октомври 25, 2019

Ноам Чомски и политичка психологија анти-империјализам

Source: http://crab.rutgers.edu/~goertzel/NoamChomsky.htm Тед Герцел/Ted Goertzel од Клиловата психа, декември 2003 година, стр. 90-91 За да ги разбереме психолошките корени на американската надворешна политика, мора да ги вклучиме и противниците, како и поддржувачите на сегашната администрација. И не постои познат противник на американската надворешна политика од Ноам Чомски. Репутацијата на Чомски како научник се заснова на неговата […]

октомври 25, 2019

10 страници на ден

Source: https://blog.jpalardy.com/posts/10-pages-a-day/ ЈОНАТХАН ПАЛАРДИЈА/JONATHAN PALARDY 13 октомври 2016 година Читање повеќе Не читам доволно. Така се чувствувам со години. Обожавам да слушам книги, да посетувам книжари и да купувам книги. Не е точно читање затоа што секогаш завршувам со читање на она што го купувам. Но, колку и да читам, никогаш не ми изгледаше доволно. Имаше други луѓе, […]

октомври 25, 2019

Приказната за Психата и Еросот

Source: https://webspace.ship.edu/cgboer/psyche.html Д-р С. џорџ Боре/Dr. C. George Boeree Таканаречената психа или пеперутка се создава од гасеници кои растат на зелени лисја, главно лисја на терафанус, што некои ги нарекуваат крем или зелка. На почетокот тоа е помалку од зрно просо; потоа прераснува во мала грутка; и за три дена тоа е мала гасеница. По ова, […]

септември 17, 2019

Бирмингем ќе биде слободен некој ден

Source: https://www.crmvet.org/info/bham-fs.htm од Уважената Фред Шатлсворт /Fred Shuttlesworth/ (Претседател, Христијанско движење за човекови права на Алабама) Првично објавено во Фридомвејс, 1 четвртина, 1964 година   Бирмингем, Алабама е град кој, според сите разумни пресметки, требаше да биде еден од најголемите и најпрогресивните градови во Америка. Ги има природните ресурси, топографијата, географската локација, времето и човечките ресурси. […]

септември 17, 2019

Училишни работилници за инсервиции за наставници

Source: http://terpconnect.umd.edu/~toh/workshops/index.htm Том О’Хавер/Tom O’Haver Професор Емеритус Универзитетот во Мериленд на колеџ парк http://terpconnect.umd.edu/~toh/ [email protected] Мери О’Хавер/Mary O’Haver Пензиониран наставник Јавни училишта во округот Монтгомери http://terpconnect.umd.edu/~toh/mary.html [email protected] 1. Подобрете ја вашата слика I: Стекнување, засилување и користење дигитални слики – основи (2005) http://terpconnect.umd.edu/~toh/image/ Како да користите дигитална камера и скенер; користење на софтвер за уредување на слики; […]

септември 17, 2019

Фронтална полимеризација

Source: http://ronney.usc.edu/research/Polymers/Polymers.html Професор Пол Д. Рони /Paul D. Ronney/ Напредокот во полимерната хемија доведе до развој на мономери и агенси за иницирање, кои обезбедуваат размножување на полимеризација фронтови водени од егзотермичноста на реакцијата на полимеризација и транспортот на топлина од полимеризираниот производ до мономер. Употребата на процеси на полимеризација заснована врз овој режим на полимеризација има […]

септември 17, 2019

ПЕЈЗАЖОТ НА ИНФОРМАТИЧКАТА НАУКА: АМЕРИКАНСКОТО ЗДРУЖЕНИЕ ЗА ИНФОРМАТИЧКИ НАУКИ НА 62 ГОДИНИ

Source: http://people.ischool.berkeley.edu/~buckland/asis62.html Мајкл Бакленд/Michael Buckland/, Претседател на ASIS, 1998, Факултет за управување со информации и системи, Универзитет во Калифорнија, Беркли, Калифорнија 94720-4600 Ова мислење парче беше објавен како “Пејзаж за информатички науки: Американското друштво за информатички науки на 62.” Списанието на Американското друштво за информатички науки 50, бр. 11 (1999): 970-974, како дел од специјалното издание на “JASIS на […]

септември 16, 2019

Наука или компјутер?

Source: http://sep.stanford.edu/sep/jon/careeradvice.html Jon Claerbout Некои совети во кариерата од Jonон Клербут Советите подолу беа напишани пред бистата во 1999 г. Исто така е речено… “Не оди на џуџињата за совет, зашто тие ќе кажат и не и да. “Дали е тоа навистина?”… “Елфите ретко даваат неовластен совет, зашто советот е опасен подарок, дури и од мудриот […]

јули 11, 2019

Развојни алатки

…во која гледаме некои од алатките кои ни помагаат да се развиеме. Source: http://gerph.org/riscos/ramble/buildtools.html Џастин Флечер/Justin Fletcher ResEd !ResEd !ResEd алатка немаше премногу работа на тоа. Покрај тоа што е претворена во новиот систем за градење – како и сите негови поткомпоненти – навистина не треба многу работа. Главната апликација за школка ги обезбедува сите ‘датотеки’, и […]

јули 10, 2019

Глобалните здравствени ефекти од нуклеарната војна

Source: https://www.bmartin.cc/pubs/82cab/ Објавено во Тековни работи билтени, вол. 59, број 7, декември 1982, стр. 14-26. Брајан Мартин/Brian Martin е-пошта: [email protected] Оди до Публикации Брајан Мартин на нуклеарна војна Публикации Брајан Мартин Веб Брајан Мартин Чадот од пожари, како што е овој релативно мал, на приградскиот раб на Сиднеј, значително може да го намали количеството на сончева светлина што допира до […]