август 28, 2017

Античките Грци, втор дел: Сократ, Платон и Аристотел

Original: http://webspace.ship.edu/cgboer/athenians.html 

Д-р Џорџ В. Boeree


“На неиспитаните живот не е вреден за живеење.” – Сократ

Атињаните

Кога мислиме на античка Грција, сметаме дека веднаш од Атина. Неколку од филозофи ние веќе разговараа тоа се смета за врвот на својата кариера да дојдат и да ги учат во овој голем град.

Но, Атина не е секогаш голема. Таа почна како колекција на села во некои од најсиромашните земјоделско земјиште во Грција. Само внимателно тенденција грозје и маслинки предвидени почетокот Атина со средства за живот, дека и трговија.

Растојанието помеѓу оние – владејачката аристократски семејства тргување – и да се нема – селаните кои работат на земја – и придружните феудално поробување, се зголеми толку голема што личеше на градот и неговата околина ќе колабираат под тежината.

Во 594 п.н.е., лидерите на средната класа регрутирани трговец по име Солон да го прифати раководство на градот и се врати некои мир и просперитет. Тој почна со поништување на сите долгови и ослободување на сите кои биле поробени на сметка на долгот. Потоа тој продолжи да подготви устав во кој населението се поделени во четири класи целосно базирана на економската вредност, со највисок задржување на најголемата моќ, но најниската се ослободени од данок.

По тешка транзиција, прво демократија во светот е основана под раководство на Cleisthenes во 507 година п.н.е., кога тој го осуди кои сите слободни луѓе ќе им биде дозволено да гласаат. Ова, се разбира, паѓа на целосна демократија, но не им се суди премногу остро: Ропство не би забранетата сè до 1814 година кога Мексико ќе стане првата суверена нација трајно да го забрани ропството. САД нема да ги ослободи своите робови до 1865 година со 13-тиот амандман. И жените не се за да гласаат, додека Нов Зеланд им даде на гласање во 1893 година Тоа ќе бидат потребни во САД до 1919 година и 19 амандман.

За жал, во исто време почна демократскиот експеримент, големиот Персиската империја на исток одлучи да се прошири, прво, Јонија, а потоа и на Грција во ред. Но, во 490 п.н.е., 20.000 Грци поразен 100.000 војници во Персискиот маратон, северно од Атина. (Гласник име Феипидипидес истрча на 26 милји – 42,195 km – Атина, за да им даде добра вест, па оттука и спорт на маратонот! Трчање)

Во 481, персискиот цар Ксеркс испрати војска на повеќе од два милиони луѓе, со помош на една флота од 1200 бродови, да го нападне Грција повторно. Армијата опустошија северниот дел на Грција и подготвени за напад на Атина. Тие се резултат на градот напуштени. Персискиот морнарица, сепак, се најде на грчката флота на чекање за тоа во Заливот на Саламис. Грците го освои ден против огромна шансите. Со 479, Персијците биле принудени да се вратат во Мала Азија.

Ако ова изгледа како само мал дел од историјата, се сметаат: Оваа победа е дозволено грчката авантура да се продолжи да се произведува во вид на размислување што ќе го одреди тонот за следните два милениуми во Европа и Медитеранот.

За време на периодот на времето ние се гледа во во ова поглавје, Атина имаше колку што 300.000 луѓе, што го прави еден од најголемите градови во светот. Околу половина беа слободни, една третина биле робови, и една шестина биле странци (metics). Бесплатни средби за возрасни мажи на кои би можеле да гласаат броеја околу 50.000.

 Сократ

Сократ (470-399) бил син на скулпторот и бабица, и се служи со разлика во атинската армија за време на судирите во Атина со Спарта. Тој се оженил, но имаше тенденција да падне во љубов со убав млади луѓе, особено млад војник по име Алкибијад. Тој беше, од страна на сите сметки, кратки и витко не, со оглед на добар чешлање и љубител на вино и разговор. Познат неговиот ученик, Платон, го нарекува “најмудриот и justest, и најдобро од сите луѓе кои кога било сум познат” ( Phaedo ).

