мај 26, 2016

Сончевиот Архетип

Source: http://johnagowan.org/sect13.html

(Ревидиран во декември 2010 година)
Џон А. Gowan

Трудови:
Симетрија принципи на унифицирана теорија на поле ( “теорија на сè”) – I дел
Симетрија принципи на унифицирана теорија на поле ( “теорија на сè”) – Дел 2
Симетрија принципи на унифицирана теорија на поле ( “теорија на сè”) – Дел 3 (резиме)

Сончева светлина најавува завршувањето на конзерваторски симетрија циклус.

Содржина:

Апстракт
Вовед
Конверзија на приврзаници на слободна енергија
Теорема Noether е
Обединување

Апстракт

Исконска улогата на гравитација е за снабдување на негативна енергија во текот на “Создавање на настанот”, така што на Космосот може да се роди од состојба на нула нето енергија. Сите последниот ден гравитационото конзервација улоги се добиени од и одразуваат оваа примордијална енергетска конзервација улога.
Гравитацијата има две примарни конзервација улоги во денешниот универзумот: 1) зачувување ентропија (на сите гравитационото поле сили), и 2) зачувување симетрија (со голема гравитационото поле сили). зачувување на ентропијата се остварува преку гравитационото уништување на просторот, изложување на метрички еквивалент временска остатоци. Уништувањето на простор претвора експанзивна ентропија диск просторно на слободна енергија (вродена движење на светлината), на експанзивна историски ентропија возење на врзани енергија (внатрешна движење на време). Имплицитна временска возење на просторното проширување (признат како компонента за време на “-просторот”) се претвора во (и конзервирани), експлицитното временска возење на историјата – по пат на гравитација. зачувување на симетрија се остварува од страна на гравитационото конверзија на врзани за слободна енергија (маса на светлина) во ѕвездите, и сродни процеси астрофизички, и на крајот и во целост, преку “квантен блесок” Хокинг на црните дупки. Сончева светлина укажува на завршувањето на конзерваторско симетрија циклус: светло – прашање – светлина, која започнува со конверзија на светлината на материјата (бесплатно да се врзани електромагнетна енергија) за време на “Биг Бенг”, а завршува со гравитациската конверзија на врзани за бесплатна енергија во ѕвездите.

Вовед

Отсекогаш сум сметал Сонцето (најмалку) две-свето. Јас веќе долго време мислев на Сонцето и Земјата како машко-женски пар задоволиш суштества, едно стерилна во отсуство на други, но заедно имаат огромен потенцијал за производство на галаксијата-колонизација форма на живот: простор-справат човештвото. (Види: “The Human Connection“).

Од самиот почеток на мојата фокусирани истражување (од 40-ми годината, 1977), верував дека Сонцето физички отелотворени и одржа клучот за унифицирана теорија на поле – дека ако ние може да се разбере Сонцето, ние може да се разбере теоријата. Ова од причина што сонцето претвара прашање на виделина – враќање прашање полн круг на своите корени – и да се разбере овој процес и кругот целосно, значи разбирање на материјата и светлина во целост, и физички тоа е сè што постои. Згора на тоа, тоа е природно и спонтано, а не вештачки или принудени процес. Ова е природата зборуваат на глас на единството на материјата и светлина. Оттука во сончевиот трансформација ние треба да бидат способни да се најде индиции за унифицирана теорија на теренот, теорија која ги обединува слободни и врзани енергија. Сонцето е унифицирана теорија на полето во акција, големиот архетипите и пример кој не само што ја доловуваат животот на Земјата, но во човештвото доловуваат разбирање, како и. (Види: “Currents of Entropy and Symmetry“.)

Појавата на хидрогенска бомба на Земјата е тажен сигнал дека процесот на соларни фузија е заробен од страна на човечкиот ум во живо или примитивни (и многу несоодветно) форма, што значи дека ние сега имаат доволно научни знаења да се разбере оваа последна теорија на материјата и светлина, сон на Ајнштајн. Сонцето навистина не имаат тајната на теоријата, значењето на светлината и материјата, на времето и просторот, на гравитација, полнење, и сила. Ние само треба да се мисли на овие енергетски форми во соодветни услови на принцип и природниот закон; Сонцето ги интегрира сите природни сили и резултат од оваа сума е светлина – конверзија на врзани за слободна енергија.

Конверзија на приврзаници на електромагнетна енергија за слободен електромагнетна енергија

Кога се оставени сами на себе, силите на природата спонтано конвертирате прашање на виделина. Ѕвезди како нашето Сонце се започне со работа; “Квантен блесок” Хокинг на црните дупки ја заврши трансформацијата. Насочувајќи се повеќе нагоре во ноќното небо, ќе видиме дека целата галаксија е зафатен во истата задача. И ова е само гравитационата пат – nucleosynthesis проследено со супернова и квазарите феномени, проследено со “квантен сјај”.

Две други главни патишта конвертирање оглед на светлина постои, материјата и антиматеријата уништување преку електромагнетната сила, и честички и протонот распаѓање преку интеракција на силни и слаби сили. Речиси сите од материјата во универзумот веќе се претвора во светлина преку електромагнетни уништување со антиматерија во првите моменти на Биг Бенг – само околу една честичка од десет милијарди долари на оригиналниот износ на прашање останува. (Материјата / антиматеријата annihilations продолжи денеска во сузбивање на виртуелен парови на честички од електромагнетната сила, одржување активност заштита вакуум симетрија а.) Она што го гледаме денес е само едно мало “mopping до” операција, спроведена од страна на останатите сили по должината на два фронта: “социјална” или гравитационото тактика, конверзија на прашање на виделина во широките народни маси (ѕвезди); и “индивидуата” тактика на распаѓање на честички и протонот вклучување на силни и слаби сили. Помеѓу овие четири патеки, а не еден атом на материјата ќе избега евентуална трансформација на светлина. Сонцето е антички, очигледно, интуитивен и архетипски пример; другите имаме само неодамна откриената преку рационално достигнувања на нашата наука.

