април 11, 2017

Познати Физичарите

Source: http://cnr2.kent.edu/~manley/physicists.html

Класичниот

период

Вилијам Гилберт 1544-1603
Англиски
претпоставува дека Земјата е огромен магнет
Галилео Галилеј 1564-1642
Италијански
врши основните забелешки, експерименти и математички анализи во астрономијата и физиката; откриени планини и кратери на Месечината, фазите на Венера, а четирите најголеми сателити на Јупитер: Јо, Европа, Калисто, Ганимед и
Уиллброд Снелл 1580-1626
Холандски
откриени законот на рефракција (Снелл законот)
Блез Паскал 1623-1662
Француската
откри дека притисокот кој се применува затворен течност се пренесува со несмалено темпо во секој дел од течноста и на ѕидовите на својот сад (принцип Паскал)
Кристијан Хајгенс 1629-1695
Холандски
предложи едноставни геометриски бран теорија на светлината, сега познат како “принципот Хајгенс”; пионери во употреба на нишалото во часовници
Роберт Хук 1635-1703
Англиски
откриени законот на еластичност Хук е
Сер Исак Њутн 1643-1727
Англиски
развиена теорија на гравитацијата и механика, и измисли диференцијална анализа
Даниел Бернули 1700-1782
Швајцарската
развива основните односи на проток на флуиди сега познат како принципот Бернули
Бенџамин Френклин 1706-1790
Американец
првиот американски физичар, се карактеризира два вида на електричен полнеж, кој го нарекол “позитивни” и ”негативни”
Леонард Ојлер 1707-1783
Швајцарската
направи фундаментални придонеси во флуидна динамика, лунарната орбита теорија (приливи), а механиката; исто така придонесе prolifically во сите области на класичната математика
Хенри Кевендиш 1731-1810
Британски
откриени и студирал водород; прво да се измери гравитационата константа на Њутн; пресметува масата и значи густина на Земјата
Шарл Огистен де Кулон 1736-1806
Француската
експерименти врз еластичноста, електрична енергија и магнетизам; утврдени експериментално природата на сила помеѓу две обвиненија
Жозеф Луј Лагранж 1736-1813
Француската
развиени се нови методи на аналитички механика
Џејмс Ват 1736-1819
Шкотскиот
измисли модерниот кондензациони парни моторот и центрифугална гувернер
Грофот Алесандро Волта 1745-1827
Италијански
пионер во студијата на електрична енергија; измислил првата електрична батерија
Џозеф Фурие 1768-1830
Француската
основана на диференцијалната равенка регулираат топлина дифузија и го реши со осмислување бескрајна серија на синус и косинус способен за приближување на широк спектар на функции
Томас Јанг 1773-1829
Британски
студирал светлина и боја; познат по својата двојно пресече експеримент покажа дека бранот природата на светлината
Жан-Баптист Биот 1774-1862
Француската
студирал поларизација на светлината; ко-открија дека интензитетот на магнетното поле формиран од страна на струјата која тече низ жица варира обратнопропорционално со растојанието од жица
Андре Мари Ампер 1775-1836
Француската
татко на електродинамика
Амадео Авогадро 1776-1856
Италијански
развиена хипотезата дека сите гасови во истиот волумен, притисок, и температурата содржат ист број на атоми
Јохан Карл Фридрих Гаус 1777-1855
Германски
формулирани посебни електростатско и electrodynamical закони, вклучувајќи “Гаус “закон”; придонес за развој на теорија на броеви, диференцијалната геометрија, потенцијалните теорија, теоријата на домашен магнетизам, како и методи на пресметување на планетарните орбити
Ханс Кристијан Оерстед 1777-1851
Данскиот
откриле дека струја во жица може да се произведуваат магнетни ефекти
Сер Дејвид Брустер 1781-1868
Англиски
изведени “Брустер закон” даваат на аголот на инциденцата која произведува рефлектираната светлина која е целосно поларизирано; измислиле калеидоскоп и стереоскоп и подобрување на спектроскоп
Августин-Жан Фреснел 1788-1827
Француската
студирал попречно природата на светлината бранови
Георг Ом 1789-1854
Германски
откри дека тековната проток е пропорционална со потенцијалната разлика и обратно пропорционална на отпор (закон Ом)
Мајкл Фарадеј 1791-1867
Англиски
откриени електромагнетни индукција и смисли првиот електрични трансформатор
Феликс Саварт 1791-1841
Француската
ко-открија дека интензитетот на магнетното поле формиран од страна на струјата која тече низ жица варира обратнопропорционално со растојанието од жица
Сади Карно 1796-1832
Француската
основана науката на термодинамиката
Џозеф Хенри 1797-1878
Американец
врши обемна основните студии на електромагнетни феномени; осмислена првиот практичен електричен мотор
Кристијан Доплер 1803-1853
Австрија
експериментирале со звучни бранови; добиени израз за очигледна промена во брановата должина на бранот се должи на релативно движење помеѓу изворот и набљудувач
Вилхелм Вебер Е. 1804-1891
Германски
развиена чувствителни магнетометри; работел во електродинамика и електрични структурата на материјата
Сер Вилијам Хамилтон 1805-1865
Ирска
развиена принципот на најмалку акција и Hamiltonian форма на класичната механика
Џејмс Прескот Джаул 1818-1889
Британски
откриени механички еквивалент на топлина
Арманд-Гипполит-Луј Физо 1819-1896
Француската
направи првиот домашен мерење на брзината на светлината; измислил еден од првите интерферометри; се првите фотографии од Сонцето на дагеротипи; тврди дека Доплеров ефект во однос на звук треба да се примени на било движење бран, особено онаа на светлината
Жан Бернар Леон Фуко 1819-1868
Француската
точно да се измери брзината на светлината; измислил жироскоп; покажа Земјината ротација
Сер Џорџ Габриел Стоукс 1819-1903
Британски
што е опишано на движење на вискозни течности од страна на независно откривање на Навиер-Стоукс равенки на течност механика (или хидродинамика); развиените Стоукс теорема со која некои површински интеграли може да се намали линија интеграли; откриени флуоресценција
Херман фон Хелмхолц 1821-1894
Германски
развиените Првиот закон на термодинамиката, изјава за зачувување на енергија