Тој беше иритирана од софистите и нивната тенденција да учат логика како средство за остварување на себични цели, па дури и повеќе нивната промоција на идејата дека сите работи се релативни. Тоа е вистина дека тој ја сакаше, саканиот, и верувале.

Филозофија, љубовта на мудроста, беше за самата света пат Сократ, света потрага – не е игра што треба да се преземат лесно. Тој верува – или барем, рече тој во дијалогот Meno – во реинкарнација на вечна душа која се содржани сите знаења. Ние за жал изгуби допир со тоа знаење во секоја раѓање, и така ние треба да се потсети на она што веќе го знаат (наместо учење нешто ново).

Тој рече дека тој не се учат, туку служи како неговата мајка, како акушерка на вистината, која е веќе во нас! Изработка на употребата на прашања и одговори за да ги потсети на своите студенти на знаењето е наречен maieutics (акушерство), дијалектика, или сократовската метод.

Еден пример за неговиот ефект врз филозофијата се наоѓа во дијалогот  Euthyphro . Тој сугерира дека она што треба да се смета за добар чин не е добро, бидејќи боговите велат дека е, но не е добро, бидејќи тоа е корисно за нас во нашите напори да бидат подобри и посреќни луѓе. Ова значи дека етиката не е веќе прашање на геодетски боговите или стих за она што е добро или лошо, туку размислување за живот. Тој дури и се става совеста на поединецот над законот – многу опасна состојба да го преземе!

Сократ самиот никогаш не напишал ниту еден од неговите идеи надолу, туку ангажирани неговите ученици – богатите млади мажи на Атина – во бескрајни разговори. Во замена за неговото учење, тие за возврат се сигурни дека тој е згрижени. Бидејќи тој тврдеше дека има неколку потреби, го зеде многу малку, колку за жена неговата вознемиреност Xanthippe е.

Платон реконструирани овие дискусии во голем сет на ракописи познати како дијалози. Тоа е тешко да се прави разлика што е Сократ и Платон она што е во овие дијалози, па затоа ние едноставно ќе ги дискутираат заедно.

Сократ не е сакан од сите со какви било средства. Неговиот невообичаен политички и религиозни погледи даде водечките граѓаните на Атина под изговор дека тие треба да го осудат на смрт за корумпирање на моралот на младите од градот. Во 399, тој му беше наредено да се напие пијалак на кукуда, што тој го направи во друштво на своите ученици. Настанот е документирано во извинувањето на Платон.

Последните зборови на Сократ “биле” Crito, го должиме петел Асклепиј (богот на медицина). Плаќаат тоа и не се занемари. ”

Платон

Платон (437-347) бил скапоцен студент Сократ “. Од богато и моќно семејство, неговиот вистински име Аристокле – Платон бил прекар, се однесуваат на неговата широка фигура. Кога тој беше за дваесет години, тој дојде под магија на Сократ и одлучи да се посвети на филозофијата. Уништен од смртта на Сократ, лутал низ Грција и на Медитеранот и беше донесена од страна на пирати. Неговите пријатели го покрена пари за да го откуп од ропство, но кога тој беше ослободен без него, тие го купи мал имот наречен Academus да започнете училиштето – Академијата, основана во 386.

Академијата беше повеќе како Питагора “заедница – еден вид на квази-религиозно братство, каде што богатите млади мажи студирал математика, астрономија, право, и, се разбира, филозофија. Тоа беше слободен, во зависност целосно на донации. Се држи за своите идеали, Платон, исто така, е дозволено на жените да присуствуваат! Академијата ќе стане центар на грчката учење за речиси еден милениум.

Платон може да се сфати како идеалистички и рационалистички, слично како Pythagorus но многу помалку мистична. Тој дели реалноста на два дела: Од една страна имаме ontos, идеја или идеален. Ова е крајната реалност, постојан, вечен, духовното. Од друга страна, постои феномен, кој е манифестација на идеален. Појави се настапи – работите како што се чини дека нас – и се поврзани со предметот, времето и просторот.

