јуни 1, 2016

Rakahanga – Островот на убави луѓе

Source: http://www.ck/rakahang.htm

ra1aerbg

Rakahanga антенски поглед

Правоаголна атол со површина иста како Pukapuka, Rakahanga е сестра островот Manihiki, 26 милји (42 км) на југ. Тој се состои од лагуната опкружен со две острови и седум мали островчиња или “motu”. Таа има разлика да биде првиот од Кукови Острови да имаат снимен слетување од Европејците. Ова беше на 2 март 1606 кога два брода од Шпанија, “Capitana” и “Almiranta”, под команда на Педро Фернандез де Quiros пристигнал. Нивното патување беше последниот од големиот шпански патувања на истражување.

rakahmap

Шпанскиот монах, Хуан де Torquemada, бил толку импресиониран од физичките својства на островјаните дека тој ја нарекол островот “Gente Hermosa”, на островот убави луѓе. Другите членови на екипажот дал имиња на островот се движат од Pilgrim за колење. Во 1820 година Русите го нарече голем војвода Александар Остров и Американците го нарече Reirson Остров и мал остров Ганг. Други имиња беа Остров Френсис, принцезата Маријана Остров и Alliconga Остров. За среќа, ниту еден од овие преживеале.
Постојат неколку писмени извештаи за животот на Rakahanga. Англичанец, Џулијан Dashwood, кој отиде таму за една година во почетокот на 1930-тите, објавија дека храната е често проблем, бидејќи таа се состои главно од кокос и риба. Во својата книга, која тој ја напишал под Околија де Перо на Џулијан Hillas, “South Seas Paradise“, рече тој: –

“Поминав од една година на Rakahanga и го стави на 18 фунти, што јас го изгубиле рок од шест месеци да замине. Развив прекрасен апетит и никогаш не се чувствувале подобро отколку што го направив во текот на тој период.”

Тој ја припиша оваа, претежно на риба и кокос кои биле 80 отсто од неговата исхрана, како и целосно отсуство на грижа во било каква форма. Тој напиша во 1964 година: –

“Гледајќи назад во текот на речиси 30 години, се ‘уште им даваат Rakahanga врвот рејтинг Ако има места каде што лево човек може да остарат задоволно, тоа е на некои такви тивка, поспани атол, каде што денес е засекогаш и утре никогаш не доаѓа;., Каде што живеат луѓе и да умре, празникот и тага, додека ветровите и брановите игра во текот влажна песок и сјајни гребени. ”

Air Rarotonga лета редовно да Manihiki од каде што може да се направи врски со Rakahanga