Рудолф Цлаусиус 1822-1888
Германски
развиените вториот закон на термодинамиката, изјава дека ентропијата на Универзумот секогаш се зголемува
Лорд Келвин
(роден е Вилијам Томсон)
1824-1907
Британски
предложи апсолутна температура скала, на суштината на развојот на термодинамиката
Густав Кирхофф 1824-1887
Германски
развиено три закони на спектрална анализа и три правила за анализа на електрични кола; исто така придонесе за оптика
Јохан Балмер 1825-1898
Швајцарската
развиена емпириската формула за да се опише спектар на водород
Сер Џозеф Вилсон Суон 1828-1914
Британски
развиена светилки со јаглерод-влакно; патентиран процес на јаглерод за печатење фотографии во постојан пигмент
Џејмс Клерк Максвел 1831-1879
Шкотскиот
го промовираат теоријата на електромагнетизмот; развиена кинетичка теорија на гасови
Јозеф Стефан 1835-1893
Австрија
студирал црно зрачење
Ернст Мах 1838-1916
Австрија
проучувале услови кои се јавуваат кога објектот се движи низ течност со голема брзина (на “Мах број” дава односот на брзината на предметот на брзината на звукот во течност); предложи “принципот Мах”, во кој се наведува дека инерцијата на објектот е резултат на интеракцијата помеѓу објектот и на остатокот од универзумот
Јосија Гибс 1839-1903
Американец
развиените хемиски термодинамиката; воведе концептот на слободна енергија и хемиски потенцијал
Џејмс Девар 1842-1923
Британски
течен азот и го измисли Девар колба, што е од суштинско значење за ниски температури работа
Озборн Рејнолдс 1842-1912
Британски
придонесоа за областа на хидраулика и хидродинамика; развиените математичка рамка за турбуленција и го воведе “Рејнолдс број”, која обезбедува критериум за динамичен сличност и точни моделирање во многу експерименти со течност проток
Лудвиг Болцман 1844-1906
Австрија
развиените статистичката механика и се примени на кинетичка теорија на гасови
Роланд Еотвос 1848-1919
Унгарскиот
демонстрира еквивалентност на гравитациски и инертен маса
Оливер Хивисајд 1850-1925
Англиски
придонесе за развој на електромагнетизмот; воведе оперативна анализа и измислил модерна нотација за вектор анализа; предвиде постоењето на Хевисайд слој (слој од јоносферата на Земјата)
Џорџ Френсис Фицџералд 1851-1901
Ирска
хипотеза ракурс на подвижни тела (Лоренц-Фицџералд контракција) за да се објасни како резултат на експеримент Мичелсон-Морли
Џон Хенри Поинтинг 1852-1914
Британски
покажа дека протокот на енергија на електромагнетни бранови можат да се пресметува со равенката (сега наречен вектор Поинтинг)
Анри Поенкаре 1854-1912
Француската
основана квалитативни динамика (математичка теорија на динамички системи); создадена топологија; придонесе за решавање на проблемот со три телото; прв го опиша многу својства на детерминистички хаос; придонесе за развој на специјален релативитет
Јане Ридберг 1854-1919
Шведскиот
анализирани спектарот на многу елементи; откриени многу линија серија биле опишани од страна на формула која зависи од една универзална константа (постојан Ридберг)
Едвин Х. Холл 1855-1938
Американец
открија “Холл ефект”, што се случува кога задолжен превозници се движат низ материјал се оттргнат поради применети магнетно поле – резултати на девијации во потенцијална разлика низ страна на материјал кој е попречно и магнетното поле и сегашната насока
Хајнрих Херц 1857-1894
Германски
работеше на електромагнетни феномени; откриени радио бранови и фотоелектричниот ефект
Никола Тесла 1857-1943
Српскиот роден во Америка
создадена наизменична струја

Нобеловата
лауреати

Јоханес ван дер Валсов 1837-1923
Холандски
работеше на равенки на државата за гасови и течности
Господ Реили
(роден Џон Вилијам Струтт)
1842-1919
Британски
откриени дејство на аргонот; објасни како светлина расејување е одговорен за црвената боја на зајдисонцето и сина боја на небото
Вилхелм Рентген 1845-1923
Германски
откриени и студирал x зраци
Антоан Анри Бекерел 1852-1908
Француската
откриени природен радиоактивност
Алберт А. Мичелсон 1852-1931
Роден во Германија, Америка
смисли интерферометар и се користи за да се обиде да се измери апсолутната движење на Земјата; прецизно измерена брзина на светлината
Хендрик Антун Лоренц 1853-1928
Холандски
воведе Лоренц трансформација равенки на специјален релативитет; напредни идеи на релативистички должина контракција и релативистички зголемување маса; придонесе за теоријата на електромагнетизмот
Хајке Камерлинх Оннес 1853-1926
Холандски
течен хелиум; откриени суперспроводливост
Сер Џозеф Џон Томсон 1856-1940
Британски
покажа постоење на електрони
Макс Планк 1858-1947
Германски
формулирани квантната теорија; објасни дистрибуција брановата должина на црно зрачење
Пјер Кири 1859-1906
Француската
студирал радиоактивност со жена, Марија Кири; откриени пиезоелектричество
Сер Вилијам Хенри Брагг 1862-1942
Британски
работеше на Х-зраци спектрометрија
Филип фон Ленард 1862-1947
Германски
студирал катод зраци и фотоелектричниот ефект
Вилхелм Виена 1864-1928
Германски
откриени законите кои управуваат со зрачење на топлина
Питер Зиман 1865-1943
Холандски
откриени поделба на спектралните линии во силно магнетно поле
Марија Кири 1867-1934
Полско потекло француската
откриени радиоактивност на ториум; ко-откриле радиумот и полониумот
Роберт Милликан 1868-1953
Американец
мери цената на еден електрон; воведе терминот “космичките зраци” за зрачење што доаѓа од вселената; студирал на фотоелектричниот ефект
Чарлс Вилсон 1869-1959
Британски
измислил комора облак
Жан Баптист Перин 1870-1942
Француската
експериментално докажано дека катод зраци беа струи на негативно наелектризирани честички; експериментално потврди точноста на теоријата на брауново движење на Ајнштајн, и преку неговите мерења добива нова утврдување на Авогадровиот број е
Господ Ернест Радерфорд 1871-1937
Новозеланѓанец