Феномени се илузии што се распаѓа и да умре. Идеали се непроменливи, совршена. Феномени се дефинитивно инфериорен во однос на идеали! Идејата на триаголник – дефинирање на математиката на тоа, формата или суштината на тоа – е вечна. Секој поединец триаголник, триаголници на искуствено светот на ден-за-ден, никогаш не се сосема совршена: Тие може да биде малку искривени, или линии малку дебела, или аглите не е во ред …. Тие се приближи само дека совршен триаголник, идеален триаголник.

Ако се чини чудно да се зборува за идеи и идеали, како некако пореално од светот на нашите искуства, сметаат дека науката. Законот на гравитација, 1 + 1 = 2, “магнети привлечат железо,” E = MC2, и така натаму – тоа се универзалии, не е точно за еден ден во едно мало место, но вистинито засекогаш и насекаде! Ако мислите дека има ред во универзумот, дека природата има закони, вие верувате во идеи!

Идеите се достапни за нас преку мислата, додека феномени се достапни за нас преку нашите сетила. Значи, природно, мислата е многу супериорен начин да се дојде до вистината. Тоа е она што го прави Платон рационалистички, што е спротивно на емпиристичката, во епистемологијата.

Сетила само може да ви даде информации за постојано менување и несовршен свет на појавите, и така само може да ви обезбеди со импликации за конечната реалност, а не самата реалност. Причината оди директно на идејата. Можете да “се сеќавам”, или интуитивно ја признае вистината, како што Сократ е предложено во дијалогот Meno .

Според Платон, појавниот свет се стреми да стане идеален, совршен, заврши. Идеали се, во таа смисла, мотивирачка сила. Всушност, тој го идентификува идеален однос со Бог и совршен добрина. Бог го создава светот од материја (суровини, материјата) и го обликува според своите “план” или “планот” – идеи или идеален. Ако светот не е совршен, тоа не е затоа што на Бог или на идеали, туку затоа што на суровини не се совршени. Мислам дека може да се види зошто на почетокот на христијанската црква од Платон почесен христијанин, иако тој починал три и пол века пред Христа!

Платон важи истото дихотомија на човечките суштества: Има на телото, која е значајна, смртник, и “се пресели” (жртва на причинско-последичните односи). Потоа, тука е душата, која е идеална, бесмртен, и “допираат” (уживање слободна волја).

Душата вклучува причина, се разбира, како и самосвест и морална смисла. Платон вели душата секогаш ќе изберат да се направи добро, ако тоа го препознава она што е добро. Ова е сличен концепт на добра и лоша како на будистите се: Наместо лошо се грев, тоа се смета за прашање на незнаење. Значи, некој кој прави нешто лошо се бара образование, не казна.

Душата е подготвен да се добри, идеална, и така е насочено кон Бога. Ние постепено се движи поблиску и поблиску до Бога преку реинкарнација, како и во нашите индивидуални животи. Нашите етички цел во животот е сличност со Бога, да се приближи до чиста свет на идеи и идеал, за да се ослободиме од материјата, времето и просторот, и да станат вистински во овој подлабока смисла. Нашата цел е, со други зборови, самореализација.

Платон зборува за три нивоа на задоволство. Првиот е сензуална или физичко задоволство, од кои сексот е одличен пример. А второто ниво е сетилни или естетски задоволство, како што се восхитував на убавината на некој, или уживање во една врска во брак. Но, на највисоко ниво е идеален задоволство, задоволствата на умот. Еве на пример ќе биде платонска љубов, интелектуална љубов кон друго лице неизвалкана од физички вмешаност.

Паралелно со овие три нивоа на задоволство три души. Имаме една душа наречена апетитот, што е смртно и доаѓа од стомакот. Вториот душата се нарекува дух и храброст. Тоа е, исто така, смртник, и живее во срцето. Третиот душата е причина. Тоа е бесмртен и живее во мозокот. Тројцата се нанижани заедно со цереброспиналната канал.

Платон е љубител на аналогии. Апетит, вели тој, е како див коњ, многу моќен, но сака да оди на свој начин. Дух е како чистокрвни, префинет, добро обучени, во режија на власт. А причината е колар, цел-режија, управувачот и коњи според својата волја.

