септември 23, 2020

Зошто Бразил не е Аргентина

Source: http://crab.rutgers.edu/~goertzel/BrazilArgentina.htm од Тед Гоерцел (Ted Goertzel) Кога сте виделе една расипничка, долгови, лошо управувана јужноамериканска економија, ги видовте сите, нели? Така мислат премногу Американци. И тешко е да се обвинат кога весниците и телевизиските коментатори зборуваат за „Латинска Америка“ како сите земји да се исти. Дури се зборува и за „зараза“ како Аргентина да има […]

јануари 30, 2020

Приговори за мешање во државата

Source: http://www.panarchy.org/mill/stateinterference.html Джон Стјуарт Мил/John Stuart Mill од Принципи на политичката економија (1848) Забелешка Ова се пасуси од Книгата 5, Поглавје 11 од Принципите на политичката економија. Тука ги наоѓаме класичните либерални забелешки кон патерналистичката состојба на патот да станеме диригистичка држава за социјална помош, мешајќи се во животот на секој. Овие забелешки сè уште важат […]

мај 2, 2019

7 клучни чекори од идеја за милион долари за бизнис

Source: https://blog.startupprofessionals.com/2017/04/7-key-steps-from-million-dollar-idea-to.html Петок, 28 април 2017 година Врз основа на моето искуство како стартување инвеститор, и повратни информации од истомисленици пријатели, сите ние се терени најмалку десет стартување идеи за секој нов бизнис план. Нови бизнис основачите треба да се запамети дека инвеститорите фонд бизнис имплементации, не идеи. Всушност, инвеститорите ќе ти кажам дека идеите се во вредност од ништо, надвор […]

октомври 24, 2016

Источноиндиската Компанија

Source: http://www.sscnet.ucla.edu/southasia/History/British/EAco.html Источноиндиска компанија имаше необична разлика на владејачката целата земја. Нејзините почетоци беа многу скромни. На 31 декември 1600 година, група на трговци кои самите се приклучи на источноиндиска компанија беа дадени монопол привилегии на сите трговија со Источна Индија. бродовите на оваа компанија прв пристигна во Индија, во пристаништето во Сурат, во 1608. Сер […]

јуни 2, 2016

Aitutaki – идиличниот остров

Source: http://www.ck/aitutak2.htm – А личен став, Џон Волтерс Со парична казна од дожд паѓа – Ла Ниња донесе unseasonably влажни временски услови во јужниот Готвачи оваа зима. Температурата на воздухот е топло, но огромен сиви облаци удар брзо во близина на морето. Како и многумина од надворешните острови на групата готвачи, Aitutaki е хоризонтален светот. Но, […]

јуни 2, 2016

Сината лагуна на Пацификот

Source: http://www.ck/aitutaki/index.htm Овој прекрасен и далечен остров е работи од кои се направени соништа. Тоа е триаголен “almost’-Атолот се крева 4000 метри од дното на Тихиот Океан. Се состои од три вулкански и 12 коралните острови (motu) Тоа е веројатно прво се населиле околу 900 АД и еден од нејзините големи легендарниот Полинезија outrigger canoediscoverers беше […]

јуни 1, 2016

Rakahanga – Островот на убави луѓе

Source: http://www.ck/rakahang.htm Rakahanga антенски поглед Правоаголна атол со површина иста како Pukapuka, Rakahanga е сестра островот Manihiki, 26 милји (42 км) на југ. Тој се состои од лагуната опкружен со две острови и седум мали островчиња или “motu”. Таа има разлика да биде првиот од Кукови Острови да имаат снимен слетување од Европејците. Ова беше на […]

мај 24, 2016

Лична Пчеларство Филозофија

Многу одлуки за опрема или методи, зависи од вашите лични филозофија на живот и вашата лична филозофија на пчеларството. Некои луѓе имаат поголема доверба во природата или на Создателот да работите надвор. Некои од нив се повеќе се заинтересирани за чувањето на нивните пчели здрави со хемикалии и третмани. Ќе мора да одлучи каде ќе […]