теорија постоењето на атомското јадро врз основа на резултатите од експериментот со алфа-расејување врши од страна на Ханс Гајгер и Ернест Марсден; развиена теорија за Разерфорд расејување (расипување на безрбетни, точка како честички од потенцијален Кулон)
Гиљермо Маркони 1874-1937
Италијански
измислил првиот практичен систем на безжичната телеграфија
Јохан Старк 1874-1957
Германски
откриени поделба на спектралните линии во силна електричното поле
Чарлс Гловер Баркла 1877-1944
Британски
открија дека секој хемиски елемент, кога зрачат со помош на Х зраците, можат да емитуваат рентген спектар на две линија-групи, кои тој по име на К-серија и L-серијата, кои се од суштинско значење за разбирање на атомска структура
Алберт Ајнштајн
1879-1955
Роден во Германија, Америка
објасни брауново движење и фотоелектричниот ефект; придонесе за теоријата на атомски спектарот; формулирани теории на специјални и општата релативност
Ото Хан 1879-1968
Германски
откриени на фисија на тешки јадра
Макс фон Лауе 1879-1960
Германски
откриени дифракција на Х зраци со кристали
Сер Овен Ричардсон 1879-1959
Британски
откриени основниот закон на термиони емисија, сега наречен Ричардсон (или Ричардсон-Душман) равенка, која ја опишува емисија на електрони од жестока диригент
Клинтон Јосиф Дависсон 1881-1958
Американец
ко-откриени електрони дифракција
Макс Борн 1882-1970
Роден во Германија, Британски
придонесе за создавање на квантната механика; пионер во теоријата на кристали
Перси Вилијамс Бридман 1882-1961
Американец
измисли апарат да произведува екстремно високи притисоци; направи многу откритија во физиката висок притисок
Џејмс Франк 1882-1964
Германски
експериментално потврди дека атомската енергија држави се квантовати
Виктор Франц Хес 1883-1964
Австрија
откриени космички зрачења
Петар Дебие 1884-1966
Холандскиот роден во Германија
се користат методи на статистичка механика да се пресмета рамнотежа својства на цврсти материи; придонесе за познавање на молекуларна структура
Нилс Бор 1885-1962
Данскиот
придонесе за квантната теорија и на теоријата на нуклеарните реакции и нуклеарна фисија
Карл Манне Георг Сигбан 1886-1978
Шведскиот
направени важни експериментални придонес во областа на х-зраци спектроскопија
Gustav Hertz 1887-1975
Германски
експериментално потврди дека атомската енергија држави се quantized
Ервин Шродингер 1887-1961
Австрија
придонесе за создавање на квантната механика; формулирани равенката на бран Шродингер
Сер Чандрасекара Раман 1888-1970
Индијанец
студирал светлина расејување и открив Раман ефект
Отто Стерн 1888-1969
Роден во Германија, Америка
придонес за развој на методот на молекуларни зрак; откриени на магнетен момент на протонот
Фриц Зернике 1888-1966
Холандски
измислен микроскоп фаза контраст, еден вид на микроскоп широко се користи за испитување на примероци како што се биолошки клетки и ткива
Сер Вилијам Лоренс Брагг 1890-1971
Британски
работеше на кристалната структура и Х зраци
Валтер Бот 1891-1957
Германски
смисли случајно контра за студирање космички зраци; покажа важноста на зачувување на енергијата, динамика на атомско ниво
Сер Џејмс Чедвик 1891-1974
Британски
откри неутронот
Сер Едвард Епплтон 1892-1965
Англиски
открија слој на атмосферата на Земјата, наречен Епплтон слој, кој е дел од јоносферата има најголема концентрација на слободни електрони и е најкорисен за радио пренос
Принцот Луј-Виктор де Брогли 1892-1987
Француската
предвиде бран својства на електрони
Артур Комптон 1892-1962
Американец
откриени зголемување на бранова должина од x зраци, кога расфрлани по еден електрон
Сер Џорџ Паџет Томсон 1892-1975
Британски
ко-откриени електрони дифракција
Харолд Клејтон Уреј 1893-1981
Американец
откриени деутериум
Пјотр Леонидович Капица 1894-1984
Советски
предвесник на една нова ера на физиката ниска температура со измислување уред за производство на течен хелиум без претходно ладење со течност водород; покажал дека Хелиум II е квантен супражидкости
Игор Ј. Тамм 1895-1971
Советски
ко-развиена теоретски толкување на зрачење на електрони се движи низ материјата побрзо од брзината на светлината (“Серенков ефектот”), и се развива теоријата на тушеви во космичките зраци
Роберт С. Мулликен 1896-1986
Американец
воведе теоретски концепт на молекуларно орбиталата, што доведе до нова разбирање на хемиска врска и електронска структура на молекулите
Господ Патрик Мејнард Стјуарт Блекетт 1897-1974
Британски
развиено автоматско комора Вилсон облак; откриени електрон-позитрон пар производство во космичките зраци
Сер Џон Кокрофт 1897-1967
Британски
ко-измислил првата акцелератор на честички
Ирен Жолио-Кири 1897-1956
Француската
ко-открија вештачки радиоактивност
Исидор Раби Исак 1898-1988
Австриската роден американски
развиена техника резонанца за мерење на магнетните својства на атомски јадра
Фредерик Жолио-Кири 1900-1958
Француската
ко-открија вештачки радиоактивност
Денис Габор 1900-1979
Унгарскиот
измисли и ги разви холографски метод при што е можно за да го снимите и прикажување на три-димензионален приказ на објект
Волфганг Паули 1900-1958
Австриската роден американски
откриени принципот на исклучување; предложи постоењето на неутрино
Енрико Ферми 1901-1954
Италијански роден во Америка
извршиле експерименти доведе до првиот самоодржливи нуклеарна верижна реакција; ја развива теоријата за бета распаѓањето го претстави на слабите интеракции; добиени статистичките својства на гасови кои го почитуваат принципот на исклучување Паули
Вернер Хајзенберг 1901-1976
Германски
придонесе за создавање на квантната механика; воведе “принципот неизвесноста” и на концептот на размена сили
Ернест Орландо Лоренс 1901-1958
Американец
измислиле циклотрон
Пол Дирак Адријан Морис 1902-1984
Британски
помогна да се квантната електродинамика; предвиде постоењето на антиматерија со комбинирање на квантната механика со специјален релативитет