Другите аналогии кружат, особено во најголемо дело на Платон,  Република . Во  Републиката , тој дизајни (преку Сократ) општество со цел да се откријат значењето на правдата. По патот, тој го споредува елементи на неговото општество (утопија, грчкиот збор за “нема место”) до три души: Селаните се темел на општеството. Тие се обработуваат почвата и производство на стоки, односно се грижи за основните апетитите на општеството. Воините претставуваат духот и храброста на општеството. И цареви филозофот водење на општеството, како причина ги води нашите животи.

Пред да се претпостави дека ние сме само гледа во грчката верзија на Индискиот кастински систем, Ве молиме запомнете: Сите деца се зголеми заедно и членство во една од трите нивоа на општеството се базира на таленти, а не на една раѓање родители! Платон ги вклучува жените како и мажите е еднаква во овој систем.

Ве оставам со неколку цитати:

“Вондер е чувството на филозоф и филозофија почнува во чудо.”

“… (I) f ве прашам што е добро на образованието воопшто, одговорот е лесен; дека образованието го прави добри луѓе, и дека добри луѓе дејствува благородно “.

“(I) да направите за да другите како што тие ќе треба да се направи за мене.”

“Нашиот објект во изградба на држава е најголемата среќа на целина, а не на некој класа.”

 Аристотел

Аристотел (384-322) е роден во еден мал грчки колонија во Тракија наречен Стагира. Татко му бил лекар и служи дедо на Александар Велики. Веројатно, тоа е неговиот татко кој го научил да се земе интерес во деталите на природен живот.

Тој беше студент награда на Платон, иако тој не се согласува со него за повеќе поени. Кога умре Платон, Аристотел остана за време со друг ученик на Платон, кој и самиот беше направил диктатор во северниот дел на Мала Азија. Тој се оженил со ќерка на диктаторот, Питиа. Тие се пресели во Лезбос, каде Питиа почина раѓањето на нивното дете, ќерката. Иако тој повторно се оженил, неговата љубов за Pythias никогаш не умре, а тој побарал тие да бидат погребани рамо до рамо.

За четири години, Аристотел служел како учител на тринаесет годишниот Александар, син на Филип Македонски. Во 334, тој се вратил во Атина и ја основал својата Филозофскиот факултет во група на згради наречени ликеј (од име за Аполон, “пастирот”). Позицијата основа и покриени пешачки патеки се погодни да лежерно одење дискусии, така што студентите биле познати како peripatoi (“покриени пата”).

Прво, мора да се истакне дека Аристотел беше колку научник како филозоф. Тој беше бескрајно фасцинирани со природата, и отиде на долг пат кон класифицирање на растенија и животни на Грција. Тој беше подеднакво заинтересирани во проучувањето на anatomies на животните и нивното однесување во дивината.

Аристотел исто така доста измисли модерната логика. Освен за симболична форма, тоа е во суштина иста денес.

Ајде да започне со метафизиката: Додека Платон одвојува постојано менување на појавниот свет од вистински и вечен идеал реалноста, Аристотел сугерира дека идеалот е пронајден “внатре” на феномени, универзалии “внатре” во деталите.

Што Платон наречен идеја и идеал, Аристотел се нарекува суштина, и нејзината спротивност, тој се нарекува прашање. Прашање е без облик или форма или намена. Тоа е само “нешта.” Чиста потенцијал, не актуелност. Суштина е она што дава облик или форма или намена е важно. Суштина е “совршен”, “заврши”, но тоа нема супстанција, нема цврстина. Суштината и прашање треба едни со други!

Суштината сфаќа (“прави вистински”) прашање. Овој процес, движење од неопределен работи за да се заврши битие, се нарекува ентелехија, од кои некои се преведе како актуелизација.

Постојат четири причини кои придонесуваат за движење на ентелехија. Тие се одговори на прашањето “зошто?” Или “што е објаснување за ова?”

1. материјална причина: она што нешто е направен од.
2. ефикасна причина: движење или енергија која ја менува материјата.
3. формална причина: тоа е облик, форма, или суштината; нејзината дефиниција.
4. Последната причина: неговите причини, нејзината цел, намерата зад него.

