мај 24, 2016

Павле Отлет, Пионер на управување со информации

Source: http://people.ischool.berkeley.edu/~buckland/otlet.html

Павле Отлет (портрет) е роден во Брисел, Белгија, во 1868 година Неговата монументална книга Traité de документација. (Брисел, 1934) е централно и симболично во развојот на информатичките науки – тогаш се нарекува “Документација” – во првата половина на овој век. Покрај тоа, тоа не потсетува на нешто што е исто така широко се заборави: Дека ова поле не имаат жив постоење во првите децении на овој век и софистицираност во врска со теорија и информатичката технологија кои сега најчесто изненадува луѓе.

otletm

Павле Отлет беше најмногу централна фигура во развојот на документација. Тој неуморно се бореше со децении со централната техничка, теоретски, и организациски аспекти на проблемот од централно значење за општеството: Како да се стави на располагање снимен знаење на оние кои имаат потреба. Тој длабоко и пишува бескрајно како што тој дизајнирани, разработени, и покрена амбициозна решенија во неговиот институт во Брисел.

Кон крајот на работниот живот тој се сумираат неговите идеи во две големи книги на синтеза, де документација Traité во 1934 година и Монд: Essai d’universalisme во 1935 година Во последниве години има обновен интерес во работата Otlet е. Во 1989 година Traité, се додека не се печати, беше во Препечатени. Во 1990 година неговиот биограф, Д-р В. Бојд Rayward, од Универзитетот на Нов Јужен Велс, објави коментари англиски превод на избор на најдобрите дела Otlet е: Otlet, Пол. Меѓународната организација и ширење на знаењето: Избрани есеи. (FID 684). Амстердам: Elsevier, 1990 година.

Сега идеи и дела Отлет е повторно активна состојка во информатиката, има историско значење и, исто така, современ интереси во однос, на пример, на природата на документи и на хипертекстот. Сега е еден век откако Otlet и LaFontaine започна амбициозни нивната програма која продолжува како Меѓународната федерација за информации и документација FID. (Адаптирано од Предговорот на шпанското издание на Traité Otlet е). Otlet и Лафонтен исто така биле активни во основањето на Унијата на меѓународни асоцијации.

Архива Отлет и музеј е сега на располагање биде на Rue des пасуси 15, B-7000 Монс, во Монс, Белгија, како Mundaneum, која почна да објавува истражување врз основа на овие архиви, особено Cent ans de l’Office Меѓународниот де Bibliographie: 1895 – 1995; les просториите The Mundaneum. – Mons: Изданија Mundaneum 1995. ISBN 2-930071-05-2.

Листа на избрани дела за Otlet, неговата работа и неговите наследници.

– Алекс Рајт. Каталогизација на светот: Пол Отлет и раѓањето на ерата на информации. Oxford University Press, 2014 година.

– Специјална прашање на Отлет транснационални асоцијации 2003 година, бр 1-2. pdf

– Франсоа Levie: L’homme qui voulait classer le monde [Човекот кој сакаше да classifiy на светот]. Биографија и документарен филм.

– 1975 биографија Rayward сега е достапен на http://hdl.handle.net/1854/3989

– Документирани од Б. Rayward (зборува англиски јазик) и Ф. Fueg (зборува на француски јазик): Alle kennis van de Wereld (Нордерлихт, 9). Достапно на http://archive.org/details/paulotlet.

– Иронична коментар од Франција: Кога Америка открива Пол Отлет.