврди дека компјутерското програмирање не треба да биде во срцето на она што го правиме, но наместо тоа, сугерираше дека Компјутерски науки треба да се обележува како поле што се фокусира на „компјутерско размислување“ или „што дава решенија за компјутерски проблеми“. Секоја од овие позиции е симптоматска за основниот проблем: наместо да се гордееме со нашите големи достигнувања, како што се создавање Интернет и моќни интерактивни компјутерски системи кои го сменија начинот на работа и игра на луѓето ширум светот, некои компјутерски научници изгледаат заглавени во тапа, чувствувајќи се разочарани и посакувајќи повеќе академски престиж.

Како дојдовме до оваа точка?

 • Можеби е ендемично. На крајот на краиштата, полињата како Филозофијата направија слична транзиција – во потрага по престиж, тие се означија себеси како „мислители“ отколку „сторители“. Таквата транзиција навистина може да им помогне на членовите на некоја област да се чувствуваат подобро за себе. Колективно, тие можат да одлучат дека се супериорни во однос на другите академици, бидејќи тие работат над секојдневниот живот. Само елитата во својата област може да ја разбере и цени вистинската суштина на размислувањето. За жал, еуфоријата трае кратко: за неколку години, полето се одвојува од реалниот свет и се лизнува кон ирелевантноста.
 • Можеби е време. Компјутерски науки е млада дисциплина која рапидно расте. Можеби, Компјутерски науки е како тинејџер – не е целосно зрел и сè уште не е сигурен за своето место во светот.
 • Можеби живее во сенка на Интернет. Пред неколку години бев шокиран од низа истражувачки предлози во кои секој истражувач тврдеше дека нивниот предложен проект ќе создаде замена за Интернет што е поголем, подобар, побрз, посигурен, побезбеден, енергетски поефикасен, полесен за употреба , и полесно е да управувате. Наместо да ги анализираат размените, истражувачите ја собраа навиката на хипербола, која некогаш беше резервирана за маркетинг. Всушност, секогаш кога компјутерски научник вели дека Компјутерски науки треба навистина да се занимава со обезбедување „решенија“ за компјутерски проблеми, се прашувам дали несакајќи го избрале најновиот тренд на маркетинг: наместо маркетинг на производи и услуги, високотехнолошки компании во Силициум „Решенија“ на пазарот во долината. Со истражувачки предлози кои ставаат невообичаени тврдења и рекламни реклами што ги опфаќаат нашите дискусии, не е ни чудо што компјутерските научници развија комплекс на инфериорност – многумина сонуваат да станат суперхерои.
 • Можеби живее во сенка на „Мајкрософт“, „АјПод“ и „Ајфони“. Кога просечна личност ги слуша зборовите „компјутерски научник“, тие обично претпоставуваат целосно познавање на секој компјутер и мрежен производ некогаш создаден. Во реалноста, се разбира, никој не може да биде запознаен со сите достапни апликации и системи, ниту пак може да се сети на каталог на продавачи, производи, изданија и закрпи. Така, ако компјутерски научник се обиде да му помогне на пријател или член на семејство со компјутерски проблем, тие можат брзо да се чувствуваат несоодветно.
 • Можеби тоа е несигурност. Навистина, многу компјутерски научници се чувствуваат непријатно затоа што немаат влијание врз нивното истражување. Избегнуваат да зборуваат за големите успеси на терен затоа што не биле лично вклучени. Уште поважно, големите успеси можат да направат да се чувствува загрозено. Кога се појави проект за Интернет, на пример, некои компјутерски научници изјавија дека, за разлика од нивното истражување, студијата за компјутерски мрежи нема значителна интелектуална длабочина. Други категорично изјавија дека вмрежувањето „не е дел од компјутерската наука и никогаш не би било“. Во ретроспектива, обидот да се исклучи вмрежувањето беше глупаво и залудно, но таквите обиди се случуваат толку често што може да укажуваат на основен проблем.
 • Можеби тоа е културата. Голем дел од културата во академско поле се пренесува на универзитетите. Ако членовите на факултетот постојано имплицираат дека КС е инфериорен преку нивниот ентузијазам и неможноста да артикулираат јасна визија, студентите можат да го усвојат ставот. Дури и ако факултетот не даде директна изјава, студентите веројатно ќе читаат меѓу редови, ќе чувствуваат ставови и ќе земат суптилни навестувања. Аблесон и Сусман од МИТ еднаш забележаа дека компјутерските научници имаат „завист од математика“ – тие би сакале да биле вистински математичари. Значи, тие пишуваат многу равенки за да создадат впечаток дека прават длабока математика. Подградите честопати се импресионирани и заклучуваат дека равенките значат дека факултетот е неверојатно паметен. Конфузија може да настане кога учениците сфаќаат дека равенките не се совпаѓаат со реалноста. Студентите од највисоко одделение честопати гледаат низ измамата и започнуваат да ја доведуваат во прашање валидноста на истражувањето. На крајот, сепак, дури и студенти од одделение можат да си одат со потсвесен впечаток дека на математиката треба да и се завидува.