Алфред Кастлер 1902-1984
Француската
откриени и развиена оптички методи за проучување на резонанци Герца кои се произведени кога атоми комуницирате со радио бранови или микробранови
Јуџин Вигнер 1902-1995
Унгарскиот роден во Америка
придонесе за теоретска атомска и нуклеарна физика; воведе концептот на нуклеарната пресек
Сесил Ф. Пауел 1903-1969
Британски
развиен фотографски метод емулзија за студирање нуклеарна процеси; открија обвинет пион
Ернест Валтон 1903-1995
Ирска
ко-измислил првата акцелератор на честички
Павел А. Черенков 1904-1990
Советски
открија “Серенков ефектот” при што светлината е емитирана од страна на честички поминува преку медиум, со брзина поголема од онаа на светлината во медиумот
Карл Дејвид Андерсон 1905-1991
Американец
откриени на позитрон и муон
Феликс Блох 1905-1983
Швајцарски американски
придонесе за развојот на техниката NMR; мери магнетното моментот на неутрони; придонес кон теоријата на метали
Сер Невил Мот Ф. 1905-1996
Британски
придонесе за теоретска физика кондензирана материја со примена на квантната теорија на комплексни појави во цврсти материи; пресметува пресек за релативистички Кулон расипување
Емилио Сегре 1905-1989
Италијански роден во Америка
ко-открија антипротон; откриени технициум
Ханс Бете 1906-2005
Роден во Германија, Америка
придонесе за теоретска нуклеарна физика, особено во врска со механизмот за производство на енергија во ѕвездите
Марија Геперт Мајер 1906-1972
Роден во Германија, Америка
напреден модел школка на нуклеарната структура
Ернст Руска 1906-1988
Германски
дизајниран првиот електронски микроскоп
Шин-Ичиро Томонага 1906-1979
Јапонски
ко-развиена квантната електродинамика
J. Ханс Д. Јенсен 1907-1973
Германски
напреден модел школка на нуклеарната структура
Едвин М. Макмиллан 1907-1991
Американец
направени откритија во врска со елементи на трансуранум
Хидеки Јукава 1907-1981
Јапонски
предвиде постоењето на пион
Џон Бардин 1908-1991
Американец
ко-открија транзистор ефект; развиените теоријата на суперспроводливост
Илja M. Франк 1908-1990
Советски
ко-развиена теоретски толкување на зрачење на електрони се движи низ материјата побрзо од брзината на светлината (“Серенков ефектот”), и врши експериментални истражувања на создавање пар од гама зраци
Лав Ландау 1908-1968
Советски
придонесе за кондензирана материја теорија на појавите на супражидкости и суперспроводливост
Субраманян Чандрасекар 1910-1995
Роден во Индија американски
направени важни теоретски придонеси во однос на структурата и еволуцијата на ѕвездите, особено бели џуџиња
Вилијам Шокли 1910-1989
Американец
ко-открија транзистор ефект
Луис Валтер Алварез 1911-1988
Американец
изграден огромен балон комори и открив многу краткотрајни хадрони; напредни теорија на влијанието за изумирање на диносаурусите
Вилијам Фаулер 1911-1995
Американец
студирал нуклеарните реакции на астрофизички значење; развиена, со другите, теорија за формирањето на хемиски елементи во универзумот
Поликарп Куш 1911-1993
Американец
експериментално утврдено дека електронот има аномално магнетни момент и направи определување прецизноста на неговата големина
Едвард Милс Персел 1912-1997
Американец
развиените метод на нуклеарна резонанца апсорпција кој дозволува апсолутна определба на нуклеарна магнетна моменти; ко-открија линија во галактички радиоспектрум предизвикани од атомски водород
Гленн T. Сиборг 1912-1999
Американец
ко-откриени плутониум и сите понатамошни transuranium елементи преку елемент 102
Вилис Д. Јагнето, Џуниор 1913-2008
Американец
направени откритија во врска фината структура на водород
Роберт Хофштадтер 1915-1990
Американец
мери дистрибуции задолжен во атомски јадра со високо-енергетски електрони распрсканост; мери дистрибуции на полнење и магнетен момент во протонот и неутронот
Норман Ф. Ремзи, Џуниор 1915-2011
Американец
развиена одделени метод осцилаторни полиња, што е основа на атомот на цезиум атомски часовник (сегашна нашиот стандард време); ко-измислена Мазер на водород
Клифорд Г. Шулл 1915-2001
Американец
развиена техника неутрон расејување во кој е произведен модел на неутронска дифракција кои може да се користи за одредување на атомската структура на материјалот
Чарлс Х. Таунс 1915-2015
Американец
создаде првиот Мазер користење на амонијак за производство на кохерентна микробранова радијација
Френсис Крик 1916-2004
Англиски
ко-предложените двојна спирала структурата на ДНК
Морис Вилкинс 1916-2004
Британски
истрага на структурата на ДНК
Бертрам Н. Брокхаус 1918-2003
Канадскиот
развиена техниката на неутронски спектроскопија за студии на кондензирана материја
Ричард П. Фајнман 1918-1988
Американец
ко-развиена квантната електродинамика; создаде нов формализам за практична пресметки со воведување на графички метод наречен Feynman дијаграми
Фредерик Раинс 1918-1998
Американец
воспоставена, заедно со Клајд Л. Кауан, Џуниор, постоењето на електрони антинутрино од откривање на нив со користење на експериментот реактор
Џулијан Швингер 1918-1994
Американец
ко-развиена квантната електродинамика
Каи М. Зигбан 1918-2007
Шведскиот
придонесе за развој на висока резолуција електрони спектроскопија
Николас Бломберген 1920-
Холандскиот роден во Америка
придонесе за развојот на ласерска спектроскопија
Овен Чембрлен 1920-2006
Американец
ко-открија антипротон
Иочиро Намбу 1921-2015
Јапонски роден во Америка
придонесе за основните теорија на честички; ја призна улогата на спонтано симетрија кршење во аналогија со теоријата на суперспроводливост; формулирани QCD (квантната хромодинамика), теоријата на мерач на боја
Андреи Сахаров 1921-1989
Русија
татко на Советскиот хидрогенска бомба; добитник на Нобеловата награда за мир за неговата борба за човековите права, за разоружување, и за соработка меѓу сите народи
Артур Л. Шолоу 1921-1999
Американец
придонесе за развојот на ласерска спектроскопија