Теорема Noether е

Кога ќе те прашаат зошто ова треба да биде, зошто е прашање секаде и со сите природни сили се трансформира на светлина, ние сме брзо доведе – од светлината на нашите современи научно разбирање – на концептуално формулирање и разбирање на принципите и конзервација законите кои што придонесуваат за и рамка унифицирана теорија на теренот.

На прво место, ние разбираме дека ова прашање не е само да се трансформира на светлина, тоа е вратен на светлина, клучна разлика: прашање започна како светлина во “Биг Бенг”, а со природните сили се едноставно се врати предметот до неговата оригинална и симетрична форма. Повторно, ние ќе те прашаат зошто – Зошто се мачам? Зошто не ја напушти прашање како што е тоа? Причината за тоа е закон за зачувување откриена од страна на Еми Noether. На универзална враќање на предметот на светлината е во послушност на математички формулирани конзервација законот познат како “теорема Noether е”. Овој голем теорема стана основа на сите формални (математички) обиди за обединување на силите (преку “теорија Групата”).

Теорема Noether, исто така, ќе послужи како главна точка на потпора во нашата многу поскромен концептуални (не-математички) формулирање на унифицирана теорија на теренот, што, сепак, ќе биде изграден строго во согласност со законите за заштита на стандардот физика. Ние ќе стигнеме до нашата цел пред математичари, едноставно затоа што тоа е полесно патот. Тоа е многу како учење да се зборува пред учење да читаат и пишуваат. Зборувајќи е полесно, и им служи на целите на комуникација, но тоа е многу ограничена во своите надлежности во однос на читањето и пишувањето. Во овие документи ќе мора да биде задоволен да научат да зборуваат само, и да ја напушти потежок “за читање и пишување” на математички надарени меѓу нас. Но, во нашето зборување ние сепак ќе ги почитуваат правилата на граматиката кои се исто така забележани од страна на читање и пишување – законите за заштита на физиката се исти – така што кога математичарите пристигнат на местото на настанот, ние веќе ќе положи солидна основа во рамките на заеднички јазик и приказна.

“Теорема Noether е” наведува дека во multicomponent област, како што електромагнетно поле (или метрички областа на време-просторот), каде што може да се најде на симетрија еден ќе најде поврзани закон конзервација, и обратно. Теорема Noether е велејќи дека во конверзија на светлината да е важно, не само што мора да сурова енергија на светлината да се чува во масата и динамиката на честички, но симетријата на светлината, исто така мора да се конзервира – не само на квантитетот, туку квалитетот на енергијата мора да се чува. Теорема не се каже точно како тоа треба да се направи, но во пракса симетријата на светлината е конзервиран од надоместокот на материјата – задолжен за заштита = зачувување на симетрија во привремена форма – и симетријата на метрички областа на време-просторот е конзервиран преку инертен и гравитационите сили.

Мислам дека на теорема Noether е (1918), како теорема “Вистината и убавина”, во однос на голема поетска интуиција Keat е ( “Ода на Грк урна”, Џон Китс, 1819):

“… Убавината е вистина, вистина убавина, – тоа е сè
Вие знаете на земјата, и сите вие треба да знае ”
во која Убавина одговара на симетрија и вистината одговара на конзервација. Китс го направи токму она што се обидуваат да се направи во овие документи се постигне интуитивен разбирање на природен закон кој е во целосна согласност со формалната теорија допрва треба да се реализира. Тоа е одличен пример – меѓу многу други – за тоа како една иста вистина, може да биде соодветно приведени од страна на двете интуитивен и рационално моќта на човечкиот ум. Тоа е речиси секогаш точно дека интуитивно разбирање на прво место – понекогаш со илјадници години ( “За сега, ние гледаме како низ стаклен темно …”).
теорема Noether е ни зошто силите на природата се зафатени со конвертирање на прашање на виделина кажува: прашањето е создадена од светлина во “Биг Бенг”, но бидејќи светлината има поголема симетричност од работа, тоа е за да се зачува симетрија светлина е дека сите обвиненија и силите на прашање да работат за да се постигне враќање на врзани енергија на својата поранешна состојба на поголема симетрија. Обвиненијата за ова прашање се симетријата долгови на светлината. Овие трошоци се произведуваат сили кои дејствуваат да го платат долгот и да се врати системот на материјата во неговата оригинална симетрична форма, светлина.

Обединување

А програма за обединување е тоа јасно е наведено од страна теорема Noether е: идентификува (скршени) симетрија на светлината врши, претставена и конзервирани со обвиненијата за ова прашање. Природата на сили (и нивните акции) произведени од страна на овие трошоци треба да понуди индиции за тоа што овие (скршен) симетрија се. Ова ќе ни овозможи да се однесуваат сите обвиненија и силите на материја (вклучувајќи тежина) на нивните соодветни потекло како специфичен симетрија на светлината, остварувањето на нашите концептуални обединување. Прашање е само асиметрична форма на светлина, исто како што времето е асиметрична форма на простор, и гравитацијата е асиметрична форма на инертен време-просторот метрички: обвиненијата и силите на дело е важно да се врати врзани енергија на своите симетрична, оригиналната состојба на слободни енергија. Во весниците поврзани подолу, а други на овој веб-сајт, ќе ги следиме на оваа едноставна програма за обединување сила, идентификување на нарушена симетрија на светлината претставена од страна на конзервирани со обвиненија за ова прашање. (Види: “Symmetry Principles of the Unified Field Theory”)