Што можеме да сториме за да го поправиме проблемот?

Неколку предлози.

 • Променете ја расата: прием на филтри. Еве шанса за мултидисциплинарно истражување: работа со психолози за смислување тест што може да се спроведе на студенти кои аплицираат на програми за Компјутерски науки. Ако апликантот е склон да развие завист од математика или завист од други области, испратете го апликантот во друг оддел. Треба да траат само околу четири години пред да видиме значителна промена кај студентите кои се појавуваат од додипломските програми. За уште шест или седум, ќе видиме промена на младиот факултет и стадото ќе се подобри.
 • Променете ја културата во таква што ги слави придонесите и достигнувањата. Уверете го факултетот за Компјутерски науки дека остатокот од академијата не е подобар или попрестижен од Компјутерски науки – само што тие области поминаа многу децении оправдувајќи го своето постоење и бранејќи ја нивната важност. Како додипломска насока физика и математика, на пример, јасно ја видов ситуацијата. Додека бевме студенти во втора година, специјалците по физика знаеја дека физиката го „поседува“ целиот универзум од субатомски честички до астрофизички појави. Физиката имаше заслужена репутација како најтежок предмет, така што сите во кампусот претпоставија дека специјалност по физика беа многу паметни. Но, имаше и повеќе: факултетот постојано нè уверуваше дека сè во универзумот ги следи физичките принципи. Откако разбравме физика, тврдат тие, сè друго може да се добие како последица. Така, физичкиот факултет остави впечаток дека дури и хемијата и биологијата се поделби на физиката – откривањето на принципите на енергија и материја го формираа срцето на науката. Другите академски групи секоја влеваат гордост кај своите студенти. На пример, на специјалност по математика им е кажано дека математиката „е сопственик“ на апстрактниот универзум и дека специјалност по хемија е уверена дека хемичарите вршат важна работа, додека физичарите едноставно се тетерават со теоријата на жици или градат поголеми и поголеми разбивачи на атоми кои бараат помали и помали (т.е. помалку последични ) субатомски честички. Компјутерски науки треба да создаде култура на гордост во областа и нејзините достигнувања.
 • Отфрлете ја идејата дека „размислувањето за компјутер“ апстрактно е некако попрестижно отколку „размислувањето за нови начини за дизајнирање и градење компјутерски системи“. Промоцијата на апстрактно размислување разведена од реалноста им се допаѓа на компјутерските научници кои ги привлекува математиката или кои се занимаваат со пракса да откриваат недостатоци отколку да градат. Апстрактното размислување може да изгледа примамливо бидејќи истовремено го отстранува условот дека претпоставките треба да се совпаѓаат со реалноста и го ставаат Компјутерски науки над спорот да мора да ги разбере вистинските системи и практичните ограничувања. Преместувањето на Компјутерски науки од градење компјутерски системи само на „размислување“ за компјутерски потполно ја пропушта клучната точка: ако престане да се занимава со реалниот свет на компјутери и софтвер, Компјутерски науки ќе стане неважен. Willе завршиме со ангели кои танцуваат на главите на иглички, и друга дисциплина ќе се придвижи за да ги преземе аспектите на компјутерската наука кои имаат значително влијание.
 • Поставете мини сесии за обука на факултет. Овозможете факултет за Компјутерски науки да научи доволно за комерцијалните производи за да бидат писмени. Постојат две придобивки. Прво, ако компјутерските научници можат да научат доволно за да бидат малку пред просечен корисник, тие ќе се чувствуваат подобро. Второ, ако ги разберат границите на комерцијалните производи, факултетот ќе помогне да смислат начини за нивно подобрување. Добрата вест е дека малку е потребно за да се остане пред пошироката јавност. Многу проблеми имаат тривијална поправка (на пример, вклучете го или рестартирајте). Некој со малку техничко знаење што напредува логично може да изгледа како експерт кога ќе се спореди со просечен корисник. Така, мала количина обука може да создаде самодоверба.
 • Започнете рекламна кампања. Запомнете дека во текот на изминатите децении, Компјутерски науки го смени светот. Внесете гордост во нашите достигнувања. Стрес што сфативме како да изградиме комплексни системи за пресметка и комуникација што просечните корисници ги сметаат за здраво за готово. Чувајте сè со срце, но потсетете ги на студентите зошто Компјутерски науки е лидер меѓу академските дисциплини. Насмевнете се и намигнете, но најавете дека физичарите и хемичарите навистина се чуваат само затоа што тие им „помагаат“ на компјутерските научници. На крајот на краиштата, ни требаат резултати од физиката на уредите за да ни помогнат да создадеме помали, побрзи транзистори и ни требаат хемичари за да ја подобрат изработката на силиконски чипови. Физичарите исто така ни помагаат да создадеме подобри ласери за оптички мрежи и беа особено корисни при дизајнирање помали, поефикасни антени за безжични мрежи. Секако, дизајнот на антената е само малолетничко вмрежување (и не длабоко интелектуално како протоколскиот дизајн), но убаво е што физиката може да помогне.