мај 25, 2016

ПОТЕКЛО НА ЖИВОТОТ: NEWTON, Дарвин, и богатството на животот во вселената

Source: http://www.johnagowan.org/darwin.html

Содржина:

Апстракт
Вовед
На 4×3 фрактален Алгоритам Создава реплицира Молекула

Апстракт

Два гиганти на британската наука, Њутн и Дарвин, развива теории на negentropic сила во физика и биологија. Двајцата научници се adjacently закопани во Вестминстер Аби, и нивните теории за гравитацијата и еволуција, исто така, споделување на заеднички јазик и фрактал резонанца со ДНК. Бидејќи ДНК / РНК е и реплицира молекула и дел од универзалната 4×3 фрактал шема, импликациите за богатството на живот во вселената се огромни.

Вовед

Њутн и Дарвин се погребани неколку нозе, освен во Вестминстер Аби, но тоа не е единствената разлика што тие имаат заедничко. Развиените главните теории на negentropic сили кои создаваат информации домени. Њутн развил теоријата на гравитација која произведува време и историски арена за еволуција, и навистина создава целиот фрактал хиерархија на природата, или директно или индиректно; Дарвин ја развил теоријата на еволуција преку природна селекција, производство во време на целиот биотски царството (види: “The Table of Natural Organization”). Двете теории се сечат во ДНК, која, како гравитација, има 4×3 фрактал структура, динамични и negentropic улога, но исто така е реплицира, биолошки молекули. Иако врската гравитација е индиректна, не може да има ДНК без гравитација за производство на галаксиите, ѕвездите и планетите каде се создаваат и се собраа на молекулата и нејзините составни елементи. Уште поважно, без гравитација нема временски и историска димензија во која еволуција може да работи (види: “Introduction to Gravitation”). Гравитацијата е сеопфатна negentropic извор на енергија за производство на информации, како круна на материјата, во која на ДНК, животот и еволуцијата се вградени како накит.

Дарвиновата теорија е биотски, и зависи од молекуларната структура на 4×3 и кодирање шема на ДНК, на која тој беше сосема неуки. Сепак, Дарвин правилно развиена бруто карактеристики на теоријата на еволуција и открија неговата operant механизам во природна селекција. Природна селекција исто така, може да се моделираат како механизам за 4×3: 1) наследноста од 2) диференцијални фитнес во однос 3) на користењето на ограничување на ресурси (Leowntin 1970) во рамките на структурата на населението 4 нивоа: а) променлива поединец; б) репродуктивниот пар; в) локално адаптирани на населението; г) репродуктивно изолирани видови. Њутн развил идејата за гравитација од страна на откривање нејзиниот механизам или законот на сила (F = ГММ / RR), која подоцна беше прикажан од Ајнштајн исто така да имаат основа 4×3 (четири трет ред равенки – стапката промена на забрзување на x, y, z, t). Ниту Њутн ниту Ајнштајн извршена врз основа на информации зграда потенцијал на гравитацијата, но ова се прикажува во “The Information Ladder“.

Иако гравитацијата е абиотски сила, што сепак е одговорен, директно или индиректно, за секое ниво на фракталната хиерархија, создавањето на ѕвездите и галаксиите, елементи во создавањето на ѕвездите, и создавање на планетите кои го поддржуваат живот. Затоа Гравитација Њутн стои на фрактален Хиерархија на природата како Природна селекција Дарвин стои на теоријата на еволуцијата – гравитација е negentropic мотор кој произведува сите материјали рамките на фракталната хиерархија, додека природната селекција на negentropic мотор на биотски еволуција. Фактот дека и двете овие negentropic дискови се сечат во фрактал на 4×3, реплицира молекула на ДНК има огромни импликации за богатството на живот во вселената, во износ на теоријата на и предвидување за exobiology.

На 4×3 фрактален Алгоритам Создава реплицира Молекула

Во прилог на физичките манифестации на слободни и врзани електромагнетна енергија (светло, димензии, честички, трошоци, сили, итн), затворен космички систем е регулирано од страна на четири основните физички закони: 1 и 2 законите на термодинамиката (заштеда на енергија и ентропија), “теорема Noether е” (заштита на симетрија) и Каузалитетот-информативниот (законот на причина и последица, или “карма”). За време на “Биг Бенг” или “Создавање на настанот”, овие 4 физички регулаторни закони комуницираат едни со други и на 4 димензии на време-просторот метрички за производство на материјата и 4 пријави и силите на физиката, како што е прикажано во “Tetrahedron Model“. Ова, сепак,-мистериозен процес симетрија кршење (со посредство на слаба сила) претставува исконска пример и динамиката на фрактал алгоритам 4×3 во природата, кои произведуваат вклучите првиот материјал повторување на фрактал: на 3 семејства од 4 елементарни честички, проследено со земјата-членка бариони од 3 кваркови носи 4 трошоци, итн (види: “Nature’s Fractal Pathway“).

По производство на барион на ниво на честички (преку слаба сила симетрија кршење за време на Големата експлозија), фрактал механизам 4×3 (кои работат и во Биг Бенг и во Ѕвездената nucleosynthetic пат) произведува алфа честички (хелиум) и јаглерод на атомско ниво (јаглерод носи неверојатни 5-пати резонанца на алгоритам 4×3). Менувањето на пониски енергии на планетите арена и атомски електрони школка, фрактал возење следната произведува tetrahedral обврзници и кристали на молекуларно ниво (особено во двете јаглерод и вода), и, конечно, 4×3 молекуларната структура на РНК-ДНК. ДНК е молекуларната пресекот на абиотски фрактал резонанца и серија биолошки реплицира, поради едноставниот факт дека ДНК, додека на молекуларните структурни ниво на фрактал 4×3 резонанца, е на биолошко ниво на реплицира молекула производство на 4×3 генетски код. Откако ДНК започнува репродукција, молекуларна натпревар во рамките на ограничен средина помеѓу слични потрошувачи со слични потреби за ограничени ресурси создава нова negentropic возење во доменот на информации – природна селекција – која, како гравитацијата, исто така, може да се моделираат како 4×3 динамичен (види погоре ). Дејствувајќи со согласност на вечната потрага прашање за антиматерија (преку електромагнетната сила), гравитацијата и природната селекција се комплементарни абиотски и биотски negentropic дискови кои се врши биолошки информации системи за фантастични нивоа на комплексност. Зголемени понатаму од страна на црпење, кој ја симболизира интелигенција и технологија на луѓето, не постои познат ограничување на информации софистицираност системи на крајот може да се постигне.

Конечно, фактот дека РНК ДНК е 4×3 фрактал резонанца има огромни импликации за богатството на живот во вселената, бидејќи тоа значи дека создавањето на ДНК реплицира молекула не е случаен настан, туку веројатно и предвидливи производ на абиотски фрактал алгоритми кои работат во која било соодветна средина. Бидејќи водата, исто така, има tetrahedral сврзување шема, поврзаноста помеѓу јаглеродните и ДНК преку 4×3 фрактал серија е особено зголемена во присуство на “универзален растворувач”. Ова очигледно е зошто животот стана на вода покриени Земјата толку брзо по престанокот на почетниот период на прираст и бомбардирање на нашата планета.

Видете исто така: “А Поедноставно потекло за живот” од Роберт Шапиро. Scientific American, јуни, 2007 година, страници 46-53 (и на www.sciam.com).
Видете исто така: “Потеклото на животот” од страна на Џејмс Trefil ет. al. Американски научник мај-јуни 2009 година бр. 97 број 3 страници 206-213.

Дијаграми

darwin.html
The Tetrahedron Model
The “Biology” Tetrahedron