септември 23, 2020

Зошто Бразил не е Аргентина

Source: http://crab.rutgers.edu/~goertzel/BrazilArgentina.htm

од Тед Гоерцел (Ted Goertzel)

Кога сте виделе една расипничка, долгови, лошо управувана јужноамериканска економија, ги видовте сите, нели? Така мислат премногу Американци. И тешко е да се обвинат кога весниците и телевизиските коментатори зборуваат за „Латинска Америка“ како сите земји да се исти. Дури се зборува и за „зараза“ како Аргентина да има некаква болест на „Луд економист“ што може да се прошири и на нејзините соседи. За жал, иако економското лошо управување не е заразно, паника е. Економската иднина на Бразил ќе биде многу помазна доколку светските банкари, инвеститори и политички лидери не се лизгаат во менталитетот на стадото. Бразил не е Аргентина и најверојатно нема да ја следи Аргентина во финансиски колапс. Еве зошто.

Да почнеме со крајна линија. Економијата на Бразил порасна неверојатно во последните четириесет години. Аргентина не. Бразил доживеа само кратки периоди на стагнација за време на должничката криза во раните 1980-ти и инфлациската криза во раните 1990-ти. Одговорно се справи со двете кризи, се опорави и продолжи да го развива својот раст. За Аргентина во истиот период, брзиот раст е исклучок, стагнацијата е правило. Единствениот навистина впечатлив раст што го доживеа Аргентина во последните четири децении беше во раните 1990-ти, а тоа доведе до неодамнешен колапс. Ако ги категоризираме земјите според нивната економска евиденција, наместо нивната географија, Бразил им припаѓа на победниците, Аргентина со заостанатите. Другиот важен сосед на Аргентина, Чиле, исто така се справи многу добро, барем од средината на 80-тите години на минатиот век.

Географијата не е судбина; земјите можат да се снајдат многу добро на јужниот конус на Јужна Америка, како што бранеа Бразил и Чиле. Но, зошто Аргентина направи многу полошо од своите соседи? Главната причина е веројатно националната култура. Аргентинците се сметаа за себеси како просветлени Европејци кои живеат на работ на примитивниот континент. Нивниот идеал беше да седат назад и да живеат од богатството на пампасите. Бразилците се поразновидни, расно и културолошки, а нивните комплекси се со инфериорност, а не со супериорност. Бразил беше познат како „земја на иднината – и тоа секогаш ќе биде“. Сега позициите се обратни; Бразилските компании ги купуваат своите аргентински колеги по поволни цени, а Аргентинците учат португалски јазик во надеж дека ќе најдат работа во Сао Паоло.

Во 1991 година, на Аргентинците им беше преку глава од хиперинфлација и очајно сакаа нивните пари да бидат добри како американскиот долар. Така, тие го изменија својот устав за да го направат тоа така. Но, ова значеше дека нема доволно пари за да се плати за сите државни службеници. Наместо да отпуштаат луѓе, тие дозволија државите да испечатат свои квази-пари за да им платат. Тие се држеа непоколебливо на овој систем се додека банките не пропаднаа. Исто така, Бразилците ја завршија хиперинфлацијата со монетарна реформа. Но, кога економијата не можеше да го следи новиот курс, тие ја пуштија валутата да плови, не колку што требаше, туку доволно брзо за да избегнат колапс.

Последните осум години, со Бразил управуваше истакнат социолог, Фернандо Анрике Кардосо, кој разбира доволно економија за да знае кога економистите не се во контакт со политичката реалност. Аргентинските политичари ја оставија економијата во рацете на еден економист, Доминго Кавало, кој е технички убедлив, но премногу оптимист во врска со наметнувањето на своите теории на непослушно општество. Како култура, Бразилците се склони да работат на проблеми, така што никој не се повреди премногу лошо. Аргентинците се повеќе склони да застанат на принцип, дури и ако принципот не работи. Тие станаа „местото каде што умираат лошите идеи“.

Партиите во Бразил се флуидни, со политичари кои честопати скокаат еден од друг. Странците често имаат заблуда дека Луис Инасио „Лула“ да Силва, од Работничката партија, е радикален левичар, предизвикувајќи ја капиталистичката, православна слобода на пазарот на Социјалдемократската партија на Фернандо Хенрике Кардосо. Всушност Лула и Фернандо Хенрике се стари пријатели, има многу мала разлика во нивните партиски платформи, и тие лесно можат да завршат во истата политичка коалиција. Лула и другите кандидати на претседателските избори во Бразил веќе се состанаа со претседателот Кардосо и се согласија да ги почитуваат договорите што ги склучи со Меѓународниот монетарен фонд за да добие обврска за заем од 30 милијарди долари. Бразил постојано ги исполнува своите обврски кон ММФ и другите странски заемодаватели. Без оглед кој ќе победи на изборите, Бразил ќе продолжи да управува од коалицијата на левиот центар.

Политичките партии во Аргентина се пополаризирани од бразилските, со силна традиционална лојалност кон двете главни центристички партии. Тие денес се во тек и постои можност популистички аутсајдер да освои моќ. Маријано Грондона, најпознат политички колумнист во Аргентина, смета дека она што и е најпотребно на Аргентина, покрај претседател како Кардосо, е одговорен лидер на опозицијата како Лула.

Се разбира, Бразил има проблеми, вклучувајќи голем товар на долгови, недостиг на енергија и еколошки проблеми. Има потешкотии во зголемувањето на даноците доволно за да плати за правата за стареењето на популацијата. Има премногу сиромаштија, особено кај луѓето со боја. Берзите и финансиските пазари понекогаш се нестабилни, а владата повремено мора да преземе мерки за спас на пропадна банка. Но, овие проблеми не се разликуваат толку од оние во САД и другите земји, и Бразилците можат да управуваат со нив со мала помош од нивните пријатели.

Д-р Тед Гоерцел е професор по социологија на универзитетот Рутгерс. Тој е автор на биографијата на Фернандо Анрике Кардосо. Неговото истражување за Бразил е достапно на Cтраницата Бразил.