1. материјална причина: материја или супстанција Работата е. Зошто бронзена статуа? Металот е направен од. Денес, ќе најдеме акцент на материјал причинско-последичните односи во редукционизам, објаснувајќи ја, на пример, мисли во однос на нервните активност, чувства во однос на хормони, итн Ние често одат надолу “на ниво”, бидејќи ние не може да се објасни нешто на ниво тоа е во.

2. ефикасна причина: движење или енергија која ја менува материјата. Зошто статуата? Силите неопходни за да работат на бронза, чекан, топлина, енергија …. Тоа е она што модерната наука се фокусира на, до точка каде што тоа е она што причина сега има тенденција да значи, исклучиво. Имајте на ум дека модерната психологија обично се потпира на редукционизам, со цел да се најде ефикасна причини. Но, тоа не е секогаш така: Фројд, на пример, зборуваше за психосексуалниот енергија и Скинер зборуваше за стимул и одговор.

3. формална причина: Работата е облик, форма, дефиниција, или суштината. Зошто статуата? Поради планот на скулпторот имаше за бронза, тоа е облик или форма, не-случајна нарачување на тоа е прашање. Во психологијата, можеме да видиме некои теоретичари се фокусира на структура – Пијаже и шема неговиот, на пример. Другите зборуваат за структурата својствени на генетскиот код, или околу когнитивни скрипти.

4. Последната причина: На крајот, целта, телеологија на работа. Зошто статуата? Целта на тоа, намерата зад што го прави. Ова беше популарен со средновековни научници: Тие бараа за крајниот крајната цел, крајната цел на сите постоење, која тие секако етикетирани Бог! Имајте на ум дека, надвор од хард науки, тоа е често во вид на причина ние сме најмногу заинтересирани: Зошто го направи, она што беше неговата цел или намера? На пример, во законот, куршум може да е “ефикасна” причина за смрт, но намерата на лицето влечење на активирањето е она што ние се занимаваат со. Кога зборуваме за намери, цели, вредности, и така натаму, ние зборуваме за конечниот причини.

Аристотел ја напиша првата книга за психологија (како посебна тема од остатокот на филозофија). Тоа беше наречен, соодветно,  став психа , грчкиот збор за “за умот и душата.” Тоа е подобро позната во латинската форма,  Де Анима . Во оваа книга, ние се најде на првото спомнување на многу идеи кои се основни на психологија и денес, како што се законите на здружување.

Во него, тој вели дека умот и душата е “прв entelechy” на телото, “причина и принципот” на телото, реализацијата на телото. Ние може да се каже вака: Умот е намерна функционирање на нервниот систем.

Како Платон, тој постулати три вида на души, иако малку поинаку дефинирани. Постои фабрика душа, суштината на кој е исхрана. Потоа, тука е животно душа, која ги содржи основните чувства, желби, болка и задоволство, како и способноста да се предизвика движење. Последно, но не и најмалку важно, е душата на човекот. Суштината на човечката душа е, се разбира, причина. Тој сугерира дека, можеби, оваа последна душа е во состојба на постоење, освен од телото.

Тој прорече голем број на концепти кои ќе стане популарен само две илјади години подоцна. Либидото, на пример: “Во сите животни … тоа е најприродната функција за да се роди уште се слични на себе … со цел тие да се постигне колку што е можно, бесмртниот и божествена …. Ова е конечната причина за секој суштества природен живот. ”

И борбата на име и его: “Постојат две сили во душата што се појавуваат да се движи сили – желба и причина. Но, желбата поттикнува активностите во кршење на разумот … желба … може да биде во ред. ”

И принципот на принцип на задоволство и реалноста: “Иако се јавуваат желби кои се противат еден на друг, како што е случај кога причина и апетитот се противат, тоа се случува само во суштества обдарени со чувство на време. За причина, на сметка на иднината, ни понуди да одолее, а желба во однос на сегашноста; на миговната пријатен појавува на тоа како апсолутно пријатен и апсолутно добро, бидејќи тоа не се види во иднина. ”

И на крај, само-актуелизацијата: Почнуваме како неформиран прашање во матката, како и преку години на развој и учење, ние стануваме зрели возрасни, секогаш посегање по совршенство. “Значи, добро е добро објаснето како и оној на кој има за цел сите нешта.”