мај 30, 2016

Центар за Когнитивните Науки

Source: http://wings.buffalo.edu/cogsci/

Мозаик на умот

Вовед

Центарот во контекст,
од Лен Talmy, директор во пензија

Центарот за когнитивните науки е застапеноста на Универзитетот во Бафало кампусот на академски и приватниот сектор движење, наречена “когнитивните науки” не се зголемува со текот на последните две децении одберете И во САД и во странство. Целта на овој настан е да се испита природата на сознавањето, на пример, на умствен процеси како што прикажуваат или од страна на човековиот ум или со компјутер. Најцентрално, когнитивната наука се занимава со проучување на начинот на умот работи, и во неговата концептуална организација и во својата компјутерската и нервните инфраструктура. Соодветно на тоа, когнитивните науки на едно место собра Истражувачите од голем број на традиционално одделни дисциплини – првенствено, компјутерски науки, психологија, лингвистиката, филозофија, антропологија  , и невронски мрежи – со цел да се изгради нов и единствен разбирање на познанието не е усложнет од различни дисциплински перспективи, и не се движи надвор од нив.

Притоа, когнитивните науки Затоа, за манифестирање на она што се случи промена во насока на истражување на однесувањето и социјални науки во оваа земја: каде што претходно движењето беше кон некогаш пофини дисциплински разлики, сега е обратна динамичен кон на интеграција на дисциплини во една унифицирана разбирање.

Секоја од дисциплини во рамките на социјалните, бихејвиоралните и компјутерски науки, вклучува истражување Одредени области се однесуваат директно на познанието заедно manyother истражувачки области не се направи. Когнитивните науки во целина и на Центарот за когнитивните науки тука особено се промовираше развојот на когнитивните делови од различни дисциплини преку нивно соединување преку традиционалните граници. Како резултат на тоа, голем придонес на Центарот тука е промоција на истражување во природата на умот на некој начин не ќе биде можно ако на различни пристапи кон ова прашање останаа изолирани во неповрзани околина.

Цели на Центарот

Една долгорочна цел на Центарот е да се промовира развојот на истражувачки мрежи и нови истражувачки активности во когнитивната наука, и на локално и низ институциите. Да го направите ова, Центарот Извршување на голем број на активности:

Таа организира предавања, дискусии, работилници и конференции успеа да го изведе заедно и членови на кампусот и го покани посетители кои работат на прашања најсовремената во когнитивните науки.

Тоа им помага да се воспостави нов интердисциплинарни linkups помеѓу факултетот и студенти се може да резултира во истражувачки проекти и предлог проекти, и тоа служи како чадор за неколку тековни активна истражувачки групи.

Тој спроведува И на додипломски големи, што доведува до B.A. во когнитивните науки и програмата за постдипломски песни во когнитивните науки.

Тоа е спонзор дипломиран студент асоцијација за когнитивните науки, составени од ученици од различни одделенија, кои се состанаа на разговори тековната интердисциплинарни прашања.

Го објавува техничко серија извештај и е средена размена на оваа серија со споредливи когнитивните науки серија од други институции.

Таа обезбедува централно место за средба – Вклучувајќи библиотека и конференциска сала – кој служи како врска за интердисциплинарни студии и комуникација.

И тоа се одвива во атмосфера на заедништво, а можеби и на воздухот на возбуда, не водат кон продуктивни интеракции.

Втора долгорочна цел на Центарот е развојот на академска програма во когнитивните науки.

А паралелно објективна, еден се веќе почна да се реализира, е да се привлече кон поврзани УБ одделенија мирна повисок калибар на студентите, привлечени од интелектуална жалба на Центарот. Меѓународната кеш не на Летните институт во когнитивните науки и неговата околина јавност ја донесе на УБ може да се очекува да продолжи трендот на пораст во калибар на студентите да се привлече тука.

И трета долгорочна цел е да се развие за УБ Центарот за меѓународна репутација како еден од главните истражувачки центар во когнитивните науки.

Нашите главни напори да се направи крај е организирањето на првиот Меѓународен летен институт во когнитивните науки, што се одржа во УБ Во текот на месец јули., 1994

Некои осумдесет врвни имиња во когнитивните науки поврзани со полиња учествуваше како пленарната звучници, предмети инструктори, како и работилница презентери.

Присуство на Институтот беа некои четиристотини регистранти, кои доаѓаат 30-2 различни земји.

Покрај институциите, извештаи од страна на нашите членови факултет CogSci на она што theyhave сослушан од останатите во надвор конференции, како и предмети во електронски дискусиони групи, покажуваат dass умре репутација центар како прогресивен и интелектуално активен когнитивните науки центар е постојано се зголемува.

Термин на Центар е делумно Понесени од посета на звучници, кои се далеку импресионирани од нашата посветеност со нивните идеи.

Покрај тоа, голем број на вредност од поединци низ земјата добивате нашиот е-маил известувања за настани.

Нашите неодамна произведени брошура и постери надвор Понатаму блискоста со нашата програма.

И, конечно, Центарот почна да се здобијат со присуство во локалната заедница Бафало со нашата Почитувани серија звучник: говорникот во пролетта 2010 година што Џеф Elman, декан, Одделение за општествени науки; Ко-директор, Kavli Институтот за мозокот и умот; Истакнат професор на когнитивните науки; Соработници обдарени Чаир канцеларот; и Универзитетот на Калифорнија, Сан Диего. Други говорници досега havebeen: Dedre Gentner; Eve Clark, Philip Johnson-Laird, Ray Jackendoff, Terrence Deacon , John Searle, Noam Chomsky, Daniel Dennett, Jerome Brunner, Melissa  Bowerman,Roger Schank, and Michael Posner.