Џек Стеинбергер 1921-
Роден во Германија, Америка
направени многу важни откритија во физиката на честички; ко-открија неутрален pion преку фотопродукцион; ко-открија муон неутрино
Николај Басов 1922-2001
Советски
работел во квантната електроника; независно разработени теоретска основа на Мазер
Ааге Бор 1922-2009
Данскиот
придонесе за теоретско разбирање на колективното движење во јадрата
Леон Ледерман 1922-
Американец
придонесе за откривање на неутрино на муон и на дното кварк
Чен Нинг Јанг 1922-
Кинески роден во Америка
ко-предложени паритет повреда во слаби интеракции
Вал Логсдон Фич 1923-2015
Американец
ко-открија дека се распаѓа на неутрален kaons некаде кршат конзервација CP
Џек С. Килби 1923-2005
Американец
измислиле монолитни интегрирани кола – микрочип – кој ги поставил основите на полето на микроелектрониката; ко-измисли рака одржа калкулатор
Вилард С. Бојл 1924-2011
Канадскиот
ко-измислил CCD (уред за полнење-спарен)
Жорж Чарпак 1924-2010
Француската
измислил мулти жица пропорционална комора
Рој Џ. Глаубер 1925-
Американец
има направено значајни придонеси на теоретско разбирање на квантната оптика и високо-енергетски судири
Симон ван дер Меер 1925-2011
Холандски
придонесе за експерименти, кои доведоа до откривање на носителите (W ± и Z °) на слабите интеракции
Доналд А. Глеизер 1926-2013
Американец
измислил меур комората
Хенри В. Кендалл 1926-1999
Американец
ко-откриена, преку истраги на длабоко нееластичен електрон расејување, јасни знаци дека постои внатрешна структура (кварковите и глуоните) во протоните и неутроните од атомското јадро
Бен Моттелсон 1926-
Американец
придонесе за теоретско разбирање на колективното движење во јадрата
Тсунг-Дао Ли 1926-
Кинески роден во Америка
ко-предложени паритет повреда во слаби интеракции
Абдус Салам 1926-1996
Пакистан
ко-развиена област мерач теорија на електрослабата интеракција; сугерираше дека протонските може да биде нестабилен
К. Александар Мулер 1927-
Швајцарија
ко-открија првиот керамички суперпроводник
Мартин Л. Перл 1927-2014
Американец
откриени на тау лептон
Мареј Гел-Ман 1929-
Американец
напредни објаснување на чудни честички; предвиде постоењето на омега честички; постулира постоењето на кварковите; основана проучување на QCD
Рудолф Лудвиг Моссбауер 1929-2011
Германски
експериментирал со резонанца апсорпција на гама зрачење; откриени “Мосбауер ефектот” на одвратна помалку емисијата на гама зраци со јадра
Ричард E. Теилор 1929-
Канадскиот
ко-откриена, преку истраги на длабоко нееластичен електрон расејување, јасни знаци дека постои внатрешна структура (кварковите и глуоните) во протоните и неутроните од атомското јадро
Леон Н. Купер 1930-
Американец
придонесе за кондензирана материја теорија на појавите на суперспроводливост
Џером И. Фридман 1930-
Американец
ко-откриена, преку истраги на длабоко нееластичен електрон расејување, јасни знаци дека постои внатрешна структура (кварковите и глуоните) во протоните и неутроните од атомското јадро
Џорџ Е. Смит 1930-
Американец
ко-измислил CCD (уред за полнење-спарен)
Џејмс В. Кронин 1931-
Американец
ко-открија дека се распаѓа на неутрален каони некаде кршат конзервација CP
Дејвид М. Ли 1931-
Американец
ко-открија дека изотоп Хелиум-3 станува квантната супражидкости близина на апсолутна нула
Бартон Рихтер 1931-
Американец
врши експериментот што доведе до откривањето на псион
Џон Роберт Шриффер 1931-
Американец
придонесе за кондензирана материја теорија на појавите на суперспроводливост
Пјер-Жил де Геннес 1932-2007
Француската
развиени теории во кондензирана материја физика се применува на течни кристали и полимери
Шелдон Гласхау 1932-
Американец
ко-развиена област мерач теорија на електрослабата интеракција
Мелвин Шварц 1932-2006
Американец
предложи дека тоа треба да биде можно да се произведе и да го користите зрак на неутрина; ко-открија муон неутрино
Клод Коен-Танноудџ 1933-
Француската
развиени методи, со неговите колеги, за користење на ласерска светлина да се излади хелиумски атоми на температура од околу 0,18 μK и фаќањето на ладни атоми во стапица
Чарлс К. Као 1933-
Кинески роден Бритиш-Американ
пионер во развојот и употребата на оптички влакна во телекомуникациите
Арно А. Пензијас 1933-
Роден во Германија, Америка
ко-открија космичкото микробраново зрачење
Хајнрих Рорер 1933-2013
Швајцарија
ко-дизајнирани за скенирање тунелирање микроскоп (STM), еден вид на микроскоп во кои е предвидена глоба спроведување сондата се одржа во близина на површината на примерокот
Стивен Вајнберг 1933-
Американец
ко-развиена област мерач теорија на електрослабата интеракција
Карло Руббиа 1934-
Италијански
придонесе за експерименти, кои доведоа до откривање на носителите (W ± и Z °) на слабите интеракции
Роберт В. Вилсон 1936-
Американец
ко-открија космичкото микробраново зрачење
Самуель C. C. Тинг 1936-
Американец
врши експериментот што доведе до откривањето на псион
Кенет Вилсон 1936-2013
Американец
измислиле методи renormalization група за развој на теоријата за критичко феномени во врска со фаза транзиции; придонесе за решавање на QCD со користење на теоријата решетки мерач
Роберт Ц. Ричардсон 1937-2013
Американец
ко-открија дека изотоп Хелиум-3 станува квантната супражидкости близина на апсолутна нула
Алберт Ферт 1938-
Француската
ко-открија гигантска магнетоотпорност, која донесе пробив во гигабајти хард дискови
Петар Грунберг 1939-
Германски
ко-открија гигантска магнетоотпорност, која донесе пробив во гигабајти хард дискови
Брајан Џозефсон 1940-
Велшкиот
придонесе за теоретските предвидувања на својствата на супер струја низ тунел бариера
Тошихиде Маскава 1940-
Јапонски
придонесе за теоретско разбирање на CP-повреда; ко-открија потеклото на кршење на симетријата која предвидува постоењето на најмалку три семејства од кваркови
Дејвид Џ. Гросс 1941-
Американец
