мај 2, 2019

7 клучни чекори од идеја за милион долари за бизнис

Source: https://blog.startupprofessionals.com/2017/04/7-key-steps-from-million-dollar-idea-to.html

Петок, 28 април 2017 година

million-dollar-idea

Врз основа на моето искуство како стартување инвеститор, и повратни информации од истомисленици пријатели, сите ние се терени најмалку десет стартување идеи за секој нов бизнис планНови бизнис основачите треба да се запамети дека инвеститорите фонд бизнис имплементации, не идеи. Всушност, инвеститорите ќе ти кажам дека идеите се во вредност од ништо, надвор од контекстот на вистински тим со вистински план.

Всушност, може да се најдат на веб-сајтови на интернет кои нудат огромен број на нови бизнис идеи, вклучувајќи ги и “Кул бизнис идеи“, “Идеи види” и “Бизнис можности.” Амазон нуди мноштво на книги со бесплатен идеи, како што се “Мал бизнис идеи” и “Бизнис идеи: 100 појдовни точки да заработите пари” Покрај тоа, сите ние имаме пријатели кои пристаништето неколку идеи милиони долари.

Она што сите го бараме се предлози кои јасно го премостуваат јазот помеѓу една идеја во облаците и реализирачки и финансиски атрактивен план, составен од квалификуван и посветен тим. Ако ги следите овие препорачани чекори пред да пристапите кон инвеститорите, навистина може да убедите некого дека идејата од милион долари може да доведе до бизнис од една милијарда долари:

  1. Соберете некои податоци за големина на пазарот од експерти од индустријата. Само затоа што вие и вашите пријатели се убедени дека секој ќе го сака твоето решение, тоа не значи дека постои пазар. Се разбира, нема гаранции, но ако може да се најде независна големина на пазарот можност, вашата работа на убедлив клиенти, и инвеститори, ќе биде многу полесно.
  2. Покажете доказ дека вашето решение ќе создаде одржлив бизнис. Не сите идеи имаат рентабилни решенија, или купувачи способни и подготвени да платат вистински пари. Така треба да се изгради работен прототип, вкупни трошоци на проектот, победнички бизнис модел и можност за реален раст. Добра социјална причина не секогаш подразбира одржлив бизнис.
  3. Тестирајте ги вашите претпоставки на целниот пазар. Со интерактивни социјални медиуми и блогирање, имате секоја можност да ја тестирате и наместите вашата идеја пред да потрошите вистински пари. Продадете го вашето решение пред да го изградите (за тоа е финансирањето на публиката). Ако не можете да изградите импулс на ова ниво, веројатно нема да се направи разлика.
  4. Подгответе краток тон за клиентите, а еден за инвеститорите. Спротивно на популарното мислење, тие не се исти. Првиот е за луѓе кои би можеле да купат вашиот производ, а вториот е за луѓе кои би можеле да купат дел од вашиот бизнис. Првата е добра подготовка за веб-страница на клиентите, додека втората е увертира за целосен бизнис план.
  5. Формализирајте претпријатие ентитет, веб-страница и присуство на социјални медиуми. Со овие, вашата идеја е видливо и законски трансформирана во бизнис. За инвеститорите, овие се потребни за да се докаже способноста за извршување, а за вас тие се доказ за деловна вредност и нов бренд. Ви препорачувам да започнете со Корпорација со ограничена одговорност (КОО) и победничко име.
  6. Ставете ја вашата територија со некоја интелектуална сопственост. Исто како идејата нема вредност во апстрактот, вашето решение има минимална вредност генерички додека не ставите ограда околу неа како бариера за влез. Ништо не ги дефинира иновациите, уникатноста и способноста за посветеност како патент, трговска тајна или заштитен знак. Инвеститорите плаќаат премија за овој извршен доказ.
  7. Соберете ги клучните членови на тимот со вистински вештини и искуство. Повеќето инвеститори се согласуваат дека вистинската технологија прави производ, но вистинските луѓе го прават бизнисот. Поединец може да има добра идеја, но потребно е тим за изградба на добар бизнис. Тимот треба да покаже маркетинг, како и финансиски вештини и способност да комуницира.

Запомнете, вие добивате само една шанса за одличен прв впечаток, со инвеститорите, како и со клиентите. Двајцата бараат вистински доказ дека имате нешто далеку од идејата, пред да размислат да придонесат со своите тешко заработени пари. Покрај тоа, дури и вие нема да знаете што навистина го имате, или не, додека не ги завршите клучните чекори наведени погоре.

Тоа е многу помалку болно да се повторува на ова ниво, додека не го сфатите правилно, пред да побарате пари од други луѓе или да ги користите сите свои за да ги зголемите. Поради сите овие причини, препорачувам да ги ограничите вашите дискусии за идеите на пријателите и потенцијалните клиенти на социјалните медиуми и почекајте додека не сте остварливи решенија пред да ги емитувате вашите потреби за финансирање на инвестициската заедница.

Единствениот сигурен приод кон продажба на идеја од милион долари е прво да се изгради и продаде бизнис од една милијарда долари. Тогаш секој инвеститор што го знам ќе се редат за да ја купат идејата без прашање.

Марти Звилинг (Marty Zwilling)