април 10, 2017

Митови за Убиство и Повеќекратната Регресивна

Source: http://crab.rutgers.edu/~goertzel/mythsofmurder.htm Ted Goertzel (Тед Гоертсел) Универзитетот Рутгерс, Камден Њу Џерси 08102 Објавено во скептични опросник, том 26, No 1, јануари/февруари 2002 година, стр. 19-23. Ако сакаш да добиеш на подолго, повеќе технички верзија на овој труд, во Word формат, кликнете тука. Дали верувате дека секој пат кога некој затвореник се извршува во САД, од кои осум […]

октомври 20, 2016

Природен Закон и Природните Права

Source: http://jim.com/rights.html Авторот: Џејмс А. Доналд [email protected] Природен закон и природните права произлегуваат од природата на човекот и светот. Ние имаме право на себе и нашиот имот бранат, бидејќи на видот на животни што сме. Точно закон произлегува од ова право, а не од произволна моќ на семоќна држава. Природен закон има цел, надворешните постоење. Тоа […]

септември 29, 2016

Студиска: Легализација на Aмериканските Индијанци (Пролет 2001)

Source: http://people.umass.edu/derrico/syllabus.html Професор Питер Д’Ерико   Опис на курсот “Сојузна индискиот закон”, како што се нарекува во случаите и статути, е рамка наметнати од страна на Владата на САД за сопствени потреби на луѓето кои биле присутни пред САД и кои се уште се присутни. Во овој контекст, разликата меѓу “американски индијански” и “Мајчин-американски” е непостоечки. […]

јуни 1, 2016

Помогне да се заштитат Вашите права за големите дела во Јавниот домен!

Source: http://homepages.law.asu.edu/~dkarjala/OpposingCopyrightExtension/ На 7 октомври 1998 година, и во Претставничкиот дом и Сенатот усвои С 505, на “Sonny Bono Copyright Term Extension Act“ (CTEA), продолжување на веќе премногу долго периодот на заштита на авторските права со уште 20 години. Легислативата се настојува да се покријат дури и работи веќе во постоење – неочекуваните подарок за посебни […]