ко-открија “асимптотска слобода” во теории не-абелова колосек; придонесе за развојот на теоријата на струни
Клаус фон Клицинг 1943-
Германски
откриени на квантови Холл ефектот
Макото Кобајаши 1944-
Јапонски
придонесе за теоретско разбирање на CP-повреда; ко-открија потеклото на кршење на симетријата која предвидува постоењето на најмалку три семејства од кваркови
Даглас Д. Ошерофф 1945-
Американец
ко-открија дека изотоп Хелиум-3 станува квантната супражидкости близина на апсолутна нула
Џерард Тхуфт 1946-
Холандски
придонесе за теоретско разбирање на теории во физиката мерач елементарна честичка, квантната гравитација и црните дупки, и на основните аспекти на квантната физика
Герд Бинниг 1947-
Германски
ко-дизајнирани за скенирање тунелирање микроскоп (STM), еден вид на микроскоп во кои е предвидена глоба спроведување сондата се одржа во близина на површината на примерокот
Стивен Чу 1948-
Американец
развиена Доплер ладење метод на користење на ласерска светлина (оптички меласа) да се излади гасови и фаќањето на ладни атоми во магнетно-оптички стапица (МОТ)
Вилијам Д. Филипс 1948-
Американец
развиена, со неговите колеги, уред наречен Зиман побавно, со која тој може да се забави и фаќање атоми во чисто магнетни стапица
Хју Дејвид Полицер 1949-
Американец
ко-открија “асимптотска слобода” во теории не-абелова колосек; ко-предвиде постоењето на псион – врзана состојба на шарм кварк и античестичка
Јохан Георг Беднорц 1950-
Германски
ко-открија првиот керамички суперпроводник
Роберт Лофлин 1950-
Американец
развиле теорија на квантната течности што објаснува фракционо квантната Холл ефект
Френк Вилцек 1951-
Американец
ко-открија “асимптотска слобода” во теории не-абелова колосек; придонесе кон проучувањето на “кањони” (ексцитации честички како и во две-димензионални системи кои ги почитуваат “фракционо статистика”)
Андре Геим 1958-
Холандскиот-руски
ко-откриени едноставна метода за изолирање на еден атомски слоеви на графит, познат како графин
Константин Новоселов 1974-
Руско-британските
ко-откриени едноставна метода за изолирање на еден атомски слоеви на графит, познат како графин

Другите

Валас Климент Сабине 1868-1919
Американец
основана на науката за архитектонски акустика
Арнолд Зомерфелд 1868-1951
Германски
генерализирана на кружни орбити на атомски модел Бор до елиптични орбити; воведе магнетни квантен број; користените статистички механика да се објасни на електронски својствата на металите
Лизе Меитнер 1878-1968
Австриската роден шведскиот
ко-открија елемент protactinium и проучувал ефектите на неутронски бомбардирање на ураниум; воведе терминот “фисија” за поделба на атомското јадро
Павле Еренфест 1880-1933
Австрија
применуваат квантната механика да ротирачкото тела; помогнаа во развојот на модерната статистичка теорија на нерамнотежа термодинамиката
Теодор фон Карман 1881-1963
Унгарскиот роден во Америка
предвидени голем придонес за нашето разбирање на течност механика, теорија турбуленции, и суперсоничен лет
Валтер Меисснер 1882-1974
Германски
ко-открија “Меисснер ефектот”, со која суперпроводници протера магнетно поле
Емми Ноетер 1882-1935
Германски
теорема развиените Ноетер, кој се однесува на континуирано симетрија на физички систем на специфични конзервација законите
Ганс Геигер 1883-1945
Германски
помогна мерка плаќање-за-односот помеѓу масата за алфа честички; измислен Гајгер контра за откривање на јонизирачки честички
Херман Уеил 1885-1955
Германски
се обидел да се вклучат во електромагнетизмот општата релативност; разви концептот на доживотното групи со користење на матрица репрезентации и применети теорија група на квантната механика
Артур Џефри Демпстер 1886-1950
Канадскиот роден во Америка
откриени изотопот ураниум-235
Хенри Мозли 1887-1915
Британски
развиена модерна форма на табела на периодот на елементите врз основа на нивните атомски броеви
Сер Роберт Вотсон Ват 1892-1973
Шкотскиот
развиените радар
Сатиендра Бозе 1894-1974
Индиски
разработени статистички метод за ракување бозони (група на честички именуван во негова чест)
Оскар Клајн 1894-1977
Шведскиот
го воведе поимот на физички екстра димензии што помогна да се развие теоријата на Калуза-Клајн; ко-развиена Клајн-Гордон равенка опишување на однесувањето на релативистички spinless честички; ко-развиена со формулата Клајн-Нишина опишувајќи релативистички електрон-фотон расејување
Владимир А. Фок 1898-1974
Русија
направи фундаментални придонеси во квантната теорија; измислиле метод за приближување Хартри-Фок и поимот за Фок простор
Лео Силард 1898-1964
Унгарскиот роден во Америка
првиот предложи можноста за нуклеарна верижна реакција
Пјер Аугер 1899-1993
Француската
откриени ефектот Auger при што еден електрон се испушта од еден атом, без емисијата на Х-зраци или гама-зраци фотон како резултат на де-побудување на една возбудена електрони во рамките на атом; откриени воздух тушеви космички зраци
Ернст Исинг 1900-1998
Роден во Германија, Америка
разви Изинг модел на ферромагнетизам
Фриц Лондон 1900-1954
Роден во Германија, Америка
ко-развиена феноменолошкиот теоријата на суперспроводливост; ко-развиена првиот квантната-механички третман на молекул на водород; утврдено дека електромагнетни мерач е фаза на функцијата на бран Шродингер
Чарлс Френсис Рихтер 1900-1985
Американец
основана степени според Рихтеровата скала за мерење на интензитетот на земјотресот
Џорџ E. Уленбек 1900-1988
Холандски
ко-открија дека електронот има внатрешно вртење
Роберт Џ. Ван де Граф 1901-1967
Американец
измислиле електростатски генератор Ван де Грааф
Самуел Авраам Гоудсмит 1902-1978
Холандски
ко-открија дека електронот има внатрешно вртење
Игор Василевич Курчатов 1903-1960
Советски
на чело на Советскиот атомски и водород програми бомба
Џон фон Нојман 1903-1957
Унгарскиот роден во Америка
формулирани целосно квантно механички генерализација на статистички механика
