ноември 22, 2018

Слики на проток на зрачење

Source: https://www.energy-gravity.com/images.htm Гравитациски концепти, сек. 72,0 … 20 август 2007, … Ревизија јануари, 2017 Сила преку нерамномерно зрачење тек Во овој зрачење и сенката модел на далечински сили електростатско поле сила е предизвикана од неурамнотежен… спротивставени, тече… [градиент] постојат во Е подспектра на премиерот зрачење. Следниве слики се открие линии на проток за… случаи на околината… мијалник… и изворот. Овој модел […]

ноември 22, 2018

Мојата посета на Куру

Source: http://planet4589.org/space/csg/Kourou.html Џонатан Макдовел (Jonathan McDowell) Имав можност да бидам присутен за лансирањето на Ariane V113 на 28 октомври 1998 година и во овој посебен извештај ја опишувам мојата посета на Центарот за просторни Гвајана (CSG) во Гвајане франција, Јужна Америка. (Кликни на фотографии за најдобро гледање.) Малиот француски град Куру е на северниот брег на […]

ноември 21, 2018

ПРИЗНАНИЕ НА СЛИКА СО НЕВРАТИ МРЕЖИ КАКО ДА

Source: http://neuroph.sourceforge.net/image_recognition.html Нервните мрежи се една техника која може да се користи за препознавање на сликата. Овој туторијал ќе ви покаже како да се користи мулти слој перцептрон нервните мрежа за признавање на сликата. На Neuroph има изградено во знак на поддршка за признавање на сликата, како и специјализирани волшебникот за признавање обука слика нервните мрежи. Едноставен библиотека сликата […]

ноември 20, 2018

Џон Адамс

Source: https://gardenofpraise.com/ibdadams.htm Патси Стивенс (Patsy Stevens) Втор претседател на САД Роден е во 1735 година – умрел на 4 јули 1826 година Џон Адамс е роден во Масачусетс, син на земјоделец. Тој уживал во земјоделството и ловот додека растел. Неговиот татко го научи да чита кога бил многу млад, а потоа поминал на училиште и влегол […]

ноември 20, 2018

СУВЕРЕНИТЕТ

Source: https://people.umass.edu/derrico/sovereignty.html Кратка историја во контекст на САД “Индискиот закон” Питер д’Ерико Правни студии одделот  Универзитетот на Масачусетс, Амхерст САД Оваа статија е напишана како влез за “суверенитет” во Енциклопедија на малцинствата во американската политика, дел од Американскиот политички пејзаж серија  (Феникс, Аризона: Орикс Пресс, 2000 година, стр 691-693.). Авторски права се одржа од страна на Џефри Д. Шулц енд […]

ноември 20, 2018

ВОВЕД ВО МЕДИЦИНСКАТА ПРОТОЗАНОЛОГИЈА

Original page: http://www.tulane.edu/~wiser/protozoology/notes/INTRO.html Марк Ф. Уизер (Mark F. Wiser) Кои се протозои? Дешифрирање грчки корени резултати во дефинирањето на протозои како “првиот” (прото) “животни” (зоа). Иако молекуларната филогенетска студии покажуваат дека протозои се меѓу првите разгранување еукариотите (види  филогенетско дрво), таквата дефиниција не дава многу описни информации. Протозоите не се лесно дефинирани, бидејќи тие се различни и често се […]

ноември 19, 2018

ЕЛЕКТРОНСКИ МЕДИУМИ И ОБРАЗОВАНИЕ: Телевизија, видео игра и компјутер

Original page: https://www.ime.usp.br/~vwsetzer/electr-media.html Валдемар В. Сецер (Valdemar W. Зетцер) Одделот за компјутерски науки, Универзитет во Сао Паоло, Бразил www.ime.usp.br/~vwsetzer Верзија 1.0, 22 октомври 2001 година 1. Вовед Овој документ е оригинално напишани на шпански како текст за работилница спроведена на ИДРИАРТ фестивал La Educación Encerra un Tesoro [Образование приложи богатство], која се одржа во Сан Салвадор, во март […]

јануари 18, 2018

Влијанието на социјалните медиуми врз децата

Original page: https://sites.ewu.edu/cmst496-stafford/2012/06/06/the-effects-of-social-media-on-children/ Од Ангела Барнс и Кристин Лаирд Социјалните медиуми е брзо се развива пред нашите очи и тоа е речиси невозможно да се одбие и се кријат од оваа нова форма на медиумите. Не само што е важен дел на социјализација во пер групи, но сега се користи на пазарот и да ги мотивира […]

јануари 2, 2018

Антидиуретичен Хормон

Original page: http://www.vivo.colostate.edu/hbooks/pathphys/endocrine/hypopit/adh.html  Околу 60% од масата на телото е вода, и покрај големите варијации во износ од вода земени во секој ден, содржината на вода во телото останува неверојатно стабилна. Таквите прецизна контрола на вода во телото и раствор концентрацијата е во функција на неколку хормони делуваат на двете бубрезите и васкуларниот систем, но не постои […]

декември 25, 2017

Повеќе од Сто Години на Филм Големини

Original page: https://wichm.home.xs4all.nl/filmsize.html More: Овој материјал е исто така достапен за преземање. Борба за стандардизација Сто години од филмот е, исто така, поради прифаќањето на еден стандарден мерач. Со оглед на филмска опрема претрпе драстични промени во текот на еден век, тоа е малку чудо што 35 мм остана универзално прифатени големина филм. Ако филмот го следи истиот курс […]