Џорџ Гамов 1904-1968
Руската роден во Америка
прв предложил водород фузија како извор на соларна енергија
Ј. Роберт Опенхајмер 1904-1967
Американец
предводена Менхетен проект за развој на нуклеарна фисија бомба
Сер Рудолф Пеирлс 1907-1995
Роден во Германија, британската
многу придонеси во теоретската физика, вклучувајќи подобрување на пресметка на критична маса која е потребна за да се направи фисија бомба
Едвард Телер 1908-2003
Унгарскиот роден во Америка
помогна да се развие атомски и водород бомби
Виктор Ф. Ваископф 1908-2002
Австриската роден американски
направени теоретски придонеси за квантната електродинамика, нуклеарната структура и физика елементарна честичка
Гоми Jехангир Бпакпа 1909-1966
Индиски
иницирани програми за истражување нуклеарен во Индија; врши експерименти во космичките зраци; пресметува пресек за еластична електрон-позитрон расипување
Николај Н. Боголубов 1909-1992
Русија
теоретски физичар и математичар кој придонесе за микроскопски теорија на superfluidity; исто така придонесе за теоријата на елементарните честички, вклучувајќи ги и S-матрица и дисперзија односи, и да се нелинеарни механика и општата теорија на динамички системи
Морис Голдхабер 1911-2011
Австриската роден американски
првиот мери (со Џејмс Чедвик) прецизен маса за неутронска; учествувале во експерименти за докажување дека бета зраци се идентични со атомски електрони; развиени (со Едвард Телер) концептот на кохерентна осцилации на протоните и неутроните во јадрата води кон гигант дипол резонанца; направен експеримент покажува дека неутрината се создадени со негативни спиралност, кои се предвидени доволно докази за V-А теоријата на слабите интеракции; учествувале во експерименти, кои се добијат на горната граница на стапката на протонот распаѓање и дека обезбеди докази за неутрино осцилации
Чиен-Шиунг Ву 1912-1997
Кинески роден во Америка
експериментално докажано дека паритет не се конзервира во нуклеарната бета распаѓање
Хенри Примакофф 1914-1983
Руската роден во Америка
ко-развиена теорија на спин бранови; прв го опиша процесот кој стана познат како “Примакофф ефектот” (на кохерентна фотопродукцион на неутрален мезони во електричното поле на атомското јадро); придонесе за разбирање на различните манифестации на слабите интеракции, вклучувајќи фаќање муон, двојно-бета распаѓање, и интеракцијата на неутрината со јадра
Роберт Ратбун Вилсон 1914-2000
Американец
движечка сила зад создавањето на Фермилаб и лабораторија за нуклеарна студии на универзитетот Корнел; лидер во формирањето на Сојузот на атомска Научниците; извршил широко мерења на Kaon и pion фотопродукцион во која тој го направи првиот набљудување на нова држава на Нуклеон, N(1440)
Виталиј Л. Гинзбург 1916-2009
Русија
придонесе за теоријата на суперспроводливост и теорија на високо-енергетски процеси во астрофизиката; ко-открија транзиција зрачење, испуштаат кога наелектризирани честички напречни интерфејс помеѓу две различни медиуми
Роберт E. Маршак 1916-1993
Американец
придонесе за теоретска физика на честички; независно предложените (со Џорџ Сударшан) V-А теоријата на слаба интеракции; развиените објаснување за тоа како шок бранови се однесуваат во услови на екстремно високи температури
Волфганг К. Х. Панофски 1919-2007
Роден во Германија, Америка
ко-открија неутрален pion преку photoproduction; студирал гама зраци од пи заробени во водород и првиот мери на “сооднос Панофски”
Роберт В. Паунд 1919-2010
Канадскиот роден во Америка
користи Моссбауер ефект за мерење (со Глен А. Ребка Џуниор) гравитационото црвено поместување предвидуваат со теорија на релативитет на Ајнштајн
Вернон В. Хјуз 1921-2003
Американец
учествувале во експерименти за тестирање на основните QED интеракција со користење на муониум атом
Фримен J. Даисон 1923-
Британски роден американски
направени многу важни внескови на квантната областа теорија, вклучувајќи ги и демонстрација дека правилата Феинман  се директни и ригорозни последиците од квантната областа теорија; залагаше истражување на соларен систем од страна на луѓето; шпекулираат за можноста за вонземски цивилизации
Келвин Ф. Куит 1923-
Американец
направи пионерски придонеси кон нано мерењето наука преку развој и примена на скенирање сондата микроскопи
Линколн Уолфенштеин 1923-2015
Американец
ридонес кон теоријата на слабите интеракции, особено во врска со неутрино маси, потеклото на СР повреда, Лептон број повреда, неутрино проблемот на сончевата енергија, и Хигсовиот бозон својства
Џејмс Е. Цимерман 1923-1999
Американец
ко-измислил уред за радио-фреквенција суперкомпјутери квантната пречки (лигњи), практична магнетометар/засилувач со екстремна чувствителност ограничени само од принципот на несигурност
Феликс Ханс Боем 1924-
Швајцарски американски
пионер во користењето на техники на нуклеарен физика за истражување на основните прашања во врска со слаби интеракции и природата на неутрина
Хенли Ернест М. 1924-
Роден во Германија, Америка
придонесе за теоретско разбирање на тоа како симетрија место ограничувања на теории и модели; поврзување на кварковите и глуоните да Нуклеон-месон степени на слобода; промените што се случуваат кога хадрони се сместени во нуклеарна медиум
Беноа Манделброт 1924-2010
Француско-американската
развиена теорија за фракталите
Д. Алан Бромли 1926-2005
Канадскиот
служи како наука советник на Претседателот на Соединетите Американски Држави; врши пионерски истражувања на нуклеарната структура и динамика; се смета за татко на модерната тешки јони науката
Сидни Д. Дрелл 1926-
Американец
направени важни теоретски придонес во физиката на честичките и квантната електродинамика; специјалист во контролата на вооружувањето и националната безбедност
Алберт В. Кру 1927-2009
Британски роден американски
го развил првиот практичен скенирање на електронски микроскоп
Џон Стјуарт Бел 1928-1990
Ирска
покажа својствени не локалитетот на квантната механика
Стенли Мандељштам 1928-
Јужна Африка роден во Америка
придонесе за модерното сфаќање на релативистички честички расејување преку неговата застапеност на аналитички својства на расејување амплитуди во форма на двоен дисперзија односи (Мандељштам застапување); применети патот, составен методи квантизацијата на теоријата на струни
Питер Хигс 1929-
Британски
предложени со другите Хигсовиот механизам со кој честички се обдарени со маса од интеракција со областа на Хигс, кој се спроведува од страна на Хигс бозони
Акито Арима 1930-
Јапонски
ко-развиена на интеракција бозон модел на атомското јадро
Милдред С. Дресселхаус 1930-
Американец
придонесе за напредокот на солидна држава физика, особено вклучуваат јаглерод-базирани материјали, вклучувајќи фулерените и наноцевки (ако то бакиболи и бакитрубки)
Џоел Лебовиц 1930-
Роден во Чешка американски
придонесе за кондензирана материја теорија, особено вклучувајќи статистички механика: фаза транзиции; изведувањето на гидродинамичен равенки од микроскопски кинетика; статистичка механика на плазми
Џон П. Шифер 1930-
Унгарскиот роден во Америка
студирал нуклеарната структура, апсорпција pion во јадрата, јонски стапици и кристален греди, тешки јони физика, а ефектот Моссбауер
Т. Кенет Фаулер 1931-
Американец
придонесе за теоријата на плазма физика и магнетното фузија
Туллио Регге 1931-2014
Италијански
разви теоријата на Regge траектории од страна на истражниот асимптотска однесување на потенцијалните-расејување процеси преку аналитички продолжување на аголниот момент на комплексната рамнина
Оскар Валас Гринберг 1932-
Американец
воведе боја како квантен број да се грижи за статистика кварк парадокс
Џон Дирк Валека 1932-
Американец
придонесе за теоретско разбирање на атомското јадро како релативистичка квантна систем многу тело; предвидени теоретски насоки во искористувањето на електромагнетни и слаб сонди на јадрото
Даниел Клеппнер 1932-
Американец
ко-измислил водород Мазер; истражува квантната хаос со оптички спектроскопија на Ридберг атоми
Џефри Голдстоун 1933-
Британски
придонесе за разбирање на улогата на честички без маса во спонтан нарушување на симетријата (Голдстоун бозони)
Џон Н. Баколл 1934-2005
Американец
направени важни теоретски придонеси за разбирање на соларни неутрина и квазарите
Џејмс Д. Биоркен 1934-
Американец
формулираше скалирање законот за длабоко нееластичен процеси и направија други извонреден придонес во физиката на честичките и квантната областа теорија
Лудвиг Фаддеев 1934-
Русија
направи многу теоретски придонеси во квантната областа теорија и математичка физика; разви Фаддеев равенка во врска со системот на три-тело; ко-развиена Фаддеев-Попов коварианта рецепт за квантната теории не-абелова колосек; придонесе за методот на квантната инверзна расејување и квантната теорија на солитони
Дејвид Џ. Тоулесс 1934-
Шкотски роден во Америка
придонесе за кондензирана материја теорија, особено вртлози во супражидкости, квантната Холл ефект, и тополошки квантните броеви
Питер А. Каррутерс 1935-1997
Американец
учествувал во неколку области на теоретската физика, вклучувајќи кондензирана материја, квантната оптика, физика елементарна честичка, и теоријата област; статистика и динамиката на галаксијата дистрибуции
Гордон А. Баум 1935-
Американец
учествувал во неколку области на теоретската физика, вклучувајќи кондензирана материја, ниски температури физика, вклучи и супражидкости, статистичка физика, нуклеарна физика и астрофизика; направи напредок во квантната статистичката механика и проучување на неутронски ѕвезди
Стенли J. Бродски 1940-
Американец
придонесе за теоретско разбирање на високо-енергетски физика, особено кварк-глуон структура на хадрони во квантната хромодинамика на
Хаим Харари 1940-
Израелскиот
предвиде постоењето на врвот кварк, кој го нарекол; исто така именуван дното кварк
Кип С. Торн 1940-
Американец
придонесе за теоретско разбирање на црните дупки и гравитационата зрачење; ко-основач на проектот за ласерски интерферометер Гравитациски бран опсерваторија (LIGO)
Франческо Иачелло 1942-
Италијански роден во Америка
ко-развиена на интеракција бозон модел на атомското јадро; воведе супрасиметри во јадра (1980); разви Виброн Модел на молекулите (1981)
Габриеле Венециано 1942-
Италијански
прв пат е воведен стринг теорија за да се опише силна сила, без користење на квантната полиња
Крис Квигг 1944-
Американец
придонесе за теоретско разбирање на високо-енергетски судири и фундаментални интеракции на елементарни честички
Томас A. Уиттен 1944-
Американец
придонесе за теоријата на меки кондензирана материја; структурирани течности
Хауард Георги 1947-
Американец
ко-развиена SU(5) и SО(10) Гранд унифицирана теорија на сите основни сили на честички; создаде современиот QCD инспирирани кварк модел; помогнаа во развојот на модерната теорија за предизвикува возбуда QCD
Натан Исгур 1947-2001
Американец
придонесе за разбирање на структурата на кварк барион резонанци; открија нов симетрија на природата што го опишува однесувањето на тешки кваркови
Едвард Уиттен 1951-
Американец
направи фундаментални придонеси во колектор теорија, теоријата на струни, и теоријата на супрасиметри квантната механика
Ралф Чарлс Меркле 1952-
Американец
водечки теоретичар на молекуларната нанотехнологија; измислил технологија за енкрипција, која им овозможува безбедна преводи преку интернет
Ким Ерик Дрекслер 1955-
Американец
татко на нанотехнологијата
Натан Сеиберг 1956-
Израелскиот американски
придонесе за развој на supersymmetric поле теории и низа теории во различни димензии
Стивен Волфрам 1959-
Британски
создадена Математика, првиот модерен систем за компјутерска алгебра; придонес за развој на теоријата на комплексност

Оваа страница се одржува од страна на Марк Д. Манли

[email protected]